С какво ви дразнят свекървите- 89

• 78 496
  • 800
  •   1
Отговори
# 705
Аз имам друго виждане по казуса. Ако момичето има доход примерно 1000 лв., годеникът внася в общата каса 2000 лв., все пак е мъж, и с тези пари решат да си изплащат общо жилище, какъв е проблема с останалите му 2-3 хиляди лева на месец той да прави ремонт, да си купи примерно скъп мотор, да харчи за някакво скъпо хоби? В много теми четем, че семейства и с деца имат отделен бюджет и всеки внася в своя сметка определени суми и ги ползва за лични нужди. В случая мъжът не ги харчи за глупости, а за ремонт на ценен имот. Сигурно отдавна си е направил сметката, че това е добра инвестиция.
Стига накрая  "добрата инвестия" да не се окаже прихвърлена на сестра му, та да си живее тя там с бъдещия си мъж/деца.Щото нали, тя не е "морячка" и не може да си купи дом.....
Аз не бих имала нищо против, при излишни мои пари, да помогна на родителите си при ремонт.Но не и за сметка на съпруга ми, децата ми, почивката ми, моя дом.
Ако някой обаче ми заявява "Аа, ама кВи са сега тез почивки и разходки......бавите ремонтите така, бива ли да сте такива .....първо ремонта, после глезотиите!" ще види пари, ама друг път.

# 706
Аз затова се постарах да се сдобия с жилище преди изобщо да се обвържа сериозно с настоящия ми съпруг. Майка ми настояваше много за апартамент. Когато се оженихме с нашия решихме, че ако имаме проблем с родата (апартаментут в който живеем се води на свекъра на името), автоматически се местим в моя. Най-чисто е изобщо да не се налага да зависиш от нечие благоволение, ноо невинаги е възможно.

# 707
Това не са малко пари, а десетки хиляди, които може никога да не си ги възвърне. При такива родители това ми се вижда напълно възможно.

Аз съм виждала случай, когато родители, изобщо недаващи индикации, че са "такива", след като детето им ремонтира къщата изцяло със свои средства, внезапно му казаха "Аз съм собственик, аз ще решавам." Лошо е човек да няма пълно доверие поне в най-близките си, но доста "изненади" се случват в тоя живот.

# 708
  • Оптимист по принуда
Да, по същата линия на по-способното дете, инвестицията му ще замине у сестрата.
За родител, който иска право да тегли от парите на детето си, когато пожелае, думи нямам. Такъв човек на всичко е способен.

# 709
  • при късмета
Уиш, да те подсетя
Цитат

the wishmaster - Почетен член
# 725 8 ян. 2017, 23:33 ч.

Жена

Цитат на: ма ко в нд, 08 яну 2017, 23:20
Цитат
Ако имаше ден на вещиците и поздравят свекървата по случая, дали ще го приме като по същия начин, както да я поздравят за бабин ден  Joy
Тогава сърдити ли щяха да бъдат или доволни? Нали и двете ще са поздравяване за празник, който нямат  Joy
Хммм, ако погледнеш аватара ми, ще се съгласиш, че Денят на Вещиците  е мой личен празник. Добре, че ми напомни за него. Някой ден ще изисквам от снахата да ме поздравява специално. Mr. Green
Та честит празник!

По казуса има съвсем законен вариант, ако едната дете направи генерални ремонти на две жилища да вземе по-голяма част от наследството, а не да се дели на 2. В случая са къща и апартамента и предполагам, че къщата е по-голямата. Прехвърля му се част от по-големия имот, равностойна на средствата за трайните ремонти. После апартамента ще се дели на две, а от къщата ще се дели частта извън неговата. Така, дори родителите да не разпределят имотите приживе, сестра му няма да има право на делба на неговата част, който пък ще отговаря на това, което е вложил в имота. Частта от къщата която остава, тогава може да стане равностойна на по-малкия имот и просто могат да си разменят частите, ще имат по един имот и двамата.
За най-лесно, щом всички разноски са за него е да прехвърлят апартамента на сестрата и къщата на сина, да си запазят правото на ползване и всеки да си влага в неговото си. Ама гледам свеки не е на зор да е справедливо, но снахата обвиняват, че държала сметка на парите на сина.

