Не пропускайте година без цитонамазка! Това може да ви коства живота!! Тема 43

• 78 846
  • 727
  •   1
Отговори
# 375
  • SF
Хммм. Да. Но има и още нещо - често слушам как раничка имала всяка втора жена. Било често срещано и се чакало да роди, за да я махнат.

# 376
Аз пък съм чела , че ги махат и при нераждали жени.
И да има доста жени с ранички, но това, което аз знам за тях е, че не им е там мястото.
Но пък и чета, че ги наблюдават и ако има нещо притеснително, прибягват до премахване. Зависи много и от лекаря на който се попадне.

# 377
Хммм. Да. Но има и още нещо - често слушам как раничка имала всяка втора жена. Било често срещано и се чакало да роди, за да я махнат.
И аз не го разбирам това с "раничката"....  Този термин не трябва да се използва

# 378
Аз имах сага с раничка. Гинеколога , при който ходех години наред твърдеше, че имам и трябва да я горим. Отдавна го смених. Поне още 10 гинеколога след това ми казаха, че нямам никаква раничка, а имало незашита цепка от първото раждане и аз го зная, казаха ми го докторите след раждането. Много я мислих години, а се оказа, че нямам.

# 379
Аз не съм раждала, но имах голямо ерозио на маточната шийка, което преди няколко дни третирах с лазер. Не съжалявам. За мен психически мисълта, че това нещо си е там и може да се промени, достатъчно ме тревожи постоянно. Друг е въпросът, че при мен се случи нещо, което не очаквах. В момента имам течение, което е буквално като цикъл. Както и да е, изкоментирах го с гинеколога си. За мен е неприемливо да изчаквам да видя дали сама ще се затвори, дали няма да изчезне след раждане и т.н. За мен това е безотговорно в една или друга степен. Иначе от сърце се надявам да не ми попречи за бъдещи забременяване. Нека който има опит да каже. 🌷

Миглена, и моята цитонамазка се забави няколко дни повече и се оказа, че всичко е наред, но въпреки това се стигна до горене. Всичко ще бъде наред! Знам колко е важно някой да ти го каже в този момент!

# 380
Нека тези с повече опит се включат, но ако при прегледа с колпоскоп се намаже мястото на шийката с йод (май с това беше) и няма оцветявания, то това значи ли, че дори на мястото да има ектопия/раничка, тя не е проблемна? Мисля да поискам това при следващия си преглед, защото досега 3 колпоскопа съм минала и на нито един не са ме мазали с нищо. И още един въпрос. Както споделих вече съм с постоянно кървене (от 10.01) и за мой ужас то не спира Sad Лошото обаче е, че се усили вчера и не съм сигурна дали не съм в цикъл вече. И тъй като това кървене е било и по-слабо и по-силно, то сега нямам никаква идея в какво положение съм. Та мисълта ми е, може ли да се извърши нормален преглед (който ще е сега в Петък) дори и да съм в цикъл? Имам предвид би ли попречило това за оглед на шийката и изобщо някакво становище откъде ми идва гадният проблем? За цитонамазка е ясно, че ако съм неразположена няма да може да се пусне, но поне прегледът да не е напразен. Не ми се иска да го отменям, защото аз реално не съм сигурна дали е цикъл изобщо...

# 381
Ето моята „история„ с раничката: Според някои лекари имам такава от години, според други е зарастнал белег от разкъсване при раждането (ектопия). На колпоскоп първо не се видя атипизъм, след няколко месеца- йоднегативен участък ( атипизъм). Две поредни цитонамазки -2 ра група. Все пак направих конизация, без предварителна биопсия и се оказа папилом, без дисплазия. Не съжалявам - дълги години я мислих тази „раничка„, доверих се на преценката на опитен лекар. Не съм първа младост и съм раждала. Сега ще се следя редовно и се се надявам всичко да е наред.
За пореден път казвам, че всеки случай е индивидуален, както и съответстващия на него подход. Важно е да се доверим на добър специалист.
Успех и здраве на всички, които пишем тук!
Измененията при маточната шийка най-често са дългогодишен процес и хванати навреме са лечими, така че заглавието на темата говори достатъчно!
Профилактика и своевременни мерки!

# 382
  • SF
Но лекарите често се държат сякаш тези ранички са нещо нормално. Цитирам ги с неточности, но казват буквално “то всяка втора жена има, не се притеснявайте, това е просто различно разпределение на епителните влакна... тези са разположени напречно спрямо другите... този термин раничка си е наш жаргон, ние само така го наричаме...”

