Тибетска гъба/кефир/кефирена гъба 4

• 100 764
  • 756
  •   1
Отговори
# 720
Те самата гъба са пробиотиците дето са си кефира, един куп бактерии и дрожди в симбиоза. Съмнявам се ей така да става да им добавиш и нещо допълнително и то да се интегрира в зърната и да си живее и то там вече, че да се размножава и след това от тия зърна.
Ама пък знае ли ги човек, то едва ли да може някой да предвиди коя бактерия с коя си пречат, с коя си живеят даже по-добре заедно и с коя им е все тая. И доколко биха се комбинирали трайно и все така да са си вече. А пък те много - и в кефирената гъба, и май и в тоя пробиотик също доста видях.
Но пък разнообразието си е хубаво нещо, щом е от полезни неща, нищо не губи а само маже да спечели евентуално от това дабавяне.

# 721
Кой знае, ако Нави почне да му дава различни може да еволюира.
Ама трябва да е сигурен, че не произвежда дадения пробиотик.

# 722
То да е сигурен ама как? Grinning

# 723
Здравейте и от мен, нова съм в темата. Ако някой има гъба за подаряване, бих взела.

# 724
Здравейте,
Имам свободна гъба за гр. Плевен.

# 725
За София търся аз, ако някой има.

# 726
За София търся аз, ако някой има.
Аз мога да дам, но не веднага.
Защото наскоро дадох. Ще видя как са при следващата доза като сменям и ще ти пиша.

# 727
И аз всеки момент чакам делене, ще пиша като са готови за раздаване.

# 728
А когато имате много гъба, но няма на кого да дадете, какво я правите?
За първи път имам гъба, дори се изненадах, че кефира толкова ми харесва. Януари си я донесох от България и беше половин суп. лъжичка, защото я разделихме със снаха ми. Вече е половин буркан. Правя всеки ден кефир. Замразих си малко гъба, ако нещо изпусна тази, но тя си расте и си живее живота. Тук нямам желаещи за такива неща и не знам какво да го правя това количество. Слагам  я всичката с литър мляко и се полупава гъст кефир още на другия ден

# 729
Половин буркан само кефира?
Много ми се струва.
Аз съм с два буркана, да са две лъжички в 1 буркан.
Иначе ако ми е много ще хвърлям, ако няма на кой да го дам.
Бързо ти се размножава.
Но моето повече седи в хладилника.
Имам два буркана с гъба и два с готова напитка. Иначе все си има мляко в бурканите с гъба, но са в хладилника, защото трябва да се намали буркана с готовия кефир. Като имам свободен буркан вадя и отварям да диша и да се кваси по-бързо.
Може и заради това да ми расте така бавно.

Последна редакция: чт, 13 мар 2025, 15:05 от Елора

# 730
Да, само гъба. Моят буркан е 1200 мл и седи на плота в кухнята.
Жал ми е да хвърлям, ама..

# 731
Някои ядат по малко и от гъбата, като им стане повечко. Особено който си прави смутита и от сорта, че си е странна консистенция дето не всеки би я изял иначе.
И аз държа накакво количество замразена за резерв, имам и малко изсушена също но повече от това не виждам смисъл да прибирам. Изхвърляла съм понякога, не можах да се пречупя да я ям, а рядко има край мен някой дето иска че да му дам.

# 732
И аз като стане много изхвърлях, хората не искат какво да я правя!

# 733
Повечето край мен ме гледат странно с тия "бъркочи" като кефир, комбуча, кимчи, йогурти...
Взеха да се притесняват нещо...

Simple Smile Simple Smile Simple Smile

# 734
Аз се храня вмнв от години, свикнала съм да ме гледат странно заради хранителните ми навици Grinning Не мога да ги мисля, на мен нали ми е добре.
В интерес на истината, приятел дето гледаше така на кефира, наскоро поиска да му дам да си завъди и той. Аа, че то вкусно било Grinning Преди това не беше опитвал ама иначе се мръщеше като чуе...

Общи условия

Активация на акаунт