Сърдити роднини заради името на детето

• 82 485
  • 853
  •   1
Отговори
# 45
Егати и селските мурафети...това винаги ме е изумявало да се сърдиш на децата си, че не са кръстили бебето на теб. Ами типична българска селска простотия. Уважение било - дрън, дрън. Детето трябва да носи своето име, не на някой  роднина с его до небесата. И въобще как може да развалиш най-хубавия миг в живота на сина ти с претенции за името на детето? Ей, много прост народ, много!

Да ви е живо и здраво детенцето, много да ви радва и вие да му се радвате!!! И въобще да не ти пука какво мисли свекъра и въобще родата. Сега може да се ежат и перчат, ама годинките напредват и ще се усетят, че съвсем скоро те ще имат нужда от вас, не вие от тях и тогава да видиш цирк.

# 46
  • Nice
Сърдят се старите защото едно време те са се подчинявали безропотно на по-възрастните и са гледали да не им чупят хатъра. Не са имали избор и са кръщавали дословно на свекъри, тъстове, кумове и тн.

Сега се сърдят защото младите не им се ''подчиняват'' и не спазват някакви отживели традиции, които те навремето са спазвали защото не им е стискало да се опълчат и да тропнат с крак.
Яд ги е, че сега никой не ги слуша при положение, че те навремето са слушали и прикриват яда зад някакви традиции и обичаи и най-вече зад ''уважението'' към по-възрастните.

Ама как да им обясниш, че дори и да накарат снахата на сила да си кръсти детето на тях това не значи, че тя ще си умира от уважение.

# 47
  • София
Сърдят се старите защото едно време те са се подчинявали безропотно на по-възрастните и са гледали да не им чупят хатъра. Не са имали избор и са кръщавали дословно на свекъри, тъстове, кумове и тн.

Сега се сърдят защото младите не им се ''подчиняват'' и не спазват някакви отживели традиции, които те навремето са спазвали защото не им е стискало да се опълчат и да тропнат с крак.
Яд ги е, че сега никой не ги слуша при положение, че те навремето са слушали и прикриват яда зад някакви традиции и обичаи и най-вече зад ''уважението'' към по-възрастните.

Ама как да им обясниш, че дори и да накарат снахата на сила да си кръсти детето на тях това не значи, че тя ще си умира от уважение.

Тези времена са минали още по време на майка ми, сега не е така.
Сега разни индивиди, които са свикнали да им се подчиняват и деца, и подчинени ако щеш, продължават да се мислят за фактори.
Повече ме учудва как все още има млади хора, които им се връзват.

# 48
Малко ще хвърля вода в нагорещения тиган, обаче понеже твърде често видях думата "селско" и ...

Ще ви кажа за мен кое е селско. Полууважението, недоклатеното уважение, куртоазното уважение. Какво значи да кръстиш някого на някого? Ми това значи, ако дядото се казва Петко, бебето да се вика Петко. Точка. Не Пламен, не Пенчо, не Павлинчо, не Пеко, не Павел... Да кръстиш бебе с име, което е различно от това на дядото, но носи първата му буква е мега малоумно. Какво казваш на дядото? Ми казваш му "виж сега, иска ни се да кръстим детето на теб, ама много ти е скапано името бе, свеки, ама ей така от кумова срама, избрахме едно дето се ядва и ще почва с твоята буква. УВАЖЕН ЛИ СИ? уважен си. айде сега, чувствай се уважен и скачай от радост, внук си имаш". Моят непоискан съвет към всички млади родители:

- ако ще уважавате родителите, кръстете бебето на тях идентично.
- ако държите на свое име, измислете си такова, различно от на 4-мата прародители.

Но не полууважавайте. Води до драми. И ще го духате накрая.  Като в случая.

За протокола - децата ми са кръстени с имена, несъответстващи на нито едно от 4-те на прародителите.

# 49
Голяма работа. Нека се осъзнаят малко. Внук от плът и кръв, присъстващ в живота, е сто пъти по- ценно от "името на розата".

# 50
  • Nice
Има млади които все още се връзват, та чак и на сърце си го слагат.
Особено когато възрастните манипулират по долен начин като заплашват, че няма да дойдат да си видят внучето или, че ще лишат от наследство.

Скрит текст:
По времето на майка ми - тя е единствената в семейството която не е кръстена на никого, първородна дъщеря с напълно неутрално име. И сръдните на баби и дядовци са били големи. Сестра ѝ и брат ѝ вече са кръстени дословно на свекървата и на тъста.

Баба ми е променила една буква в името на баща ми, кръстен на свекъра, за да стане малко по-модерно за онова време и е била изгонена от свекървата. Та се преместили с дядо ми при тъстовете...По-голямата сестра на баща ми вече е била кръстена дословно на свекървата. Името днес минава за много селско, а тя не си го харесва естествено и се чуди на баба ми на акъла.

Такива истории нямат край, дори и днес. Не са отминали още тези традиции, макар, че са на изминаване де, но ще има още поне 1 поколение науважени сръдльовци.

