ФЕВРУАРСКОТО човече става на 1 годинка вече (Тема 2)

• 65 254
  • 748
  •   1
Отговори
# 450
  • Ловеч
Нашата аз я правих.

# 451
Прощапулник, както аз го знам:
Прави се проста питка, без украса, която се меси по традиция от "мома" с живи родители (това важи за повечето питки за бебешки и детски ритуали, сега дали ще го спазите е въпрос на възможност и желание, естествено).
При нас питката се предлага с мед. И трябва всеки гост, като си отчупи от питката, да се затича, за да може и детето да тича и ходи без да се спъва, да пъргаво, чевръсто...
Другата част от ритуала е с гадаенето на бъдещата професия. Нареждат се предмети (може около питката, но аз бих ги сложила отделно) символизиращи желаните професии на достъпно за детето място и се оставя то само да отиде до тях и да си избере. 

За разлика от погачата, не е задължително гостите да са само жени.

Знам и други варианти, но това е така, както съм го виждала да се прави сред наши познати и приятели.

# 452
Момичета, липсвахте ми Simple Smile

За прощъпулка аз знам само за предметите, за питка не знам, ама сигурно има, че няма да държим гостите гладни, я Simple Smile Предметите е добре да са непознати, за да не се насочи детето къ познат такъв. Върви по бяла постеля, да му е светъл пътят.  Да мине поне 5-6 метра, да се види че върви. И за спъването знаех нещо, ама сега го забравих Simple Smile Първото ми дете хвана метър и черпак и аз реших, че ще стане майстор-готвач. Верно, че гледа кичън24 до изнемога, но, ако трябва да съм честна, не си го представям точно това. Сега е на тема футбол, ама е още малък.

Да ви кажа малко за нас - пропуснахме консултацията на 12 месеца, заради грипа, пък и то става време за следваща. На 13 месеца, нали е ваксината за шарките, тогава ще ходим. Все още се учи да пази равновесие, крачки сама не смее да прави. Ако я държи някой за яката обаче ходи Simple Smile Смешка е голяма. Плъзга пръстчета по екарака, като докопа телефон. Още сме на тема тропане и чукане, главно по врати и прозорци, че много интересен звук издават Simple Smile Размества си спането, което води до това да заспива сама на пода при играчките и да ме трови достатъчно по цял ден и нощ. И яденето си размества, което също ме подлудява, но никакъв избор нямам. Предпочита сама да яде корички хляб, ябълки, банани, от нашта манджа и само при краен глад яде пюрета, каши и т.н. СУкането е всеки миг, като ме намери. Вече ми тегли и блузата и вика "ам, ам" Simple Smile

Утре заминаваме на екскурзия в Мадрид с двете деца и още приятели, а мен ме заболя зъб вчера през нощта, та Бона, три упойки ми набиха и Аулин ми предписаха Simple Smile Днес ме побъркаха от работа - то куриери ли не идваха, то клиенти, имейли, радителска среща, изобщо като за последно Simple Smile

# 453
Моят зъб се оправи и утихнаха нещата. Хич в момента не ми е до вадене на зъби, много се радвам, че спадна венецът и не ме боли.

Ние днес бяхме за ваксина. Прегледът го направихме на 15ти февруари, но пък не беше станало време за ваксината. Тогава пускахме ПКК и урина, с добри резултати.
Днес му я сложиха морбилито, до момента не е проявил никакви нежелани реакции, даже е по-див от обичайното, все едно беше на стимуланти.

Откъм режим сме ток и жица в момента, но съм готова за промяна във всеки момент. Много полезно ми е излизането навън с дъъъълги разходки за него пеша, водя го за ръчичка и ходи. Вече се пуска все по-често и прави по 5-6 крачки сам, но често тупва по дупе или на колене. Все още  ми се струва достатъчно неумел, за да се захлупи по очи, затова доста внимавам.
Зад блока имаме пясъчник, там също висим доста, мокро не мокро, ние сме там и ровим. Тези дейности го изморяват и си спи и на обяд около 1ч и 40 мин, а след това пак го изкарвам да пощъка за 30 минути следобед.
В дните, в които не можем да излезем ми е истинска мъка, защото му е еднообразно и не се изморява и не спи добре.

# 454
Да, това с излизането при нас трудно се получава, ако съм само аз с нея. Или работа имам, или лошо време. Но озове ли се навън спи като за последно. Явно ще трябва да се преорганизирам и да наместя излизането в режима, щото иначе няма живот. Simple Smile

# 455
Предстой ни прощапулник.....какво точно се прави ,питката от кой се меси ...във всеки край било различно затова питам !

Ето нещичко по въпроса:
https://kidsdecor.eu/index.php?route=pavblog%2Fblog&id=12

# 456
  • София
Имам и друг въпрос какво готвите на децата ви (ако не са на кухня)в какъв съд им готвите и за колко време напред?

