Бързи въпроси и отговори по темата КЪРМЕНЕ - тема 13

• 49 239
  • 754
  •   1
Отговори
# 525
Екомер също става за кърмачки, а за биозина бих заложила на биозин мама. Неонатоложката в моята болница каза че може и изопринозин, но друга неонатоложка каза че не може...
Витамини в този сезон е малко ненужно да се пият според мен. Заложете на череши, ягоди, салати, чесън...пък да му мислят хората наоколо. Калций, магнезий и витамин Д е добре да се пият, защото взаимно си подобряват усвояването.

# 526
  • Варна
Абе вярно,че сме в сезон с вкусни пресни плодове и зеленчуци, ама едни са алергенни,  други предизвикват колики, трети -разстройство ... чудя се и аз какво да ям вече

# 527
  • над кукувичето гнездо
От всичко по малко.
Аз когато не забравям пия на прегнакеър, каквото ми е останало от бременността + б12 подезични и омега 3. Но не съм се сещала отдавна. Трябва да ги започна пак. Последно време само боледуваме с голямото хлапе и ми омръзна от лекарства.

# 528
Бебето има ли алергия и получавали ли е колики след като си яла определена храна? Ако отговора и на двете е не, няма смисъл да се изключват храни от диетата на майката.

Алерголозите не препоръчват превантивно лишаване от алергени храни на кърмачката, защото това не предпазва от алергии бебето, само влошава качеството на живот на майката.

Хапнете малко от даден продукт и наблюдавайте бебето, ако не реагира (най-вероятния изход) си хапвайте умерено от него.

За коликите важи същото - няма смисъл само защото някои бебета реагират след нещо, да се изключват по презумция определени храни. Следете си вашето бебе. Има жени дето с месеци ядат само ориз, ябълки и картофи и бебета им се скъсват от колики и такива като мен дето си хапват от всичко и бебчетата ни нямат нито ден колики.

Списъците със забранени храни по време на кърмене нямат медицинска обосновка, единствената им цел е да тормозят майките.

# 529
Здравейте, аз кърмя сина си успешно вече 7м.Имам следния проблем от 2 дни: кърмата не ми слиза или става много бавно. Досега не се е случвало, тръгва след минута, две,нощес мъчих детето 25 минути😥 Правих топли компреси, масажи, вода... нищо... Той естествено е свикнал да теква почти веднага и почва да мрънка, реве, да се дърпа след няколко безуспешни минути. Което естествено ме изнервя и нещата хептем не се получават . Чудя се дали не е заради овулацията ми, тя е някъде тези дни... Но миналия месец, когато ми дойде за пръв път, преди това нямах такъв проблем. Мислите ли, че е възможно? Някой минавал ли е през нещо подобно? Тези два дни ги докарахме някак си с храненето, но ако продължи още дълго, няма да имам нерви 😥

# 530
  • над кукувичето гнездо
Когато „тръгне” кърмата, усещате ли? Има ли изтръпване, или иглички, както до сега, ако е имало?
Понякога с времето това усещане се губи, но мляко има.
За да тръгне, трябва да сте спокойна и отпочинала. Пуснете си приятна музика, затъмнете помещението, мислете си и си представете как кърмите, как изтича кърмата, ако имате по-голямо дете, може и за него да мислите. Подушвайте отблизо използвана бебешка дрешка. Ако трябва, сменете помещението, играйте нещо на телефна, четете книжка. Нещо, което да ви разсее от „проблема”, да не сте фиксирана. Вземете си вана или приятен душ, нежно погалване на гърдите преди това за отпускане...такива неща, успокояващи и разсейващи от нетръгването.
Може да пробвате стимулация с помпа до потръгване и веднага да предложите на бебето, за да надскочите стресовата асоциация.
Шоколад, движение и спорт, разходка, няколко глътки вино за отпускане...
Тук има информация за цедене на ръка и възжбуждане рефлекса на потичане
https://xedra.wordpress.com/2009/05/09/handexpression/#more-278

https://xedra.wordpress.com/2010/06/16/rps/

Ето от ллл един материал
http://lalechebg.com/2009/01/bf-chaos/

https://www.dechko.bg/novorodeno/Hranene/Kakvo_da_pravim_pri_zat … tichane_na_kyrma/

# 531
Винаги усещам тръгването на кърмата - изтръпване, а и бебето почва да преглъща и спира да шава. Сега също го усещам, но отнема много време. Ще пробвам да се успокоя, но се чудя дали може да е свързано с цикъла и овулацията ми.

