НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 119

• 103 690
  • 749
  •   1
Отговори
# 405
  • София
Помага за раздвижване на метаболизма:
1) ако нямаш проблеми с щитовидната жлеза
2) ако калориите, качеството на храната, прието в периодите на хранене отговарят на нормално хранене
3) или дори да има някакво ограничаване на калориите, периода на такова хранене не трябва да е повече от няколко дни, да речем.
Тъй нареченото фастване не се препоръчва, ако
1) сега минаваш на режима
2) ако имаш проблеми с щитовидната жлеза
3) за дълъг период на време.
Има хора, които и без други проблеми, този начин на хранене (фастването) им носи само проблеми и хич не е за всеки.

# 406
  • Scotland
А хормони в граници е много относително понятие, дайте някакви стойности, антитела - нормални също не го разбирам.

# 407
  • Пловдив
И аз да кажа че комбинация от проблем с ЩЗ + фастинг + много ниски въглехидрати + малко калории + 1 хранене за деня е крайно вероятно да доведе до проблеми и да влоши положението, вместо да го оправи.

# 408
А хормони в граници е много относително понятие, дайте някакви стойности, антитела - нормални също не го разбирам.

Хормони в граници - такова нещо не може да има при проблем със ЩЖ. Но.... щитовидната жлеза "има невероятната способност" ?! или както казва моя ендокринолог "мания" да се подува при много силно напрежение. Тогава ако се прави изследване - след нещо преживяно - винаги резултатите ще са извън нормата.
Не знам как е в Бг, но почти навсякъде когато се правят изследвания и ти дадат разпечатката - на листа са написани сегашните стойности и стойностите в рамките на нормата. Така че, ако изследванията са много близко до нормалните - няма кой знае каква причина за вълнение.
Аз вече две години съм така и въобще нямам намерение поне засега да пия хапчета. От октомври вземам хомеопатично лекарство - март ще направя изследване и за евентуални възли?

# 409
Здравейте!До сега само четях,но реших да се включа по конкретния казус, въпреки че не е по темата.
Скрит текст:
На мен ми откриха възли(псевдо възли според друга ендокриноложка)и промяна в структурата на жлезата.Това след преглед на ехограф,но всички други изследвания са ми в норми
TSH-2.26mIU/l
ATA/MAT-13.59IU/ml
ft4-18.83pmol/l
ft3-3.43pmol/l
Calcitonin-беше на отделен лист,който загубих,но и  той в граници
След 3-6 месеца отново ще ходя на ехограф.
А по темата-отново съм на режима,но по сериозно.Преди време  започнах(тогава открих и темата) ,имаше резултат(отслабнах  около 15 кг за 4 м)като карах и колело почти всеки ден(около 20-25 км),а лятото ходех по походи и излети.В последствие изкочиха други ангажименти които ме повлякоха и се оказах отново с излишните килограми и вече и със здравословни проблеми.За момента се чувствам по-добре,но пия и лекарства.Не се тегля и меря и не смятам калории и проценти.Храната ми е основно много мазно кафе,сварени яйца,мазно свинско месце,много малко млечни,ядки и семена,понякога салата.Сладко ми се прияжда рядко-основно печена тиква(без нищо),някой портокал или шепа сушени плодове.Заради лекарствата не пия алкохол.Като цяло апетита ми значително намаля.Относно проблема с WC-винаги съм имала такъв,а сега е и по-зле.За себе си съм открила решение във вишните и черешите под всякаква форма-сушени ,сурови,сладко и т.н.
Пожелавам на всички весели празници !

# 410
  • Бургас
Честита Коледа на всички! Здраве, радост и късмет на вас и близките ви.

На Бъдни вечер бях на гости. Тръгнах с нагласата, че ако ми се яде нещо нережимно, няма да се ограничавам. За моя изненада не ми се прияде. Опитах една хапка от питката (майка ми прави страхотна питка), една сърмичка и една виличка от тортата. Странно, но нищо нямаше онзи страхотен вкус, който помня. Та вечерята ми се сведе до млечна салата, кюфтета, кисело зеле, краставички и шепа лешници. Вино глътнах две глътки, че още съм на антибиотик и така без да планувам си изкарах режимно вечерта. Най-хубавото беше, че докато другите пуфтяха, отпускаха колани и рано-рано се запрозяваха, на мен си ми беше леко и приятно, за първи път не ме боля корем, не се подух, голяяям кеф.
Днес закуската ми беше варено яйце, биволско сирене, печена чушка, всичко накълцано и разбъркано с две лъжици заквасена сметана. Мазно кафе и лъжичка сусамов тахан. Обядът се очертава към 15 ч. - пилешка супа със салата от айсберг, чери домати и авокадо. Вечерята ще е свинско с кисело зеле. А, и чаша червено вино, антибиотика свърши, олеееее!
Вчера си сложих освен кокосово и краве масло в кафето. Много ми хареса на вкус, мисля да спра сметаната и известно време да го пия така.