# 383
Ето, аз съм от тези, с голяма, ама наистина много голяма раничка на маточната шийка. И не съм безотговорна. След направена цитонамазка, 2гр. преди две години ми я гориха. Още на третия месец след това пак си беше там. От притеснение правех цитонамазки през 3 месеца, все 2 гр. Колпоскоп - без атипизъм. Последно октомври бях на преглед - пак 2 гр. цитонамазка и отново искаха да я горят. Този път вече отказах. Последно бях при д-р Димитров в Щерев. той меко казано ми се накара, че ходя толкова често по лекари. Просто отчете че имам раничка, но нищо повече и каза преглед след година. Бях си решила наистина да го послушам, да спра да ходя по лекари, защото живота ми наистина се превърна само  в едно мисъл и страх, нищо друго. Ей така си минава дните. Обаче сега като ви чета, пак ме обхващат страховете. Нима не е възможно да има раничка и тя да не е проблемна? Винаги ли раничката е = на проблем?

# 384
  • София
Повърхностите на цервикалния канал и шийката са различни. Много често лигавицата от канала се разпростира и по шийката. На това също му казват раничка. То не е изобщо притеснително. И се влияе от хормоните. След менопаузата обикновено тези 'ранички' изчезват.

Не се филмирайте толкова.

# 385
Аз пак да напиша, че наличието на раничка сама по себе си НЕ означава предраково изменение, нито какъвто и е да проблем като цяло. Предполагам всички сте прочели какво представлява 'раничката' и сте наясно, че тя сама по себе си не представлява опастност за здравето, ако не показва признаци на някакви атипични промени (за тази цел се прави и колпоскопия). Третирането при нераждали жени, когато няма атипизъм и проблем с цитонамазката, трябва да е с оглед 'полза / вреда'. Карагьозов например е на мнение, че при 2-ра група и без атипизъм, раничката не бива да се третира дори със Солкогин.
Ако раничката създава дискомфорт на жената (течения, контактно кървене и т.н.) - тогава вече говорим за нещо съвсем различно. Но, когато просто на рутинен преглед ви кажат 'Имате раничка', но всичко останало е наред - няма защо да се притеснявате излишно. Редовни прегледи - 6 месеца / веднъж годишно и никакъв стрес и нерви повече Flowers Four Leaf Clover

M0n17y, не искам да те плаша, но твоето състояние за мен е много притеснително. Позвъни на телефона за записване на часове при Карагьозов и кажи, че много наложително трябва да те напъхат в графика по някакъв начин. Мисля, че сестрата/администраторката, която записва часовете за него ще прояви разбиране към случай като твоя. Не отлагай преглед, според мен не трябва да се бавиш въобще повече. Ако няма никакъв вариант за Карагьозов - търси варианти за някой от специалистите на първа страница. Прозвъни ги всичките и обясни каква е ситуацията, виж кой може най-скоро да те прегледа. Eвентуално в Плевен? Аз в подобно на твоето състояние най-вероятно вече да съм обиколила половин София. Не губи повече време.

# 386

M0n17y, не искам да те плаша, но твоето състояние за мен е много притеснително. Позвъни на телефона за записване на часове при Карагьозов и кажи, че много наложително трябва да те напъхат в графика по някакъв начин. Мисля, че сестрата/администраторката, която записва часовете за него ще прояви разбиране към случай като твоя. Не отлагай преглед, според мен не трябва да се бавиш въобще повече. Ако няма никакъв вариант за Карагьозов - търси варианти за някой от специалистите на първа страница. Прозвъни ги всичките и обясни каква е ситуацията, виж кой може най-скоро да те прегледа. Eвентуално в Плевен? Аз в подобно на твоето състояние най-вероятно вече да съм обиколила половин София. Не губи повече време.
Това е и моето мнение, но не ми се искаше да те плаша излишно. Защо не опиташ при проф. Горчев в Св. Марина Плевен. Наистина е скъпо там, но може да ти помогне евентуално Hug

# 387
Момичета, успокоих се най-накрая. I и II група ,без никакви забележки, микробиология чиста, хормони перфектни. До септември ще дишам спокойно Simple Smile  Желая на всички само хубави резултати. А аз си оставам тук при вас за морална подкрепа. Heart

Последна редакция: ср, 28 фев 2018, 16:09 от miglenasky

# 388
  • София
Момичетата, успокоих се най-накрая. I и II група ,без никакви забележки, микробиология чиста, хормони перфектни. До септември ще дишам спокойно Simple Smile  Желая на всички само хубави резултати. А аз си оставам тук при вас за морална подкрепа. Heart

Защо до септември?

# 389
Аз съм пример за жена, чието ерозио никога не е създавало проблеми като болка или контактно кървене. Но докторът беше твърдо, че трябва да се третира. Не трябва да чакаме измяна в цитонамазката или нещо друго, недай си Боже, за да разберем, че трябва да се вземат мерки. Нали докторите са затова - да преценят кога има и кога няма нужда.

Общи условия

Активация на акаунт