Майчинството счетоводно-75

• 66 770
  • 762
  •   1
Отговори
# 120
В момента съм в болничен, и от 20.12 излизам в 45-дневен. Работя в държавна и ституция и плащането става месец за месец, и сега заради това че е края на годината заплатите за м.декември ги получиха колегите на 10.12.
Тъй като не съм представила болничен който да бъде от 20.12 и за да не съм на минус да дължа пари и т.н. счетоводителката ми е писала поаледните 5 работни дни за декември ( от 20.12 до 31.12) като неплатен отпуск.
Въпроса ми към вас е:
Тези 5 дни неплатен отпуск ще бъдат коригирани в януари когато вече имам издаден и 45- дневния преди термин, но тези 5 дни ме притесняват дали няма да се отразят по някакъв начин на майчинството и обезщетението за болничния и  въобще за стажа ми. Има ли някакви последствия за мен от това че ме водят неплатен отпуск?

# 121
Данните с декл.1 за декември се подават до 25 януари, дотогава вероятно болничният ще е представен и ще бъдат коректно подадени.

# 122
  • София-Младост
Декември не влиза в базата за изчисляване на 45 дневния болничен, такае неплатения няма да окаже влияние.

# 123
Благодаря ви

# 124
Здравейте майчета Simple Smile.Имам въпрос за застъпване на 2 майчинства. Сега съм в отпуск гледане на дете до 2г. и съм бременна с второ, чийто термин е преди навършване на 2г. на първото ми детенце. Знам какво майчинство ще взема, но незнам този 45 дневен болничен преди термина как се изчислява - на база заплатата ми, която съм взимала преди да забременея или ще се вземат като база тези 340 лв. които взимам сега. Моля ако някой е запознат да пише. И още един въпрос, който може би не е много по темата, но все пак. Искам да подам молба за детски, но не мога да взема бележка с доходите на мъжа ми. За една година той смени 2 фирми и предходната е закрита. Няма как да ми дадат служебна бележка оттам. Някой знае ли как се процедира в такъв случай? Благодаря Simple Smile

# 125
  • София-Младост
Здравейте майчета Simple Smile.Имам въпрос за застъпване на 2 майчинства. Сега съм в отпуск гледане на дете до 2г. и съм бременна с второ, чийто термин е преди навършване на 2г. на първото ми детенце. Знам какво майчинство ще взема, но незнам този 45 дневен болничен преди термина как се изчислява - на база заплатата ми, която съм взимала преди да забременея или ще се вземат като база тези 340 лв. които взимам сега. Моля ако някой е запознат да пише.

При застъпване на двата отпуска, имате право на обезщетение за бременост и раждане в размера като за първото дете. И 50% от обезщетението за второто, докато навърши 2г.

# 126
Сагата с моя болничен продължава.Взех го в петък,но е с дата на издаване 5 декември,а в системата на Нои чрез пик не ми излиза да имам болничен след 3 декември когато приключи предния.Пратих го на счетоводителката,каза че ще го подаде след 20 когато имала път натам,но нищо не каза за забавянето и старата дата на самия болничен.Проблем ще ми направят ли от НОИ и защо от комисията не са го качили в системата,или не могат с разлика от 12 дена реално?

# 127

Моят болничен този месец също го качиха с доста закъснение в нои✌
Аз не виждам какво толкова те притеснява, болничният е валиден, какво като е издаден със задна дата?! Моите от август месец ги издават така!

# 128
За първи път ми се случва,това ми е едва трети болничен до сега,предните два бяха качени още преди да ги получа,а този хем късно ми го дадоха,хем не е качен.

# 129
  • Sofia, Bulgaria
Здравейте, бременна съм в началото на 6 месец и от средата на ноември съм болничен. По принцип за Коледа, получаваме втора заплата, въпросът ми е като съм в непрекъснат болничен, на какво основание ще ми бъде преведена Коледната заплата, ако разбира се изобщо решат да имам такава хаха. Има ли счетоводна пречка да бъде извършен такъв превод поради това, че реално нямам работен ден за месец декември?

# 130
  • София
Зависи от политиката на фирмата. В нашата, ако нямаш работен ден/отпуска през декември, няма на какво основание да ти преведат бонуса/13 заплата. Т.е при нас тя винаги върви закачена за основната заплата.

# 131
  • Harmanli, Bulgaria
    Здравейте, аз имам следната драма.
    На 31.10 родих и от октомври месец насам не съм получавала никакви пари. На другите мами вече са им превели и не знам къде по трасето се губят моите. В момента съм в болница и нямам пик номер чрез който да проверя какво се случва и не знам какво да правя...

# 132
      На 31.10 родих и от октомври месец насам не съм получавала никакви пари. На другите мами вече са им превели и не знам къде по трасето се губят моите. В момента съм в болница и нямам пик номер чрез който да проверя какво се случва и не знам какво да правя...

Знаете ли дали болничните са издадени и подадени правилно? ПИК мобе да се извади и от друг човек с ваше пълномощно.

# 133
      • Harmanli, Bulgaria

Знаете ли дали болничните са издадени и подадени правилно? ПИК мобе да се извади и от друг човек с ваше пълномощно.
        Питах работодателите, но все още нямам отговор... явно е че имам някакъв проблем

# 134

Питах работодателите, но все още нямам отговор... явно е че имам някакъв проблем
          Звънни в НОИ и при първа възможност си извади ПИК.

Общи условия

Активация на акаунт