Използваме "бисквитки" (cookies), за да персонализираме съдържанието и да анализираме трафика си. Повече подробности можете да прочететеТУК

Родители в заетост

 • 85 503
 • 771
 •   2
Отговори
# 45
 • Мнения: 8
Весела Коледа . Бъдете здрави Вие и семействата ви ! 
На нас ни се обадиха преди празниците,  че до 28 или 29 - ти трябва да се подпише уведомлението,  че сме класирани. От там нататък до подписване на договор не знам още колко има. Съгласна съм че не е коректно,  аз съм предупредила на работа че може малко по - рано да се върна,  но като гледам с какво темпо се движат може би ще е по - късно.

# 46
 • Мнения: 12
Весела и щастлива Коледа на всички! Ние разбрахме в последния ден преди празниците, че сме одобрени и ни повикаха на 28.12 за подписване на договор. Аз също съм в майчинство, когато попитах какъв е срока, в който трябва да се върна на работа ми отговориха - 4 месеца. При нас най- вероятно ще бъде в рамките на месец или два, това трябва да се обсъди с работодателя, а и все пак е нужно време детето да се адаптира към новия човек, който ще го гледа.

# 47
 • Мнения: 11
На мен също ми казаха че срока да се върна на работа е 4 месеца, ама незнам защо не им вярвам. Искам да си го прочета точно и ясно, но уви. УЖАС празници са, а ние вместо да им се наслаждаваме, чакаме някой да пише нещо ново което знае за тази програма.
 Лека и спокойна вечер!

# 48
 • Мнения: 8
Вие избрали ли сте си детегледач ? Нашата детегледачка ще е майка ми . Тя подаде заявление,  но все още не се знае дали е удобрена. Няма как да подпишем договор на 29.12 .

# 49
 • Мнения: 11
И при мен ще е майка ми. И на двете ни се обадиха последния ден преди празниците. На нея сутринта за да и направят порт фолио, а на мен чак в 15.00 че съм удобрена и азо реша на 29.12 да подписваме.

# 50
 • Мнения: 6
Отказват Ви понеже детето е с ТЕЛК? Нали сред приоритетите им беше точно това! В пълен потрес съм. В отказа Ви пише ли, че при промяна на обстоятелствата ще препазгледат молбата Ви? Питам от любопитсво, защото май на ред така ги пишат. Това е пълен абсурд. За промените и на мен ми казаха, че са ги получили в края на Ноември, но те никъде не са обявени и отразени. Имаме пълни правни основания да оспорваме решението им. Вие и съпругат ви работите ли в момента?
В момента да , аз трябваше да съм по майчинство до юни 2017, но започнах работа в края на номври (27), два дни преди новите изисквания, тъй като жената от бюрото ме увери, че са минали първите проверки, на които се вижда че съм по майчинство и най-вече защото фирмата от която съм по-майчинство, прекрато дейност в нашия град (т.е. няма къде да се върна , ако го поискат от мен а и работа не се намира за 2 седмици. Отказът ми е по причина , че към настоящия момент (21.12) не съм в отпуск за отгл на дете. Има 10 дневен срок за промяна и аз казах, че ще напусна работа за да вляза в групата, тъй като междувременно свекърва ми също напусна работа за да се запише на БПТ за да влезе в програмата. Отговорът беше , дори и да напуснете пак ще имате отказ , защото детето е с ТЕЛК, аз спорих как може да се дискриминират деца с ТЕЛК, нали уж беше и предимство и тя ми извади преснет наръчник от 29.12 с "новите изисквания", където мн ясно го пише. Това е нямам думи, радвам се за удобрените, нямам нищо против програмата, но трябваше да се изяснят нещата с целевите рупи от самото начало, мн зле се чувствам защото смятах да си изкарам майчинството, което е най-добро за детето ми и свекърва ми сега е безработна, но вече нама и как да започне защото аз вече работя и някой трябва да гледа детето , което няма да има шанс за ясла или градина (заради липса на имунизации по здравословни причини). Въпреки, че е загубена кауза , подготвям писмо до Брюксел и министъра, на за друго, поне да спестя тази травма на други родители при следващ проект.  Весели празници!

