1 ЮНИ - ПРОТЕСТ ЗА ДЕТСКИТЕ И МАЙЧИНСТВОТО ПРЕД ПАРЛАМЕНТА!

• 65 378
  • 1 653
  •   1
Отговори
# 765
Здравейте момичета.
Мисля, че избраното място не е много подходящо, все едно да протестираме в парка  Peace там никой, няма да ни обърне внимание.
Предлагам ви, да се събереме пред НС, има едно пространство тясно и дълго, дори и да сме малко, като сме с количките, а те заемат място - ще изглеждаме повечко. Малко или много ще задръстим движението. Искат или не, ще разберат, че сме там, ще ни обърнат внимание.
Нали това е част от целта?
В градинката нищо няма да постигнеме.
Как мислите?

П.С.
Сега излизам, че имам малко работа, но като се върна, ще отговоря. Ще го обмисля още малко.  Peace

# 766
  • Ботевград
БРАВООООООО!!!
Цитат от БТВ НОВИНИТЕ
Настоящи и бъдещи майки организират протест на 1 юни

28 Май 2006

Инициативен комитет на настоящи и бъдещи майки организира на първи юни мирен протест с искане да бъде променена политиката, свързана с раждаемостта.  

В отворено писмо до президента, правителството и Народното събрание, майките искат по-добра социална политика за отглеждане на деца. Инициативният комитет настоява за увеличение на парите за майчинство и детските надбавки, които следва да се отпускат на всички деца, без оглед дохода на семейството.

Според инициаторите на социалния протест, сегашното обезщетение за отглеждане на дете в размер на 160 лева е недостатъчно. За да е реално, то трябва да се актуализира всяка година, съобразно инфлацията.

Освен това отпускането на детски надбавки възоснова на семейния доход е дискриминационно и недемократично добавят от инициативния комитет.

Сред отправените искания са още: увеличаване на обезщетението за отглеждане на дете, прилагане на Конвенцията за надомната работа, увеличаване броя на детските градини и ясли, както и на детските площадки и паркове.

# 767
  • на кой му пука, майна
СрътчатуФка (много мики станахме), наистина е права, може ли да се промени мястото или вече е късно ? По-ефектно е пред НС  Thinking. Или може като начало в градинката, а после да се преместите пред НС  Peace

Как ви се струва, като идея ?

# 768
imam edna zabelejka
zamenete majki s roditeli

# 769
  • До хладилника, който обичам
имам една забележка
заменете майки с родители
И аз си мислех същото. Едно дете засяга и двамата родители, съответно социалната политика е за семейството, а не само за майките и децата.

# 770
  аз за това предложих "Площад НС" А не парк и градинка!не знам защо го променихте.ако е на площада трябва да се каже на Б.Б.

# 771
  • на кой му пука, майна
Инето, получи ли официално разрешение, вече ?  Rolling Eyes

JEDNA, включи си кю-то, бе мацка

# 772
СрътчатуФка (много мики станахме), добра е идеята, само да бях без детето си, защото не го виждам да седи 2-3-4 часа на едно място (дори да беше в количка), а в градинката поне има къде да ходи Rolling Eyes Peace

# 773
  • Pernik
Момичета, от къде да дръпна копие от призива и писмото за да го ка4ат в саита на FM+?
Днес 6те обсъдят да се направи предаване на сутрешния дует по темата а и циал един ден да се посвети на това. Кайете според вас как 6те е най-добре да се отрази?

# 774
  • Pernik
аз нещо съм пропуснала  Rolling Eyes къде последно ще е протеста?

# 775
имам една забележка
заменете майки с родители
И аз си мислех същото. Едно дете засяга и двамата родители, съответно социалната политика е за семейството, а не само за майките и децата.

Айде сега ще се обадят разведените майки,да кажат че е по-добре да ги пишем само като майки..  Crazy

# 776
  • на кой му пука, майна
Момичета, от къде да дръпна копие от призива и писмото за да го ка4ат в саита на FM+?
Днес 6те обсъдят да се направи предаване на сутрешния дует по темата а и циал един ден да се посвети на това. Кайете според вас как 6те е най-добре да се отрази?

Само, че нека Инето да каже дали да се прилага и отвореното писмо, че аз не разбрах

ДО БЪЛГАРСКИТЕ МЕДИИ

ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

ОТ НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ

Уважаеми журналисти,

От името на настоящите и бъдещи български майки Ви информираме, че на 01.06.2006 г. от 9.00 ч. до 13.00 ч. в градинката до Народното събрание ще се проведе  протест срещу социалната политика на държавата по отношение на обезщетението за отглеждане на дете до 2 годишна възраст и детските надбавки.

Настояваме за увеличение на сумите за майчинство и детските надбавки, които следва да се отпускат на всички деца, без оглед дохода на семейството.

В 12:30 часа на 1 юни, на представители на МТСП и НС, ще бъде връчено отвореното писмо, чийто текст ви предоставяме, с исканията ни до министър Емилия Масларова и подписка.

Паралелно с това, от 10:00 ч., в град Пловдив ще се проведе мирно шествие в подкрепа на исканията на настоящите и бъдещите български майки от площад "Съединение",  до площад "Централен”. Проявата в Пловдив е с подкрепата на Центъра за бременни жени и ДКЦ-1.

