НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 120

• 80 483
  • 738
  •   1
Отговори
# 180
да, ако няма голяма физическа активност, няма как да се отслабва при 1800 калории
или трябва да хабиш повечко калории с ходене пеша и др. активности или да намалиш малко калориите до 1500-1600

Това е абсолютно невярно! Така са ни промити мозъците (включвам и себе си в това число), че само с глад се отслабва, че ни е страх да ядем нормално и оттам и всичките ни проблеми.
Лятото редовно бях на 2000-2200 калории и си отслабвах чудесно. Сега не мога да ги стигна, просто не ми се яде толкова.

А пък ако си имал и "глупостта" да вярваш в тия теории и цял живот да поддържаш тегло с ниски калории, тялото вече си знае, че е в постоянен риск и "Яаа, храна!!!" да види, и почва да се запасява като за последно.
Изобщо, тая мода с калориите и поднорменото тегло е вкарала не една жена в порочен кръг, от който измъкване няма.
Е, има, ама ще трябва човек да се примири, че започне ли да се храни нормално, кг ще скочат до едни нива, а после си трябва чакане организма САМ да си свали теглото до оптималното.Като се успокои, че няма да бъде уморявано от глад ден след ден....А повечето не щат да чакат, камо ли да качват кг...и си седят гладни на ниски калории и заключават, че просто са изтеглили късата клечка и това е нормално.
Ами, не е.Едно здраво тяло, при подходяща храна, и като качество, и като количество, самО си поддържа оптималните за неговата височина и начин на живот кг.
И друго, направило ми впечатление:
писах май, че изчетох всички теми от 45-та насам.Та, какво забелязвам:когато теглото стигне до около 6-7-8 кг над нормалното за всеки човек (например, при височина 166 см отслабването като че ли спира на около 70-71 кг).И последните 6-7-8 кг се топят изключително бавно.Не съм много сигурна, но не е невъзможно това да е пак някакъв защитен механизъм на тялото да не слиза прекалено ниско на кг.Може би не е полезно за организма...знам ли.
Модата да се поддържа ниско тегло, например при посочените 166 см да се приема за нормално жена да тежи 55 кг и по-малко, е в последните десетилетия.И е повлияна от модната индустрия, не от здравословни подбуди.
И аз от август досега съм свалила само около 3-4 кг.....

# 181
  • гражданин на света
По повод на калориите и от колко имаме нужда - аз миналата година започнах да свалям на 1800-1700, след няколко свалени кг си направих сметките отново и си намалих калориите на 1600, после на 1500, 1400 и след това спрях да свалям, намалих ги на 1300 и отново нямаше отслабване. Тук логично реших че са прекалено малко за мен и започнах пак да ги увеличавам, обаче уви - нито грам надолу, както и да ги въртях - нищо. А след два месеца в експерименти колко калории да приемам, тотално зациклих - и в сметките, и в храната... и тогава се изтървах по празниците... та до сега Simple Smile.
Имам висока физическа култура, тренирала съм различни неща и за дълги периоди от време, последно до преди 7-8  месеца, но сега се чувствам ужасно тежка и "тресяща се" и направо не знам как да започна пак. Засега вечер след вечеря излизаме на разходка из града - по поне 5км. В такива дни имам над 10 000 крачки. Обаче не всеки ден е така. Та с това ходене уж започвам нещо, после имам намерение да ходя на стадиона да тичам по малко, да правя упражнения, но искам да е на открито че във фитнес залите ми е мноооого задушно и влажно, направо не ми стига въздух там, особено като ми се качи пулса. За това и спрях с тренировките в зала последния път.

# 182
  • Бургас
Започнах да пиша, но Амур ме изпревари.
Herzen, никъде не съм споменала ,,безкрайни количества храна,,. Но да не ядеш, защото робуваш на идеята за калорийната рестрикция, за мен не е нито здравословен, нито оптимален вариант.

