Калориите броим и здравето ценим - тема 12

• 74 016
  • 732
  •   1
Отговори
# 570
  • София
И още нещо: простете лаишкия ми въпрос, но моля ви ,който е запознат, кажете в кратце каква е разликата от приети 1400 калории основно във въглехидрат и мазнини и същите калории ,при които преобладава протеин.
Протеинът засища повече, за усвояването на храни, богати на протеин, на стомаха са му нужни 4-6-8 часа, въглехидратите се усвояват много по-бързо (2ч), като бързите и полутечните (фреш, плодови напитки) още по-бързо.
Здравословния аспект е, че на тялото (органи, мускули, кожа, коса) му трябват протеини да функционира (и мазнини, и въглехидрати, също; но без протеини не става). С протеините (месо, яйца, млечни дори) човек си набавя и много незаменими аминокиселини и мастно-разтворими витамини, които в растителните храни не се съдържат.
Също въглехидратите много вдигат кръвната захар, което след време може да създаде проблеми.

За хляб - пробвай разни рецепти за кето или ниско-въглехидратен хляб. С повече фибри са обикновено, не е 100% същия вкус, но се свиква.
Или, ако съвсем не можеш без хляб - това да ти е единствения източник на въглехидрати, примерно.

Всъщност, ако човек няма здравословни проблеми, не е ок за дълъг период изцяло да маха въглехидратите. Те пък били нужни на щитовидната жлеза да функционира правилно. Но пък има разлика дали ще си ги набавя от хляб, вафли, картофи или листни зеленчуци, напр. Дори и високо-мазнинни храни, като таханите и ядките, също съдържат въглехидрати. За мен лично таханите са много добре балансирана храна - имат и мазнини, и протеин и въглехидрат, в различни съотношение, някои повече мазнини, но по-малко от другите 2 групи и обратното. Преди време сравнявах нутриентите на ядките, орехът е с най-много мазнини (но пък има йод и др.), докато тиквеното семе има най-много протеин.

Последна редакция: пт, 14 май 2021, 11:18 от Аня♥♥♥

# 571
Сърдечно ти благодаря за изчерпателния отговор, Аня!
Относно хляба вече съм се превърнала във виртуоз:от всичко правя хляб и дори нямам претенции за вкуса му 🤭

А как разбирате колко дс е протеина, въглехидрата и мазнинката за деня?

Аз се хванах,че май прекалявам с мазничкото:
Сега отворих един произволен ден и мазнините са ми 62гр..за 1400калори за деня

# 572
  • София
Ами това всеки сам си го преценя индивидуално - някои правят ротация (дни с малко ВХ, дни с повече - тук идеята е тялото да не свиква на един режим и да няма застой). Други си имат 'чийт' дни - 1 ден в седмицата/месеца, когато ядат всичко, що душа иска, през останалото време - строга диета.

Аз съм била и съм се лутала различно. Лятото ядях повече плодове (и сладолед!), зимата и студените месеци ми беше по-лесно на протеин и мазнини.
От скоро ми откриха ИР и още повече намалих въглехидратите, та всичко това е много индивидуално. Има хора пък не обичат месо...

Споделям инфо от лични съобщения от съфорумка, на която имам доверие (макар и само виртуално да се познаваме):
Скрит текст:
Цитат
трябва да си поне на 1300ккал
въглехидратите да са 100грама поне - за да може ЩЖ да функционира добре, а от нея зависи и метаболизма... в противен случай няма да гориш мазнини ... метаболизма включва на икономичен режим.
Протеинът е малко - с това кол-во, косопада е неизбежен - трябва да е поне 120 грама... аз приемам 190 грама дневно и ако го намаля, веднага се отразява на косата ми.
В момента не се храня точно така, заради ИР още намалих въглех., съответно увеличих мазнините. Гледам протеинът да не спада много. Слава Богу, щитовидната жлеза е идеална, заради косопад тръгнах първо нея да изследвам, в последствие се оказа инсулиновата резистентност.

# 573
  • София, България
Аз в момента не броя калории точно, но гледам да съм в калориен дефицит.

Аз лично не се плаша от въглехидратите.

1гр въглехидрат = 4 калории
1гр протеин = 4 калории
1гр мазнина = 9 калории
1гр алкохол = 7 калории

Не съм игнорирала мазнините напълно, няма и как да стане, но гледам да са полезни мазнини - авокадо и зехтин най-вече.

Много рядко консумирам алкохол, наблягам на продукти богати на протеин и добавка въглехидрат.