# 411
Честито Рождество и от мен.. Hug

В Лидл има авокадо на 90 ст. Хубаво е вътре...идеално. Отвън е грозно и грапаво и меко...но като го обелиш-няма грешка.

Аз вчера не, но оня ден мушнах 5-6 сърмички и се завърна усещането-тежест все едно камъни имаш в стомаха. Бляк. Нещо ме разпъва отвътре все едно...гадно беше.
Че що зорлям да си го причинявам това есещане    Joy

# 412
Здравейте и честита ви Коледа!
Изчетох доста от предишните теми, чета ви редовно и в движение, момичета.
Имам нужда от съвет. От три седмици се храня по този начин, но имам чувството, че нещо не правя както трябва.
Ще ви разкажа малко, виждам, че помагате активно Simple Smile
На 42 години съм, 168 см, 70 кг - натрупани на дупе, бедра и вече на корем. Не е красива картинката! 10 кила отгоре. Научих се да закусвам, малко ми е трудно, но... Обикновено закуската ми е плочка сирене, авокадо, маслини и малко краставица или твърд чедър, две яйца на очи и маслини, понякога чедър и твърд мазен колбас. Обядът е нещо останало от вечеря - печено мазно месце, дробчета, кюфтета, може пак кашкавал, риба, добавям само малко зелена салата или половин домат. Е, като сготвя свинско със зеле си облизвам пръстите просто Simple Smile  Вечерята пак така. Отказах се от киселото мляко, защото пише, че има повечко въглехидрати, почти не ям зеленчуци, пак поради същата причина, много рядко хапвам по шепа сурови орехи. Опитвам се да меря калории, въглехидрати, протеини и мазнини, в повечето дни ям по около 1300 - 1500 калории, мазнините ми са между 65 и 75 %, ама въглехидратите, въпреки намаления прием на зеленчуци (за плодове да не говорим, за три седмици съм изяла 3 мандарини), не успявам да ги докарам до под 20 гр. на ден.
Вярно е, че като цяло се чувствам по-добре, не ми се подува коремът, свежа съм, спя по-добре.
Преди 15 години имах проблем с щитовидната жлеза (Хашимото и Базед), нормализираха се нещата. Оттогава всяка година си правя изследвания - хормоните са в норма. Сега нямам възможност да направя пак, защото наскоро се преместихме да живеем в чужбина и още не сме уредили цялата документация покрай здравни застраховки и т.н.
След цялото това писане и обяснения - килограмите не мърдат изобщо, сантиметри също Sad Не искам да се отказвам, нямам и намерение, защото ми харесва да се храня по този начин, но моля, дайте съвет! Като чета как сваляте килограми за отрицателно време... Пък и в интернет чета статии, пишат, че винаги се случва рязко отслабване в началото, което освен всичко друго действа изключително мотивиращо...

# 413
Нищо не пишеш за начина ти на живот. Движиш ли се достатъчно, спортуваш ли?

# 414
Хм. За съжаление не много. Бързо ходене на ден по около 40 минути - 5 дни в седмицата. Почти всеки ден 15-30 минути йога и това е. Иначе засега не работя, седя вкъщи...

# 415
  • Бургас
Хм, аз лично хич не свалям бързо. За 8 месеца съм със 7 кг. надолу. Щом се чувстваш добре, не виждам причина да мислиш, че нещо не е както трябва. Просто понякога нещата се случват по-бавно. Или както не сваляш изведнъж падат килограм-два. Да напомня и че е възможно кантарът да не мърда, но дрехите започват да хлопат и има визуална разлика в огледалото. Тук по-верен ориентир дава сантиметра. Аз например последните два месеца не свалям и грам, но дънките ми хлопат, а вчера ми казаха, че съм отслабнала.
Изобщо не е нужно въглехидратите да са под 20 грама дневно, освен ако няма сериозен здравословен проблем. Някои си свалят без проблем и с около 70-80 грама, други с 50, важното е от какво идват. Ако са от зеленчуци и млечни, няма повод за притеснение. Аз лично не бих ограничавала зеленчуците, особено ако не ми предизвикват някакви неразположения. Та моят съвет е да продължаваш така, само се въоръжи с търпение и нещата ще потръгнат.