# 710
 Joy Мерси, Ма ко! Да взема да си забравя патронния празник! Аууу!

# 711
  • при късмета
Моля! Нали го обявихме за вещерски празник, а според някои и други освен теб трябва да бъдат поздравени Joy

За разлика от друга година, обяд стана, а никоя свекъра още не си е изпросила поздрав за бабинден, или да строи снахите в темата да поздравят свекърва си. Ама само свекървата, другата баба, няма празник. Да не повярваш Joy

# 712
Скрит текст:
Уиш, да те подсетя
Цитат

the wishmaster - Почетен член
# 725 8 ян. 2017, 23:33 ч.

Жена

Цитат на: ма ко в нд, 08 яну 2017, 23:20
Цитат
Ако имаше ден на вещиците и поздравят свекървата по случая, дали ще го приме като по същия начин, както да я поздравят за бабин ден  Joy
Тогава сърдити ли щяха да бъдат или доволни? Нали и двете ще са поздравяване за празник, който нямат  Joy
Хммм, ако погледнеш аватара ми, ще се съгласиш, че Денят на Вещиците  е мой личен празник. Добре, че ми напомни за него. Някой ден ще изисквам от снахата да ме поздравява специално. Mr. Green
Та честит празник!
По казуса има съвсем законен вариант, ако едната дете направи генерални ремонти на две жилища да вземе по-голяма част от наследството, а не да се дели на 2. В случая са къща и апартамента и предполагам, че къщата е по-голямата. Прехвърля му се част от по-големия имот, равностойна на средствата за трайните ремонти. После апартамента ще се дели на две, а от къщата ще се дели частта извън неговата. Така, дори родителите да не разпределят имотите приживе, сестра му няма да има право на делба на неговата част, който пък ще отговаря на това, което е вложил в имота. Частта от къщата която остава, тогава може да стане равностойна на по-малкия имот и просто могат да си разменят частите, ще имат по един имот и двамата.
За най-лесно, щом всички разноски са за него е да прехвърлят апартамента на сестрата и къщата на сина, да си запазят правото на ползване и всеки да си влага в неговото си. Ама гледам свеки не е на зор да е справедливо, но снахата обвиняват, че държала сметка на парите на сина.
Пак няма да е равностойно. В правото и при оценката на недвижимите имоти , такъв ремонт води до сериозно увеличение на пазарната цена на имота . Ако преди ремонта имотът е струвал 100 000 примерно , а след ремонта- 200 000, дори подобрителят да е вложил само 30 000 , се гледа процентното увеличение на цената на имота.
Но това , в случая , няма значение , защото родителите искат да държат контрола над имотите.

# 713
...тя прекрасно знае, че не би трябвало да "слага ръка" на заплатата на сина си, че той вече си има жена, с която да решават каквото ги касае, та се е разбързала, докато той още не се е усетил, или снахата не е тропнала с крак категорично и окончателно.
Само да вметна, че дори Лус да не съществуваше, това да използваш детето си е въпрос на характер. И с жена, и без жена на хоризонта да бързаш да изтеглиш, каквото можеш от сметката на детето си, което отсъства с месеци ми се струва недопустимо. От моя гледна точка (на не-свръх-заможна девойка) те направо го доят, това са големи суми, че и припират.

Аз и друго си мисля- очевидно ремонтът не върви по план , защото няма кой да надзирава майсторите. Щом групата ще живее в къщата , а момчето отсъства , е работа на свекъра да упражнява контрол. Лично аз не разбирам от добро изпълнение , имали сме тежки ремонти у нас и ММ следеше нещата , майсторите мен ме баламосваха.

