Околоколедни бързи КУЛИНАРНИ въпроси и отговори

• 95 047
  • 754
  •   1
Отговори
# 360
Имам един голям коледен въпрос. Гледам, на последната страница все за сладки пишете, а моят въпрос е свински.
Клахме прасе и съм си наумила за утре вечер да изпека главата върху кисело зеле. Четох, че трябва да се изкисне в солена вода зарди кръвта. Смятам да покрия главата с фолио, за да не изгори отгоре, особено ушите и да пека няколко часа /не мога да я сваря предварително, защото е голяма и не може да се побере в тенджерата под налягане/. Мазнината ще капе върху зелето.
Та, въпросът ми е, някой пекъл ли е цяла глава, голяма, от 100 кг. прасе? Да не се изложа ...

набутваш я да влезе добре в зелето, завиваш с 2-3 пласта фолио плътно - не един, наливаш зелева чорба и печеш 3 ч. на 160* от времето , в което чуеш да къкри вътре. Нацепи кожата тук там

# 361
За 6 зелеви сърми- дебели около 2-3 пръста, постни, на фурна, колко ориз да сложа?
Някакъв глупав начин има ли за мярка?

# 362
За 6 зелеви сърми- дебели около 2-3 пръста, постни, на фурна, колко ориз да сложа?
Една чаша 200 мл.

# 363
Една чаша 200 мл.
Как една чаша, двеста мл, не е ли много????

# 364
  • София
Една чаша 200 мл.
Страшно много е. Не повече от 1/2  ч.чашка. ориз

# 365
  • Русе
Една чаша 200 мл.

С 1 ч.ч. се пълни почти цял глинен гювеч - 3 л със сарми. За 6 броя - както ти е написала Марчева. Можи би с една идея по-малко.

# 366
  • В градината...
Пепчо, благодаря!
Четох днес, че се пече 6-8 часа, но ти ме успокои, че  е по-малко. Мисля ушите да ги прибера с шушчета, да не стърчат и да изгорят.

# 367
Една чаша 200 мл.

С 1 ч.ч. се пълни почти цял глинен гювеч - 3 л със сарми. За 6 броя - както ти е написала Марчева. Можи би с една идея по-малко.
Ето, колко много отговори Simple Smile
Наистина е много. Направих плънката с 200 мл. ориз за 10 чушки и ми остана. Но пък станаха страхотни Simple Smile

# 368
Здравейте, мамми : )))
Ще ми трябва вашето мнение - след като на Бъдни вечер направих питка с паричка, днес мога ли да сложа пак паричка ,но в баница.😊 И може ли някоя от вас да ми напише бърза и лесна ррцепта за десерт, подходящ.за празника : ))

# 369
Ще ми трябва вашето мнение - след като на Бъдни вечер направих питка с паричка, днес мога ли да сложа пак паричка ,но в баница.😊 И може ли някоя от вас да ми напише бърза и лесна ррцепта за десерт, подходящ.за празника : ))
Можеш да сложиш паричка.  Peace

# 370
Аз за десерт варих булгур в подсладена вода с малко нишесте,стафиди, канела. Като го сервираш може да се сложи лъжичка сладко, сладолед или вишнев сироп. Всички много го харесаха.

# 371
_Bella_Mi_,за десерт ти предлагам тази елхичка от бутер тесто и шоколад
https://m.youtube.com/watch?v=yi0VEMmQZUE
Лесна и бърза,вместо шоколад може да използваш сладко.
Или мъфини,подредени като елхичка-(може да използваш любимата ти рецепта за приготвянето им)
http://chillichokolate.blogspot.bg/2017/12/christmas-tree.html?m=1

# 372
  • София

Най-бързото, което се сещам е Американски пудинги. Правят се лесно и бързо. Поднасят се топли. Класика е с масло и сладко, но може и с разбита сметана, крем, течен шоколад и др.
Ето и една рецепта за Ябълков пай с кедрови ядки и стафиди.
Още един бърз и лесен Умен сладкиш.

# 373
Правих питка за Коледа по рецепта на баба. Правя я от години и винаги се е получавала. Не я бях правила в близките 4 год и явно съм загубила трениниг.
Питката стана, суха, твърда и не се делеше на конци,въпреки че усуквах тестото при оформянето на цветенцата.
Ще попитам баба, но тя ще иска да я направя пред нея, но ни делят 3000 км. Решила съм за Нова година пак да я правя.
Имате ли предположения защо се получи така?

# 374
И моята питка стана твърда (по друга рецепта, не съм навивала) и баба ми каза, че сигурно ми е било твърдо тестото.

Общи условия

Активация на акаунт