# 416
Благодаря! Аз ще съм напълно щастлива да сваля 7 кг за 8 месеца. Просто наистина се надявам поне на малко движение надолу в кантара скоро. Иначе, да, четох и за това, че сантиметрите са важни, ама и там нямам успех засега.
Не мисля да се отказвам, много ми допада този начин на хранене, само с повече зеленчуци, както казах. Изобщо не ми липсват картофи, ориз, тестени, а по принцип ги обичам. И се чувствам добре. Гледам да се храня поне през 4 часа 3 пъти на ден. Понякога огладнявам на по-големи интервали. Водата също се опитам да я увелича, но не е като преди, когато ядях въглехидрати. Тогава много ми се пиеше вода, а сега сякаш ествествено се регулират нещата и не ожаднявам, въпреки че не може да се каже, че ям безсолно.
И съм толкова доволна, че мога да ям вкусно месо, а не някакви сухи пилешки гърди Simple Smile

# 417
  • Пловдив
Lala, много малко време е минало. Понякога трябва повече, за да се адаптира тялото и резултатите да станат видни.
Защо си махнала зеленчуците? Крайностите не водят до добро, а и няма НИКАКВА необходимост от махане на зеленчуците от менюто. Напротив, добре е те да са част от него.
Няма нужда да държиш твърде ниски въглехидратите. Едно, че такова рестриктивно хранене е до време при повечето хора и после от всяка въглехидратна храна започва задържане на вода и качване на кг. Второ, че не влияе добре на хормоните (щитовидни, полови, надбъбречни). Трето, че често се стига до нарушения на съня и оттам се увеличава вероятността за депресивни състояние и психически дисбаланс. Четвърто, еднообразното и твърде ограничаващо хранене е свързано с по-голяма вероятност някой път да ти падне пердето и да наваксаш с де що има неподходяща храна. И не на последно място, при някои хора това разбутва чревната флора и последствията се оправят трудно.
 От написаното ми се струва, че храненето ти е добро, но гледай да гравитираш поне около 1500 калории, не по-малко. Продължавай по същия начин и нещата ще се случат вероятно! Постоянство, търпение и разумен подход и съм убедена, че ще се чувстваш все по-добре, а това ще си проличи в един момент и с промяна във външния вид.

# 418
Аз ще съм повече от доволна да увелича зеленчуците. И без това страшно много обичам всякакви зелении Simple Smile Това ми беше една от чуденките, както и трябва ли да намалявам калориите. Защото истината е, че съм си лакома и си казвах - добре, ще вземат да се свалят тези килограми с ограничаване на калориите, ама на мен като ми се яде после как ще се справям, не мога цял живот да карам на ограничения. Познавам такива хора, ужасно е, постоянен глад и никакво удоволствие от храната! А и мазните месца по-принцип са по-калорични, което за мен означаваше, че ако искам по-малко калории, това означава и да ям по-малко.
Отделно, толкова различни диети и режими съм ползвала... След бременността напълнях повече отколкото по време на нея, защото моята девойка беше с екстремно суха кожа и алергични реакции към какво ли не, а я кърмех, покрай което ядях само въглехидрати. Като спрях да я кърмя свалих килограмите с Дюкан, после пак качих, пробваш 90-дневната, не ми се получи, пих от онзи прословут кленов сироп, даже ходих при Радост и Радост, направиха ми меню - ядях колкото птиче и отслабнах, но пак наваксах. Вярно е, че съм лакома, но за вкусни храни, не ям огромни количества, а резултатът е ужасен, все повече и повече килограми. Не се харесвам, не се чувствам добре в кожата си. От три седмици поне физически се усещам по-добре, по-леко ми е някак, надявам се наистина да се получат нещата с килограмите и сантиметрите, но се успокоявам като си казвам, че поне ям храна, която ми харесва, а не както преди.
Пак балгодаря на всички за отговорите! В тази тема е различно, от това, което съм чела, всички сте много отзивчиви, няма заяждания и крайности, което е чудесно. Поздравления!

# 419
  • Пловдив
Lala, след като си подлагала тялото си на различни диети и рестриктивно хранене, то има нужда от време да се възстанови и да си попълни дефицитите, както и да се стабилизира хормонално и биохимично. Храни се с режимни храни, яж поне 3 пъти на ден в нормални количества (така че да ставаш сита от масата и да можеш да издържиш поне 3-4 часа, без да огладнееш и да мислиш за храна), гледай да се движиш повече, при всяка възможност, старай се да спиш поне 7 часа (много важно!), пий достатъчно вода и ще видиш, че след 1-2 месеца, без да усетиш, ще се чувствам по много различен начин. Натрупаните кг са следствие от недоброто функциониране на организма. Подавайки му редовно подходяща храна, той се стабилизира и отива към по-отминално тегло, тоест оздравяването отвътре си проличава чрез отслабване отвън. Затова следи за подобрение в различни показатели - състояние на кожа, коса, нокти, нива на енергия, психическо състояние и настроение, либидо, сън, усещане за благополучие и бодрост, регулиране на апетита/усещането за ситост, изхождането, отшумяване на разни други неразоположения и болежки. Това ще те насърчи да продължиш с режима.
Наблюдавай  си и храносмилането. Добре е да се приемат ферментирали храни и костен бульон за регулиране на стомашно-чревния тракт. Гледай да установиш кои храни как ти влияят и изключи от менюто си всички, които ти носят някакъв дискомфорт (подуване, газове, запек, разстройство, оригване, киселини и т.н.), даже и да са режимни. Също и тези, от които ти се приспива и енергията ти пада.

Общи условия

Активация на акаунт