НВ-ВМХ и палео - тема за здравословното хранене, част 120

• 80 437
  • 738
  •   1
Отговори
# 585
  • Sofia
Здравейте!
Направих 5 седмици с режима. Още в самото начало свалих 4 кг и оттогава - нищо. Това означава ли, че съм в застой или е нормално? Трябва ли да променям нещо в храненето?
И още един въпрос. Аз обожавам и ябълки, и сметана. 1 кг кисели ябълки обелих, нарязах и сварих с малко вода, а след като поизстинаха - смесих с 1 голяма сметана. Получи се нещо възхитително!!!
Въпросът ми е режимен ли е този десерт и в какво количество?
Моля за отговор, защото обяд наближава и се страхувам да не го излапам наведнъж  Laughing

# 586
Здравейте!
Направих 5 седмици с режима. Още в самото начало свалих 4 кг и оттогава - нищо. Това означава ли, че съм в застой или е нормално? Трябва ли да променям нещо в храненето?
И още един въпрос. Аз обожавам и ябълки, и сметана. 1 кг кисели ябълки обелих, нарязах и сварих с малко вода, а след като поизстинаха - смесих с 1 голяма сметана. Получи се нещо възхитително!!!
Въпросът ми е режимен ли е този десерт и в какво количество?
Моля за отговор, защото обяд наближава и се страхувам да не го излапам наведнъж  Laughing
Да речем, че след като си обелила ябълките, са останали 850 грама, според myfitnesspal 850 грама зелена ябълка, има  около 180  грама въглехидарти. Прецени си, дали това отговаря на целите, които си поставяш. Аз лично не бих го изяла наведнъж.
Иначе за режимен - режимен си е десертът, но щом имаш проблеми с количествата, по-скоро се откажи в началото от подобни изкушения.

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 11:35 от Паганне

# 587
  • Бургас
Трябва обаче да се прави разлика между прием на сол и солена храна. С ядене на маслини, сирене или колбаси, няма да се набави нужното количество сол. В тях има повече вредни състави. По-добре изпийте чаша вода с добавена сол. Това ако сте много отпаднали. Иначе е достатъчно посоляването на домашно приготвената храна и салата.
Бледолилава, можеш да си купиш сол с добавен калий. Аз направо се родих като започнах да я ползвам, явно съм имала недостиг.
Не разчитам на показанията на приложенията за витамините в храната, за да се ориентирам какви добавки да взимам. Не всички витамини се усвояват от човешкия организъм, а понякога комбинацията им един с друг прави невъзможно усвояването. Но и не взимам много добавки. Витамини Д и К2, Б12 и магнезий. Ама то за тези болшинството от хората са с дефицит.

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 11:37 от tanya_79

# 588
  • somewhere over the rainbow
Много ви благодаря, супер отзивчиви сте! В тази тема научих повече неща, от всички източници, които съм изчела Simple Smile
А какво ще кажете за сиренето Бри и обикновения кашкавал? Много ги обичам и ако са по-добре от моцарелата /която не ми харесва/, ще съм доволна.
Относно солта, хич не ям солено, но пък обичам айран със сол. Дали мога да си позволя 1/2 натурална Активия с вода и сол?

Днес съм доста по-добре от вчера, сигурно защото вече не съм в ПМС, а в МЦ. Сега за сефте пия млякото с масло и никак, ама никак не е лошо Simple Smile

# 589
  • Бургас
Нан, гледай етикетите. Ако пише по-малко от грам В. на 100 грама, си яж спокойно. Че кашкавали всякакви съм виждала.
Не съм гледала състава на активията, но според мен нищо не ти пречи да си направиш айран. Проблемът с млеката и сметаните обикновено е, че разяждат и се прекалява с количествата.
Аз да питам някой ползва ли хуск? Взех си заради 00-те. Сега се чудя дали мога да го накисна в кисело мляко и да добавя малини за следобедна закуска ...

# 590
Много ви благодаря, супер отзивчиви сте! В тази тема научих повече неща, от всички източници, които съм изчела Simple Smile
А какво ще кажете за сиренето Бри и обикновения кашкавал? Много ги обичам и ако са по-добре от моцарелата /която не ми харесва/, ще съм доволна.
Относно солта, хич не ям солено, но пък обичам айран със сол. Дали мога да си позволя 1/2 натурална Активия с вода и сол?

Днес съм доста по-добре от вчера, сигурно защото вече не съм в ПМС, а в МЦ. Сега за сефте пия млякото с масло и никак, ама никак не е лошо Simple Smile

Сиренето Бри, поне това което аз купувам от Лидл, според етикета е с 0 въглехидрати. Кашкавалът е с мааалко повече, зависи от марката, но пък пармезанът също клони към 0, ако можеш с него да заместваш кашкавала тук-там.

