С какво ви дразнят свекървите- 90

• 59 996
  • 801
  •   1
Отговори
# 45
  • София
Когато се взехме с мъжът ми той взимаше малко над минималната работна заплата. Аз давах моята, той даваше неговата и ставаха общи. От там нататък общите ни пари бяха за нас, не за родителите му. Но и много да взима (дойде такъв период в живота ни) - пак са наши, общи. Не на родителите му. Както щеш го тълкувай.

Хайде да уточним..........
Когато се вземем, двамата решаваме всичко заедно и приоритетите са ни общи.

Но, преди това, изпълнения като тези, които коментираме- не вървят.........
За какви обещания си говорим?

За обещанието, което момчето е дало във връзка с ремонтите и разпределението на жилищата, например.
Защо мислиш, че човек, който ще за.бе едните си най- близки, после няма да постъпи по същия начин със следващите такива?
Само защото може да спи с някои от тях?

Последна редакция: пн, 08 яну 2018, 23:48 от absurT

# 46
  • Пловдив
Когато се взехме с мъжът ми той взимаше малко над минималната работна заплата. Аз давах моята, той даваше неговата и ставаха общи. От там нататък общите ни пари бяха за нас, не за родителите му. Но и много да взима (дойде такъв период в живота ни) - пак са наши, общи. Не на родителите му. Както щеш го тълкувай.
Хайде да уточним..........
Когато се вземем, двамата решаваме всичко заедно и приоритетите са ни общи.

Но, преди това, изпълнения като тези, които коментираме- не вървят.........
Аз не виждам изпълнения, жената си сверява часовника. И аз казвам какво очаквам аз, тя как ще постъпи е нейна работа. Но аз на нейно място ще очаквам прекратяване на пълномощното, прекратяване на ремонтите и да започват да влагат пари в нещо за което имат нотариален акт. Иначе аз, лично аз, не бих стояла в подобна връзка. И това не е изнудване, а нещо с което не бих направила компромис.

Аз използвам думата "взехме", защото сключихме брак доста по-късно от момента, в който се разбрахме, че сме семейство.

# 47
Не си ме засегнала, просто не смятам, че в този конкретен казус си права.

Ти питаш защо тя се е стиснала за пари, когато е опряло до самоучастие.
Скрит текст:
Ами, тя самата не е моряк, ако изкарва нормална до средна заплата, не знам как е за Варна, но например за София това са ти 1000-1500-2000 лв нето. Достатъчно е да си платиш сметките и да не страдаш от липси, но не стига за кой знае какви спестявания. Напълно е възможно спестяванията й да не са колосални и да не й е било по силите да плати повече от половината - нали момчето се е изненадало от липсата на някакви пари. Явно не са успели двамата да съберат за самоучастие. То да беше и само самоучастието. Мисля, че си била брокер на недвижими имоти, нали така беше? Знаеш таксите при покупка. Могат да бъдат няколко хиляди лева, зависи от жилището. Отделно има и брокерска комисионна в 90% от случаите. Не е голям шок, че не са им стигнали пари след като той налива всичко в ремонт (т.е едва ли спестява отделно щом почивката се е видяла проблем), тя е на заплата, а част от сметката му е изчезнала. Тя каза поне 3 пъти, че би изплащала ипотека за нещо тяхно. Едва ли се дистанцира от самоучастието нарочно. Впрочем, дори да го прави, ипотеката е дългогодишен ангажимент (дори с парите на моряк, да не говорим, че щом ремонтира къща 3 години явно не са чак такива брутално високи суми) и тя може спокойно да компенсира няколко самоучастия, ако активно участва в изплащането.

