Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-23

• 81 629
  • 741
  •   1
Отговори
# 345
chiana2003, ама тя жената иска специалист! Аз нарочно удебелих две думички в предния ми пост, ама тя пак не се сеща.....
Ами като имате притеснения хем за старите, хем за новите сгради, защо си давате парите тогава. Опъвайте палатките и готово!

# 346
[а и при нас за неплатени такси Вход Мениджър преследва собствениците със съд, но... и това ми звучи гадно - да гониш 80-90 годишна баба със съд за такси за вход...

Едва ли би преследвал някой, който може да се защити
И да не може да се защити малоумният  "закон" и Мая Манолова го пазят. Един боклук пияница при нас не плаща,  единствен имот му е,  не може никой да го пипне. Дължи десетки хиляди на всички - вода, парно, данъци, вход...

# 347
То, сигурно и от бетон до бетон има разлика през годините. Сега всички знаем как се строи масово - пестеливо.
Не разбирам аз, допитах се до специалист като купувах, а той отсече - сградата е стара, но много здрава, купувай без притеснение. Па и няма да живеем с орлите.

# 348
Дора24 нищо не казва за сградите в центъра, които са изцяло от тухли. В тях дори и бетон няма, а са и още по-стари от 1910-1920.

# 349
chiana2003, ама тя жената иска специалист! Аз нарочно удебелих две думички в предния ми пост, ама тя пак не се сеща.....
Ами като имате притеснения хем за старите, хем за новите сгради, защо си давате парите тогава. Опъвайте палатките и готово!

Ха-ха - точно! Това са пълни глупости за годините на бетона и гледам тука много хора сте й го обяснили ясно. Но тя няма да разбере, защото на дора проблемът не е бетонът, а цената му Wink, и затова си търси доказателства да оправдае тезата си, че цената не трябва да е такава, понеже така и така ще падат скоро - та трябва да ги дават за толкова, колкото тя иска да даде.
Дора24 нищо не казва за сградите в центъра, които са изцяло от тухли. В тях дори и бетон няма, а са и още по-стари от 1910-1920.
Те са гредоред от дърво, а тя за дървото нищо не е казала  Joy

# 350
Ами тогава й предлагам да си купи диамантена къща, защото diamonds are forever.

# 351
  • София
Тя донякъде е права за себе си. Особено хората, които искат да купят, но моментната цена на пазара им се струва висока, имат няколко опорни точки, които се повтарят до припадък:
1. Не бих си вложила парите в нещо с проекто живот 50 (100) години - така се говори по масите обикновено
2. Няма раждаемост, апартаменти седят масово празни - това е тезата на доста икономисти, които не правят сметка, че има разлика между София и България към момента. А и прогнозите за в бъдеще са София да си се увеличава
3. Лошите строители строежът им струва 100 евро, те продават за 1000. Това е масово по форуми и под статии за строителство. 1 м2 строеж излиза между 300 и 500 евро в зависимост от големината на строежа, вложените материали и качество на работа и самият опит на строителя. Отделно идва цената на земята. Ако обезщетението е 30% лесно можем да сметнем, че строителят има 30% по-малко квадратура за продажба. Ако сградата е 1000м2 и му е излезнала по 400евро/м2, т.е. 400 000 евро, той има за продажба само 700м2, останалите 300м2 са за обезщетение на собствениците. 400 000 евро цена : 700м2 за продажба прави около 570 евро цена. Но в тази цена се включват и мазета, гаражи и какво ли още не, което не може да се продаде на цена на апартамент.
Не защитавам строителите - за мен средната цена в нормалните квартали с обезщетения 25-30% не трябва да надвишава 800 евро като сложим и добра печалба за строителите. Ама към момента такъв е пазара  Peace

# 352
Сетих се, че имам снимки от преди да направим ремонт в мазето. Имаше проблеми с бетона - факт. С течение на времето там, където е ръждясала арматурата почва да се рони бетона. Третира се по някакъв начин арматурата, замазва се отгоре и проблема се решава. Ето как изглежда :

Скрит текст:

# 353
  • София
Това е още от строителството - трябва да се сложат фоксатори , за да се надигне долната скара от кофража. Не е направено, или накъде е забравено и арматурата е опирала в кофража при наливането на бетона. Не е могло да се вибрира добре, така че бетонът да покрие арматурата и да я защити. Това си е грешка на строителя. Не е фатална, ако не е навсякъде  Peace

# 354
Проблеми с бетона винаги може да има, но те са въпрос на качество на изпълнението, а и на самия бетон, разбира се (дали е спазена технологията за производство). Въпросът е, че това не касае бетонa като материал, та да кажеш -ааа, "стар. бетон не купувам, животът му е 80 години", защото това не е вярно като твърдение,  а касае всяка конкретна сграда. Което един специалист би могъл да прецени при оглед на апартамента и общите части. Също така за кого е строено има значение.

Ама никой никого не кара да купува, ако не може или не иска. Въпросът е да не прибягва до градски легенди за оправдание, а просто да си каже "скъпо ми е, без мен".

При тази липса на парцели на хубавите места, обезщетението неминуемо хвърчи нагоре, както и цената на парцела. Нали наскоро коментирахме обява за парцел за РЗП около 1000 кв надземно за над 1 милион евро до резиденция Лозенец. Ако само цената на земята ти е 1000 е/кв РЗП, колко ще е крайната цена?! Търсене и предлагане.

Последна редакция: нд, 28 яну 2018, 15:52 от Анонимен

# 355
Между 2500 и 3000 ще е на квадрат

# 356
в Надежда предстоял строеж, който на зелено щял да бъде от 1000Е нагоре. Нормална ли е такава цена?

# 357
Аз забелязвам че и в крайните квартали цените са към 1000 на квадрат
Ако е близо до метрото и наоколо е зелено, няма да се учудя на цената

# 358
Според мен за Надежда е множко на зелено. Ама, ако има кой да купува... ще си мине и още как.

# 359
Според мен квартали като Надежда, които са с метро, близо са до центъра, имат изградена инфраструктура все повече ще стават желани. Неминуемо с ръста на доходите и там нещата ще се подобрят от към качество на живот.  Няма да се учудя ако след 10 години панелка в Надежда струва повече от апртамент "сегашно НС" в затворен комплекс в някой от южните, крайни квартали.

Общи условия

Активация на акаунт