Таня, благодаря, аз също се замислях дали калиева сол няма да помогне. Все пак говорим за електролити - това са натрий, магнезий, калий, калций... а в обикновената сол има само натрий. Не зная доколко са достатъчни само някои от тях, за да се поддържа електролитния баланс. В понеделник ще си правя рутинно изследване, реших да пусна и за калий един тест. Ако е много нисък може и с добавки да пробвам поне за малко докато наваксам.

Впрочем, ако говорим за усвояемост на витамините, то и голяма част от синтетичните форми не се усвояват много добре. Според мен винаги е за предпочитане от храната или ако това не е възможно, то поне в хубави синтетични или органични форми. Сигурна съм, че знаеш например разликата между цианкобаламин и метилкобаламин, формите на минералите, например хелатен магнезий и магнезиев оксид и т.н. По-голямата част от мултивитамините, които съм виждала по аптеките тук, са пълен ... смях. Лятото 5 аптеки обиколих да ги питам дали имат друг витамин С освен аскорбинова киселина и ме гледаха навсякъде като голям камък Simple Smile Ами, започнах да си поръчвам от чужбина.

Последна редакция: сб, 24 фев 2018, 12:03 от Бледолилава

# 591
  • Sofia

Да речем, че след като си обелила ябълките, са останали 850 грама, според myfitnesspal 850 грама зелена ябълка, има  около 180  грама въглехидарти. Прецени си, дали това отговаря на целите, които си поставяш. Аз лично не бих го изяла наведнъж.
Иначе за режимен - режимен си е десертът, но щом имаш проблеми с количествата, по-скоро се откажи в началото от подобни изкушения.
Това с излапването беше шега, разбира се.  Laughing
Благодаря за отговора, ще остане за домочадието десертчето.

# 592
Таня, благодаря. Тези уточнения са доста важни. Аз междувременно си купих витамини и ги започвам веднага, а довечера ще ви напиша какво съм яла днес, за да кажете дали прекалявам с нещо.

# 593
Аз да питам някой ползва ли хуск? Взех си заради 00-те. Сега се чудя дали мога да го накисна в кисело мляко и да добавя малини за следобедна закуска ...
Аз така или иначе си имам проблем с нулите и смея да кажа, че в годините съм изпробвала всичко "по-леко". Вече рядко ходя без Лактулоза или Дулколакс пико. Та няколко месеца бях и на Хуск. Не знам, дали си запозната с консистенцията му, но 1 ч.л. прави 300 мл вода на гъсто желе за минути. Става като гума всичко. За това и на кутията пише, че трябва да се изпие веднага след разбъркване, т.е. преди сгъстяване. После е почти невъзможно да го изядеш дори с лъжица, камоли да го изпиеш. Не се разделя на парченца, а цялото няма как да го налапаш. Отделно е и опасно, защото желето може да заседне в гърлото или хранопровода. Та смесено с кисело мляко, според мен ще стане на камък след 5 мин. Иначе е абсолютно безвкусно и ако си решила да го пиеш, по-добре го смесвай с вода и гълтай бързо. Има и Хуск на хапчета, които са по-лесни за пиене според мен. но така или иначе на мен това не ми действа.

# 594
  • Бургас
Ужас! Аз си мислех, че е нещо като чия-та. Joy Понеже на опаковката пише да се разтвори във вода или кисело мляко, та веднага ми се развихри въображението. Сега се хиля като ряпа, представям си на запознатите как им звучи питанката ми Grinning

# 595
Ужас! Аз си мислех, че е нещо като чия-та. Joy Понеже на опаковката пише да се разтвори във вода или кисело мляко, та веднага ми се развихри въображението. Сега се хиля като ряпа, представям си на запознатите как им звучи питанката ми Grinning
Можеш да го използваш в разни рецепти за печива. Има такива, с бадемово, кокосово, ленено брашно и т.н. и в някои дават и по 1 лъжица хуск примерно.  Пак ще си получиш фибрите от него Wink

# 596
И аз се чудих на това с киселото мляко, освен ако не е айран, който да се изпие веднага. Но пък, всъщност, пробвай го и сама ще си прецениш за какво става.
Аз прегреших с малко черен шоколад 56% какао - отхапах си съвсем малко, колкото нокът, но пък ми дойде добре.

Можеш да го използваш в разни рецепти за печива. Има такива, с бадемово, кокосово, ленено брашно и т.н. и в някои дават и по 1 лъжица хуск примерно.  Пак ще си получиш фибрите от него Wink
Ааа, да, слагала съм в хляб в хлебопекарната и стана добре. Също съм чела, че и върху салати се поръсва.

А като стана въпрос за брашна - кое от позволените според вас е най-хубаво, а и евтино Simple Smile Дали мога си панирам някакви неща с тези брашна?

# 597
Аз само два вида съм ползвала - кокосовото е по-евтино, бадемовото е по-хубаво Grinning

За паниране - не знам. Панирането предполага пържене, а това не е добра идея според мен. Гледам да пека, варя, задушавам.

# 598
Паниране с масло не е ли ОК? И някой знае ли защо?

# 599
Хуска го бъркам с вода и пия на екс....до колкото е възможно.

Общи условия

Активация на акаунт