Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-23

• 81 684
  • 741
  •   1
Отговори
# 255
В София съм живяла по квартири и сега имам мой апартамент, който е пуснат под наем. Но понеже не съм вложила никакви чувства в него, купен е с цел инвестиция, мисля че ще ми е сравнително лесно да го продам. Виж, за жилището, в което съм израстнала и в което в момента живеят родителите ми, не мога да си представя да го продадем. Хубав, голям, четиристаен + кухня, три огромни тераси, баня с тоалетна, отделно тоалетна, килер и мокро помещение. Но има един огромен минус - на първи етаж е и е студено като във фризер. Миналия път като се прибрах, обсъдихме дали да не си купят нещо по-малко, вътрешно и на по-висок етаж. Трудно е да се вземе такова решение, чисто емоционално. Нищо, че един по-топъл апартамент ще е много по-добре за тях. Та, разбирам бабата с имота в центъра.

# 256
Според вас резонно ли е, когато апартамента е за тотален ремонт цената да се сваля (например спрямо средната за района)? Не е ли по-логично ако има подобрения в апартамента, то тогава цената да се повиши, но да се намалява не го разбирам.

# 257
  • София
Никакъв сантимент не виждам в окаяна баба с 200 лева пенсия която живее в 4стаен в центъра, превърнал се в дупка, защото нито може да го поддържа, нито може да му плаща  сметки , страдат и съседи , защото една боя на входа не може да се направи или врата да се смени. Отделно фасадата се лющи, ама бабата седи вътре и плаче . Хъм ! На мен ако ми падне фасадата на главата , кой ще плаче??? Абсурд е това. Трябва да има закони, трябва да поемат роднините и т.н. И бабата мизерства, и съседи страдат и всичко се руши, че бабата да не плаче. Роднините пък се молят да се отърват от това нещо. Thinking

Нито пък уют виждам в цветя и саксии в общите части. Разберете хора, един иска саксии , друг сложил чехли и обувки отпред, трети колело, четвърти бебешка количка. При нас има един с две колелета и акумулаторна кола за дете ( голяма) и пречи на целия вход. Около него се наслагаха всякакви детски возила на други съседи, защото щом може за един, може и за тях и стана ужас.  Стените на входа се олющиха от тези струпани колела. Иди се разправяй сега.
Нищо не бива да има в общите части и толкова. Щото на мен, ако ми харесва, на друг не !

# 258
Според мен, би следвало цената да се свали, ако покривът е за ремонт, или ако има теч, или пукнатина на стената (звучи смешно, но съм виждала такива), или нещо подобно - все пак не е нещо типично за всички апартаменти.

Не смятам, че трябва да има закони, които да отнемат жилището на някого или насила да го предадат на роднините му - има си достатъчно закони, които могат да принудят един съсед да плати частта си от общия ремонт, но за съжаление се прилагат зле - вината е в съда, в съдебните изпълнители и т.н., а не в самите закони. Между другото, има и закони, според които може да бъде изгонен съсед, който се държи неадекватно - например ако превърне жилището в кучкарник или създава пожароопасна обстановка (имаше предаване за тези - хордъри ли, как им викаха?) - но отново е разправия.

Последна редакция: пт, 26 яну 2018, 10:49 от Petia Ivailova

# 259
  • София

Нито пък уют виждам в цветя и саксии в общите части. Разберете хора, един иска саксии , друг сложил чехли и обувки отпред, трети колело, четвърти бебешка количка. При нас има един с две колелета и акумулаторна кола за дете ( голяма) и пречи на целия вход. Около него се наслагаха всякакви детски возила на други съседи, защото щом може за един, може и за тях и стана ужас.  Стените на входа се олющиха от тези струпани колела. Иди се разправяй сега.
Нищо не бива да има в общите части и толкова. Щото на мен, ако ми харесва, на друг не !
Не мога да бъда по-съгласна.  Hug

