ИТАЛИАНСКА кухня

  • 121 383
  • 1 012
  •   1
Отговори
# 285
  • София
  • Мнения: 660
Здравейте!  bouquet

Надявам се да ви бъда полезна с книгата: Италианска кухня - част I - стъпка по стъпка https://drive.google.com/file/d/1YS3PM_SO1kVwfeyj79pBmGuiZuWMHWf … /view?usp=sharing

# 286
  • Мнения: 8 520
Прясна или зряла бакла?
Зряла. Извади пакет с бакла от фризера, мисля, че я попари с гореща вода и я обели.

# 287
  • Бургас
  • Мнения: 2 006
Здравейте!  bouquet

Надявам се да ви бъда полезна с книгата: Италианска кухня - част I - стъпка по стъпка https://drive.google.com/file/d/1YS3PM_SO1kVwfeyj79pBmGuiZuWMHWf … /view?usp=sharing


Иха,много интересна и полезна книжка.Много благодаря!

# 288
  • Мнения: 9 052
Прясна или зряла бакла?
Зряла. Извади пакет с бакла от фризера, мисля, че я попари с гореща вода и я обели.
Не вярвах, че я белите едно по едно. Вярно големи зърна са, но ... май няма да е за мен това е пипкаво готвене. Аз съм по бързите неща.

# 289
  • MI
  • Мнения: 11 890
Била е прясна, зрялата е като боба, няма нужда да стои във фризера. Просто е була стара, прекалено порастнала, като е млада няма нужда да се бели. Зрялата се готви като боба, с предварително накисване.

# 290
  • на острова на мечтите
  • Мнения: 6 365
Аз имам рецепта за ossobuco . Но понеже вече не ам месо,не помня точно пропорциите. В общи линии се взема оssobuco, минава се през брашно, слага се в по-дълбок тиган с малко зехтин/или олио. Да се запечата сока. После се добавят кервиз и морков нарязани на ситно. Долива се гореща вода,или зеленчуков брод  и се оставя да се задушава около час. И сол на вкус,разбира се. Забравих,че се слага и парченце масло върху дупката на месото,т.е. там,където е костния мозък.
 Утре ще ви дам точно всичко.

# 291
  • Мнения: 3 654
Може ли да помоля за рецепта тесто за пица.От това което е хрупкаво като на Лео пицарията.

# 292
  • Мнения: 8 520
Прясна или зряла бакла?
Зряла. Извади пакет с бакла от фризера, мисля, че я попари с гореща вода и я обели.
Не вярвах, че я белите едно по едно. Вярно големи зърна са, но ... май няма да е за мен това е пипкаво готвене. Аз съм по бързите неща.

Аз не я беля. Peace Споделих какво направи Джейми Оливър.

# 293
  • Мнения: 970
Може ли да помоля за рецепта тесто за пица.От това което е хрупкаво като на Лео пицарията.

И аз се записвам за рецептата Simple Smile

# 294
  • München, Deutschland
  • Мнения: 6 852
Хрупкавостта до голяма степен идва от печенето - т.е. пече се в пещ. По отношение на тестото - аз правя само с брашно, вода, мая и сол. При втасването намазвам тестото отгоре с мазнина (аз лично ползвам олио, защото със зехтин не ми харесва). Хубаво е да преседи един ден, така се добива типичният леко кисел вкус.

Но пак - много по-важно е печенето.

# 295
  • MI
  • Мнения: 11 890
Хрупкава и тънка е пицата, която правят основно в Рим. Тестото е различно, слага се и олио (не задължително зехтин) и е доста по-твърдо от това за което писахме. Всъщност е много по-лесно за направа, защото втасва около 6-8 часа само и температурата няма нужда да е чак толкова висока, около 220 е ок.

# 296
  • Русе, България
  • Мнения: 1 491
Аз мога да споделя рецептата, по която правя тесто за пица у дома, но не претендирам за нищо италианско в нея. Последно правих в петък, та ми е прясно-прясно. Най-отличителното: ами втасването е само един час, та от тази гледна точка, е лесна и бърза. Но, пак казвам, няма автентичност или каквото и да било друго.
Скрит текст:
Съставки: 660 гр. бяло брашно, 1/2 кубче прясна мая или 7 гр. суха, 300 мл. хладка вода, 3 с.л. зехтин, 1 ч.л. сол, 1 ч.л. захар
Замесване: маята, захарта и 2 с.л. топла вода се разтварят в купичка и се оставят за 10-15 мин., докато шупне. Брашното се пресява в дълбок съд, прави се кладенче, а солта се поръсва по горния ръб. В кладенчето се изсипват шупналата мая, водата и зехтинът. Замесва се по-тежко тесто (спрямо тестото за хляб например) и се меси 8-10 минути. При нужда се добавя още малко зехтин. Аз лично меся с планетарен миксер и ми е много лесно. Целта е да се получи гладка, нелепнеща, леко разтеглива топка.
Втасване: втасва 1 час на топло в намазнен съд, трябва поне да удвои обема си.
Приготвяне на пицата: тестото е достатъчно за 3 пици от по 32 см. или 4 по 29 см., зависи какви са наличните тави за печене. Разделя се на съответния брой топки и се разточва с малко брашно. Веднага се гарнира със сос и красоти по избор и е готова за печене.
Печене: в леко намаслен съд в средата на фурната на 250 гр. с вентилатор за 15-тина минути. Обикновено пека по повече от една пица наведнъж, та жонглирам от ред на ред, но неизпечена и неизядена не остават. Simple Smile

# 297
  • MI
  • Мнения: 11 890
Тази рецепта всъщност е много близка до тази на тестото на римската пица - по-твърдо тесто, мазнина, малко повече мая, знам че понякога дори я разточват точно защото е по-твърдо тестото, въпреки че обикновено и тази пица се разтегля с ръце само. Само втасването е хубаво да е малко повече, един час като цяло е много малко за каквото и да е тестено, по-тежка става така за храносмилане. Аз лично този тип пица не я харесвам особено, но на повечето места особено на север точно нея ще намерите.

# 298
  • Мнения: 9 052
И аз обичам тънки, твърди и хрупкави ... пици Simple Smile
Тази събота такова мазно и бухнало нещо ни сервираха в една пицария тук, че не се ядеше просто. За сметка на това хапнахме при същите един тъничък Flammkuchen ... ммм . Не ми е ясно защо бяха направили пицата толкова гадна.

# 299
  • MI
  • Мнения: 11 890
Нещо са я объркали, другия вид пица е оригиналът така да се каже - неаполитанската. Тя не е бухнала, по-точно само ръбчето е бухнало е останалата част е тънка, но не е хрупкава а мека. Със снимки е по-лесно да се обясни разликата:
Скрит текст:


Общи условия

Активация на акаунт