НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 120

• 80 466
  • 738
  •   1
Отговори
# 165
Да ти е сладко, Дани!

# 166
  • гражданин на света
Здравейте момичета Simple Smile Аз май не съм писала от предходната тема насам, но сега имам проблем и ще се радвам ако ми дадете идеи как да изляза от него.
Спазвм принципите на НВ-ВМХ от доста време, а от лятото на 2017 - доста стриктно. Резултати имах чудесни - свалени обиколки, свалени килограми, качено самочувствие - абе все хубави работи Simple Smile. Нооооо ... ноември всичко влезе в застой, нито сантиметър надолу, а килограмите леко и неусетно грам след грам започнаха да се качват. Спрях да си меря обиколките, защото ме беше страх от това което ще видя. Декември тенденцията продължи въпреки че пак си спазвах режима. През цялото време си записвах храната и си наблюдавах калориите - уж всичко беше добре - добри стойности от добри източници. И така след 45 дневен застой, че и леко увеличаване на теглото ме завариха празниците .... и там стана тя каквато стана - уж щеше да е само за опитване, по малко, не всеки ден ... стана мазало, ама яко. То и без това бях спряла да отслабвам, поне да дам малко на душата, защото при мен " не ми се яде на устата, а на главата" - т.е. мисълта за нещо не ми дава мира, дори и да знам че не е хубаво. Та така си мина и януари. И резултата до момента е +5 кг спрямо началото на ноември, обиколките съм ги зарязала че ме е страх там колко съм набъбнала, особено в коремните - дрехите си ми стават, не ми стягат, но някак много неприятно си усещам корема над дънките - като превтасало тесто Confused
Днес и от днес нататък ще опитам пак да съм стриктна в спазването на НВ-ВМД, но ако пак съм в застой - какво да правя? Много демотивиращо ми действа застоя, особено ако е месеци, колкото и воля да имам - това е в състояние да ме провали.
Вие имали ли сте такива периоди, и как се измъквате от тях?
Скрит текст:
Когато спазвам режима храната ми е за около 1700-1800 ккал/ден, с въглехидрати под 50 гр. Висока съм 173 см, в момента 78-79 кг, на 38 години, на този етап целя тегло от 70 кг горе-долу, после повече.

# 167
  • Sofia
В същото положение съм,не свалям вече втори месец,отчайващо е Disappointed Relieved

# 168
  • София
А знаете ли, дали нямате проблеми с щитовидната? То не само това Simple Smile май не на всеки му се отразява добре дълго време с ниски въглехидрати. Особено при жените.

# 169
  • В полите на Пирин планина
Аз вече година съм почти на едни и същи килограми, мерките мърдат съвсем малко. Но съм, да кажем, на около 5-6 кг. от идеалните за мен. Много отдавна не съм била по-малко. Имам мазнинки на определени места / горната част на ръцете, вътрешна страна на бедрата, малко около талията /, които се чистят много бавно.
Но аз съм приела това хранене за начин на живот. Не искам да пускам въглехидратите трайно в менюто си. Понякога си позволявам някой и друг "неподходящ" въглехидрат, но като инцидент, не като тенденция.
Може в момент на "плато" да се чистят мазнини, натрупани около органите.
Може да ядете твърде малко и затова да не сваляте.
Пробвайте да махнете нещо от менюто си - примерно много млечни, ядки, повече плодове - може някое от тях да е причината.
Не се отчайвайте. В този начин на хранене има цикличност на свалянето.

# 170
  • Бургас
Аз също съм закотвила килограмите от октомври насам. Останаха последните 5-6 кг, които се оказват наистина упорити.
Калориите са ми около 1700-1800, храня се по три пъти на ден. Въглехидратите са ми предимно от зеленчуци и то надземни, защото другите не са ми особено по вкуса. Преди няколко дни имах възможността да задам въпроса какво да променя на човек, който е дълги години на режима и мога да кажа, че е много информиран (но за съжаление спря да пише тук), та ето какви съвети получих.
1. Да увелича въглехидратите - тиква, нахут, елда, сладък картоф, черен шоколад. Като увеличението е хубаво да бъде плавно. Вариант е и въглехидратна ротация. Т.е. ден с повече въглехидрати, но с намалени мазнини.
2. Повече почивка, застой може да има и поради повишени нива на кортизол. Може да прочетете за надбъбречната умора. Аз открих всички симптоми при мен. Има много хубави съвети как да се справим с нея, ако ви е интересно мога да ги копирам и тук.
3. Хранене три пъти на ден, плюс междинно, ако се почувства глад.
4. Храната да се дъвче повече, яжте бавно и се наслаждавайте. Аз все бързам, все едно самолет гоня.
5. Ако застоят продължи, спиране на млечните.
Не знам дали ще ви е от полза, но за мен всичко звучи логично и предприех някои промени.
Закуска до 1 час след ставане. Кафе след това, ако ми се пие.
Хранене 4 пъти на ден, по-малки количества, но по-често.
Въвеждам плод - печена тиква, ябълка или круша. Обикновено за десерт след вечеря. Вчера беше за следобедна закуска - половин банан със сусамов тахан.
Вечер лягане към 22 часа. Повече почивка през деня.
Към всичко това може да се прибави и спорт. Тогава резултатите ще са повече от добри. За мен към момента е неприложим, но правя някои упражнения в къщи, танцувам народни танци от време на време.

Разбира се при всеки е различно и това, което ще е добре за мен, може да не е добре за друг, но може да намерите и по нещо полезно за себе си.

