През 2019: Въвеждат ваксина за варицела

• 57 809
  • 517
  •   1
Отговори
# 255
А откъде си намерихте ваксината?Тук по аптеките ми отказват да я поръчат,педиатърката казва нямаме доставки и до там.Става дума за малък областен град.

# 256
Едната доза си я купих от Софарма си. Сигурно имат аптеки във вашия град, те са верига. Попитайте могат ли да ви доставят

# 257
И аз купих от Софармаси, но те са верига май само в големите градове. Алтернатива е да си я поръчате в някой голям град и после да си я пренесете с хладилна чанта/охладители, които и без това ще ви трябват, за да я пренесете до лекаря.

# 258
Здравейте, темата е стара, но сега поръчах ваксината Варивакс за себе си. Нещо не разбирам, на два пъти се слага, двете дози в една опаковка ли са и ако да, нали уж след отваряне не може да седи много време.
И след като е "жива", аз мога ли да заразя детето си, което още не е карало варицела? Ходи на градина и знаете за постоянните сополи и отслабен имунитет.

# 259
Fozy, прочети в листивката. Доколкото знам, застрашени са основно имунокомпрометирани лица. Не си ли обмисляла да я поставиш и на детето? През декември миналата година аз (тогава на 33г.), синът ми (на 5г. и 6м.) и дъщеря ми (на 1г. и 5м.) се разболяхме едновременно. Аз я изкарах най- леко. От пъпките на децата ми все още има следи, а моите изчезнаха напълно. Имах и най- малко пъпки. Те техните не ги чешеха, пръскахме ги с разни спрейчета, за да не ги сърби, и пак им останаха леки белези.
Съжалявам, че не успяхме да се ваксинираме, защото сега, до края на живота си ще носим вируса на Херпес зостер, а пред него, варицелата ряпа да яде.

# 260
В една опаковка има 1 доза. Ще трябва да си поръчаш още една кутия като дойде време за втората доза. Минималният интервал между двете дози е 1 месец.
Не си заразна за детето, освен ако не проявиш варицелни симптоми след 7-мия ден.

# 261
Fozy, прочети в листивката. Доколкото знам, застрашени са основно имунокомпрометирани лица. Не си ли обмисляла да я поставиш и на детето? През декември миналата година аз (тогава на 33г.), синът ми (на 5г. и 6м.) и дъщеря ми (на 1г. и 5м.) се разболяхме едновременно. Аз я изкарах най- леко. От пъпките на децата ми все още има следи, а моите изчезнаха напълно. Имах и най- малко пъпки. Те техните не ги чешеха, пръскахме ги с разни спрейчета, за да не ги сърби, и пак им останаха леки белези.
Съжалявам, че не успяхме да се ваксинираме, защото сега, до края на живота си ще носим вируса на Херпес зостер, а пред него, варицелата ряпа да яде.

Искам да го ваксинирам, консултирах се с лекари, но все още не са убедени, че  е ок за толкова малки деца. Пък в същото време ще я въведат в задължителния календар. И съм объркана.

# 262
Няма такова нещо и за двете. Подходяща е за малки деца, точно за тях е смисъла най-вече. Засега никой не обсъжда въвеждането в задължителния имунизационен календар и едва ли ще се случи, т.е. е по желание.

# 263
  • София
Ваксината може да се слага на деца над годинка, ако не бъркам, като при спешни ситуации може и на 8 месечни.

# 264
Ваксината може да се слага на деца над годинка, ако не бъркам, като при спешни ситуации може и на 8 месечни.

Сега купувам едната и след около месец още една така ли? за мен

# 265

Сега купувам едната и след около месец още една така ли? за мен
Да. Ако искаш след месец, ако искаш след 2-3... И "малкото", щом ходи на градина, никак не е малко, за ваксина, но да не вземеш да го ваксинираш със сополи. Към края на лятната ваканция, най-добре. Тъкмо ще му е укрепнал имунитета и ще започне спокойно новата учебна година. (Ако, разбира се, до тогава не се зарази с ВЗВ).

# 266
Сложиха на детето 1 доза. Втората 4-8 седмици след това. Докторът каза, аз да реша. Вие кога сложихте втората, по-късно ми се иска 7 седмица.

# 267
Няма проблем да я сложиш когато искаш.

# 268
  • над кукувичето гнездо
В края на месец май мг сложихме първа доза, месец октомври сложихме втора. Помежду им в септември имаше контакт с болно дете, не се разболя. Тази година май месец имаше много контакти с групи с болни деца, също се размина.

# 269
Трябва да са минали поне 4 седмици, оттам нататък, когато решите.

Общи условия

Активация на акаунт