# 183
# 184
А имате ли представа за височина 180 см, какви са нормалните кг.

# 185
  • гражданин на света
Започнах да пиша, но Амур ме изпревари.
Herzen, никъде не съм споменала ,,безкрайни количества храна,,. Но да не ядеш, защото робуваш на идеята за калорийната рестрикция, за мен не е нито здравословен, нито оптимален вариант.

Напълно съм съгласна с това за калорийната рестрикция. Когато си смятах калориите, повече ме беше страх да не са прекалено малко и да се забия в енергоспестяващ режим, откото обратното. Не робувам на калории - смятам си от време на време, за да се ориентирам къъде съм и дали не съм изпаднала в някоя крайност. За тегленето с кантара - и тук съм съгласна че трябва да е рядко и веднъж месечно е добре, но за съжаление не мога да го приложа на себе си Simple Smile Тегля се всяка сутрин, но не за да се оплаквам от поредните +/- 100-200-300 грама, а за да видя дали съм повече или по-малко от вчера. С това си правя оценка на вчерашното меню - дали съм задържала вода или не. На мен водата ми е проблем както казах вече. И така разбрах че дори от няколко парченца колбас (макар и домашен) на другия ден съм поне с кило отгоре, да не говорим колко по-зле е от купени деликатеси, сирене, или ако пък си хапна повечко. От виното също много вода задържам, а ако го комбинирам с колбас или сирене ... ставам на бидон с вода.
Скрит текст:
Тук само да вметна че качеството на колбасите и сирената е добро, защото което не си го правим в къщи го купуваме от село от познати и е правено в домашни условия без добавки, спойки и Е-та. Ама нейсе, явно моя препъни камък е солта. А преди не бях толкова чувствителна към нея. И не знам дали не си направих лоша услуга с това че започнах да ям безсолно, ама наистина не си соля храната. И поради това, сега където и да ми сервират сготвена храна - винаги ми е солено и не ми е вкусно. Абе направо не знам какво да правя с тази сол вече.

# 186
  • Бургас
според индекса за телесна маса - при 180 см- до около 80-81 кг макс

# 187
  • София
Amour*, аз също смятах, че тялото ми няма да иска да сваля повече и го бях приела, обаче то ме опроверга - от 56, свалих на 54 кг за 3-4 месеца, при 166 см височина (2 деца, години 32). Хранене - стабилно, редовно, качествено, с не прекалено малко въглехидрати, последните 2 месеца дори без тежки тренировки.
FLOWER_ST, солта е много важна!

Последна редакция: пн, 05 фев 2018, 15:36 от Шантава Калинка

# 188
  • гражданин на света
А имате ли представа за височина 180 см, какви са нормалните кг.

Ивче, много е относително, но в най-общи линии:
оптимално тегло = височина в см - 110 (или 115)
в твоя случай: тегло = 180 - 110 (или115) = 70 (или 65) кг, НО
голямото НО - много голямо значение има активното тегло на тялото ти, това е теглото на мускулите - колкото повече мускули имаш - толкова по-голямо е активното ти тегло, значение има и костната плътност - колкото са ти по-плътни костите - толкова повече тежат. Мускулите и мазнините имат много различен обем при единица тегло - представи си че един кг мазнини е почти два пъти по-обемен от един кг мускули. И в този ред на мисли - тези килограми които написах по-горе може да изгледжат по съвсем различен начин на тялото ти. Ако не тренираш и нямаш муслули - на 65 кг може да изглеждаш слаба и отпусната (т.нар. skinny fat), а ако тренираш и имаш добро активно тегло - на 70 кг може да изгледжаш слаба, супер оформена и стегната.
Така че за мен не трябва теглото в кг да е критерий и цел, а по-скоро формата на тялото - така или иначе никой не те знае колко кг тежиш, важното е да изгледжаш добре - особено в собствените ти очи.

Калинке,

знам че солта е много важна - особено за електролитния баланс, пък и за други процеси. Затова се опасявам че имам проблем с приема на сол. Обаче как да се справя? От сол се надувам - следователно избягвам съзнателния й прием.
Аз нещо такова направих и с въглехидратите - от намаляне, намаляне, намаляне, та сега ме е страх и от една голяма салата. Да не говорим че хляб не искам и да видя, а баници и разни теста съм демонизирала направо.

Последна редакция: пн, 05 фев 2018, 15:31 от bubanka

# 189
Та, какво забелязвам:когато теглото стигне до около 6-7-8 кг над нормалното за всеки човек (например, при височина 166 см отслабването като че ли спира на около 70-71 кг).И последните 6-7-8 кг се топят изключително бавно.Не съм много сигурна, но не е невъзможно това да е пак някакъв защитен механизъм на тялото да не слиза прекалено ниско на кг.Може би не е полезно за организма...знам ли.

според мен е и защото често не се отчита фактора "възраст"
жените много искаме на 40+ и след 2--3 бременности да сме все така кръшни като на 20 г., ама просто не става и то включва не само килограми, но и места, на които се складират излишъците
на 24 г. забременях на 52 кг. /умря циганката, за това да си кажа - бях гадже-трепач!/ - сега смятам 62 кг. за добро тегло, с което отново изглеждам съвсем не лошо
вярно, искам да съм 60 кг., но ей-така, повече от глезотия отколкото заради друго
но тези 2 кг. ще сваля за кратко, след много строго спазване на режима, ще заприличам на череп в лицето, а на д-то и бедрата хич няма да ми се отразят видимо + че ще ги върна в секундата, в която помириша въглехидрат - защо да си го причинявам? Grinning

пп моля, без последователни постове - предишният може да бъде редактиран до 24 часа след пускането му Simple Smile

# 190
  • Бургас
точно така,  след 40г. формулата е сантиметрите  минус 100, а не 110, както  е до 40г.
тук има таблица
https://www.osata.eu/badi-krasiva/zdrave-i-dieti/kakvo-e-idealno … ed-rasta-ni-3096/

# 191
точно така,  след 40г. формулата е сантиметрите  минус 100, а не 110, както  е до 40г.
тук има таблица
https://www.osata.eu/badi-krasiva/zdrave-i-dieti/kakvo-e-idealno … ed-rasta-ni-3096/
Аз, като на 51 години, ръст 166, трябва да съм около 69.3 кг.  Simple Smile
Е, аз се въртя на 64-65-66.....затова назад писах, че и така си се харесвам.
Ако искат да падат още кг, о.к., ако не искат, пак о.к.
Няма да правя нищо целенасочено, продължавам си ВМ хранене, свикнах, хареса ми, за мен основното беше да спра хапчетата за кръвно.Е, спрях ги, сега кръвното ми е дори по-стабилно от преди....като се сетя, го меря, ами, движи се между 120/80, 115/75.
Докато си стоя на тези кг, докато се чувствам добре, докато здравето ми е о.к., не се отказвам от това хранене.

# 192
  • София-Младост
Е хубава рбота, аз съм 174 см...ми няма как 74кг да са ми идеално тегло...и сегашните 65 с ми много...искам да съм 58, макс 60...

# 193
Здравейте и от мен! Приемате ли още една ентусиастка към групата Innocent

Никога не съм била на диета, само съм ограничавала някои храни, но чета от известно време за този режим и реших да го пробвам. Имам едни 4-5 кг. за сваляне, днес си купих кантар и смятам от утре да започвам.
Даже и половинката убедих да се включи Bowtie

Утре съм решила да правя тази рецепта, като гледам продуктите е подходяща, нали?
След малко ще забъркам и брауни по рецепта от тук.

Понеже четох, че трябва да се избягват плодовете, бихте ли могли да ме ориентирате кои са за предпочитане и кои не? Аз обичайно закусвам с ябълка/банан, но доколкото разбрах бананите да ги изключа?

Ако се сетя нещо друго ще пиша, благодаря ви Flowers Hibiscus

# 194
Мира, не ти е било нужно да си купуваш кантар!
Аз не свалям от една година. Не ми е проблем.

Общи условия

Активация на акаунт