Чудиш се защо се колебае да изпълни отдавна сключената уговорка.
Скрит текст:
Ами нещата се променят. За нея въпросната уговорка е много, ама много неизгодна. Викаш, дават й имот - е да, ама не й дават имот, дават й право да поживее в апартамент, който не е нейн и дори не е на мъжа й. Не е живот да знаеш, че всеки един момент може да се окажеш без покрив над главата си поради нечии грешки или недомисляне или дори родителска загриженост за другото дете. Аз не мога да ги обвиня, че обичат сестра му и сигурно я мислят. Вероятно в техните очи тя е в по-кофти положение. Сина си няма какво да го мислят, той си е намерил добра работа. Много вероятно е да решат, че най-разумно е да я обезпечат с жилище нищо, че той го е ремонтирал - да са спокойни, че са я подсигурили. В техните очи това все пак е брат й и той би следвало да се погрижи за сестра си. Ама от гледна точка на младо семейство, в което и двамата бачкат, а всичко потъва в ремонти едва ли е много честно в един момент да се окажат отново в състояние "без дом". Разумно е и за двамата да се опитат да имат нещо тяхно и при това положение да започнат ремонт на чуждия апартамент вместо да заделят за по-прилично самоучастие е стъпка назад и допълнително отлагане.

Авторката каза, че ремонта ще бъде довършен и в това спор няма. Ами щом е уредил роднините си с оправен дом, време е да уреди и себе си, ама не под формата на наследство (евентуално, може би, не се знае), а негово си. Затова и такива уговорки се променят. Той вече не е сам, а до някой и друг месец (година) ще има съпруга, после и деца. Да остават във висящо положение, защото свекърите биха се зарадвали всичките им имоти да са завършени луксозно до ключ е тъпо.

Припознавам се в казуса единствено в частта, в която и нашите свекъри никак не се тревожат ние добре ли сме стига да получават определена сума. Имало е периоди на проблеми при нас (аз боледувах, местихме се, налагало се е да викаме майстори, да плащам по лекари), но те за секунда не са си променяли исканията. Болна е? Трябват й пари за лекари? Да се оправя, дай пари. Местите се? Тоя месец ще плащате 2.5 наема (наем 1 + депозит + 50% за брокер) и ще плащате за хамали и обзавеждане? Ваш проблем, дай пари. Няма " Ама имате ли си за ядене, за сметки, добре ли сте" - има "Ми като си решил, твоя си работа, дай." И така до безкрай. Някакси усещам по изразните средства, че тези не са много по-различни. "Ама каква почивка, ремонта чака, нали почти го завършихме" - при все, че момчето отсъства с месеци, после се прибира в къща с течащ ремонт и сигурно е изморено. "Ама за какво ще се жените сега, отложете, дайте да сложим паркета" - а че това е радостен повод, че човека е влюбен, щастлив, няма значение. Та в това се припознавам, да. Свекъра е на същия принцип - какво море, каква планина, за какво ви е кухня, защо не ни платиш миналите сметки, защо не изплатиш кредита на майка си, защо, защо, защо. Лятото ходихме на Хисаря за лечения (аз кашлях ужасно лошо с месеци, споменах го) - ама как така на спа я водиш, айде наште са на спа ние тука караме с Х лева уикенда. Същото е. Замисли се и ще усетиш.

# 48
  • Пловдив
Гугъл - аз и твоето не бих търпяла. Намирам за глупаво да търпиш. Обаче ти си знаеш.

# 49
  • при късмета
Гугъл вече няма подобни проблеми, доколкото помня средствата към свекърите са сведени до минимум. Пише мисля за минало време. Но до себе си има мъж на място, който овреме си е пренаредил приоритетите и видял реално нещата, а не сляпо да слуша мама, като някой муньо.
Ето тя е доказателство, че подписа изобщо няма значение. важно е как се примат двамата, а на свекървата мнението и какво според нея е семейство, е съвсем без значение

# 50
Аз съвсем се оплетох ,а  щях да  спирам.
Млади хора ,започващи работа  са с ниски доходи.Не  стигат за тях.Тези отношения  на даване са за друг период ,явно не съм в час  и  за сумите.Колко искат тези хора???Храна , топло , лекарства ,  непредвидени,сметка на личните средства и тогава допълване.Ако се налага ремонт-тече покрив.Заем не знам какво е ,освен един в размера на вноските ми от взаимоспомагателна каса ,нарочно ,да не ми ги  увъртат че нямат. Преди да напусна едната си работа.Което не е заем. Никога друг път. От съседите за дни,докато получа заради децата си -това през целия  ми живот..И е  жалко ,че рано станах негодна да работя, та се налага да ми допълват. Шашната съм за какво говорите...

# 51
  • София
Не си ме засегнала, просто не смятам, че в този конкретен казус си права.

Ти питаш защо тя се е стиснала за пари, когато е опряло до самоучастие.
.....................

