Нашите орхидеи - тема 22

• 81 430
  • 808
  •   1
Отговори
# 705
  • на острова на мечтите
Снощи гледах и се зверих,за да видя дали има гадини. Нищо нямаше. Но тази сутрин едни малки микроскопични гадини щъкаха по два от картофите. И двата дендробиум нобиле. Едната още цъфти. Другата не. Обаче какво да правя? В паника съм. Никога не съм третирала орхидеи. Да извадя от корите? Да натопя в разтвор с отрова? Ами ако бастиса орхидеите:cold_sweat:InnocentCryПОМОЩ!!!!!

# 706
Pepich,
Според мен щом корените са се побрали в същата саксия не е нужно да се пресажда в по-голяма. Рехавите кори не са лошо нещо - просъхва и се проветрява по-добре. Евентуално може да се наложи по-често поливане, но саксията е в кашпа, което действа в противоположната посока.

danilu,
Зависи какви са бубите. Може да са например колемболи, за които Ренка писа наскоро - има ги май навсякъде и не са страшни, стига да не са много. Лично аз бих третирала с нещо системно, но то е защото имам отклонения и не понасям мисълта за буби в дома ми Joy . За препарат можеш да се консултираш в някой градински център, цветарски магазин.

# 707
Impala благодаря за отговора. Ще я поливам по-често. Дано не я уморя само.

# 708
За да се поберат корените се полагат на дъното и после цветето се навива на спирала та корените да се навива в кръг по стените, от дъното нагоре . Така гарантирам пълното ум побиране

# 709
  • на острова на мечтите
Impala, започнаха да жълтеят някой листа и виждам следи от гризкане. Ще снимам, но ще пусна утре снимка.
Имам лош опит от третиране с отрови и препарати на други цветя,а с орхидеите просто ме обзема ужас!!!!!

# 710
  • до най-прекрасния мъж
Калиев перманганат? Майка ми си поливаше на времето цветята с него, щом излезеха мушички.

# 711
Impala, започнаха да жълтеят някой листа и виждам следи от гризкане. Ще снимам, но ще пусна утре снимка.
Имам лош опит от третиране с отрови и препарати на други цветя,а с орхидеите просто ме обзема ужас!!!!!

Вземаш си моспилан/ актара, те са системни, безвредни за човек, топло кръвни и пчели.
Бъдете културни ползватели, четете, не слагайте етикети ей така на всичко, науката се развива има препарати и препарати. Цели класификация съм превела.

Видимо е за всички и без наличен профил. Просто търсачката в по удобна и цялата информация е по - концентрирана.

https://m.facebook.com/groups/search/?groupID=517426221748868&query=препарати&ref=content_filter&tsid=0.1389076886621774&source=typeahead

Копирайте целия линк

Последна редакция: чт, 12 апр 2018, 20:50 от _re_ge

# 712
  • на острова на мечтите

# 713
Ето тука конкретика за вредители и препарати

https://m.facebook.com/groups/517426221748868?view=permalink& … 58137437&_rdr

# 714
Ренка,
Подкрепям напълно и използвам случая да ви благодаря за труда по превеждането и систематизирането Flowers Bouquet . Много полезна информация съм получила от вас.

Impala благодаря за отговора. Ще я поливам по-често. Дано не я уморя само.
Не се притеснявай Hug ! Цветето ще си покаже ако евентуално има нужда от по-често поливане, било заради по-рехавите кори, било заради по-топлото време.
PS. Сега ще ти издам една тайна. Падането е ключов фактор за цъфтеж! Имам няколко, които събарях, вкл. цимбидиума, и така ги стреснах, че цъфнаха Joy Joy .

# 715
  • Перник
...
PS. Сега ще ти издам една тайна. Падането е ключов фактор за цъфтеж! Имам няколко, които събарях, вкл. цимбидиума, и така ги стреснах, че цъфнаха Joy Joy .

Чета темата от известно време, но тази тайна ме провокира и да пиша Simple Smile Имам 3 фаленопсиса и 2 камбрии. Камбрията беше една, но толкова много порасна, че започна да си катурва саксията и я разделих на 2. Гледам я от 2014 г. и дава само листа и булби, но не и цвят. Освен да взема да ги бутна от по - височко, белким се сетят да цъфнат Joy Торила съм с тор за цъфтеж на Лактофол - ефект 0. Обаче на мушкати и сакъзчета действа страхотно - от 2 поливания не спряха да цъфтят цяло лято Simple Smile

# 716
Impala
Моите често падат, те и за това цъфтят де. Grinning
Напук и на инат  Grinning
Свеките като дойде на гости все около тях се върти  Smiling Imp
и винаги има по някоя на земята Joy

# 717
  • Варна
SvetlaK,
Орхидеите не е добре да се торят със стандартни торове, понеже са много чувствителни на преторяване. Има специални торове в концентрация и съдържание, подходящи за орхидеи и дори те е добре да се разреждат два пъти повече от указаното на опаковката. Освен това ми се струва, че при тях самото място е от значение, искат хем обилна светлина, хем без пряко слънце, защото им прегарят листата, искат и някакви температурни разлики ден-нощ, изобщо си имат претенции. А уцели ли се мястото им цъфтят без проблеми. Опитай просто да промениш местоположението.

# 718
  • Перник
SvetlaK,
Орхидеите не е добре да се торят със стандартни торове, понеже са много чувствителни на преторяване. Има специални торове в концентрация и съдържание, подходящи за орхидеи и дори те е добре да се разреждат два пъти повече от указаното на опаковката. Освен това ми се струва, че при тях самото място е от значение, искат хем обилна светлина, хем без пряко слънце, защото им прегарят листата, искат и някакви температурни разлики ден-нощ, изобщо си имат претенции. А уцели ли се мястото им цъфтят без проблеми. Опитай просто да промениш местоположението.

Този тор е за орхидеи. Ето го http://botanika.bg/catalogue/product/tor-za-orhidei-cuftej-250-ml-1809 , просто на мушкатото действа по-добре Simple Smile Една до друга са - едната цъфти, другата - не Rolling Eyes

# 719
боже, тези избиват рибата, прочетох им режима на торене....

Общи условия

Активация на акаунт