# 51
 • Мнения: 176
d georgieva, много лоша ситуация. Аз също написах жалба, но когато отидох да ми я входират в БТ /понеже от националния телефон така ми казаха/ не ми я приеха и ме убеждаваха да отида в пъървият работен ден, т.е. утре да поговорим. Щели да отправят запитване по конкретния случай и да ми дадът отговор. Имам уговорен час в 10. Тогава щели да имат отговори на въпросите ми, тъй като се събраха 5 човека и не успяха да оборят обжалването на решението, тъй като в сайта им е стара информацията, а ние след като сме си подали документите е редно да ни уведомят с промените, но никой не си направи труда. Ще видим какво же измислят, дано има решение в полза на семействата и децата на тази държава.
А удобрените нека пишат как се развиват нещата, дано всичко да им се подреди.

# 52
 • Мнения: 3
здравейте момичета,
докато чаках отговор от БТ записах детето на полудневна (3 часа) частна градина. някой има ли представа в случай на одобрение - следва да го отпиша?

# 53
 • Мнения: 575
Здравейте. Ние също решихме да се възползваме от програмата. Междувременно обаче аз започнах работа. Информацията дадена в насоките за родителите не е много ясна по отношение на започване на работа между подаване на документите и подписване на договора за програмата. Като чета в темата, обаче, как биват орязани родители, които реално не трябва, допускам, че нашият шанс за одобрение е макс 10%.
Днес звънях в БТ Сердика и оттам ми казаха, че за всеки 1 случай се взема индивидуално решение. Конкретно в тяхното БТ ще се свързват с всички - и одобрени и неодобрени по тел през януари. Казаха, че до края на януари трябва да получим информация.

# 54
 • Мнения: 8
Здравейте! Честита нова година!  Има ли развитие при вас , има ли вече подписани договори?

# 55
 • Мнения: 7
Здравейте,
на 29 декември получих уведомително писмо за отказ по програмата, по причина че не отсъствам от работа към момента. Като подавах заявлението в условията пишеше, че "родител може да  подаде заявление, ако детето не е записано в детска ясла/градина и към датата на подаване на заявлението сте наети по трудово или служебно правоотношение, самонаети/самоосигуряващи се заети лица или безработно лице."
В момента подготвям жалба до Омбудсмана. Не може да се сменят условията за кандидатстване, като при подаване на заявлението родители, които работят да са включени в "целевата група", а след това условие за участие да е отсъствие от работа.

# 56
 • Мнения: 575
Тея, подозирам, че аз също ще получа отказ по същата причина. Ако искате, може да се координираме и да подготвим подобни жалби.

# 57
 • Мнения: 12
Момичета, прочетете още веднъж публикуваната  за програмата информация, там пише, че целта на програмата е връщане към заетост на родителите, които се грижат за децата си - тези които са в майчинство (било то самонаети или наети по трудово правоотношение) и тези които поради липса на ясла/ градина или човек на когото да проверят грижите за децата си, стоят безработни. Зам. Министър  Русинова, беше обявила че в програмата няма да бъдат включвани семейства, в които и двамата родители са работещи!

# 58
 • Мнения: 57
Да, заместник-министър Русинова го обяви на 11 декември. Кандидатстването беше в срок до 31 октомври. Решено е междувременно. В първоначалните изисквания за кандидатстване такова нещо няма и/или не се разбира еднозначно. Ако е било ясно още тогава, защо са приемали молбите от двама работещи? Това в молбата ясно го пише. Приемали са ги, защото не е било задължително условие в момента на кандидатстването. После са го измислили.

# 59
 • Мнения: 6
Поздравления на всички, които са влезли в програмата и на тези , които са пуснали жалби. Ако се създаде организация за колективна жалба за некоректно поставени условия (критерии), и промени в последния момент аз съм за 100%. Оставям имейл dar5032@abv.bg. Целевите групи бяха ясни, никъде не пишеше, при промяна на обстоятелствата какво се случва, за децата с ТЕЛК е пълен абсурд , даже не ми се коментира, а за неплатения отпуск да не говорим. Не вярвам да променят нещо, но поне да се види колко некадърни хора се разпореждат с милионите " евро пари". П.С. Писмата до Мая Манолова на мейл ли ги пратихте или на адреса?

Общи условия

Активация на акаунт