# 260
ще се включа и аз. В нашия вход също има цветя. на мен много ми харесва. Мирише и не съм виждала да тече вода. Евала правя на хората, които успяват да ги отглеждат.Сега ще ме нападнете, но мен пък ме дразни когато хората от 4ет(аз съм на 2) си оставят на площадката колелото/детската количка и нз ко си, щото не им се мъкне до горе....Бабата - ми те мизерстват и не продават, защото имат внуци и се надяват, че те ще имат деца и ще им трябва по-голям апартамент, който те да са осигурили. Такава им е психиката - да подсигурят поколението. не виждам нищо смешно(колкото и проблеми да ми създава).И преди да се юрнете как младите имали и т н - ми не всеки се жени за мъж, който си е купил 200кв в нов квартал, та да си вземе пантофките и да иде при него да нарои 2-3 деца, нито всеки може да изтегли ипотека или пък иска такава, ако може да наследи голям апартамент и да не се занимава с това.

# 261
Според вас резонно ли е, когато апартамента е за тотален ремонт цената да се сваля (например спрямо средната за района)? Не е ли по-логично ако има подобрения в апартамента, то тогава цената да се повиши, но да се намалява не го разбирам.
Нормално, ако апартаментът е тотален коптор и докато го направиш годен за живеене, да се наложи да го изкъртиш до основи, цената, която искаш да платиш да е по-ниска от средната за района. Не бих дала по-висока цена за апартамент, който е за основен ремонт. Разбирай, апартамент, в който е живяно, но никога или поне в последните 10-15 години не му е правен никакъв ремонт, който е тотално о*ран, апартамент, в който трябва да се сменя дограма, врати, да се прави наново шпакловка, да се сменят подови настилки, както казах - с една дума да се изкърти до основи.
Естествено, че ако апартаментът е направен, хубав, с подобрения и буквално да си събуеш обувките и да не пипаш нищо по него, цената му да е по-висока. Отпада ти ангажимента да се занимаваш с ремонти и майстори, което си е голям плюс.

# 262
  • София, Bulgaria
Нали не си мислите, че са много бабите в 4-ст апартамент, напротив сигурно са единици, както са единици големите апартаменти.

# 263
Според мен за мястото и цените сега 75 000 Е си е нормална цена. Майка ми преди няколко месеца за толкова продаде 3-стаен в Младост 2 отново непреходен и за основен ремонт, разликата е, че нейния беше на 3ти етаж, не на 8. Такива са цените сега в тези райони. Аз много се съмнявам, че някъде ще изскочи нещо с 3 стаи в Младост под 75000, което да е реална обява, а не брокерска уловка. Когато с моя приятел търсихме в Младостите, влязохме в поне 3-4 апартамента за основен ремонт - имаше и последен етаж, и втори, и много висок етаж в ЕПК... най-евтиния беше на 79 000 Е и говоря за цените преди почти 1 година. Сега са по-високи. О, имаше обяви на 65 000, на 62 000... никоя не беше реална. Ако държите на квартала и цялостно търсите нещо за ремонт, което да си направите, цената е ОК.

А за бабите... аз това го намирам за прекалено. Разбирам, че им е мъчно. На майка ми също й беше мъчно, но беше усетила вече, че голям тристаен апартамент с един куп сервизни помещения й е широчък за сама жена - отоплява трудно, реално обитава една стая, няма финанси да си го ремонтира, трудно й е да го поддържа. Да, имаше мъничко сълзи (то и аз плаках, когато се изнасях), нормално е - това е голяма промяна. Ама после супер бързо й мина като се озова в напълно ремонтирано, обзаведено и удобно апартаментче, което е топло и на приятно място, чисти го бързо и така нататък. И си има останали пари да си допълва финансите, когато се налага. Това е хиляда пъти по-добре от мизерстването в разпадащ се апартамент.

