Плащане на сметката

• 37 875
  • 584
  •   1
Отговори
# 390
  • Насред хаоса
В основата е убедеността на жената, че няма стойност ако не ходи на работа и не носи пари.
Вярно е, че в основата стои убеденост, но не на жената, а от натрупваното с години схващане на Ганьо, че жената е слабият пол и съответно трябва да си знае мястото. Когато обаче става дума за гледане на деца, поддръжка на домакинство и прочие, на ганьовците удобно им убягва определението за слаб и товарят яко - изискват хем жена им да работи, хем и тях да обгрижва след работа, щото е жена, хем и децата да са нейна грижа и всичко да свети, докато той се е позиционирал някъде с бирата с идеята, че краси и дава сила на дома. При това Ганьо в повечето случаи далеч не е мозъчен хирург, летец или нещо подобно, ами най-обикновен офис кибик. Умът ми не побира как може толкова жени да траят такива, че и да ги защитават.
Пример - съседната тема за караниците. Поредният ганьо и поредната израсла с вредни стереотипи жена.

# 391
Аз пък имам един друг въпрос. Какво е да ти плащат сметката? Какво е усещането? Как се чувства един индивид, когато си тръгва от ресторанта и знае, че не си е платил за храната? Какво е да те издържат? Какво е да ти купят облеко и обувки? Какво е да ти платят сметките? Какво е да знаеш, че някой плаща вместо теб?

Усещането е същото като усещането да се прибереш преуморен от работа късно вечерта и да са ти сготвили любимото ти ядене; да ти изгладят костюма, за да си починеш малко повече, вместо да си го гладиш сам - чувстваш се обгрижен и обичан. В любовта няма мерки и теглилки "аз дали не се минах с повече грижа". Има просто любов. И грижа.

Много са ти смешни въпросите - все едно да питаш какво е усещането, когато сутрин си миеш зъбите над мивка, която знаеш, че не си чистил сам. Даваш ли си сметка, че с посоката на въпросите си поставяш парите на върха на пирамидата и в центъра на отношенията, както го прави всеки класически златотърсач?

Последна редакция: сб, 02 дек 2017, 04:56 от Nickkie

# 392
То това "сам" само по себе си е много объркано, когато става дума за общ живот и дом. Моят приятел ходи на работа и отделно има доста надомни задължения. Когато съм си вкъщи, например, защото напоследък не съм всеки ден на работа, сядам и поработвам от задачите му. Така като се прибере вместо да хапне набързо и да се хвърли към компа да работи още 4-5 часа, може да се отпусне, да си почете нещо за кеф, да изгледа филм или да излезем да се разходим. Тези часове не ми се водят на мен в крайна сметка, но се водят на нас. По същия начин му правя красиви и подробни презентации, защото съм добра в това, нищо, че той ще ги изнася и на него ще му ръкопляскат. Логично е, че и той не се чувства засегнат да ми плати сметката в заведението въпреки, че аз съм си изяла салатата.
Семейството трябва да бъде екип, да се допълва, да си помага, не да се дърпа ту в едната посока, ту в другата само и само някой да не се мине. Най-малкото, защото в крайна сметка така се свършва по-малко работа, а накрая излизат някакви такива странни ситуации, в които и двамата напъват на максимум, после ядат набързо някой полуфабрикат и лягат да спят, че утре пак ще се трепят "гребейки" наравно.

# 393
  • София
Е това е най-тъпото. 15 години заедно, 2 деца, куче, папагал, 2 погребения и един ден да ми седне да ми се тръшка кой повече изкарвал, кой какво правел, кой колко гребал...
Гугъл, готино е, че можеш да му помагаш с работата. И аз бих го правила, ако можех.
Между другото, аз бях човекът, който му вдъхна увереност, че е най-добрият специалист в областта си и отвсякъде ще го вземат. Което и в момента се потвърждава - търсят го от 3 места. Така че и аз съм му придала малко стойност.

# 394
  • Насред хаоса
Така че и аз съм му придала малко стойност.
Ами не, не си му придала малко стойност. Придала си му много стойност. Щото, за да може той да напредва досега, ти си била зад гърба му с всичко останало. Ама ей това не се оценява в много случаи, даже и от жени.