Успех на всички Simple Smile

# 574
Включвам се в темата не толкова за отслабване, колкото с цел поддържане на теглото. Бременна съм и не искам да кача отново много килограми. С първата бременност качих 22кг, от които 15кг си останаха. Смятам съвсем леко да намаля калориите, с 100-200 кал. Хубав ден Blush

# 575
zwezdi4ka14 , Честито! Лека и слънчева бременност!
Интересно, онзи ден точно се замислях над това- може ли безпроблемно да се прилага броенето по време на бременност и по какъв начин се извисляват калориите тогава. Вие какъв принцип сте визприела? Ще се радвам да споделите и впечатленията си във времето.

Аз започнах добре и после тотално оплесках нещата, като се върнах почти в изходна позиция. Все още мисля, че може и част от "върнатото" да е сол, а и ефект покрай естественият ход на цикъла, но ще видим. Заложила съм си цел : 70кг. до края на месеца. Надявам се ,че ще имам с какво да се похваля.

PS: Някой би ли могъл да ме опъти как да спомена някого без да цитирам целият му/ѝ пост.

Последна редакция: вт, 18 май 2021, 12:20 от k0k0s4e

# 576
zwezdi4ka14 , Честито! Лека и слънчева бременност!
Интересно, онзи ден точно се замислях над това- може ли безпроблемно да се прилага броенето по време на бременност и по какъв начин се извисляват калориите тогава. Вие какъв принцип сте визприела? Ще се радвам да споделите и впечатленията си във времето.

Аз започнах добре и после тотално оплесках нещата, като се върнах почти в изходна позиция. Все още мисля, че може и част от "върнатото" да е сол, а и ефект покрай естественият ход на цикъла, но ще видим. Заложила съм си цел : 70кг. до края на месеца. Надявам се ,че ще имам с какво да се похваля.

PS: Някой би ли могъл да ме опъти как да спомена някого без да цитирам целият му/ѝ пост.

Ами разгледах из интернет, че първия и втория триместър нуждата от калории се увеличава съвсем малко (50-100кал) или изобщо няма нужда да се увеличават. Последния триместър се увеличават с около 300-350кал. Моите калории са около 2200 за поддържане, така че хапвам по около 2000 кал, което не е някаква сериозна разлика. Целта ми е по-скоро да премахна чипове и джънк защото прекалявам. Иначе хапвам от всичко в нормални количества. Хубавото е че от както съм бременна изобщо не ми се яде сладко, а преди това на ден по 1 шоколад изяждах Grinning

# 577
zwezdi4ka14, лека бременност, и да, хубаво е да поддържаш теглото си, никоя бременна няма нужда да яде за 2-ма, аз ядох за 3-ма ама не можах да устоя Grinning

# 578
zwezdi4ka14, лека бременност, и да, хубаво е да поддържаш теглото си, никоя бременна няма нужда да яде за 2-ма, аз ядох за 3-ма ама не можах да устоя Grinning

Благодаря. Аз ядях като за двама и резултата е +22кг, от които 15кг така и не свалих. Сега ще внимавам повече, пък дано да не кача много. За сега съм +2кг за 2 месеца, което е нормално Grinning

# 579
Здравейте, банда! Включвам се с казус от тази сутрин.
Купила съм си готов хумус, фабрично опакован - с баркод и  таблица с хранителни стойности. Сканирам сутринта баркода в my fitness pal и ми излиза с 35 калории повече от етикета.
Ясно, че не съм професионален спортист и това ми е най-малкия проблем в отчитането, но кое следва да е по-надеждната информация?

# 580
Купила съм си готов хумус, фабрично опакован - с баркод и  таблица с хранителни стойности. Сканирам сутринта баркода в my fitness pal и ми излиза с 35 калории повече от етикета.
Ясно, че не съм професионален спортист и това ми е най-малкия проблем в отчитането, но кое следва да е по-надеждната информация?
Мистерия. Аз бих заложила на осреднена стойност от Pal-a

# 581
Аз бих взела данните от опаковката.
При мен има малко застой на килограмите след първите 2 кг, които свалих. Стоя си на 60,1кг. Искам още 2-3 килограма да сваля. Явно възрастта си оказва влияние...и ще стане бавно.

# 582

Смятам, че етикета на продукта е по-достоверен. Възможно е да има промени в състава и в приложението все още да не е отразена разликата.

# 583
  • Denmark
Здравейте! Четох старите теми, но все пак няма ли желаещи да броим калории заедно и споделяне на идеи в днешни дни? Sweat Smile

# 584
Здравейте! Четох старите теми, но все пак няма ли желаещи да броим калории заедно и споделяне на идеи в днешни дни? Sweat Smile
Здравей, здравей! Как да няма- има, ето ме. Само се преместих в друга тема, че тази нещо не е достатъчно активна. Ако искаш присъедини се и ти (ДНЕВНИК - да отслабнем заедно - тема 106), но тя не е само за броене- видно от заглавието. ), ако ли не- може пък да раздвижим тази, не се знае.

Ще се представиш ли? Кога започна/ваш, от колко кг, с колко заложени калории?

Общи условия

Активация на акаунт