Американски колеж - десета тема

• 117 346
  • 779
  •   1
Отговори
# 570
Нямам спомен кое беше водещото - език или профил, но това не е проблем, уверявам Ви.
По-скоро решете с детето какво ще профилира, а организацията не се съмнявайте, че ще я има и то абсол'тно адекватна, няма да съберат деца от профил и не-профил в час по физика, както и по различните езици ще са си избралите ги съответно.
Да, мисля че класовете бяха по език, а за профилите се разделят....
Три години оттогава, забравя се..
Редактирам се, питах девойката - да, събират ги, но тя казва, че по профил се учат различни неща и не се покрива, а освен това, файнълите са различни.

# 571
Здравейте kassii,
Моето впечатление от профила на големия (химия) е, че учат същите неща като другите, но много по-задълбочено и съответно отделяйки повече време. Нещо като математиката в СМГ. Всички училища решават задачите от сборника раздел А, но в СМГ решават и раздел Б и В... С други думи - надграждат.
Доколкото знам е подобно и за езиците - повече думи, повече упражнения по иначе същите граматически правила.
Така, че вземат нов общ материал с всички останали (така че не им е скучно), върху който в последствие надграждат в допълнителните и отделни часове.

А сега и как процедирахме в нашето семейство...
Истината е, че след подгответо децата ни знаят далеч повече от нас, родителите, за колежа, преподавателите в него и какво и как се преподава. А за което не знаят - питат по-големите ученици, които знаят. Освен това са по-наясно от нас със своите интереси, предпочитания, планове. И решението, което се взема по въпроса, касае ТЯХНОТО бъдеще, а не нашето. Т.е. не само, че е тяхно право да вземат това решение, но те притежават далеч по-добра основа от нас за вземането му.
Ние с майка му помогнахме, като проверихме, дали решението е взето след обмисляне на всички последствия (напр. кандидатстване за университет, в коя държава, способностите на сина и т.н.). Зададохме насочващи въпроси (кой ще му преподава, по какви учебници, какви са отзивите от големите и т.н.) с цел да се събере възможно най-много информация, преди да почне да решава. Не се интересувахме от отговорите на нашите въпроси - интересувахме се ТОЙ да ги знае.
Сметнахме, че може много повече да попречим, ако вземем решение вместо него или се опитаме да го манипулираме.
Така че, като се уверихме, че е наясно със себе си и какво иска от бъдещето, както и че е събрал необходимата за решението му информация, го оставихме сам да избере.

# 572
9, 10, 11 клас се разпределят по език, като се отделят за часа профил, 12 обратното. Профила е доразвиване и допълнителен материал. Наскоро (12 клас) разбрах, че профил физика например е на български Simple Smile целта - да разбират терминологията за състезания, изпити, матури...
При моя избора беше между химия и физика. Решението го взе сам след консултации с горните класове... А иначе продължава да пише... и на български и на английски, а уж физиците не били добри в това Wink

# 573
ПС Имам някакви спомени, че хуманитарния профил включваше и допълнителни часове по български...

# 574
  • София
По мои спомени хуманитарния профил в 11-ти клас имаха допълнителни часове по история, а в 12-ти по бълг. език. Може би само в10-ти да са имали по 2 часа допълнително по езика. Най-добре както са писали Ежко и Пенева да пита по-горните випуски.Навремето питахме един от съветниците за кандидатстване и те казаха, че най-добре е да се избере профил, по който ще има най-висок успех и естествено ще е интересен на ученика.Имайте предвид , е можете да смените профила  началото на 10-ти клас и дори в края на 10-ти, но трябва да се държат някакви приравнителни изпити.

# 575
[i
Благодаря Ви за споделеното! Да, тя пита по-горни класове, аз - родители от по-горни класове Simple Smile. Да, въпросите, които й задавахме и задаваме я накараха да се позамисли и да събере още инфо. Да, сама ще реши!!!
Но, нали никой не очаква, че в 9-ти клас ше знаеш със сигурност какво ще учиш в университета?!?! Може би, преди няколко месеца щях да кажа: оооо, ясно е! Тя ше учи филологии, журналистика, ще пише книги и сценарии ... Да, ама не! И за да не направим ужасна грешка ние да определяме бъдещето й, не се месим в избора. Може да стане най-добрия литератор сред физиците Simple Smile и все пак, ако хуманитарните науки са й при-сърце, обича да чете, пише поеми и стихове, и книги ... Учи с лекота и удоволствие езици ... От где се взе тази физика ?!?!

# 576
Едно от предимствата на колежа е, че възпитава учениците на отговорност. В частност, че свободата да избираш се плаща с поемането на отговорността, че можеш да сбъркаш. И че въпреки това, свободата е за предпочитане. Почват от това. След което няма как да не си мотивиран да учиш. Наистина да учиш. Не за бележки, а за да можеш да правиш по-добри избори Simple Smile

# 577
  • София
Аз за товва и написах мнението на един от съветниците, че не е необходимо профилът да е свързан с бъдещата специалност , а е важно да има висок успех и да е интересно на дъщеря ви.

