Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-23

• 81 674
  • 741
  •   1
Отговори
# 285
Много ще ми е хубаво някой да ми купи апартамент, ама да очакваш, че родителите трябва непременно да се трепят, че да оставят нещо на отрочето... Ами благодаря, то е пълно с мъже, дето на 25+ години още са с майките си и не умеят да си направят месечен бюджет.

Една съседка на баба ми едва ли не отгладуваха години наред, за да направят апартамент на сина си - строиха кооперация, обзавеждаха, накрая му връчиха ключовете на готово и той живее с жена си и децата си. Е да, ама се оказа, че няма да имат пари за още един апартамент и другия им син с жена и дете се мести по квартири. Всички си влошиха отношенията, малкия син се разведе след години напрежение.

Но както казваше един приятел финансист - липсата на собствено жилище и нуждата да плащаш ипотека или наем е голям стимул да се развиваш Simple Smile

# 286
  • София

Но както казваше един приятел финансист - липсата на собствено жилище и нуждата да плащаш ипотека или наем е голям стимул да се развиваш Simple Smile
Аз пък познавам изключително грамотни и умни хора, които плащането на ипотека ги убива. Страх ги е да не си изгубят работата и не могат спокойно да развият нещо за себе си или да кандидатстват на по-високи позиции от страх, че сегашния им работодател ще ги усети и изхвърли с ипотека на улицата. Случаи всякакви  Peace

# 287

Аз пък познавам изключително грамотни и умни хора, които плащането на ипотека ги убива. Страх ги е да не си изгубят работата и не могат спокойно да развият нещо за себе си или да кандидатстват на по-високи позиции от страх, че сегашния им работодател ще ги усети и изхвърли с ипотека на улицата. Случаи всякакви  Peace

Така е, а не виждам нещо лошо и във варианта да имам имот и вместо да го давам под наем на чужд човек, а детето ми да плаща 30 години кредит, да го дам на него. Разбира се, ако съм на днешната пенсия, ще ми трябва помощ, и ако съм възпитала добре детето си не виждам нещо лошо в това да ме подпомага. Нали за това сме семейство - да си помагаме. А това дали си глезен, наркоман или каквото и да е няма общо с това дали ще живееш на ипотека или ще ти бъде осигурен от родителите ти - това е до възпитание.

# 288
  • София
Майка ми навремето е получила апартамент от баба ми и дядо ми (Бог да го прости). Т.е. е създала семейство с баща ми и е имала право на апартамент и баба ми и дядо ми са им помогнали с парите.  Към момента ежемесечно плаща сметките на баба ми, за да има достойни старини, защото след 40 години трудов стаж взима 300 лева включително 20% от дядо ми. Та тези двете жени смятам че дават пример какво значи семейство и помощ. Не мога да си представя, че при положение че майка ми и баща ми са ми подпомогнали значително старта след време ако се наложи няма аз да им помагам по същия начин.
В началото като стартирахме бизнеса и плащахме 80-90% от печалбата по кредити с огромни лихви и такси не сме спали по цели нощи, защото не знаехме дали ще издържим. Еми поне децата ни няма да мислят за ипотека по жилището по същия начин... Колко е правилно - еми монетата винаги има две страни  Peace

# 289
Майка ми навремето е получила апартамент от баба ми и дядо ми (Бог да го прости). Т.е. е създала семейство с баща ми и е имала право на апартамент и баба ми и дядо ми са им помогнали с парите.  Към момента ежемесечно плаща сметките на баба ми, за да има достойни старини, защото след 40 години трудов стаж взима 300 лева включително 20% от дядо ми. Та тези двете жени смятам че дават пример какво значи семейство и помощ. Не мога да си представя, че при положение че майка ми и баща ми са ми подпомогнали значително старта след време ако се наложи няма аз да им помагам по същия начин.
В началото като стартирахме бизнеса и плащахме 80-90% от печалбата по кредити с огромни лихви и такси не сме спали по цели нощи, защото не знаехме дали ще издържим. Еми поне децата ни няма да мислят за ипотека по жилището по същия начин... Колко е правилно - еми монетата винаги има две страни  Peace
според мен всеки трябва да живее така, че на старини да не е в тежест на децата си, има много начини - застраховки,  втора, трета пенсия, спестявания, старчески домове, лични асистенти, бизнес, наеми и много още. Не мисля, че децата трябва да стават болногледачи. Пуснете децата по своя път, така както те преценят за добре. Е, ако някои деца желаят да правят това, да, нямам против.  Децата не са наша собственост, както апартаментите ни. Simple Smile