# 264
Предполагам, че повечето хора в бг не се местят от собствените си жилища, освен ако няма сериозен проблем. Аз се сещам само за един такъв случай с възрастна позната и тя действително имаше здравословни проблеми - премести се, за да е по-близо до семейството си. Впечатленията ми са, че повечето хора у нас са традиционалисти.

# 265
  • Варна
Пълно с апартаменти с по една баба вътре. Нашата и тя беше така, 4 стаен и тя сама с котката. Искат да си умрат в къщи и това е. На ММ баба му такива панаири правеше, само и само да си живее в тях. Накрая спа една нощ в хосписа и почина. Все си мисля, че от мъка, макар и вече да беше в тотална дименция.
Както и да е, тяхни са си да си ги ползват, ама ние се мъчим, съседите им.

# 266
Не мога да се въздържа да не кажа: не съдете възрастните хора, какво да направят  с 200 лв. пенсия и без това живеят на фотосинтеза? За това е виновно обществото. Да чукаме на дърво и да сме живи и здрави да стигнем техните години, че животът е много превратен. Не знаеш утре, какво ще ни сервира. Да не се окажем сегашни млади в тяхното положение. Само не казвайте НИКОГА не бих допуснал това....Че съм виждала къщи по 500 кв. строени преди 20г. като малки резиденции, а днес са превърнати в запуснати домове с 7-8 кучета и 20 котки...е  поне им е широко и има място за още толкова.
Моето впечатлени, че по-големи неприятности може да имаш от по-млади, безотговорни, нахални съседи,  независимо къде живееш в къща или в апартамент.

Щом са собственици, възрастните хора имат същите задължения както и младите да се грижат за имота си. В противен случай, могат да го продадат и да купят по-малък, но трябва да си плащат разноските към етажната собственост.

# 267
Не случайно имотите в центъра са с по-високи данъци.

# 268
Томева, съжалявам ако така сте ме разбрали, просто възрастните хора не плащат за поддръжка, независимо дали са добри съседи или нахални или...смахнати, то и е срамота с тяхната пенсия това да се изисква. Същевременно обаче общите части си искат поддръжка и средства. И трябва да знаете, че някои от тях хем не дават пари, защото нямат, хем са против всяка промяна, преустройство и благоустройство. Аз искам да мога спокойно апартаментът да го дам под наем ако реша. Е, ако мирише на опикано от котки, мръсно и неприветливо, асансьорът ако е от 50 години дали ще мога да го направя това. Старото строителство е прекрасно, но съществува риск от лошо състояние на общите части, това е. Защото един нов блок дори и да няма добра поддръжка, все пак е новичко и мирише на чисто все още. А това за нашите старини - ами всички натам сме тръгнали, дай боже да съм с акъла си поне и да доживея старини. Но поне дотолкова да мога са съобразя, че 500 или 300 квадрата не мога да поддържам и отоплявам, та да ги заменя с нещо по-практично, като за мен на този етап от живота ми.

Всички пенсионери с 500 кв апартаменти Open Mouth далече от младите, че им пречат на хазяйския бизнес

# 269
Иначе шарен свят шарени хора... за 10 години в тази сфера никога, никога купувач, които харесва ново строителство не купил в последствие старо и обратно. Знаете хората в процеса на търсене променят своето виждане и могат да сменят квартали, квадратури и т.н. , но да купят ново строителство, при положение, че не го харесват или обратно не си спомням.
А пък аз съм пример точно за това Grinning Отначало така се бях юрнала за ново, викам си ау, не ща в умирисани стари блокове, искам да ми е новичко и чистичко... Да, ама след няколко огледа осъзнах, че парите ми стигат само за кутийки с протекли тавани и в квартали без улици. За качествено ново нямах. Това беше 2015-2016, цените вече се бяха повишили. И се прежалих, взех старо, но не много, с хубави големи стаи, запазен паркет и без особени проблеми. Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт