Фентъзи и фантастика - Тема 13 - Номинации

• 53 492
  • 747
  •   1
Отговори
# 195
  • Майничка
Детско фентъзи - "Любими попътечо" на Юлия Спиридонова, "Мио, мой Мио" на Астрид Линдгрен, "Окото на дракона" на Стивън Кинг, поредицата "Кралството на златния дракон" на Исабел Алиенде

# 196
Благодаря на всички! Страхотни предложения, за някои не бях чувала, за други не съм се сещала Simple Smile а други сме прочели ( за Матилда, Тарзан и Маугли)
Сега покрай Мио, мой мио се сетих и за Роня, беше ми любимка като малка. Та събрах материал. Още веднъж благодаря на всички!

# 197
Дочетох края на триологията Четирите цвята на магията и съм много недоволна. Нито ми хареса края, нито успях да харесам Лайла, нито получих отговори, нищо. Хм. Иначе като за YA е добре, даже много добре. Дано Сара Дж. Маас не оплеска така края на Стъкления трон.

# 198
Дочетох края на триологията Четирите цвята на магията и съм много недоволна. Нито ми хареса края, нито успях да харесам Лайла, нито получих отговори, нищо. Хм. Иначе като за YA е добре, даже много добре. Дано Сара Дж. Маас не оплеска така края на Стъкления трон.
Значи въобще да не почвам втората. С оглед на това, че има само една книга - финалната, от троновете, освен да затрие половината герои и Орсък да се домъкне в стил фадър Арчерън, не виждам как ще я приключи подобаващо.

# 199
  • София
Е, Дворовете си ги завърши общо взето прилично.

# 200
От трите книги, първа беше най интересна. Не можах да харесам Лайла до края, харесах Холанд ....май...не ми хареса обаче как свърши и колко неща не се случиха или нямаха отговор. Ако бях купила поредицата и бях чакала година или две за финала, щях да съм много разочарована. Понеже не съм, съм само разочарована от неосъществения потенциал на поредицата. Има мегдан за продължение, но не знам ще й стигнат ли силитеи има ли желание. Жалко, първа книга много много ми хареса. Палтото Heart Eyes е много яка идея.

# 201
  • София
Най-накрая се събрах да си довърша "В дома на червея". Без да съм във възторг -  приятна, мрачна приказка, малко по-детска и наивна някак, отколкото очаквах. Но добра за мързелив следобед в леглото.

Сега си спомням, че миналата година някой беше писал, че е хвърлил око на Задръж звездите още миг - обаче не помня мнения за самата книга - някой може ли да каже струва ли си?

Последна редакция: пн, 19 фев 2018, 17:41 от Angel_Dust

# 202
Тази книга се оказа изненадващо хубава. Даже мисля, че е един от най-добрите съвременни романи, които съм чела от години. Мислех, че ще е банална любовна история, но въобще не е така.

Естествено, има и недостатъци - тъй като е за пътуване във времето, на места е сложна и трудна за асимилиране. Но ако сте свикнали с тази тематика, не е голям недостатък.

П.п. догодина ще я номинирам )))

# 203
  • София
Аз съм я номинирала за 2017, като дойде анкетата за фантастика може да пуснеш един глас. Stuck Out Tongue
Това доколкото поня му е дебют на автора. Дано продължи да пише...

п.с. - започвам Тайните на занаята - така де, няма само аз да  не съм чела Хоб Simple Smile

Последна редакция: чт, 22 фев 2018, 09:34 от Angel_Dust

# 204
 Браво на теб Ангелче;

Надявам се като я свършиш да споделиш впечатления.
прочетох "колекционерът" в Рулит (не е фентъзи, ама на) - много тежка книга.
Иначе сега ще продължа да чета последната книга за Горския шаман на Робин хоб, но тази поредици много се различва поредиците за Убиеца и за Бингтаун. Иска ми де МБГ или БАРд да пуснат на български и WILD RAIN CHRONICKLES на ХОб, за да можем да четем в наистина пълна хронологическа последователност събитията на български, въпреки че и таак не е зле - 12 книги преведени от 16 книги (не броя Шамана, както и около 20-те произведения написани от Робин Хоб под псеводонима Меган Лидхолм - само цикъла за Древните/Праотците)

П.С. изчетох  (пак в рулит) над половината от книга та " джамията Парижката света Богородица - 2048" не е точно лоша книга но.... много малко екшън, твърде много философия, Напомни ми за метро 2033(авторката пак е рускиня), едва ли ще я дочета до края или поне не веднага.

---------------------------------------
Ангел дъст, ако се интересува от хронолигяна на Света на древните при Робин Хо

Първата трилогия за убиеца - Кралска поръчка. Тайните на занаята. Тронът. започва по времето когато фиц е на 5/6 години и свършва когато той е на 15/16 години

Живите кораби -  действието се развива на юг от Шестте херцогства, в Бингатун. Един от героите е същият, но под друго име.

Втората трилогия за убиеца (Лорд Златен) - Започва когато Фиц е на 30 години и завършва когато той е на 33.

WILD RAIN CHRONIKLES - непреведено, има го на руски и английски в рулит. четирилогия. действието отново започва в Бинтаун. Част от героите от Живиет кораби се появяват в епизодични роли тук.

