Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-23

• 81 662
  • 741
  •   1
Отговори
# 270
Не са всички, но са доста пенсионерите с големи апартаменти. Има ги и в стара тухла, и в панелни блокове, и в НС. Какво правят сами в апартаменти по 80-100кв идея нямам. А поддръжката си е скъпо нещо. За съжаление в нашата мила родина пенсиите са такива, че не позволяват нищо.

# 271
Значи всяко семейство трябва да притежава минимум по два апартамента - един голям, в който да живеят, докато децата са при тях, и един малък, в който да се нанесат, когато децата излетят от семейното гнездо Satisfied

# 272
Значи всяко семейство трябва да притежава минимум по два апартамента - един голям, в който да живеят, докато децата са при тях, и един малък, в който да се нанесат, когато децата излетят от семейното гнездо Satisfied

Но най-често става обратното. Възрастните остават в големия апартамент, а изпращат младите в малкия...

# 273
Според вас резонно ли е, когато апартамента е за тотален ремонт цената да се сваля (например спрямо средната за района)? Не е ли по-логично ако има подобрения в апартамента, то тогава цената да се повиши, но да се намалява не го разбирам.
Според мен да, резонно е. Средната цена е за "средно ниво" апартаменти. Неподдържаните, или за ремонт трябва да е под средната цена, а апартаменти с подобрения - над средната.

# 274
Ами, аз затова написах в една друга тема, че според мен е нормално родителите да купят апартамент на децата си (стига да могат) още докато децата са в училище. А пък те после сами си решават дали да го ползват, или да го продадат и да си купят другаде, или да го ипотекират и срещу ипотеката да си купят другаде. При всички случаи дава стабилност и е нещо съвсем различно от наследството. А и в много случаи децата могат да додадат за по-голям апартамент - този на родителите си е за тях - не е хубаво да се възползват или да ги чакат като някакви лешояди... Ако родителите не могат да се отопляват или да плащат поддръжка, те сами ще си кажат, не е нужно някой да ги подтиква  да продават или да се местят.

# 275
Аз пък друго си мислех, недвижимите имоти са стока нали, защо при тези покупки няма рекламация. Как може една стока да я купиш от магазина и да я върнеш в рамките на месец, а дори и повече ако е дефектна. Защо да не може като си купиш апартамент да го върнеш ако излезе скрит проблем, не упоменат при покупката. Даже е добре да се вписват в предварителния договор- например течащ покрив, с години неработещ асансьор и т.н. И ако се прикрие, рекламацияяя.

# 276
На теория в предварителния ни договор имаше такава клауза, че продавачът се задължава да не крие никакви недостатъци на имота (формулирано далеч по-добре де), но на практика не виждам как ще докажеш, че не ти е казал за някакъв проблем. А и веднъж взел парите и изчезнал, трудно ще успееш да го принудиш да се захване наново. Да не говорим, че остава въпроса кой и как гори с няколкото хиляди лева такси при покупката.

# 277
Аз пък не смятам, че родителите са задължени да купуват жилища на децата си. Къде по света е така? Само в БГ е прието родителите да обслужват децата си до гроб

# 278
И аз нямам такава нужда. Grinning Бих си купила на мен повече от едно жилище та, когато един ден опра до пенсия да си го давам под наем и да осигуря на децата най-важното - спокойствието, че не се налага да ме мислят и да си отделят от заплатите, за да оцелявам.

# 279
Така е, ама мен здравата ме оплюха не помня в тази тема или в друга, че давам имот под наем, пък синът ми живее под наем, но в по-малък апартамент. Жив го ожалиха, ама писах, че става дума за огромен ап-т, който не е по силите му да го поддържа, а живее в малко жилище под наем, защото е сам. Леле, изкараха ме изрод някакъв.

# 280
Така е, ама мен здравата ме оплюха не помня в тази тема или в друга, че давам имот под наем, пък синът ми живее под наем, но в по-малък апартамент. Жив го ожалиха, ама писах, че става дума за огромен ап-т, който не е по силите му да го поддържа, а живее в малко жилище под наем, защото е сам. Леле, изкараха ме изрод някакъв.
Аз си спомням казуса, но май тогава обстановката се нажежи заради постовете на друга потребителка, която заяви, че ако отнякъде ти падне апартамент наготово, то автоматично израстваш слабохарактерен, безотговорен глезльо и нямаш шанс в живота. Grinning А ти се появи в неподходящия момент. И двете са крайности - ако има имоти на кило в някоя фамилия, няма нужда човека да се бъхти за ипотека 20 години и това не значи, че от него няма да излезе човек. Ако няма чак толкова обилни наследства, обаче, да се очаква от родителите да се впрегнат като волове да купят по 1 апартамент за всяко дете ми е малко абсурдно особено на цените днес. Аз мисля, че тези имотни въпроси трябва да се решават практично.

# 281
  • София
Имам познат който едва чака да умре баба му. Буквално. Единствен бабин наследник ( си мисли че ще бъде, и май наистина ще бъде) , изгонен от майка си и баща си преди години, поради зъл характер и наркомански изцепки. Човекът едва се спаси от зависимости , и смятам че се спаси заради това че го изгониха родителите му, и че се намери жена да се ожени за него и да му роди деца. Човека е умен иначе, изплува, стабилизира се ( дълги години минаха от най- тежките му периоди). Ама гледам го все пак си има нещо от предишния живот.
Често споря с него , че най - лошото което може да му се случи е баба му наистина да го направи единствен наследник на имотите си. Давам му към 1 година преди да се ликвидира сам. Thinking

# 282
Не съм твърдяла, че са задължени - просто е хубаво, че го правят и често мислят за материалното осигуряване на децата си. В другата тема ми отговориха, че образованието е по-важно. Само че според мен, образованието се подразбира - точно то Е задължение и не може да бъде за сметка на друго (като другото - екскурзии, жилище и т.н. са подаръци и зависят от възможностите и от това до колко са си близки хората в семейството). 

Приемствеността и сплотеното семейство са характерни за изтока, но и не само. И в някои Европейски държави (например в Италия) семействата са сплотени и си помагат, докато са живи - за мен това е правилно и го предпочитам пред западните ценности.

# 283
  • София
И на мен ми бяха направили апартамент и на ММ. Еми помощ си е - старта си е летящ. Нашата цел е също да оставим по един за децата, както и поне два работещи бизнеса. Ако решат след време да си бият шута от страната няма да ме е яд - към момента считаме това за правилно Wink

# 284
Да, семействата си помагат и това е нормално. Но намирам за много по-естествено и приемливо аз лично да се погрижа за старините си и подсигуря един имот, който да давам под наем, отколкото да купя апартамент на сина и да му се тръсна като остарея с натякването че съм стара, бедна и той ми е длъжен.

Общи условия

Активация на акаунт