Приложение : Отворено писмо

ДО Г-Н ГЕОРГИ ПЪРВАНОВ,
ПРЕЗИДЕНТ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-Н СЕРГЕЙ СТАНИШЕВ,
МИНИСТЪР-ПРЕДСЕДАТЕЛ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

ДО Г-ЖА ЕМИЛИЯ МАСЛАРОВА,
МИНИСТЪР НА ТРУДА И СОЦИАЛНАТА ПОЛИТИКА НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

НА ВНИМАНИЕТО НА ДЕПУТАТИТЕ
ОТ ЧЕТИРИДЕСЕТОТО НАРОДНО СЪБРАНИЕ НА РЕПУБЛИКА БЪЛГАРИЯ

О Т В О Р Е Н О   П И С М О

ОТ НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ

Лица за контакт:  0888 268 997 - Христина Пендичева, 0899 100 331 - Калина Тошева, 0888 236 359 - Ина Игнатова

Уважаеми господин Първанов,
Уважаеми господин Станишев,
Уважаема госпожо Масларова,
Уважаеми госпожи и господа депутати,

Ние, настоящите и бъдещи български майки, изразяваме  недоволството си от липсата на държавна политика по отношение на насърчаване на раждаемостта и спокойното отглеждане на децата ни. Считаме, че сегашното обезщетение за отглеждане на дете в размер на 160 лв. е недостатъчно на фона на ежедневно поскъпващия живот в страната. Освен това считаме, че отпускането на детски надбавки въз основа на семейния доход е дискриминационно и недемократично.

Смятаме, че правителството трябва да съсредоточи усилията си в посока преодоляване на демографския срив в Република България.  Категорични сме, че това може да се постигне чрез:

1. Увеличаване  на обезщетението за отглеждане на дете както следва:

1.1. В общия случай:

- за първата година на майчинството - 80 % от брутния осигурителен доход на двамата родители  за шестте месеца, предхождащи раждането, разделен на 2, но минимум 250 лв;

- за втората година - 60 % от брутния семеен доход за шестте месеца, предхождащи раждането, разделен на 2, но минимум 180 лв;

1.2. За самотни майки, при изработване на ясни критерии за разграничаване на живеещите на семейни начала от самотните майки:

- за първата година 100 % от дохода за шестте месеца, предхождащи раждането, но минимум 300 лв.

- за втората година 80 % от дохода за шестте месеца, предхождащи раждането , но минимум 250 лв.

1.3. За студентките редовно обучение – допълнителна стипендия за майчинство от 50 лв.

1.4. При раждане на  близнаци, тризнаци и т.н. - обезщетението, предвидено по-горе, умножено по броя на едновременно родените деца;

2. Увеличаване на детските надбавки -  по 50 лв. за всички деца, независимо от доходите на родителите.

3. Разширяване на семейното подоходно облагане.

4. Изготвяне и приемане на наредба за прилагане на Конвенцията за надомната работа, ратифицирана през 2000 г., а впоследствие и разработване на проектозакон за надомния труд, който да бъде приет от Народното събрание, както и на програми за стимулиране на надомната работа.

5. Увеличаване броя на детските градини и ясли, които са крайно недостатъчни.

6. Увеличаване броя на детските площадки, градини и паркове и предотвратяване на превръщането на малкото останали такива в паркинги, бензиностанции и т.н.

Настояваме  сумите за обезщетенията, помощите и детските надбавки да бъдат ежегодно индексирани съобразно инфлацията, подобно на доходите на държавните служители и пенсионерите.

С настоящото Ви информираме, че на 1 юни 2006 г., в градинката  до Народното събрание, от 9.00 до 13.00 часа, ще бъде проведен организиран мирен протест. Поканваме ви в 12:30 ч. за връчване на отвореното писмо и прилежащата към него подписка. В същия ден ще бъде проведено мирно протестно шествие и в град Пловдив.

Господин Президент,
Господин Министър-председател,
Госпожо Министър,
Дами и Господа депутати,
вярваме, че вашата основна мисия е добруването и спокойното бъдеще на хората в страната ни. Децата на България са утрешните й граждани. Нека животът им бъде достоен!

С уважение: НАСТОЯЩИТЕ И БЪДЕЩИ БЪЛГАРСКИ МАЙКИ

# 777
  • Pernik
Даите тел на ниакоя майка за интервю по радито и кажете дали има кои да отиде в предаването на Милен Цветков да говоря с него да направи предаване 

# 778
  • Pernik
Имаме ефира на радио FM+ Laughing

# 779
Емилия Масларова е по-скоро оптимист...

Приzнавам, че ме учудва това "...и ако майката се върне на работа, ще получава освен заплатата си и пълния размер на обезщетение за отглеждане на дете, ако наеме безработен жена, която да отглежда детето"...Какво е това стимулирана на майките да се връЩат на работа или???
Мисля, че трябва да обърнете внимание на такива "обеЩания", по време на протеста.
Стискам ви палци и праЩам много поzдрави от чужбинските майки
бтв. Недоумение буди у мен, това че всичките ми поzнати в странство подкрепиха подписката беz да са пряко zаинтересовани от нея, а български майки реШават, че няма смисъл newsm78...както и да е...успех оЩе веднъж baby_neutral Hug.

Общи условия

Активация на акаунт