Баба ми навремето (майката на баща ми) редовно правеше много груби изказвания по адрес на майка ми пред разни съседки и без това жадни за клюки. Не знам защо беше толкова несъобразителна, лека й пръст, но успя да ме психира до такава степен, че вечер не можех да заспя, измъчвайки се от тези изказвания и през ума ми като на магнитофонна лента минаваха всички тези обидни думи. Когато най-накрая казах на майка какви ги ръси свекърва й пред мен и пред хората, тя говори с нея и й каза да си говори каквото си иска, само да не е пред мен. Тогава баба ми имаше наглостта да се оправдае, че съм си била измисляла. Значи, тя света вода ненапита, а аз - дете на 4 години - болният мозък, който може да си внуши, че невинната баба плюе по адрес на майката.
Така че според мен няма какво да се използва детето за посредник в тези отношения, ами направо да се говори със свекървата и да й се обясни, че това, което бълва може да има нежелан ефект.
Отделна тема е как същата тази баба ми беше внушила страх от изоставяне, когато за няколко месеца родителите ми отидоха да работят в чужбина. Редовно подмяташе как нямало да се върнат и ще ме зарежат.
Скапа му настроението и ентусиазма отвсякъде
Казах му, че ако стане тогава ще мислим. Сега какво да правим - да седим и да чакаме дали някой няма да умре? Че той баща ми е с един инфаркт и може да направи втори.
То така никъде не трябва да ходим и нищо да не правим.