Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота!! Тема 43

• 78 880
  • 727
  •   1
Отговори
# 360
Момичета, не че не може да се вземе биопсия от "раничката" (т.е. пространството на ерозиото - т.н. зона на трансформация), но когато колпоскопът е чист - е някак необосновано за мен. Биопсия се взима (щипва се материал), когато има изменени участъци, които са видими при колпоскопски преглед след като се третират с киселина и йоден разтвор. Не съм убедена, че има нужда да се пипа шийката, когато няма от къде точно да се вземе материал. Не всяка раничка значи cin! Раничките сами по себе си не значат злокачествени образования, нито лош резултат на цитонамазка. Раничките се срещат изключително често, понякога се третират - понякога не. Но не смейсвате гранични резултати с обикновена раничка, чист колпоскоп и добра ПАП група. Не си вкарвайте филми сами.

# 361
Точно така ми обясни и моята гинеколожка и д-Р Станков, който направи колпоскопията (и двамата в Шейново). Резултата от цито е II A. Попитах изрично за бебеправенето. И двамата казаха, че няма проблем за забременяване, износване и раждане.

Момичета, не че не може да се вземе биопсия от "раничката" (т.е. пространството на ерозиото - т.н. зона на трансформация), но когато колпоскопът е чист - е някак необосновано за мен. Биопсия се взима (щипва се материал), когато има изменени участъци, които са видими при колпоскопски преглед след като се третират с киселина и йоден разтвор. Не съм убедена, че има нужда да се пипа шийката, когато няма от къде точно да се вземе материал. Не всяка раничка значи cin! Раничките сами по себе си не значат злокачествени образования, нито лош резултат на цитонамазка. Раничките се срещат изключително често, понякога се третират - понякога не. Но не смейсвате гранични резултати с обикновена раничка, чист колпоскоп и добра ПАП група. Не си вкарвайте филми сами.

# 362
В такъв случай ти пожелавам бързо да се похвалиш с резултат от бебеправенето Hug

# 363
Здравейте, момичета!
Имам спешен въпрос - преди четири дни претърпях обработване с лазер (лазервапоризация) на маточната шийка, заради голяма раничка. Докторът ме предупреди, че ще имам воднисто течение, но моето е розово, а днес имаше и няколко капки кръв, които ме притесниха сериозно. Знам, че отпадно кървене може да има около 10-ти ден,  при мен е 4-ти и вече има ясна кръв. Какво мислите, какво да предприема? А за самата процедура - мен ме боля доста, след това около 1 час ми беше точно като със страшно силни менструални болки. Добре, че мъжът ми ме взе от болницата, та се опирах на него до колата. Но това се изтърпява и е за кратко! Не неглижирайте здравето си! Това е моят съвет! Бъдете здрави!

# 364
*strawberry*,
Обади се на твоя лекар и иди да те види,

# 365
Благодаря, Надежда!
Не мисля, че в момента е възможно да му звънна, но утре сутрин непременно. Аз подозирам, че е заради големината на самия участък, може би просто по-трудно ще зарастне. То е както всяка друга рана по тялото, която нормално да отделя кръв и да се изчиства. И все пак - съм притеснена.

# 366
Благодаря, Надежда!
Не мисля, че в момента е възможно да му звънна, но утре сутрин непременно. Аз подозирам, че е заради големината на самия участък, може би просто по-трудно ще зарастне. То е както всяка друга рана по тялото, която нормално да отделя кръв и да се изчиства. И все пак - съм притеснена.
Май, не би трябвало да има ярка кръв... Аз се подложих на Електрокоагулация и ми казаха, че може да има само леко зацапване и то кафеникаво, докато падат обгорените участъци... Не знам  как е при Лазар, но всеки организъм реагира по различен начин

# 367
И аз мисля, че не трябва. Бяха две - три капки, но това ужасно притеснение. Спазвам си препоръките - без секс, вани, басейни и т.н. Дано да не е нещо страшно!

# 368
# 369
Момичета, като ви чета забелязвам, че на никой не правят криодеструкция, а все ги горят тея ранички. Каква е причината? Зависи ли нещо от самата раничка или...?А относно забременяване, досега все съм чувала, че не пречат въпросните ранички Thinking И още един въпрос. Задължително ли е да се намаже с йод при преглед с колпоскопа, защото мен досега не са ме мазали никога, въпреки оплакванията ми. Продължава да ме гложди въпросът защо досега никой не ми е взел биопсия, имайки предвид ситуацията ми и продължителността на проблема. Unamused

# 370
За Криотерапията пише следното : Това е модерен метод за лечение на предракови изменения на маточната шийка,които преди това са били  хистологично диагностицирани чрез прицелна биопсия и/или ендоцервикален кюретаж.

Мен до сега не са ме мазали нито с киселина , нито с йод. Или са го направили и не са ме уведомили или не съм разбрала Smile
 Горене е дума , която се използва за различни манипулации , например коагулация и деструкция , като нищо и на криотерапията да ѝ казват по този начин Ill За мен един уважаващ себе си  специалист и професионалист не би трябвало да използва термините раничка и горене , а техните медицински еквиваленти Hands V Така картината ще се изясни и няма да има недоразумения.

В темата медицински лица няма и всеки дава съвети от собствен опит, премеждия и убеждения. Мен например, на този етап 'диагнозата' просто 'раничка' не ме устройва . Още по-малко би ме устроило нормална раничка, без колпоскопски промени , но нека горим. Какво ще се гори, щом е нормално състояние? Thinking  За мен в този случай е по-добре да се направи биопсия , отколкото да се третира безцелно мястото или най-добре нищо да не се прави и само да се следи.След обгарянето  границата между лигавиците се премества навътре към кухината на матката и тя става недостъпна за наблюдение и по-трудна за цитологично изследване, което би могло да забави ранната диагностика на по-тежки състояния. Затова мисля , че в определени несигурни състояния , една биопсия би била по-малкото зло ,отколкото необоснованото горене. И последно за евентуална бременност и наличието на раничка -  това може да го каже само лекар и то точно на определена жена , спрямо нейното персонално състояние. Всичко друго са общи приказки. Hug

И нека сме здрави, без ранички и с идеални цитонамазки! Flowers Four Leaf Clover Flowers BouquetHug

# 371
Благодаря ти за изчерпателната информация! Бъдете здрави всички и дай боже само добри резултати!

# 372
Моята цитонамазка още не е готова! Писна ми да чакам.Frowning1

# 373
  • SF
Какво означава “раничка” и колоскопия: атипизъм?

# 374
Означава, че има атичични променени клетки, може да се променят от бактерия, възпаление или предракови лезии.
За това е препоръчително да се направи биопсия от мястото с атипизъм, за да се разбере и да се лекува.

Общи условия

Активация на акаунт