Прием на ученици в първи клас в общинските училища - София - 4

• 65 951
  • 807
  •   1
Отговори
# 645
  • София
А дали като публикуват официално критериите, ще обявят и кога стартира кампанията.
Всъщност вече няма нужда да се виси пред училището и да се редиш на опашки. Нали вх.номер на заявлението няма да се взима в предвид, или все още е актуално и това. Не за друго да знам колко члена на фамилията да подсигуря Yum

# 646
А дали като публикуват официално критериите, ще обявят и кога стартира кампанията.
Всъщност вече няма нужда да се виси пред училището и да се редиш на опашки. Нали вх.номер на заявлението няма да се взима в предвид, или все още е актуално и това. Не за друго да знам колко члена на фамилията да подсигуря Yum
Кампанията стартира на 16.04.

# 647
  • София
Имало е критерии за прием, в които е фигурирал адрес, решени са на педагогически съвет, може да се провери.
Що се отнася до райнирането - да, има огромни абсурди, надявам се всеки, който е бил обект на такъв да е подал сигнал, защото ще се касае до адресите наистина си взимат бележки. Сега, разбирам, че го има и момента, в който някой живее на края на даден административен район и училище от съседния чисто като разстояние може да му е по-близо, но все пак всеки си принадлежи към местоживеенето. Ако в един и същи район сте по-близо до едно училище, а са ви разпределили към друго, то трябва да сигнализирате казуса.

Точно това мисля да направя. Ще си подготвя сигнал и ще го подам.
Срокът за тези сигнали/становища беше до 5-и февруари.

# 648
  • София
То като писахме становища, че я втасахме.

# 649
  • Куциндрел
Сега чакаме да публикуват протокола ли, че да излязат официално точките и критериите?
Къде и на кой мейл се подават жалби?
Мисля да пиша за критерия - дете с един починал родител. Забравили са за дете с баща неизвестен и дете с родител, на който са му отнети правата, т.е. пак с един родител. Тук по тази точка може и направо в комисията по защита от дискриминация да пиша, но искам да излязат официално някъде написаните критерии.
Дали на детето е починал едниият родител, с един родител е защото на другия са му отнели правата или защото е с баща неизвестен, все е дете с един родител. Wink

# 650
  • София
ThinkingМай проблемите с адресите са ги оправили. Поне тези, за които им писаха, де.

# 651
ThinkingМай проблемите с адресите са ги оправили. Поне тези, за които им писаха, де.
До един момент май ги пооправяха ( поне според становищата - в началото имаше уважени ) , но от един момент нататък отсвириха всички промени от рода:  ..ама защо сте ме сложили в това училище, като другото ми е по -близо или по-удобно с градски транспорт". Само добавяха пропуснати адреси и коригираха имена на улици ....  Поне аз с такова впечатление останах ...

# 652
Не ме разбрахте. Казах, че за мен е справедливо децата в района на училището да получават много точки. Но не разбирам защо дете в съседен район, сирак няма да има предимство за същото това училище. И казах абсолютно предимство за деца сираци, не за многодетни. За многодетните беше, че трябва точките да се събират, а не да се гледат критериите за близост поединично.

И на мен ми е прекалено с това за училищата до оградата. Ако някой се заблуждава, че хората ще спрат да си сменят настоящите адреси - нека си вярва. В най-исканите училища се влиза и в момента с фалшиви документи. Да не се окаже, че накрая хората, които живеят до оградата да са на жребий? Защото тази наредба до това ще доведе. И да, заблуждавайте се, че е справедлива. Не е, и няма да стане. А проблемът на обществото ни е, че вместо да сме единни, се нападаме взаимно.

И ще ви кажа какъв ми е точно на мен проблемът - има някакъв шанс детето ми да влезе в ПУК на училище, но после да не може да продължи. Някой дали ще ме спре да си сменя адресът, само за да не стресирам детето си, заради абсурдната система?

И да сменяте и да не сменяте настоящия си адрес, няма да имате уседналост над 3 години, а най-много между 1 и 3, което ви класира във втора група, тоест отново минимални шансове, ако училището е желано.

Затова си направете много добре сметката за прием в ПУК и реалната опасност детето да не може да продължи в 1-ви клас, където водещия критерий е уседналост и прилежаща територия! Аз не бих рискувала само за тази една година...

# 653
В 138-мо беше така. Много деца от детската градина отидоха там и всяко беше разпределено в отделен клас. В последствие някои от тях се преместиха при приятелчетата си във втори клас.

# 654
  • Sofia
Мисля да пиша за критерия - дете с един починал родител. Забравили са за дете с баща неизвестен и дете с родител, на който са му отнети правата, т.е. пак с един родител. Тук по тази точка може и направо в комисията по защита от дискриминация да пиша, но искам да излязат официално някъде написаните критерии.
Дали на детето е починал едниият родител, с един родител е защото на другия са му отнели правата или защото е с баща неизвестен, все е дете с един родител. Wink
В документите, които ни изпрати desive78 пише, че на дете с един починал родител дават 3 точки, а на дете с неизвестен баща 1 точка. За родител с отнети родителски права не се споменава, наистина.

# 655
Според мен за следващата година няма да има критерий уседналост.
Поне за мен от становищата стана ясно, че ако го приемат той ще бъде оборен в съда.

# 656
  • София
Според мен за следващата година няма да има критерий уседналост.
Поне за мен от становищата стана ясно, че ако го приемат той ще бъде оборен в съда.

Първо трябва да се обори наредба 10 и след това регламента на СО. Ама като гледам още никой не се е заел да оборва наредбата.

# 657
  • Куциндрел
В документите, които ни изпрати desive78 пише, че на дете с един починал родител дават 3 точки, а на дете с неизвестен баща 1 точка. За родител с отнети родителски права не се споменава, наистина.
Пак ли не съм прочела правилно? Ам защо с починал родител е 3т. а с баща неизвестен 1т. Да не говорим за родител с отнети права? Нали във всичките случаи детето е с един родител?
Чакам аз и май диретно в комисията по дискриминация ще пиша. Това си е баш за там.

# 658
Е, според мен има голяма разлика между починал и неизвестен родител.

# 659
  • Куциндрел
Е, според мен има голяма разлика между починал и неизвестен родител.
Детето пак е с един родител. Няма разлика в резултата. От къде на къде едните деца ще имат по-голямо предимство пред другите? Или щото майката си е отваряла краката, сега да бере последствията?  Laughing
Разлика има само в усещането на детето - в единият случай то страда за родителя, в другия случай не го познава.

Общи условия

Активация на акаунт