Нашите орхидеи - тема 22

• 81 576
  • 808
  •   1
Отговори
# 510
Състоянието за съжаление е трагично ,а пресаждането което е направено грешно и в неподходяща саксия е довършило лошата работа. Също така умиращо цвете не се тори.Трябва да видим гола с измити корени за да бъдем по конкретни.

# 511
  • Варна
Състоянието за съжаление е трагично ,а пресаждането което е направено грешно и в неподходяща саксия е довършило лошата работа. Също така умиращо цвете не се тори.Трябва да видим гола с измити корени за да бъдем по конкретни.
Ако за мен става въпрос, може ли да ми обясните защо е грешно пресяването? Смисъл, тя беше в PVC кофичка, видимо прекалено полята, докато е седяла в магазина, затова реших да не чакам да окапят цветовете... Тя е в мен от 5 дни, и буквално преди два часа я пресях, защото тя за това време изгуби цялата си листна маса. Каква саксия трябва да взема? Нали тази е за орхидея? Ако  трябва ще я извадя, измия и ще и снимам корените.

# 512
  • София

Това е моята орхидея, с която нищо не се случва вече толкова време...

# 513
Скрит текст:

От моя скромен опит споделям, че имам орхидеи, които и по 3 години нищо не "правят". Нямат развитие, абсолютен застой. В началото като започвах да се увличам по тях, четох, че с тях трябва да имаш мнооогооо търпение. И е така, наистина учат на търпение /щем, не щем  Laughing/. Затова - спокойно  Hug

# 514
  • София
beauty_magnolia Благодаря ти, отдъхнах си...

# 515
Някой може ли да ми каже защо пъпки аха да се разпукнат и засъхват и падат?

# 516
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
Скрит текст:

корените изглеждат добре, листата - също.
залагам, че е само до осветеност, Simple Smile по-точно недоосветеност.
разказвала съм ви как моите си стояха като марули с години. преместихме се в ново жилище, преместих и тях и се разцъфтяха. Simple Smile

симплисити, има такива много чувствителни орхидеи. отвориш прозорец - хвърлят пъпки, полееш - хвърлят, забравиш да полееш - хвърлят, вдигат се или падат градусите - пак..
а този месец беше с такива температурни амплитуди, че няма как да сте поддържали температурата еднаква.

# 517
Подкрепям Добри, 2.5г. отглеждах марули, а сега в новия дом всички за с цветоноси , някои с по 2 даже, минито е с 2 ,то последно изкара.. Още никоя не е отворила пъпки обаче, нямам търпение вече. Стигнах до извода, че е много важно мястото.

# 518
Ако за мен става въпрос, може ли да ми обясните защо е грешно пресяването? Смисъл, тя беше в PVC кофичка, видимо прекалено полята, докато е седяла в магазина, затова реших да не чакам да окапят цветовете... Тя е в мен от 5 дни, и буквално преди два часа я пресях, защото тя за това време изгуби цялата си листна маса. Каква саксия трябва да взема? Нали тази е за орхидея? Ако  трябва ще я извадя, измия и ще и снимам корените.

Писах че за да съм по-конкретно искам да я видя гола. Иначе ако не я видя по корени от каквото виждам е за изхвърляне.
Тези кофички не с транспортни. ВС тях тези орхидеи се отглеждат първите четири- шест години. После  ако са генетично предопределени да пораснат се пресаждат ( глаголът е пресаждам. Пресявам е друго) в такава саксия в която сте посадили цветето сега  или цял живот си стоят в тази транспортна пластмасова саксийка ако са обикновени хибриди.

# 519
Светлина и температура са два компенсиращи се взаимно фактора. Ако нямате много осветено място разреждате поливането и това върши перфектна работа. Тези фаленопсиси са много непретенциозни откъм ниво на осветяване.

# 520
  • на острова на мечтите

Ето ги моите фръцли

# 521
  • на острова на мечтите

И още една пикла

# 522
  • Голямата Мушмула ¯\_(ツ)_/¯
данилу, тези са ми достатъчно да не мога да заспя Simple Smile Simple Smile Simple Smile
ре_ге, не мога да споря, нямам много опит.
споделям мои наблюдения, които може и да са неверни за някои случаи.
моите стояха 3 месеца без поливане докато ги пренесем, но не цъфнаха. изкараха цветоноси на новото място, а то е много светло. западен прозорец Simple Smile

# 523
Добри

Ще се огранича да пиша конкретно за фаленопсис.
При тях няма узряване те цъфтят според условията на климата. Един фаленопсис залага цветонос при определено ниво светлина, и температурни разлики което принципно се случва пролет или есен. Нито зимата ще заложи нито лятото в нашите бг условия. Затова ако имаш фаленопсис нецъфтял и е пролет както сега спазваш рецептата която казах- ако го поливаш всяка седмица но държиш на по-тъмно няма да цъфне. Ако разредиш поливането на 10 дена до две седмици което за по-тъмни условия е перфектно ще получиш цъфтеж и без да го местиш. Има хора които имат северни прозорци. Да не мислите че фаленопсисите са им само на листа.

# 524
  • на острова на мечтите
Лягай,лягай! Айде утре и твоите ще цъфнат.Hug

Общи условия

Активация на акаунт