# 395
  • MI
Free Agent, предполагам че е криза на средната възраст и ще му дойде акъла в главата, но наистина е много тъпо. И много добре ти го е казала Ла Сомбра, без теб до него много вероятно нямаше да постигне и половината от това, което е сега. И със сигурност той си го знае въпреки цялото мрънкане. Hug

# 396
  • София
Той се беше сдухал тотално, 10 години на едно място, беше изгубил представа за пазара на труда и как той ще стои на него. Сега пък е като объркано дете в магазин!😰

# 397
Прегледах мненията. На някои потребители, които повече тролят, отколкото да говорят - само хвърлих едно око за какво е.

Някои хора вместо да разкажат истории за себе си (да покажат какъв точно е еталонът за тях), разказват истории за мен, все едно че тези, които сам разказах, не бяха достатъчно и са нужни още Simple Smile Което е малко смешно - колкото повече се опитват да окалят един човек с лъжи и измислици, толкова повече той ще контрастира с абсурдния образ, който му изграждат. Но кой каквото го влече...

На практика изместихте темата към роли и функции в семейството и домакинството. Изглежда за доста хора това има връзка с плащането на сметката и наистина плащането на сметката е някакъв индикатор за модела на мислене на даден човек.

За семейните роли като цяло се очертават два модела:

1. Традиционен модел. Мъжът е основен източник на финансите и може да издържа цялото домакинство само със своята заплата. Жената има функцията на майка и понякога домакиня. По свой избор работи, но не се чувства задължена да го прави, както и има свободата да реши дали да остане 1, 2, 3 или повече години в майчинство. Обикновено ако работи, то е на непълен работен ден. За предпочитане е да не работи. Не се е обсъждало семейно планиране, но предполагам жената решава колко деца да има семейството - 1, 2, 3, 4, повече.

2. Еманципиран модел. И мъжът, и жената работят като имат съпоставими нива на квалификация, работни умения и т.н. В отглеждането на децата се включват ясли, кооперативи, градини, баби, детегледачки (в зависимост от възможностите). Мъжът и жената имат приблизително равна роля в отглеждането на децата и приблизително равен ангажимент към домакинството. Колко деца, както и неща касаещи стандарта на живот, се планират на база времето и дохода на двамата (най-вече за кредити говорим и дългосрочни инвестиции като жилище, кола/коли).

Като изтрием обидите (мисловно, защото явно няма как иначе да се махне този порой) е пределно ясно кой участник в темата кой модел предпочита. Правят се обаче някои грешки.
- за Модел 1 автоматично се допуска, че заплатата на мъжа е много, много висока. Реалността обаче е такава за много малка част от населението.
- за Модел 1 се допуска, че както жената може да роди колкото си иска деца (което не винаги е вярно). Също се говори така сякаш мъжът сам си решава каква да му е заплатата и може свободно да си я контролира (което никога не е вярно). Най-големите пари са в престъпния бизнес, след това в различни полу-престъпни начинания (примерно корумпиран високопоставен държавен служител), след това в иновативен бизнес, след това са висококвалифицирани експерти - юристи, архитекти/пгс, IT и т.н. Принадлежността към някоя от тези  групи е донякъде въпрос на морал, донякъде въпрос на късмет, донякъде въпрос на вродени качества и интереси. Ако фиксираме и морала (искаме човек с принципи), изборът става доста малък Simple Smile