# 171
Аз на 1800 калории качвам, не задържам:)
За жалост...

# 172
  • Бургас
да, ако няма голяма физическа активност, няма как да се отслабва при 1800 калории
или трябва да хабиш повечко калории с ходене пеша и др. активности или да намалиш малко калориите до 1500-1600

# 173
Имам сериозна физическа активност, и поне 400-500 калории преразход... И качвам! Просто явно за мен са много 1400 ми е ок. Не е валидно за всички обаче, има хора които и на 2000 свалят, че и на повече. Метаболизъм. Аз с късата клечка...
Три дни съм на 0 В- само риба, яйца и месо и нищо! Грам няма минус. Но тъкмо мина цикъла, надявам се е от това и от Луната:)
Последните 2-4 кг са ад!

# 174
  • Sofia
Аз съм с хашимото и от 5-6год само трупам кг Cry ,досега все с ограничения в храната съм сваляла и то нетрайно.Много ме впечатли този режим,за 2седмици свалих 8кг.и край,повече нито грам надолу,то и тези 8кг не се знае дали са ок,или са сами вода...а не е да нямам какво да свалям...имам 40-50 излишни

# 175
  • гражданин на света
Таня, благодаря за подробния отговор Flowers Hibiscus
За да се върна обратно в рамките на режима ще се постарая поне една седмица да нямам отклонение, дано след това да продължа по-лесно. При мен всеки ден тръгва много добре - закуската е ОК, обяда е супер, вечерята и тя, и след това става кофти - половинката като извади някакъв десерт, и хайде само мъничко да опитам, а то напрао го омитам Simple SmileSimple SmileSimple Smile И уж от утре вече няма така да правя, докато пак се стигне до "само една хапка да опитам", хем се знам че с малко не мога, лесно ми е изобщо да не опитвам. Преди ми беше много лесно да не опитвам, но сега съм станала малко - "много исках да гласувам, ама нямам желание" Rolling Eyes Просто не знам как да се стегна и да съм си пак волева и да ми е лесно. Искам да се рестартирам някак си, но не знам как.
От началото на януари започнах да спазвам и лунната диета - фаст по един ден в седмицата, съвпадащ с фазата на луната. Не ми е трудно да издържа, а понякога ми се получават и по 30-40 часа. След фаста теглото е -1,5-2кг, но още на следващия ден си го връщам. Та и така не ми се получава. Скоро си правих изследвания на хормоните на щитовидната жлеза - всичко е в норми, нямам и ИР, така че и тук не е ключа от палатката. Отделно че с моята височина и тегло - далече съм от идеалното тегло, в момента имам 10-15 кг отгоре, и не би трябвало да ми е трудно да сваля поне половината от тях.
И напоследък (поне от месец насам) ми се струва че задържам много вода - усещам го по пръстите на ръцете най-вече, пръстените ме стягат и вечер едва си свивам ставите, видимо съм надута. Солено не обичам и ми е много лесно да я избягвам, даже имам чувството че ще си докарам йоден недоимък с неяденето на сол Simple Smile

# 176
  • Бургас
да, ако няма голяма физическа активност, няма как да се отслабва при 1800 калории
или трябва да хабиш повечко калории с ходене пеша и др. активности или да намалиш малко калориите до 1500-1600

Това е абсолютно невярно! Така са ни промити мозъците (включвам и себе си в това число), че само с глад се отслабва, че ни е страх да ядем нормално и оттам и всичките ни проблеми.
Лятото редовно бях на 2000-2200 калории и си отслабвах чудесно. Сега не мога да ги стигна, просто не ми се яде толкова.
Флауър, вода най-вероятно от сладкото задържаш. Яж черен шоколад вечер вместо другото.

# 177
Таня, тук сме достатъчно много хората, които не отслабваме с безкрайни количества храна
с късата клечка - намаляваш калориите

Имам сериозна физическа активност, и поне 400-500 калории преразход... И качвам! Просто явно за мен са много 1400 ми е ок. Не е валидно за всички обаче, има хора които и на 2000 свалят, че и на повече. Метаболизъм. Аз с късата клечка...

Peace

# 178
  • София
Аз съм с хашимото и от 5-6год само трупам кг Cry ,досега все с ограничения в храната съм сваляла и то нетрайно.Много ме впечатли този режим,за 2седмици свалих 8кг.и край,повече нито грам надолу,то и тези 8кг не се знае дали са ок,или са сами вода...а не е да нямам какво да свалям...имам 40-50 излишни
На първо място - търпение трябва Simple Smile Не може години да си трупала и сега изведнъж да падат килограмите като зрели круши есента. Щом имаш проблеми с щитовидната, още повече. Твърде вероятно е да имаш различни дефицити на хранителни вещества, които трябва да се попълнят. Тялото има нужда да се излекува, да се възстанови. Това, че в момента на мърда кантара, не значи, че нещата не се подобряват. Ти как се чувстваш? По-добре, по-зле? Имаш ли достатъчно енергия, спиш ли добре, проблеми с храносмилането, кожата ти как е? Режимът има много аспекти и отслабването е един от тях, дори не най-важният.
И преди съм писала - забрави за кантара, най-много 1 път в месеца се тегли. Храни се редовно и достатъчно с хубава, питателна храна. Провери за дефицити на вит. Д, желязо, Б12. И не бързай, дай време на тялото да свикне и да започне да се лекува.
Ако все още не си спряла глутена - направи го, търси и други хранителни непоносимости.

# 179
  • В полите на Пирин планина
Според мен физическата активност е много важна. Това пропуснах да го отбележа. Не е нужно някакви супер натоварвания - дълга разходка, леки упражнения, но редовно.
Аз от скоро тръгнах на йога и хем ми се отразява добре на гърба, хем добре се пораздвижвам. Когато имам време с мъжа ми правим разходки по 5-6 км. Не е много, но все е нещо.

Общи условия

Активация на акаунт