# 532
Здравейте. Родих преди 8 дни, но бебето е недоносено и все още чакаме, за да си го приберем вкъщи. Сега опитвам да цедя между ходенето до болницата и гледането на тригодишния батко, което прави интервалите доста неравномерни, от което идва и тревогата ми, че не успявам да стимулирам достатъчно гърдите. Най-малкият интервал през деня е около 2 часа, а най-големият 4. През нощта за жалост не мога да е будя и спя по 5 часа. Цедя за последно в полунощ или 1 сутринта и после към 5-6. За 24 часа вчера събрах около 300мл кърма, което ми се струва малко.   За увеличаване на кърмата опитвам да цедя на празен ход и си купих вече и чай за кърмачки. За увеличаване на кърмата бирена мая ли пиете и ако да- по колко? П о жито не си падам изобщо, но ако се сетите за други храни моля споделете.

# 533
  • над кукувичето гнездо
Здравейте. Родих преди 8 дни, но бебето е недоносено и все още чакаме, за да си го приберем вкъщи. Сега опитвам да цедя между ходенето до болницата и гледането на тригодишния батко, което прави интервалите доста неравномерни, от което идва и тревогата ми, че не успявам да стимулирам достатъчно гърдите. Най-малкият интервал през деня е около 2 часа, а най-големият 4. През нощта за жалост не мога да е будя и спя по 5 часа. Цедя за последно в полунощ или 1 сутринта и после към 5-6. За 24 часа вчера събрах около 300мл кърма, което ми се струва малко.   За увеличаване на кърмата опитвам да цедя на празен ход и си купих вече и чай за кърмачки. За увеличаване на кърмата бирена мая ли пиете и ако да- по колко? П о жито не си падам изобщо, но ако се сетите за други храни моля споделете.
Здравейте, честито бебе! Дано скоро да го изпишат здравичко и силно!

И аз като вас съм с недоносено бебе, което вече поотрасна и малчуган на 2,5 към момента на второто раждане.
Храня бебето с изцедена кърма откакто ми пзволиха в болницата. В началото, докато стабилизирам добива на кърма, си водех дневник в ексел на телефона какво изцеждам. На 8 ден съм изцедила общо 840 мл, събрани от 8 изцеждания през 3 часа. Най-малкото количество е било 70 мл, най-голямото - 160 от двете гърди. На следващия ден са се стабилизирали по 100-120 мл. След това съм сряла и да следя, но горе-долу по толкова изцеждах на всяко цедене. До 6 месец цедих на 3 часа, с редки изключения. Трябва да отбележа, че това количество беше двойно по-голямо от това, което бебето изяждаше. Така че, вашият добив от 300 мл е ок, но зависи и колко недоносено е бебето. Нашето е с месец и половина, имаше добър гълтателен рефлекс, дишаше самостоятелно, сондата я извадиха на 5-тия ден, ако не се лъжа и започнаха с шише да я хранят. Количествата, които ѝ даваха, бяха като за доносено бебе.
За увеличаване на добива трябва да откриете какво работи при вас. На някои кърмачки добре се отразява едно, на други - друго. Дори различните чайчета. Аз пия от разтворимия на хип, защото от анасона ми се повдига, а там ароматът е по-слаб. Някой беше споделял, че е доволен от български на пакетчета.
Ако нямате проблеми с щитовидната жлеза, може сминдух да пробвате. Има на капсули, а може и на запарка да си направите - 2 с.л. се запарват половин час в 600 мл вряла вода. Пие се на 3*200 мл в деня. Дори да сте с проблемна щитовидна, не пречи за няколко дни да пробвате, според мен, но не прекалявайте. Ако имате такива проблеми, също може да е причина за по-малко кърма. Лично при мен не се отразява, както ми се струва. Лукът също е лактогон, сурови ядки. Житото, ако искате, може да си го сварите и малко преди да го свалите от котлона да добавите и стафиди, ако обичате, а след като го оцедите, да добавите разтрошени чаени бисквити, пудра захар, ванилия и ядки.
И най-важното - оитайте се поне седмица да включите още едно нощно цедене. Това стимулира много. Изцеждайте винаги поне до капка, добре е и малко на празен ход.
Тежко е и трудно, но потърсете помощ от някого, ако е възможно, защото трябва и почивка, и спокойствие. А и за началото с новото бебе, ще е облекчаващо за вас.
 Всичко ще се нареди! От вас сега се иска воля, постоянство и доза непукизъм от обстоятелствата. Стресът няма да ви помогне.