За модел 2. се допуска, че всички хора работят заради парите, което не е съвсем вярно. На мен парите не са ми основна мотивация, в някакви моменти от живота не са ми били дори никаква мотивация. С други думи - ако имах сега 100 милиарда лични пари, щях да правя същото в работно отношение, което и сега правя. Това и при жени и при мъже е едно и също. И мъже, и жени, ако имат неограничени финанси може да решат да не работят. Или пък може да решат да работят. Това няма голяма връзка и с кой е гребец, кой не е гребец - гребецът гребе нанякъде. Аз говоря за хора, които се реализират в някаква област, която им харесва и в която са добри. И си работят основно за удовлетворението. Не знам как да го обясня това усещане, според мен не може да се обясни на някой, който ако има възможност не би работил. И да - да си майка може да бъде и е такава работа - да ти носи удовлетворение всеки миг с детето. Само дето ако да си майка е това призвание, не му изхвърляш играчките на детето, че да не те занимава, не го държиш пред телевизора и не му се дразниш постоянно на безбройните периоди. И също така това призвание трудно се работи цял живот. В някакъв момент децата вече нямат толкова нужда от теб и тогава малко или повече човек увисва, освен ако не се насочи към професионално гледане на деца. Друг проблем е, че ако се увеличи драстично броят деца (3, 4 и т.н.), е необходим и прогресивно по-висок семеен доход - т.е. от модел 2 се преминава в модел 1 при професия майка. И с всяко следващо дете се стеснява кръгът мъже, които могат да осигурят нужния доход на семейството, за да може майката да се фокусира върху това да е наистина само майка. И да не се налага да е и домашна помощница (нещо което надали много хора виждат като свое признание). В известна степен има диспропорция между желаещите (искрено или не) да бъдат професионални майки и мъжете способни да го осигурят финансово това. И в много случаи се стига до компромиси и неудовлетвореност, което за мен донякъде обяснява такка силните емоции, които се влагат в тази тема.

# 398
  • Пловдив
Цитат на: bgtatko81
Друг проблем е, че ако се увеличи драстично броят деца (3, 4 и т.н.), е необходим и прогресивно по-висок семеен доход - т.е. от модел 2 се преминава в модел 1 при професия майка.

При тоя драстично огромен брой деца като например 3, или пък 4, хем е необходим "прогресивно по-висок доход" (що пък "прогресивно", като поне издръжката за жилището не расте на калпак? поне само аритметична прогресия имаш предвид, надявам се), хем пък за да се набави тоя прогресивно по-висок необходим доход ("т.е.", пишеш), жената трябва да спре да работи, че да се лишат от нейния доход?

# 399
  • Наблизо
Скрит текст:
A събота и неделя и по празници аз не ям ли и няма ли домакинска работа? Simple Smile Така де, ако ще ме отменя да е напълно. А ако смятаме така си е живо робство.
Така изчислено, се пада към 690 лв. месечно. 370 за - приемаме - 90 часа на месец съответстват на 690 за 168 часа на месец (21 работни дни по 8 часа). Wink Не знам малко ли е за такъв труд, но е оперделено над минималната заплата.
Ако си намери още един с такова заплащане, може и да стане. Но за разлика от човека на минимална заплата няма да има почивен ден, което значително влошава качеството й на живот.

За един час на ден всичко и то с готвенето значи основно полуфабрикати (както и Гугъл ти е казала всъщност), никакво чистене на бани и подове (не бих могла, алергична съм към прах и съм гнуслива) и никакви ризи и мачкаеми дрехи - неприложимо при 99% от офисите. А роботът не чисти добре по ъглите, отвори кой да е форум ако не вярваш на мен, навсякъде това се обсъжда. Тук ги вземат като помощ към основната прахосмукачка за да събере дневните трохи например, не за да изчисти добре от прах. Както виждаш не включвам дори периодични дейности като миене на прозорци, чистене на филтър на миялна и прахосмукачка (нашата има 5 или 6 и аз се правя че не знам как става) и т.н. Ако вместо да гладите носите на химическо трябва да включиш и това време и да сметнеш и тези пари при остойностяване на този труд. Иначе става все едно аз да ти кажа, че един качествен счетоводител струва еди-колко си, а ти да ми отговриш "ааа, иам и по-евтино, една пенсионерка води за по 50 лв. на месец".
Мен ме устройва как чисти робота засега,по-нататък ще видим да вземем помощ най-вече да измива пода.
Тази баня и тия прозорци всеки ден ли ги чистиш,защото аз не,че да ги включваш във всекидневната домакиснка работа.Банята ми е като стая плюс душ - мием го веднъж в седмицата с парочистачка(5мин).На миялната филтъра се чисти за 2 мин.ММ си глади ризите,ако му трябват.Аз също мои неща,ако съвсем се наложи,но повечето ми дрехи не са за гладене.
Кукумицинка нито съм толкова дебела,колкото ме изкарваш,нито се храним нездравословно.Проблемите са ми от хранително разтройство в гимназията и така си скапах стомаха и щитовидната от това,че още ги влача последствията.
Кафе Те и държанките раждат и имат деца и семейство.Каква е разликата тогава от държанка и неработеща жена с домашна помощница и бавачка да води,взима и гледа децата след училище?