# 51
Четох, че в Израел, когато станеш на 18 години, избираш какво име да носиш. Можеш да си останеш с това, което са ти дали родителите ти при раждането, а можеш да си избереш съвсем друго, което на теб ти харесва. Но каквото и да избереш, нямаш право повече да го сменяш, остава си за цял живот. Аз съм много ЗА! Защото ти още не си осъзнат като човек, лепват ти някакво там име и дотам. Като раждах дъщеря ми, една жена си кръсти детето Гичо, само за да не обиди свекъра. Това с кръщаването на някого е един от най-тъпите родни обичаи.

# 52
Не си го слагаш на сърце, а като им мине истерията и дойдат да го видят - през затворената врата им обясняваш, че истерични хора, които не си уважават родната кръв не ти трябват вкъщи. Мъжът ти ако иска - да го води у тях на гости, ама у вас да не идват.  Те сега за това се тръшкат, после ще започне и други простотии - ама защо това не правиш като мойта баба, ама защо сега така а не онака, ама аз не съм правила така на мойто дете и виж колко добре порасна, ти мен въобще не ме слушаш каква си усойница и т.н. Такива хора не ти трябват.
Аз съм такова дете не кръстено на свекървата, майка ми обаче се беше тръшнала още преди да се родя и прати свекървата да си пасе козите на село и да не се бърка в нейния живот. Онази сумтя и пуфтя цял живот, до последно. В крайна сметка нямах много контакти с тази жена, а от малкото, което  бях видяла в редките моменти, в които ми се е налагало да общувам с нея - се радвам, че майка ми е постъпила така тогава, защото такива отровни хора е по-добре да са далече от деца...

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 17:01 от Нервен_Хамстер

# 53
Ама за какви стари говорим? Crazy
Този Петко сигурно е на 50 години, така ли не е наясно, че името му не е актуално и сам да постави условие да не се кръщава мо-та-мо на него?
Вместо да се радва, че са избрали съвременно и благозвучно име, той се затръшкал за Петко??? Twisted Evil
Имам колега Петко, който никъде не се представя така, а Пепи. На възраст е към 60.

# 54
Да си  гледат работата свекърите и всички останали, които ви се бъркат! Да ви е честито момченцето, здраво да расте!
Аз не си кръстих децата на никого, ното буква, нито нищо! Въпросното изписване не съм го възприемала никога и не съм позволила да се случват такива селски панаири. Дойде мъжът ми в болницата, взе ме с бебто и хайде на спокойствие в къщи. Най-близките роднини бяха добре дошли за 2 часа едва след седмица....и ми  беше мирна главата, понеже съм лоша.

# 55
  • София
Ох, то пък Пепи за мъж, се е утрепало- на педал бие, ама да не е Петко........... Joy
На баща ми майката- Рада, вече с 2 внучки с това име, напирала или да съм Койна- на дядо, или пак на нея.
Не ѝ се е получило, щото майка ми по- серт излязла, пък и чела една книга и името на героинята ѝ харесало......

Беше ми любимата баба, а и тя много ме обичаше- черно, кльощаво като нея, докато сестра ми хем с името на другата баба- хем като нея бяла и червена.......
Тъпа работа е това с имената.......

# 56
По принцип съм съгласна, че всеки родител трябва да избере името на детето си без натиск, но искам да кажа че нофелет има право. Или го кръщаваш на родител или не. Това с буквата на баба и дядо е тъпо и половинчато. Не го разбирам.
Петко не е грозно и остаряло име, не знам от къде ви идват такива. Никой не ви кара да си записвате децата така, ама чак пък остаряло, че и грозно Shocked

# 57
  • Варна
Двете със сестра ми сме кръстени на двете баби. Не дословно, но много близки имена. Племенникът носи име, което не е на никой от двете страни, дори и буквата. Моята дъщеря е с име, което събира в едно имената на моите родители. По случайност се съвместяват много добре и името й хем не е често срещано, хем е и на двамата. Държа да уточня обаче, че грам натиск не е имало от никоя страна, аз даже бях харесала съвсем друго име, на никой, но баща й настоя да бъде на моите родители. Не съжалявам, името е хубаво, но родителите ни щяха да я обожават по същия начин дори да бях я кръстила Пастрана.

Големи драми с тия имена. Ще кажеш кой знае какво уважение. Уважението се показва всекидневно, по хиляди малки начини, а не с едно име и после - аз те уважавам, кръстих си детето на теб, нищо че не мога да те гледам. Примерно.

# 58
Аз пък намирам кръщаването на някого за тъпо.
Всеки има право да си избере необвързващо име на детето.

# 59
Явно свекъра е човек без усет...Толкова ли не може да му светне в закостенелия мозък,че името му е отживяло и неприемливо към днешна дата.Как пък не-Петко....То още по мое време (преди 30г.,та даже и преди това когато майка ми е раждала) си беше така,та сега ли.
И това не значи,че не го уважават-просто името му не звучи съвременно.Това е.
Ами да се сърди-като му е толкова акъла.
"Сърдит Петко-празна му торбичка." Simple Smile

Последна редакция: пн, 22 яну 2018, 20:11 от Zhani

Общи условия

Активация на акаунт