Третата трилогия за Убиеца -  Загадката на Шута. гонитбата на шуга. съдбата на Убиеца -  започав когато Фиц е доблиажва 50 години и свършва когато току що е минал 60-така (
Скрит текст:
изтръпвам като си помисля на колко години е бил Сенч в последната книга - а той е бил  възрастен, когато се е родил бащата на Фиц)

Има други  новели на Хоб,от тази вселена, но тези са основните. Иначе Авторката е писала и под псевдонима Меган лидхолм и има над 20 непреведени произведения, надявам се да ги преведат.
При нея инетресното е, че героя не е "самотен сталкер или сирак", а има семейство и трябва да се съобразява с него.

Последна редакция: чт, 22 фев 2018, 12:34 от Джон Сняг

# 205
  • София
А,  сигурно ще споделям далеч преди да приключа с цялятя поредица. За сега само мога да кажа, че си личи, че жена пише, което не е задължително лошо, разбира се.

# 206
 изобщо не е лошо да пише жена,  нито е важно жена или мъж пише; важното е написаното да е увлекателно и за мъже и за жени (рядко срещано)

Хоб за мен е страхотна потретистка - тя създава персонажи, които имат своите мелодрами, изживяват своя катарзис, взимат трудния душевни решения, често неправилни, много често се променят радикално вследствие на преживените случки.
При нея няма категорично положителни герои (освен Фиц, той е изключение), има герои които са  егоисти,  а достигат до осъзнаване; има такива които движени от егоистични подбуни правят всички възможно за успеха на благородна каузам има и такива които водени от добри намерения стигат до ръба на  най-ужасни човешки грехове;

в едно скорошно интервю Хоб разгръща идеята, че е твърде лесно да се напише фентъзи "а ла Конан", когато героят задължително е сирак или самотен скитник. Много по-трудно е да се пише  (и по реалистично според нея )когато този човек има жена, деца, близки с които трябва да се съобразява.
дали Конан щеше да млати като чук когото свари, ако знаеше, че има вероятност да остави жена вдовица и сирачета? Или Арагорн щеше да е тъй спокоен, ако Арвен бе в Задругата където можеха да я убият, а не да си стои и да го чака като една Пенелопа - Одисей?
Концепцията на Хоб е, да разгърне героя на фона на другите герои, той не съществува самосиндикално.
Ако на някой му е интересно мога да намеря интервюто с нея - опреди няколко месеца - и да пусна линка. Длъжко е, но си струва.

инак като цяло в книгите си Хоб пише за две неща основно - за дракони и за....котки.
Явно много ги обича. в голяма част от книгите й има котки, на някои от тях даже на кориците има котки; само Драконите са в повече от котките при Хоб.
 иии - познахте.Робин Хоб има котка. Wink

# 207
инак като цяло в книгите си Хоб пише за две неща основно - за дракони и за....котки.
Явно много ги обича. в голяма част от книгите й има котки, на някои от тях даже на кориците има котки; само Драконите са в повече от котките при Хоб.
 иии - познахте.Робин Хоб има котка. Wink
И аз имам кот. Обаче дракон нямам. Worried Макар да ми се иска.
На мен ще ми е интересно да прочета интервюто, ако дадеш линк.

# 208
  • София
Корабите за Фиц ли са или не?
И до колкото схванах, а и от книгата изглежда логично първо е Тайните на занаята, после Кралска поръчка.
Както и да е де, аз да свърша първата трилогия първо... или поне първата книга... после ще мисля за хронологии.

# 209
За Кралска поръчка може да съм се объркал, дали е пърав или втора. помня само че Тронът е последна в тази трилогия.
тя ми направи страхотно впечатление навремето. Само Живите Кораби са ми били По-разтърсващи.

В Корабите участва Шута маскиран под  друго име (няма да издавам кое, за да не спойля - това става ясно чак в във втората книга за лорд Лорд Златен и е важна част от историята)
в Корабите действието се развива на Юг от Шестта херцогства, в Бинград, в Калсид(халкида), в  дъждовните земи... (ако погледенш картата на шестте херцогства долу в най-южния ъгъл ще видиж дъждовните земи и Калсида - Бингатун е под тях, но го няма на тази карта, в Корабите има друга) Фиц не присъства, защото се е отдал на спокоен живот. Във втората трилотгия с шута се срещат има нещо като кратко интро какво  са правили двамата през 15-те години  (eстествено шута не разкрива всички подробности ) и шута го засилав по нови задачи. В Хода на лорд Златен, Фиц научава разни неща за Шута, които ще са ти по-ясни ако си чела и Корабите (и това усложянава отношенията им) - но можеш да четеш Корабите и като отделна поредица. не е пряко свързана с Фиц, но много помага, ако се чете между първата трилогия за Фиц и втората трилогия.

разбира се, можеш да прочетеш и първата трилогия за фиц, после втората - и тогава Корабите.
тогава някои неща които са загатнати във Втората трилогия, ти се разкриват в пълнота в корабите, и си казваш...Ахааааааа, ето откъде идват нещата....

А може просто да четеш Трилогиите за Фиц една след друга, Корабите са си все пак отделно.

Кофтито в различните книги е превода. Хоб е авторка, при когото всяко име отговаря на качество (Славен, ИСкрен, Рицарин). А у нас е превеждана не само от две издателство, но и от различин преводачи. Често може да попаденеш на имена като лейди Мигновена/Лейди Бързина или лейди Йек/лейди Джек в зависимост кой е превеждал. Какво да се правя, идело ми е да си скубя косите, но това е положението.

Общи условия

Активация на акаунт