Даааааа!! Като видят жена и веднага започват да я мотаят и за цената, и за качеството, и за всичко!
У нас аз имам повече идея от ремонтни дейности от МП - всъщност той не прави разлика между маламашка и баданарка, като го пратя за гипсово лепило ми носи на циментова основа и прочие. Grinning Не е неговата сфера това въпреки, че като се стигне до работа с каквото трябва, няма проблеми. Simple Smile
Аз вече го приготвям предварително какво да пита и иска, за да говори той с майсторите, че видят ли ме, все едно виждат голям бездънен джоб. Grinning

# 714
  • София
Чета, чета и все повече се убеждавам, че едно от най-добрите решения в живота ми е било това с парите от наследството на дъщеря ми да ѝ купя апартамент. Точната мисъл в главата ми тогава беше "Да не зависи от никакъв мъж и от роднините му". Явно е имало защо да си мисля така.

Е, да си дойдем на думата- имало е кой да построи и кой да запази в добър вид наследството, за да го трансформираш в апартамент, нали?
В темата, която дъвчем, има хора, които са създали наследство, но са изпаднали в невъзможност да го поддържат, че и себе си да издържат.
Не, не са легнали безработни да чакат- работят, но не всеки може в предпенсионна и пенсионна възраст да взима куп пари, както не всеки млад човек веднага може да има висок доход.
В случая, нещата са опрели до това- да има ли къща, или да я оставят да се руши и да я дадат на някой предприемач срещу едни 250 кв. обезщетение.
Затова се решава да се прави ремонта, затова се чака момчето да си стъпи на краката.
Накратко, решението е главно на момчето- ако той е искал да си стисне парите и ако е искал да се включи в строеж, е щял да го направи.
И другото- момчето, преди да започне ремонта, е мислил, с участието на девойката, да изтегли кредит за тяхно жилище,но след като парите в сметката му не са стигнали за самоучастие и след като бъдещата му жена се е стиснала да додаде, ги е пренасочил към ремонта.

Така че, колкото и да е удобно на някои да обявят родителите му за пиявици, впили се в клетия си син, ако бяха се научили да четат с разбиране ,нямаше да го оревават.

Авторката очерта цялата картинка пост след пост, просто трябва да се следят фактите и да се подредят.

А, К.А.Г., Твоята хвалба как и какво си дала, е малко не на място.
Имала си, имаш и сега, затова даваш.
Никъде кандидат снахата не е споменала, че родителите на момчето имат, ама скубят от него- напротив, описала е доста подробно положението им- просто нямат хората.

Последна редакция: пн, 08 яну 2018, 11:40 от absurT

# 715
  • Варна
Добре де, Абсурд, съгласни сме. Нямат. Момчето има. На добра воля се е навил. Ама малко грозничко идва това припиране от тяхна страна, нали? Че и нагло даже. Ей затова става дума. Не че той има, а те нямат. Не че той трябва да даде. Ще даде, както стана ясно - на финала е. А НАЧИНЪТ, по който се иска от тяхна страна. Това е грозното. Останалото  е въпрос на тяхна договорка.

# 716
  • при късмета
Пак няма да е равностойно. В правото и при оценката на недвижимите имоти , такъв ремонт води до сериозно увеличение на пазарната цена на имота . Ако преди ремонта имотът е струвал 100 000 примерно , а след ремонта- 200 000, дори подобрителят да е вложил само 30 000 , се гледа процентното увеличение на цената на имота.
Но това , в случая , няма значение , защото родителите искат да държат контрола над имотите.
[/quote]
Не е задължително да е по пазарни цени. Повечето такива сделки м/у много близки роднини като братя/сестри, сделките се изповядват на данъчните оценки, което максимално ниското, разрешено от закона. Тогава парите за ремонта ще са съвсем равностойни на примерно до 1/3 от цяла къща.
Роднини запънали се за пазарните цени, обикновенно преди това са минали и през дело, но ако той си пази документите за разходите по ремонта и е голяма сумата, дори тогава би му помогнало

