Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-24

• 76 616
  • 753
  •   1
Отговори
# 105
  • In transit
Само да вметна, че у нас програма за саниране няма. Има програма за енергийна ефективност, което е коренно различно. За да се санира един панел, жителите му трябва да се изнесат, всичко да се изкърти, за да се подсилят връзките. Нова изолация и дограма не е саниране по истинския смисъл на понятието.
Като в "Етажна собственост", нали ги бяха изселили в един нов комплекс.  Чудих се откъде са взаимствали идеята, защото в БГ няма такава практика.
От испанския сериал "Новите съседи". Оттам беше открадната цялата идея около българския сериал. Ако някой го гледа знае, колко близки са нещата с нашата действителност. Grinning

# 106
# 107
момичета, в момента съм в блок, строен 60-те години. Имало е земетресение 70-те(ако не се лъжа) и пред входната врата нещо се сцепило, та те са внесли входа по -навътре и това го замазаха, та остана отвън(ако ме разбирате).Имаше земетресение силно, мисля 2011г - тогава само леко се разтресе блока(аз съм на 2ет,където специалисти казват, че най-силно удрял "камшичния удар").НИщо от блока не помръдна - мазилка или т н. Тръбите с много услия що годе май са сменени, и студената тръба в общото; сега водя преговори да сменим и топлите. Вътре е мизерно, защото чакаме 3г това "саниране" ( но си мисля, че скоро на всички ще им писне и ще го направим сами). Това го изписах по въпроса дали ще се срутят старите блокове. Имам питане - не мога да схвана идеята на НС - защо реалните квадрати се различават толкова от описаните(т е какво се включва в тях) и защо се правят такива непотребяеми тераси.
ПС - като прочета НС 1-стаен, но може да се преработи в 2- 3 стаен направо ми се повръща вече.
ПС2- някой беше писал за НС на Тинтява май, но не го намерих - някъде около Плиска ( Чехов) ли ще е или към КАТ и Дианабат?

Защото при новото строителство си плащаш и общите части - стълбища, коридори и т.н. понеже я няма комунистическата държава да ти ги направи безплатно. А огромните тераси са поради тарикатлъка на инвеститорите - дават им разрешение за 5 етажа, те обаче правят 5  + нещо като шести етаж, което се води нещо като престройка и има огромна тераса на покрива на петия. Тази тераса обаче я бият към квадратите на съседния апартамент.

# 108
Няма логика да е така - моето жилище е в блок-кооперация, която е строена от първите собственици (единият е бил собственик на парцела и още има наследници, които живеят в един от апартаментите). Нищо не е плащано от комунистическата държава, а общите части са на всички собственици по закон, но квадратурата им не се причислява към апартамента.
Общите части винаги се плащат, но това се подразбира. Новите апартаменти ги причисляват към квадратурата на жилището, просто за да изглежда по-голямо.

# 109
Между другото правят ли се още такива сгради?

http://kab-so.com/archives/10927

# 110
Разгледах галерията - на мен повечето нови блокчета ми изглеждат точно такива. Едва напоследък започнаха да правят по-нормални.

# 111
На мен ми е по-интересно от къде идва голямата квадратура на общите части при НС. В старите кооперации също има стълби и коридори но общите части сякаш са доста по-малко като процент.

# 112
А тези надпокривни жилища с големите тераси имат ли статут на жилища за живеене или се водят ателиета? Макар че то егати ателието - 200 м2.

# 113
Разгледах галерията - на мен повечето нови блокчета ми изглеждат точно такива. Едва напоследък започнаха да правят по-нормални.

От доста време не съм виждал да се строят точно такива сгради. Такива са строежите в манастирски ливади масово от преди 20008-ма.

# 114
Ето пример за нови (някои от които все още празни) сгради в Плевен - все същата ексцентрична архитектура: http://monolit.bg/portfolio_category/mnogofamilni-sgradi/

# 115
Пред и зад моя блок всичките са такива смешни, строени са около и малко след 2000 година. На новите не съм обръщал внимание, но май са предимно 'нормални' сгради. Grinning

# 116
Всичките, които виждам в тази част са от тоя тип над кота корниз.

https://www.bg-mamma.com/assets/vessur/img/not_found.png

# 117
От кога са тези сгради? Защото съм видял бая строежи в София, но такива свинщини не се правят последните години, най-много един подпокривен етаж, а не 3-4.
Да не би да са променили този закон с кота било и кота корниз?

# 118
Правят се и още как. Дори и "реномирани" фирми го прявят дори и в момента. Пример - Тобо. И двата им нови строежа, Стрелбище и Ман Ли, имат по 3! такива етажа! Целта е максимално изстискване на квадратура.

# 119
Момичета не се молете за природно бедствие за да видите дали НС или панел ще издържи. И сега ги има бедствията. Не малко блокове НС са строени върху свлачищни райони и в момента потъват , имат огромни пункнати или мазетата им са пълни с вода и денонщно работят помпи. Просто когато купувате, проучвайте, питайте, разходете се наоколо, седнете до някоя баба и ще научите много повече отколкото от един брокер.

Общи условия

Активация на акаунт