Семейството трябва да бъде екип, да се допълва, да си помага, не да се дърпа ту в едната посока, ту в другата само и само някой да не се мине. Най-малкото, защото в крайна сметка така се свършва по-малко работа, а накрая излизат някакви такива странни ситуации, в които и двамата напъват на максимум, после ядат набързо някой полуфабрикат и лягат да спят, че утре пак ще се трепят "гребейки" наравно.
И аз това казвам.Да вършим всичко двамата,защото и двамата сме хора и партньори,а не мъжът да тегли всичко,докато аз си клатя краката вкъщи докато се занеса да взема детето от училище,щото пък и защо да не го води сутрин мъжа,така и така излиза - аз да си отспя (нямам все още деца,но това е нали вариант ако няма бавачка в картинката).

# 400
  • София
И жилището расте, и жилището 😁

# 401
  • MI
Скрит текст:
Мен ме устройва как чисти робота засега,по-нататък ще видим да вземем помощ най-вече да измива пода.
Тази баня и тия прозорци всеки ден ли ги чистиш,защото аз не,че да ги включваш във всекидневната домакиснка работа.Банята ми е като стая плюс душ - мием го веднъж в седмицата с парочистачка(5мин).На миялната филтъра се чисти за 2 мин.ММ си глади ризите,ако му трябват.Аз също мои неща,ако съвсем се наложи,но повечето ми дрехи не са за гладене.
Ами част от банята се чисти ежедневно - мивка и тоалетна и биде. Останалото минимум веднъж седмично. С тази варовита вода за два дни се виждат следите, а нуждата от чистене на тоалетната няма да я коментирам. Пода също не е веднъж седмично, въпреки че навън е значително по-чисто от в София. Прозорците, филтъра и т.н. изрично ги включих в периодичните занимания, но са наложителни през определено време. А като мъжът ти глади не е ли време и пари това? Нали остойностяваме по принцип този вид труд или струва пари само ако жената го върши? То и аз никога, ама никога не чистя филтрите например, но ги смятам. А в качеството и здравословността на купената и домашната храна винаги има разлика и то голяма. Вече казах за моя опит с готвенето и килограмите. Ще добавя че за година след като се събрахме да живеем заедно, холестеролът на мм се нормализира, в средата отиде, преди беше над нормата и то не съвсем малко, Та и това трябва да се сметне в цената.

Бг татко, пак голямо теоретизиране. Не са само 2 моделите, много повече са. И ще се изненадаш колко много мъже има, дето прекрасно се справят с издръжката на цялото семейство. Това че някой не може не значи че никой не може. Огледай се малко навън, не всичко е теория. Казва ти го човек с не по-малка от твоята теоретична подготовка, макар и в друга област. Животът е многолик, няма как всичко да вкараш в твоите мисловни схеми, да му сложиш етикет и да си спокоен. А темата е пусната от теб, но не е твоя собственост. Развива се сама накъдето решат всички потребители в нея. Ако не ти харесва посоката, можеш да уведомиш модератор.

Free Agent, да не го е хванал страх да не загуби работа по някаква причина или нещо подобно?

# 402
  • Наблизо
Скрит текст:
Ами част от банята се чисти ежедневно - мивка и тоалетна и биде. Останалото минимум веднъж седмично. С тази варовита вода за два дни се виждат следите, а нуждата от чистене на тоалетната няма да я коментирам. Пода също не е веднъж седмично, въпреки че навън е значително по-чисто от в София. Прозорците, филтъра и т.н. изрично ги включих в периодичните занимания, но са наложителни през определено време. А като мъжът ти глади не е ли време и пари това? Нали остойностяваме по принцип този вид труд или струва пари само ако жената го върши? То и аз никога, ама никога не чистя филтрите например, но ги смятам. А в качеството и здравословността на купената и домашната храна винаги има разлика и то голяма. Вече казах за моя опит с готвенето и килограмите. Ще добавя че за година след като се събрахме да живеем заедно, холестеролът на мм се нормализира, в средата отиде, преди беше над нормата и то не съвсем малко, Та и това трябва да се сметне в цената.

