Нашите орхидеи - тема 22

• 82 118
  • 808
  •   1
Отговори
# 225
  • Варна/Филаделфия
Blue_sun, захващам се здраво тогава с една чудесна красавица, която по време на ремонт стоеше в тъмна стая. Ще режа и ще си казвам Blue_sun каза! Че мен много ме е страх с това рязане! Моята е същата като на Пролетен дъждец, но още не съм я вадила да махна изгнилото. Стискайте ми палци! Flushed

Между другото точно в тази не особено светла стая другата орхидея напъпи със скромни 2 пъпки и едната падна. Явно спешно трябва да им сменя местата!

# 226
  • на острова на мечтите
Днес най-сетне им дойде ред да ги полея орхитата. Почти месец си откараха само с пръскане. Малко ме е срам,но общо взето са  добре миличките. За малко да счупя един дълъг цветонос! Ужас,просто!
Отрязах малко жълтите лоиста на дендробиума! Той е пред цъфтеж, ама нещо го налегна някаква гадина и сега му жълтеят листата. Махнах ги,резнах и част от стъбълцето,щото ми се видя малко поизсъхнало, извиних му се нежно,все пак цветенца му предстоят да прави и хем ми е жал,хем си знам,че така трябва.
Blue_san, малко се поуспокоих, четейки твоят пост. Днес ми беше чоглаво,че нарязах нобилето,ама така трябваше.

Последна редакция: ср, 14 фев 2018, 00:31 от danilu

# 227
Mery D Eve,успех и смело бели , чисти, чопли и махай загнилото. Дори и с пинсети за вежди, ако не можиш да бръкнеш с пръсти. И не забравяй- остави я малко да си почине час два, преди да я слагаш във вода. Не натапяй долната част на стъблото само.

Последна редакция: вт, 13 фев 2018, 20:11 от Blue_sun

# 228
Не, обелвам до зелено и здраво. Нищо им няма. Като троскот са. Дори вдървена част понякога, когато е много голяма, я чупя. Оставям здрава, свежа, с корени. И после - хоп в чашата с вода за известно време.
Но установих, че е важно първо малко наранените места да засъхнат.
Мазането с канела, топсини и други фунгициди при фалчетата ми води до загниване. С нищо не мажа и не дезинфекцирам. Само засъхване и са готови.

Единствената ми драма е , че не мога да накарам тези 3 мои фалчета да цъфнат от 10 години - то засушавах, рязах, преполивах, торях, неторях, застудявах, затоплях , сменях места - нищо и нищо.

А тъмно?
Аз имах едно такова инатче което  цъфна на деветата година

# 229
  • София
Здравейте, днес получих синя орхидея. Отднавна исках такава. Обаче продавачката казала на мъжа ми, че синята орхидея не цъфтяла повторно, т.е. сега като прецъфти и повече никога няма да цъфне. Вярно ли е това?

# 230
  • Sofia
Може да цъфне пак,разбира се Simple Smile ,но няма да е синя . Доколкото знам сините са боядисани.

# 231
Mery D Eve,успех и смело бели , чисти, чопли и махай загнилото. Дори и с пинсети за вежди, ако не можиш да бръкнеш с пръсти. И не забравяй- остави я малко да си почине час два, преди да я слагаш във вода. Не натапяй долната част на стъблото само.

Извинявам се но не разбрах. След като измиете корените, оставяте да изсъхне настрана. После потапяте в буркан с вода отново корените ли ? Колко време държите в буркана преди да засадите в кори?

# 232
  • Варна/Филаделфия
Blue_sun, качвам снимки за да се гордееш с мен! Hug

# 233

Извинявам се но не разбрах. След като измиете корените, оставяте да изсъхне настрана. После потапяте в буркан с вода отново корените ли ? Колко време държите в буркана преди да засадите в кори?
[/quote]

Ако съм рязала корени, белила по ствола на растението загнили листа около корените - то тогава оставям да засъхне малко и натопявам така, че долната част на растението /вдървената розетка/ да не попада във вода. Може и само едно коренче - най - дългото да е потопено и то само крайчето му - дори няколко милиметра вода са достатъчни. Важно е да се хидратира растението, без да се позволява допълнително развитие на процеса на гниене  по розетката и частите по нея, от които сте отрязали болните корени. Оставям във вода колкото ми се иска - понякога, когато има 1-2 коренчета я оставям повече докато пукнат нови такива/писах, че съм държала една дори около година или малко повече/ , ако има повече корени и растението видимо се подобри, хидратира се, освежи се - насаждам я в кори.  Трети път -- дори с корени я държа във вода повече, ако нямам време да се занимавам с нея. Нищо няма да й стане - просто ще си е добре хидратирана и свежа. Всичко е индивидуално.

# 234
  • Варна
Може да цъфне пак,разбира се Simple Smile ,но няма да е синя . Доколкото знам сините са боядисани.
Точно. Следващия път ще цъфне в бяло.

# 235
Благодаря, Blue_sun!
Ще пробвам да потопя само корените.
Много ме е яд, че не споделих тук по-рано. Сега е почти безнадеждно да я спася.
Опръсквам всеки ден, както ме посъветваха другите момичета, но засега няма развитие. Дори долните две листа изсъхнаха. Следващите две също са започнали да пожълтяват.

# 236
Blue_sun благодаря много за споделения опит. За жалост късно открих темата и намерих Вашия коментар, две орхидеи ми изгниха, но пък отсега нататък ще знам и ще пробвам Вашия метод.

# 237
Момичета, имайте предвид обаче, че опитът ми се простира само върху фалчетата.

Сега опитвам да спася една камбрия, която също почистих добре и набучих в пръстта на една саксия с  драцена - да видя дали ще стане.
Но нямам опит с другите видове. Другата различна , която имам е  Дендробиум нобиле,  но тя си расте /по-скоро не расте/ Simple Smile  и не я правя нищо. 

# 238
Чета за поставянето на коренчетата във вода, но доколкото разбрах не трябва втвърдената част от стъблото да се докосва до водата. Това е възможно, ако има коренчета, насочени надолу. Имам една такава орхидейка, която е пуснала 2-3 коренчета, но всичките въздушни, насочени хоризонтално и нагоре. Как да я хидратирам?

# 239
  • Варна
Някъде из форумите съм срещала варианти да обвиеш корените с мокър памук за известно време.

Общи условия

Активация на акаунт