Чудиш се защо се колебае да изпълни отдавна сключената уговорка.
.....................
Авторката каза, че ремонта ще бъде довършен и в това спор няма. Ами щом е уредил роднините си с оправен дом, време е да уреди и себе си, ама не под формата на наследство (евентуално, може би, не се знае), а негово си. Затова и такива уговорки се променят. Той вече не е сам, а до някой и друг месец (година) ще има съпруга, после и деца. Да остават във висящо положение, защото свекърите биха се зарадвали всичките им имоти да са завършени луксозно до ключ е тъпо.
...............................
Припознавам се в казуса единствено в частта, в която и нашите свекъри никак не се тревожат ние добре ли сме стига да получават определена сума.
Скрит текст:
Имало е периоди на проблеми при нас (аз боледувах, местихме се, налагало се е да викаме майстори, да плащам по лекари), но те за секунда не са си променяли исканията. Болна е? Трябват й пари за лекари? Да се оправя, дай пари. Местите се? Тоя месец ще плащате 2.5 наема (наем 1 + депозит + 50% за брокер) и ще плащате за хамали и обзавеждане? Ваш проблем, дай пари. Няма " Ама имате ли си за ядене, за сметки, добре ли сте" - има "Ми като си решил, твоя си работа, дай." И така до безкрай. Някакси усещам по изразните средства, че тези не са много по-различни. "Ама каква почивка, ремонта чака, нали почти го завършихме" - при все, че момчето отсъства с месеци, после се прибира в къща с течащ ремонт и сигурно е изморено. "Ама за какво ще се жените сега, отложете, дайте да сложим паркета" - а че това е радостен повод, че човека е влюбен, щастлив, няма значение. Та в това се припознавам, да. Свекъра е на същия принцип - какво море, каква планина, за какво ви е кухня, защо не ни платиш миналите сметки, защо не изплатиш кредита на майка си, защо, защо, защо. Лятото ходихме на Хисаря за лечения (аз кашлях ужасно лошо с месеци, споменах го) - ама как така на спа я водиш, айде наште са на спа ние тука караме с Х лева уикенда. Същото е. Замисли се и ще усетиш.

Всъщност, аз само констатирам, че не е дала пари за самоучастие и няколко пъти го повтарям, след като тя високомерно заяви, че има финансови възможности, работейки и получавайки наем от къщата, като съпоставка със сестрата на момчето, която била работела за малко пари.

Отделно от това- пак нахъсано съобщи, че ако има нужда, майка ѝ, която била имала възможности, би ѝ помогнала, ама не се налагало.
При така представените възможности, да не предложиш да помогнеш поне, дори и да не е точно наполовина, е силно озадачаващо.
За промяната на плановете- не, той не ги е променил и както се вижда, напредват, но се питам тя с какви очи иска да ги спре, за да прави сватба, за която пак се хвали че била имала пари, както имала и за почивки и кумуване!?

Излиза, че за ура- тута има пари, за кредит няма, но пък силно иска да се шири в ремонтирана къща, докато 4 души от 3 поколения, се тикат в един апартамент. newsm78

Ей точно този номер на мен ми е гаден.
Още не станала снаха, се нанася в чуждата къща, без да ѝ пречи, че не е на годеника ѝ, но оттам нататък родителите му, които са собственици, на които и наем не плаща, почват да ѝ пречат, че са подпомагани от сина си.

Някъде беше писала, че момчето е решило да са в къщата, за да не плащат наем, докато решат да купят свое- това също не я впечатлява- че например биха могли не те да са там, а наематели, които срещу ремонта да снасят после куп пари за наем.......
Въобще, грозно е откъдето и да го погледнеш.