При нас водата не е варовита,така че не си личи.Биде нямаме,а тоалетната и мивката се замърсяват наистина след 2-3-4 дни.Не знам кой при вас не си чисти след използване,че толкова да й миеш на тази тоалетна всеки ден.Все пак сме само двама и всеки си чисти след него си.И така с всичко това,ако се раздели средно аритметично пак се получава макс 1 час.Иначе не ядем само на вън и поръчваме,правя и салата,докато ММ прави месото или някаква запенка с броколи примерно.Нищо сложно,вкусно и здравословно.
Час и половина при добра организация цялата работа - да ги свърши домакинята от 10 до 11.30.До 16 и 30 ехе кеф и клатене на крака.

# 403
  • MI
Скрит текст:
При нас водата не е варовита,така че не си личи.Биде нямаме,а тоалетната и мивката се замърсяват наистина след 2-3-4 дни.Не знам кой при вас не си чисти след използване,че толкова да й миеш на тази тоалетна всеки ден.Все пак сме само двама и всеки си чисти след него си.И така с всичко това,ако се раздели средно аритметично пак се получава макс 1 час.Иначе не ядем само на вън и поръчваме,правя и салата,докато ММ прави месото или някаква запенка с броколи примерно.Нищо сложно,вкусно и здравословно.
Час и половина при добра организация цялата работа - да ги свърши домакинята от 10 до 11.30.До 16 и 30 ехе кеф и клатене на крака.
Всеки си чисти, но ако не сложиш препарат личи - варовита вода. Месо и зеленчуци всеки ден не ми е ОК. НЕ одобрявам този тип диети, лекарите - също. Останалите неща искат повече време.

Както виждаш, има хора с по-големи бани, с биде и вана например освен кабина, има хора с къщи, а не с апартамент (не моя случай за съжаление), има такива с алергии, с чувствителни стомаси, които са задължени всеки ден да са с риза и костюм на работа, които имат повече деца, да не продължавам до безкрай. При всички тях твоят режим на поддържане на домакинството не е ОК, никак - голямата къща иска повече чистене, здравословни проблеми и наличие на деца - готвене и по-стриктна хигиена, многото ризи и панталони - гладене. Пропускаш набавянето на разнообразни продукти за разнообразното и здравословно хранене - не става да идеш в хипермаркета веднъж седмично. Та има доста различни от твоя случай, така че калкулацията значително набъбна.

# 404
  • Наблизо
Скрит текст:
Всеки си чисти, но ако не сложиш препарат личи - варовита вода. Месо и зеленчуци всеки ден не ми е ОК. НЕ одобрявам този тип диети, лекарите - също. Останалите неща искат повече време.

Както виждаш, има хора с по-големи бани, с биде и вана например освен кабина, има хора с къщи, а не с апартамент (не моя случай за съжаление), има такива с алергии, с чувствителни стомаси, които са задължени всеки ден да са с риза и костюм на работа, които имат повече деца, да не продължавам до безкрай. При всички тях твоят режим на поддържане на домакинството не е ОК, никак - голямата къща иска повече чистене, здравословни проблеми и наличие на деца - готвене и по-стриктна хигиена, многото ризи и панталони - гладене. Пропускаш набавянето на разнообразни продукти за разнообразното и здравословно хранене - не става да идеш в хипермаркета веднъж седмично. Та има доста различни от твоя случай, така че калкулацията значително набъбна.
Аз в супермаркета почти не ходя - пазарувам онлайн.Има два варианта - да ми го докарат вкъщи срещу малка такса или да отида и да си взема торбите за 5 минути.
Това,което даваш като пример иначе са частни случаи.И защо трябва да е лесно,като може да е трудно и да се показва кооооолко е трудно да си домакиня в семейство с ученици за оправдание  'Охх всеки ден чистя 4 часа,после 2 часа пазарувам,прибирам се и готвя 3 степенно меню ии ооооо после трябва да взема децата..много е тежко,много.''

Общи условия

Активация на акаунт