# 534
Иса писа, с проблеми с щитовидната съм. Последното изследване показа ТСХ 2,63. Сега не съм пускала, но още си пия дозата от преди раждането. Ще опитам да включа и още едно цедене през нощта. Дано тази нощ успея да се събудя. Снощи цедих в 01:00, после в 6:15 и сега в 8:30. В 10:30 пак ще цедя и после вече като се прибера от болницата. Ще опитам и със сминдух.

# 535
Иса писа, с проблеми с щитовидната съм. Последното изследване показа ТСХ 2,63. Сега не съм пускала, но още си пия дозата от преди раждането. Ще опитам да включа и още едно цедене през нощта. Дано тази нощ успея да се събудя. Снощи цедих в 01:00, после в 6:15 и сега в 8:30. В 10:30 пак ще цедя и после вече като се прибера от болницата. Ще опитам и със сминдух.

Това ТСХ си е съвсем във нормите за небременна жена.
Опитайте се да изместите едното цедене в 2 ч. И добавете едно към 4:30.

# 536
Ще опитам

# 537
  • над кукувичето гнездо
На мен множко ми се струва тсх, но така или иначе, трябва да изчакате 45 дена след раждането, за да направите нов тест, а след това задължително консултация с ендокринолог, ако стойността е повече от 2, по мое мнение.
Цеденето нагласете според режима си. Може да изтеглите това в 1 да е в 24, после в 3-3:30 и в 6-6:30-7.

# 538
Знам, че е много. Не успяхме да го овладеем през цялата бременност. Другата седмица ще ходя на ендокринолог за консултация.

# 539
Диди и Митко, честито бебе Simple Smile

Аз имам проблеми с Щ.Ж. и бих Ви посъветвала /от личен опит/ да не чакате чак 45 дни, за да изследвате Тсх. Може би  на 30я ден, ако имаге възможност.

По отношение на сминдухът - мнението на моя ендокринолог беше, че няма проблеми да го приемам.

Преди да почна да цедя слагам топли компреси на гърдите, много ми помага също и когато цедя едновременно и от двете гърди. И не на последно място- при мен оказва влияние и самата помпа / имам две марки/.

Също много ми помага през деня са спя с детето и той е нон стоп с гърда в устата. Така увеличих лактацията в гърдата, която въобще не искаше и да подуши. Дори и да не сме легнали, ако той заспи аз го оставям.  Но аз съм само с едно дете и само то ми е ангажимент.

Вечер цедях на всеки час от 20 до 24 ч, сега вече разрадих.

През нощта предпочитам да накърмя дори да спи и ако усетя още напрежение цедя.

За увеличаване на кърмата изпробвах абсолютно всичко налично - чайове, семена, рицинус комунис, сминдух и какво ли още не беше в комбинация с цедене. При мен нито една добавка не даде ефект, може би, защото бях изключително натоварена психически и силно стресирана, в комбинация с недоспиване и непрекъснато ревящо бебе. В крайна сметка смятам, че като казах м@@@@та му, ако ще и се успокоих нещата като че тръгнаха към по-добре, ще видим.

Общи условия

Активация на акаунт