# 717
АбсурТ, вярно е написаното в последния ти пост, но при авторката поредицата от действия е неособено разумна. Хубаво е да се ремонтират наследствени имоти, за да не се рушат, но при наличие и на други наследници (в случая сестрата), не ми се вижда особено разумно да се наливат пари в ремонта на наследство, което може и да не получа, а междувременно да нямам нищо мое. Елементарна предпазливост. Пак повтарям, не е хубаво човек да няма пълно доверие на най-близките си, но в тоя живот се случват всякакви изненади.

# 718
Гугъл, разсмя ме с това предварително подготвяне какви въпроси да задава...  Представих си го.
Аз, понеже сме на същия хал - ремонт, не се замислям даже кой как от майсторите щял да ме възприеме...

# 719
Скрит текст:
Чета, чета и все повече се убеждавам, че едно от най-добрите решения в живота ми е било това с парите от наследството на дъщеря ми да ѝ купя апартамент. Точната мисъл в главата ми тогава беше "Да не зависи от никакъв мъж и от роднините му". Явно е имало защо да си мисля така.

Е, да си дойдем на думата- имало е кой да построи и кой да запази в добър вид наследството, за да го трансформираш в апартамент, нали?
В темата, която дъвчем, има хора, които са създали наследство, но са изпаднали в невъзможност да го поддържат, че и себе си да издържат.
Не, не са легнали безработни да чакат- работят, но не всеки може в предпенсионна и пенсионна възраст да взима куп пари, както не всеки млад човек веднага може да има висок доход.
В случая, нещата са опрели до това- да има ли къща, или да я оставят да се руши и да я дадат на някой предприемач срещу едни 250 кв. обезщетение.
Затова се решава да се прави ремонта, затова се чака момчето да си стъпи на краката.
Накратко, решението е главно на момчето-
Скрит текст:
ако той е искал да си стисне парите и ако е искал да се включи в строеж, е щял да го направи.
Така че, колкото и да е удобно на някои да обявят родителите му за пиявици, впили се в клетия си син, ако бяха се научили да четат с разбиране ,нямаше да го оревават.

Авторката очерта цялата картинка пост след пост, просто трябва да се следят фактите и да се подредят.

А, К.А.Г., Твоята хвалба как и какво си дала, е малко не на място.
Имала си, имаш и сега, затова даваш.
Никъде кандидат снахата не е споменала, че родителите на момчето имат, ама скубят от него- напротив, описала е доста подробно положението им- просто нямат хората.
Така е.
Обаче и решението да отидат на почивка, да планират сватбата си, също е негово.И не би трябвало майка му да му мрънкоти Що били ходили по почивки да харчат пари и да бавят ремонта, да чакат със сватбата, докато свършат ремонтите....нали парите са на момчето и то решава?
Защо му вменяват вина?И опитват да му диктуват как точно да си подрежда живота?
О.к., дори да приемем, че са договорили вариантите по ремонта преди да се появи снахата, то нищо в този живот не е статично, появяват се нови и нови обстоятелства, а гъвкавия човек се нагажда според тях, не "рие и не хвърля пръст на гърба си" от инат.
В случая, новото обстоятелство е жената в живота на сина им.Едни добри родители, искащи най-вече детето им да е щастливо, биха имали коренно различно поведение от описваните родители тук.
1.детето ти иска сватба, ама ти "...аа, не може сега, първо ремонта!"
2.детето ти иска да си купи друго жилище, ама ти някак ей сега решаваш, че ще му дръпнеш килимчето изпод краката, изтегляйки крупна сума от сметката му
3.детето ти отива на почивка със жена си, и без това с месеци го няма и не я вижда, ама ти и това му удоволствие разваляш с "....и що харчите излишни пари, като трябват за ремонта...!"
Ако това не е свръх егоизъм, не знам какво е.

Общи условия

Активация на акаунт