Що се отнася до твоите свекъри- виждам че са чудо на чудесата, но силно се надявам да канализирате отношенията и мъжът ти да ограничава достъпа до теб и до семейния портфейл. Peace

# 52
Гугъл вече няма подобни проблеми, доколкото помня средствата към свекърите са сведени до минимум. Пише мисля за минало време. Но до себе си има мъж на място, който овреме си е пренаредил приоритетите и видял реално нещата, а не сляпо да слуша мама, като някой муньо.
Ето тя е доказателство, че подписа изобщо няма значение. важно е как се примат двамата, а на свекървата мнението и какво според нея е семейство, е съвсем без значение

Да, вече със сестра си делят разходите по свекърите и положението се стабилизира.
А и като цяло той вече има ясна идея колко точно може да се отдели безпроблемно и тази граница не се прекрачва. Бих се навила да я прекрачим единствено, ако иде реч за здравословен проблем. Преди 2 месеца грубо, майка му се поразболя (грип, не нещо сериозно) и накупихме лекарства отгоре. Това е нормално и бих го направила за неговата майка, както и за своята. Simple Smile

АбсурТ, нанасянето й в къщата определено е грешка. И за нея, и за тях, и за всички. Както Уиш казва, изначално подредбата на събитията е сбъркана. Това е част от тази сбърканост. Щеше да е по-добре от начало да каже, че предпочита да си намерят местенце двамата. Все пак млада е... нормално е да се допускат грешки. Аз замалко да се озова на етаж над свекърите и под сестра му и гаджето й с бившия ми. Grinning Все си мисля, че ако бях сгрешила тогава щях ужасно да съжалявам и нямаше да ми е добре отвсякъде да ме оплюват как съм била меркантилна да се нанеса с чехличките на готово. Grinning Сещаш се как понякога хората са готови на всичко, за да не се отделят от децата си. Тогава проекто свекървата тръбеше насам натам как не го обичам и нищо не съм щом не искам да заживея с всички тях в една къща. Ако бях поддала, щяхте да ме четете ежедневно тука. Grinning

# 53
Представям си - аз съм се разбрала с майка си да й помагам  с толкава лева на месец. Идва един мъж и ми казва О, не, край, вече ще ги даваш на мен. 

# 54
Офф, ами пробвай обратното тогава. Идва един мъж и ти казва аз взимам едиколко си пари на месец, обаче половината ги давам на родителите си, дали би го взела за съпруг.
Няма лошо да се помага на родителите ако има нужда, но ако е постоянно не е помощ а издръжка.
И пак си мисля, какви са тия родители, които се съгласяват да харчат парите на децата си, че и претенции имат, без да имат реална нужда от тия пари. Здрави са и са в работоспособна възраст, нямат нужда от подпомагане, обаче не се отказват от парите.

# 55
Но аз на нейно място ще очаквам прекратяване на пълномощното, прекратяване на ремонтите и да започват да влагат пари в нещо за което имат нотариален акт. Иначе аз, лично аз, не бих стояла в подобна връзка. И това не е изнудване, а нещо с което не бих направила компромис.
Аз също. С едно изключение- след като ремонтът на къщата е на финалната права, да го довърши. И точка. От тук нататък, ако някой родител се разболее или има затруднения с прехраната, да му се помогне, човешко е. Но става дума за форсмажорни обстоятелства.

# 56
Офф, ами пробвай обратното тогава. Идва един мъж и ти казва аз взимам едиколко си пари на месец, обаче половината ги давам на родителите си, дали би го взела за съпруг.

Аз не го взимам за банкомат, а за съпруг. Парите са си негови, да ги прави каквото иска.

# 57
А добре, щом е така, давайте и двамата на родителите пък вашите деца кучета ги яли. Супер Joy

# 58
  • София
Много двоен аршин. Когато става въпрос за финансово дондуркане на младо семейство, в което жената не работи, защото гледа дете/деца, много от редовно пишещите в темата, вкл. и аз, скачаме срещу това. Но когато стана въпрос за финансово дондуркане на свекъри и сестра, изведнъж то стана оправдано. Пълно лицемерие.

# 59
  • при късмета
Представям си - аз съм се разбрала с майка си да й помагам  с толкава лева на месец. Идва един мъж и ми казва О, не, край, вече ще ги даваш на мен. 
В този случай не е точно така. Все едно да му кажеш "Аз им помагам с толкова на месец, но чат па има изненади и те си теглят колкото поискат допълнително и имат право да правят каквото искат с парите ми". Тогава дали пък той ще е съгласен да ти е мъж, виждайки, че бъдещите ве деца и общо семейство, на теб ти остават второстепенен приоритет? И ако смениш ролите, ти съгласна ли ще си да създаваш семейство и деца с този човек?

Общи условия

Активация на акаунт