# 578
  • София
[i
 ... Учи с лекота и удоволствие езици ... От где се взе тази физика ?!?!

Ако не бях чувала за Йънгс, щях и аз да си помисля, че "тази физика" при моя син се дължи "генетично" на мен (аз я обожавах в гимназията, половината ни клас ходеше по олимпиади по физика ...и математическа лингвистика), обаче сега си мисля, че истинският просветител е "на дъното на тази физика".  

Моят син се е насочил към Технологичен профил. Няма изненадани Simple Smile. Но него си го и влече натам.

# 579
... Може да стане най-добрия литератор сред физиците Simple Smile и все пак, ако хуманитарните науки са й при-сърце, обича да чете, пише поеми и стихове, и книги ... Учи с лекота и удоволствие езици ... От где се взе тази физика ?!?!
Моя физик, все още се счита за недотам математик, въпреки очевидните резултати Simple Smile А продължава да пише и на български, и на английски... и по испански го хвалят (започна го в колежа). Той се двоумеше между физика и химия, химията му беше "детската мечта"... но заради писането не избра НПМГ...
От где се взе тази физика ?!?!
Ако не бях чувала за Йънгс, щях и аз да си помисля, че "тази физика" при моя син се дължи "генетично" на мен (аз я обожавах в гимназията, половината ни клас ходеше по олимпиади по физика ...и математическа лингвистика), обаче сега си мисля, че истинският просветител е "на дъното на тази физика".
Колкото и да е прекрасен един преподавател, не е само той определящ "интересността". Моя син се срещна с него, когато стана президент на клуба по астрономия, а Йънгс е "надзорник" на клуба... в началото имаха административни неуредици и пререкания (забавени подписвания/утвърждавания, невнасяне на документи по административен ред и т.н.), справиха се Simple Smile моя се научи, че и на учител може да си позволиш да висиш на врата, че да се спазят административни срокове и документооборот Wink
В осми клас по Sience имаха една преподавателка, доктор на науките... доста скучничко изглеждаше, но децата си я харесваха... в 9ти клас беше при Русева, която е доста далече като харизма от Йънгс... Но физиката пак ги увлича, цялата катедра са симпатяги!

Само да споделя една легенда - хуманитарния профил завършва с по-висок успех от физиката, физиката се води най-трудния профил на АК. Нямам текущи споделени наблюдения Simple Smile

# 580
Kassi,

В АК има задължителни профили и един от тях е хуманитарен. Спомням си от дъщеря ми, че тя се колебаеше между химия и информатика, но доводите й бяха в полза на химията, защото информатиката е задължителен профил в АК. Не знам като хорариум какви са разликите, но тогава ми обясни, че ако запише химия, ще й фигурира още една оценка ( за специален предмет) в дипломата. Докато при информатиката и на  тези с профил и без профил им пише еднакво, защото на всички им е профил. Спомням си, че ми каза, че само в едната година има някаква разлика в часовете за информатиката.
Ако иска детето, може да говори с някой запознат с хорариумите на профилите .
И лично ненатрапващо мнение: Физика за момиче е супер ценен профил, защото девойките са кът в тази област. А с това масово пощуряване за равнопоставеност и назначаване на равен брой жени в мъжките сектори, си е предимство физиката, където жените традиционно отсъстват.

# 581
kassii, при нас изборът на профил беше по малко по-различен начин - на принципа на изключването. Не искаше химия, не искаше физика, IT не беше нейния, и така остана хуманитарен. Защо не искаше физика и химия- мъгляви обяснения. Това доста ни учуди, защото тя е човек математик, идващ от СМГ и изведнъж - хуманитарен профил /включващ повече часове български, история и немски/. Сега, от позицията на 11 клас е доволна. Моето лично мнение е, че за това решение й повлияха госпожите по български и немски. А иначе в 12 клас всички имат по 2 доп. часа по български, предвидени в програмата допълнително от колежа и то именно за подготовка за матурите.

# 582
  • софия
Наближава изпита, време е от АК да обявят броя на кандидатстващите ученици. Не мисля, че ще е много повече от 500. Според мен ще са около 500/510.

Стискам палци и искрено пожелавам успех!

Последна редакция: пн, 12 мар 2018, 09:43 от Амели

# 583
От сайта на АК:
"Бордът на настоятелите прие промяна в политиката за прием на ученици след завършен 7. клас. Колежът ще приеме 180 кандидати, класирани на базата на техните резултати от приемния изпит. След публикуване на резултатите първите 100 момчета и 100 момичета ще бъдат поканени за записване. Останалите класирани кандидати ще формират списък на резервите. Те могат да бъдат поканени, в случай че в края на срока на записване останат незаети места. При записване на кандидати от списъка на резервите ще се взема предвид техният резултат на изпита независимо от техния пол. "
Сиреч, поне 180, но не повече от 200 записани...

# 584
  • софия
С една дума, Ежко, добре, че се включи, та да си редактирам поста за да не вкарвам хората в заблуда. ( благодаря ти)

Общи условия

Активация на акаунт