# 457
За закуска - сандвич с кашкавал, с яйце и сирене, каша с жълтък и сирене, кус-кус и т.н.
За обед - зеленчуци с месо
Следобед - каша с плод, кисело мляко, бисквити
Вечер - квото е останало неизядено.

Готвя през ден или всеки ден, зависи от манджата. Все по-често яде от нашто ядене, което е напълно безсолно, даже и кюфтета е яла, и кво ли не. Междинно сама и давам да яде ябълка и банан. Гледах, че по една цяла ябълка на ден изяжда, ама на много част през деня Simple Smile

# 458
Готвя в съдове без тефлон, керамични, емайлирани, защото се лющят видимо или невидимо, имам няколко малки касероли от неръждаема стомана и в тях готвя, най-често пека в стъклени съдове.
Обикновено приготвям по 2-3 порции от неговите неща, които гледам да се изядат в рамките до 3 дни, ако не планирам да се изяде - замразявам и ползвам през следващите седмици.
Готвя и за всички ни едновременно, особено през почивните дни, слагам по една щипка сол за цялото ядене, по принцип готвя с всякакви други подправки за детето, така че си ги слагам тях и в неговото, и в нашето ядене.
За закуска най-честите са:
Скрит текст:
юфка или бебешка паста с масло и сирене, принцеса с яйце и котидж сирене (много му е любима), овесени ядки или каша с плод, банан и авокадо на пюре, грис с ябълка или круша, плод с кисело мляко, палачинка, мляко с бисквити
За обяд/вечеря:
Скрит текст:
супи с месо (или без), правя му запеканки, огретени от тиквички, картофи или карфиол, с месо подобни на мусака, телешко варено (то е към супите де), крем-супи, пиле фрикасе, паста болонезе; риба във фолио пека и я предлагам с гарнитура варен морков и броколи; Редувам, ако обедът е месен, вечерята е постна и обратно.
Следобедното
Скрит текст:
най най-често е плод с кисело мляко или само плодове, но ако сутрин е закусил по-леко, следобед давам и грис, и кисел, и юфка или мляко с бисквити също, мляко с ориз, рикота/извара с плод.
Общо взето сутрешната и следобедната закуска са ми взаимозаменяеми, гледам да не са и двете зърнени/тестени в един ден.
Има и хранения, за които предлагам от бурканчета. Харесвам на гербер двата вида пюрета с елда (аз елда не обичам и не готвя, ама на него му харесва, добавям му сирене), давам понякога рибно меню на Хип или ДМ био, често давам и от плодово-млечните или на хип десертите (палачинка с ябълки или мляко с ориз и ябълка) за следобедна, особено, ако сме навън и не съм се подготвила.

Последна редакция: ср, 14 мар 2018, 10:17 от Бона

# 459
Кайо също прави по няколко крачки сам, но на къси разстояния и ако съм наоколо. Явно разчита, че ще го хвана ако падне, защото изобщо не внимава и тича, а не ходи. Аз внимавам вместо него, но не съм вълшебник и не винаги успявам да го хвана Simple Smile Дано го опазя, че тези дни разбрах едно съседче, с два месеца по-голямо от него, че паднало вкъщи и си счупило крачето. Ужас...

# 460
  • София
За закуска - сандвич с кашкавал, с яйце и сирене, каша с жълтък и сирене, кус-кус и т.н.
За обед - зеленчуци с месо
Следобед - каша с плод, кисело мляко, бисквити
Вечер - квото е останало неизядено.

Готвя през ден или всеки ден, зависи от манджата. Все по-често яде от нашто ядене, което е напълно безсолно, даже и кюфтета е яла, и кво ли не. Междинно сама и давам да яде ябълка и банан. Гледах, че по една цяла ябълка на ден изяжда, ама на много част през деня Simple Smile
Може ли снимка на съдовете за да добия представа ,ако е удобно ?

# 461
Ако въпросът за съдовете е случайно към мен, че аз се обяснявах за съдове.

За готвене ползвам от тоя тип касероли:
Скрит текст:
За печене:
Скрит текст:

# 462
Момичета давате ли пробиотици на бебоците и какви? А витамини или имуностимуланти? Бебо бешв с ангина и сега искам да засилим имунитета. Личната ми препоръча биозин с коластра но аз не я харесвам , от баткото помня че не ни действаше изобщо изобщо

# 463
  • София
Ако въпросът за съдовете е случайно към мен, че аз се обяснявах за съдове.

За готвене ползвам от тоя тип касероли:
Скрит текст:
За печене:
Скрит текст:
Благодаря ти за отговора ,не е само към теб а към всички майки ,аз се чудя откъде да му поръчам някаква тенджерка до 2литра в която да му готвя само на него ...какво ще препоръчате ?

# 464
Аз съм давала за разстроено стомахче само.

Да го похваля, че проходи преди 10-тина дни Simple Smile

Общи условия

Активация на акаунт