Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 4

  • 100 753
  • 756
  •   2
Отговори
# 735
  • София
  • Мнения: 6 746
Мисля, че кефирът се "газира" лятото, заради жегите.
Преди време за пръв път от 10-12г, откакто я имам, изхвърлих част от гъбата - беше супер много (сигурно 1/2 буркан само гъбата!) и тогава нямаше на кой да дам. Сега тези дни доста пораздадох и я чакам да порасте. Simple Smile

# 736
  • Мнения: 24 766
Поне аз това че става различно при различна температура си го обяснявам с голямото разнообразие от микроорганизми в него. Едни виреят по-добре при една температура, други при друга, съответно в по-хладно и в по-топло време съотношенията в готовия кефир ще са различни.

# 737
  • Мнения: 33 605
Аня аз вече чакам твоята да се разрасне...но пак малко кефир почна да прави и го хапвам!

# 738
  • Мнения: 32 112
Аз май-юного го обичам кефира газиран.😍 Обикновено е през лятото, че през зимата не мога да му осигуря много високи температури.

# 739
  • Мнения: 40 656
Ще взема да го схрусна да го видя как е на вкус.
Вместо да го хвърлям.

# 740
  • Мнения: 24 766
Стои като мека гума самата гъбка като я сдъвчеш, на мен тази текстура ми е гадна и затова отказвам.

# 741
  • Мнения: 3 655
Ще взема да го схрусна да го видя как е на вкус.
Вместо да го хвърлям.
Няма кой знае какъв вкус, по-скоро млечен. Опитвала съм, все едно хапваш извара на грудки. Пробвах от любопитство, всичко пробвам аз и душа като афганска хрътка, кваса също съм опитвала. Grinning

# 742
  • Мнения: 1 385
НЕ ги дъвчи!
. . .
Преди лягане ги глътни... после изпий две чаши прясно мляко, закваси с лъжица кисело и бързо лягай!

А ние ще чакаме на другия ден да ни разкажеш какви сънища си сънувала Wink

# 743
  • Мнения: 40 656
А не, не мога преди лягане 2 чаши прясно мляко да изпия Joy

# 744
  • 1st floor
  • Мнения: 9 838
Получих гъбката от Аня! Първите два дни стана доста рядък кефира, но вече явно се адаптира в новия си дом и направи страхотен кефир:



Припомнете ми, моля, какво количество е допустимо да се консумира или нямаше такова? Гледала съм кефир преди десетина години и помня, че се почваше по малко, за да няма стомашни проблеми.

# 745
  • Мнения: 24 766
Ако скоро не си пила, може да започнеш с по-малко отначало, то на кефира нищо си му няма но си е доста пробиотик в него и може да не ти е съвсем комфортно ако започнеш с една голяма халба примерно Grinning
Иначе ако нямаш някакъв дискомфорт от него или да си ограничаваш млечните - няма какво да те бърка колко ще консумираш.
А това с почване по малко... дори то е различно колко малко е малко за различните хора. Имам приятелка която буквално се наложи да започне с по 1-2 лъжици, отначало всичко над това й причиняваше ужасно подуване и къркорене. При други няма проблем и цяла чаша още първия път.

# 746
  • Мнения: 40 656
Уж гъбка, ама виж го как като отиде някъде и му трябва адаптация Grinning
И при мен беше странно в началото.
В началото даже и вкуса някак не ми допадна. Беше с Елби и обвиних млякото.
Мисля пак да опитам с Елби по-другия път и да видя дали ще има този странен вкус.

# 747
  • Мнения: 32 112
При мен веднага започна да прави хубав кефир.🙂

# 748
  • Мнения: 5 623
При мен също. И добре, че така стана. Бях предубедена за кефира, взех гъбата, заради стомашни проблеми и дадох шанс. А, той взе че ме изненада. От януари не съм търсила бг кисело мляко. Кефира замести нуждата ми от него. Само, дето го пия като айрян и не мога да го ям като кисело мляко, с мед и плодове, примврно. Идва ми течно и лигаво.

# 749
  • Мнения: 40 656
Ами Долче, аз като я пресипвах преди да ти я пратя и казах, че отиваш при Долче и да работиш хубаво Joy

А с лъжица ядете ли кефира или само го пиете?
Че уж нали с метално не трябвало.
Понякога с лъжица си обирам от чашката. Иначе си го пия като айрянче, но понякога го правя гъст.

Общи условия

Активация на акаунт