# 290
С уточнението, че не се вижда в скоро време да стана голям landlord, аз бих подарила с всичките му нотариални актове и прочие апартамент само, ако аз имам къде да живея (другаде) и ако имам някакъв, ако ще и малък, сигурен пасивен доход отгоре на пенсията - точно като такъв виждам наличието на втори апартамент, даден под наем.
Така всички са спокойни. Утре семействата на децата ми могат да проимат проблем (загуба на работа, болест, нещо друго) и никак няма да се чувствам ОК да им искам пари, когато виждам, че нямат/трябват им спешно за друго. И въобще това е доброволно поставяне в една не толкова добра позиция. Виждала съм възрастни баби, които още приживе са раздали имоти на децата си, а в последствие по една или друга причина (не задължително неуважителна) се чудят как да свържат двата края, защото децата им не могат да си позволят да заделят за тях. Ако тези баби си бяха оставили по нещо, щяха да са спокойни, че вместо 200-300 лв пенсия взимат 500-600 лв пенсия + наем - да живеят човешки.
Много повече бих предпочела родителите ми да са ОК, живи и здрави и да не ги мисля отколкото да са ми дали всичко, с което разполагат и да зависят от мен. 

# 291
  • София
Да запазим всичко за себе си, за да не се грижат за нас децата?! Това ми напомня за бабите в четиристайните апартаменти - важно е да има.
Аз на пенсия не разчитам - както споменах баба ми и дядо ми имат 85 години трудов стаж, дядо ми почина и баба ми е с 300 лева пенсия. А пенсионната система ще се срине до няколко години. Пенсиите в нашето семейство ще ги осигуряваме по друг начин Peace

# 292
Аз пък не вярвам на банки и спестявания за старини - моите баба и дядо загубиха спестявания, които са събирали през целия си живот, по време на първата голяма инфлация от зората на Демокрацията. Освен това, моите родители ми бяха внасяли някакъв влог, който уж щял да се натрупа, докато навърша пълнолетие и от който в крайна сметка получих 100 лв днешни пари.
Ако си мислите, че сега нещата са различни, прекрасни и стабилни, това си е ваше мнение, аз не виждам да сме се оправили кой знае колко.
Сградите падат при земетресения, някои се рушат и спонтанно, освен това цените им се менят, но пак са за предпочитане пред парите, оставени в банка.

# 293
  • София
За парите в банка съм съгласна. Има множество начини за съхраняване на стойност, не само апартаменти и буркани Wink

# 294
Да запазим всичко за себе си, за да не се грижат за нас децата?! Това ми напомня за бабите в четиристайните апартаменти - важно е да има.
Аз на пенсия не разчитам - както споменах баба ми и дядо ми имат 85 години трудов стаж, дядо ми почина и баба ми е с 300 лева пенсия. А пенсионната система ще се срине до няколко години. Пенсиите в нашето семейство ще ги осигуряваме по друг начин Peace
Не всичко за себе си, а толкова, колкото осигурява спокойни старини - твой си покрив над главата и източник на някакъв приход, достатъчен за храна и сметки (аз дадох примера с жилище под наем). Ако един възрастен човек има това, спокойно може всичко останало да раздаде, ако иска.

А децата, ако си се грижил за тях и си създал здрава връзка, ще искат да се грижат за теб, независимо какво си дал или не си могъл да дадеш.

# 295
  • София
Това ОК, ама какво пречи на това да осигуриш нещо и за децата вместо да ги профукаш по кръчми?!

# 296
Това ОК, ама какво пречи на това да осигуриш нещо и за децата вместо да ги профукаш по кръчми?!
Това към мен ли е? Защото аз не ходя по кръчми и не "профуквам" пари.

Ако имаш, ще подсигуриш. Ако нямаш, може поне да подсигуриш да не си им в тежест.

# 297
  • Бургас
Не се карайте. Всеки да си гледа децата, както намери за добре.
Томева, не знам за София, обаче в целия ни вход от 16 апартамента в 10 има баби и дядовци сами. Тристайни апартаменти. Целият блок е така.
В новия ни блок също - половината е населен с баби и дядовци. Още по-големи са апартаментите там.

# 298
Наистина ли ви пречи, че в апартаменти с повече от една стая живеят възрастни хора Frowning защото в малките населени места е същото с къщите. Доста дребнаво и нехуманно ми звучи

# 299
Наистина ли ви пречи, че в апартаменти с повече от една стая живеят възрастни хора Frowning защото в малките населени места е същото с къщите. Доста дребнаво и нехуманно ми звучи
На тях им пречи, че не си плащат входните такси. Ако има един такъв апартамент - ОК, ама ако е като в случая на Tintina излиза, че входа не може да се поддържа нормално. При нас няма такъв проблем, повечето хора са в работна възраст, само на първия етаж имаме възрастни хора, а и при нас за неплатени такси Вход Мениджър преследва собствениците със съд, но... и това ми звучи гадно - да гониш 80-90 годишна баба със съд за такси за вход...

Общи условия

Активация на акаунт