Фентъзи и фантастика - Тема 13 - Номинации

• 53 462
  • 747
  •   1
Отговори
# 135
Макар да не съм най големият й фен, и мен новината ме изненада и натъжи много. Прекрасни книги. Да почива в мир!

# 136
# 137
  • София
Светлината е лявата ръка на мрака,
а мракът — дясната ръка на светлината.
Двете са едно, живот и смърт, легнали
заедно като любовници в кемър,
като сплетени ръце, като целта и пътя.

# 138
 Нека почива в мир! Въпреки че  и аз не съм и фен, "Землемория", промени  фентъзито в много отношения. Нека се надяваме, че е отишла на по-добро място!

# 139
Приключих с "Живот след живот" на Кейт Аткинсън. Като прочетох анотацията  очаквах книга в стила на Хари Август. Но освен това, че и двамата главни герои се раждат безброй пъти на едно и също място, по един и същи начин и едно и също време, двете книги нямат нищо общо. Отначало бях леко разочарована, но в крайна сметка книгата ми хареса. Не толкова, колкото Хари Август, но е добра. Сега преминавам на "Разказът на прислужницата".

# 140
 Започнах с последната книга от трилогията за шамана на Робин Хоб, но съм доникъде. Все по-разочарован съм,
Скрит текст:
шамана се изправи срещу бившите си сънародници, магията му отне всичко важно
трилогията в никакъв случай не е наполовина добра като първите две трилогии за Фиц, нито пък  за Живите Кораби, посланията не са толкова ясни, но няма да споря че Хоб си е Хоб. Втората книга, засега бе най-типичан за нея, тя обича характерите да претърпяват  тежкъ катарзис, само че обикновено следва героика, а този път не забелязвам нещо подобно, пък и действието се точи.

иначе прочетеното от  една друга книга на Хоб - Тронът - си остава едно от  най-хубавите фентъзи стихотворения, които съм чел. пускам го тука

Скрит текст:
Дошли във Джаампе мъдреци шестима

и хълма изкачили посред зима.

Месата им открили, ала душите смели

на каменни криле далече отлетели.

Дошли във Джаампе мъдреци петима

и пътя извървели без път пред тях да има.

Разкъсани на части, те във едно се слели,

но делото наченато така и не подели.

Дошли във Джаампе мъдреци четирма,

приказвали със думи, ала без звук и рима,

кралицата помолили на път да се отправят

и никой веч не знае где името й славят.

Дошли във Джаампе после трима,

помогнали на краля си незримо,

опитали на хълма да се покатерят —

и не успели костите им да намерят.

Дошли във Джаампе после двама,

по-мъдри, казват, вече нямало,

и хубави жени намерили си там,

и в обич заживели си без срам.

Дошъл във Джаампе и последният един,

катурнал и кралицата, и трона й любим,

изпълнил своя дълг и сън дълбок заспал,

и костите оставил си във каменен чувал.

Не идват мъдреци във Джаампе оттогава

на хълма да потънат във забрава.

По-леко е и много по е лесно

да си живееш кротко и безчестно.

макар че като е за еротични стихове, бих препоръчал нещо от "Черепния трон" на Питър Брет

Скрит текст:
един лактанец беше много надарен,
жените бяха пропищели от огромния му член.
Нито една не можеше да понесе
когато легне върху нея гол
и той нахлузи го на каменен демон
hahaha hahaha

Последна редакция: сб, 27 яну 2018, 15:19 от Джон Сняг

# 141
Аз прочетох трета от Летописите на Сандерсън. Интересно става, но още 7 книги, кой знае след колко години....ако беше трилогия- по-добре. Дори няма дата за следващата... много мразя така.

# 142
  • В полите на Пирин планина
О, Хепи, много си бърза. Hands V

Аз съм до има-няма стр. 200. Нямам никакво време за четене, а ми е интересно.

# 143
Аз прочетох трета от Летописите на Сандерсън. Интересно става, но още 7 книги, кой знае след колко години....ако беше трилогия- по-добре. Дори няма дата за следващата... много мразя така.
Четох някъде, че първо трябва да издърпа действието в Елантрис (продължението) и мъглородните (световете са свързани). Общо взето № 4 ще е най-рано към 2020 година. Непотвърдената клюка е, че четвъртата книга ще се фокусира най-накрая върху Ешонаи.

# 144
 Нямам нищо против нов ЕЛантрис или нов Мъглороден.

Я да питам почитателите на  ИК Бард - някой има ли мнение за хрониките на гробарите. Четох, че залита в стийм пънка, но май не е завършена?

# 145
  • Майничка
Не е, само две части излязоха, за трета нищо не се чува.
Лично аз много я харесах, но не бих я определила точно като стийм пънк. Шантава такава.

# 146
Не виждам върху кой друг да се концентрира, то от " нашата" страна направо се наредиха нещата. Няма да пиша спойлери, но на мен ми стана интересно чак след средата на книгата.

# 147
Не виждам върху кой друг да се концентрира, то от " нашата" страна направо се наредиха нещата. Няма да пиша спойлери, но на мен ми стана интересно чак след средата на книгата.
Мхм. Не, че имам нещо против и да е във фокуса на Сет. Но Ешонаи си ми е любимка. Изобщо паршите/паршендите са ми много интригуващи с различните си форми. Напомнят ми на ритримите*.
Иначе доста е разтеглено повествованието. Много народ, много различни обичаи, много нещо. По средата на втората - Сияйни слова - аха-аха да зарежа поредицата, обаче после оцених изпипването в най-малки подробности на различните култури и труда по описанието на цялото биоразнообразие. Изобщо Сандерсън много го бива в създаването на чужди светове.

* - раса от вселената на Стар Трек.

Последна редакция: нд, 28 яну 2018, 11:48 от Аниш

# 148
Хем са мнооого дълги хем пък ми се чете още. Но чакането между книгите е убийствено.
На мен паршендите не са ми чааак толкоз интересни, силно се надявам в следващата книга те да са на фокус, та аджеба да ме заинтригуват малко и да се развълнувам от съдбата им. Най-интересни са ми духчетата, доста са свежи и интересни като идея Simple Smile

# 149
  • В полите на Пирин планина
И на мен духчетата са ми много интересни.
От "нашите " герои предпочитам Каладин. Шалан и Ясна нещо ме дразнят на моменти. Фамилията Колин - подобно. А "уж" трябва да са прекрасни. Two Hearts

Общи условия

Активация на акаунт