Истанбул [тема 43]

• 92 715
  • 752
  •   1
Отговори
# 555
  • Варна
gapaga, добре че сподели за Музея на играчките. И на снимките не изглежда кой знае какво, но се надявах на място да е нещо по-впечатляващо. Вече ще знаем.

Като искаш И залез от Пиер Лоти, прежалваш цялостния HALIC HATTI и отивате от Кадъкьой до Еминьоню, откъдето се качвате до Гюлхане, после обратно през мост Галата вече взимате корабчето за Св. Стефан и Пиер Лоти, а след това си правите остатъка, като го бе предвидила. Със залез на Пиер Лоти.

Когато посрещнахме залеза на Чамлъджа, видях на живо причината за името на Златния рог. Няма такава златна вода! Целият "рог" и частта от Босфора около входа му заприличват на река от разтопен благороден метал. Струва си много, в комплект с гледката по тъмно.

Скрит текст:
Само на мен ли ми липсват опциите за скрит текст, връзка, оцветяване, шрифт и пр. над прозореца за отговор, както и емотиконите? И бързата редакция ми е недостъпна. Освен това от камбанката горе не мога да си отворя новите отговори...

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 12:04 от beljata

# 556
  • Част от тайното общество на К.О.Т.К.И.-те
При мен всичко си е на мястото, но аз съм със старата версия  Embarassed

Ето няколко предложения за забавления за деца, не са нещо много оригинално, но това има:
http://www.hotelmomcierge.com/top-10-kids-activities

# 557
  • Варна
Благодаря за линка! Отивам да гледам.

Скрит текст:
Аз уж се правя на модерна... Свикнах с новата и вече на старата ми е непривично. Обаче от вчера нещо не е наред.

П.П. Разгледах... Пак за "фъстъци" 1-3 години няма нищо. То какво ли и да има, де...
Значи ще имат привилегията да разглеждат това, което е интересно на мама и татко... с надеждата наблизо да има люлки и тревни площи за въргаляне.

Този надпис в Емиргян не съм го улучвала/намирала. Някой да знае дали е постоянен и къде е точно.
https://static.wixstatic.com/media/3aa3ef_c9db57a658224611ac34e3 … 4e3df0bc194fd.jpg

# 558
  • София

Този надпис в Емиргян не съм го улучвала/намирала. Някой да знае дали е постоянен и къде е точно.
https://static.wixstatic.com/media/3aa3ef_c9db57a658224611ac34e3 … 4e3df0bc194fd.jpg

Откъм другия вход е. Не знам дали ще стане така - цък От доста години го има, защото съм го виждала, а не съм ходила вече 4 години. Ето го през 2014 г:

Но действителността е твърде различна от снимката, показана от Белята. Сигурно е снимана в 6 сутринта.  Laughing

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 12:45 от Тaня67

# 559
Скрит текст:
Едно време на мен ми стигаше да има ядене и мама да ми е пред погледа, друго не ме е интересувало  Laughing Брат ми пък растеше като куче - редовна порция храна и достатъчно място за тичане.

И пак за лалетата - то аз вече за друго не пиша  Laughing Embarassed

Официално обявиха килима за 11 април

Ето го и фестивалния ферибот, но е от Кадъкьой и Юскюдар
http://www.sehirhatlari.istanbul/tr/duyurudetay/lale-festivaline … i-sefer-4689.html

И сайта вече работи:
https://istanbulunlalesi.ibb.istanbul/

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 12:41 от Шебек

# 560
  • Варна
Ооо, създадохте ми работа сега Hug
Таня, благодаря!  newsm51
Знаех си, че ти ще ме упътиш. Ще погледна откъде да го достигнем. То и другия надпис да снимаш без "допълнения" е почти невъзможно. Знам, че дебнах доста за целта, но все пак имам снимки без други хора по тях. Първия път не ходихме до него даже. Втория път го достигнахме. Третия трябва да намерим пък този.
А снимката е от линка на Шебечко. Правен е, вероятно, с рекламна цел и даже и да не е в 6 сутринта, са намерили начин да разгонят народа. Ама ние не можем, та... Ще се дебне!
И понеже ти си споделяла, би ли ми припомнила в коя част са демонстрациите на ебру, майстора на стъклени фигурки и пр.
Преди две години стигнахме до магазинчето за цветя (което май се намираше съвсем близо до белия надпис и до паркинга) и след като мъж ми видя какво накупих от там, просто нямах лице да спомена да търсим друго. Ограничих се само в цветните алеи и водните площи, от там нататък. Embarassed
Скрит текст:
Аз ли съм в грешка или дървената барака горе вляво на "моята" снимка е именно този магазин, а вдясно и леко оттатък хълмчето е и белия надпис? Ще разуча след малко.

Заравям се в линковете на Шебечко! smile3525
Скрит текст:
То на детето пак това му е достатъчно, сигурно, ама нали уж да не сме егоисти, стараем се да има забавления.

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 13:11 от beljata

# 561
  • София
И понеже ти си споделяла, би ли ми припомнила в коя част са демонстрациите на ебру, майстора на стъклени фигурки и пр.
Преди две години стигнахме до магазинчето за цветя (което май се намираше съвсем близо до белия надпис и до паркинга) и след като мъж ми видя какво накупих от там, просто нямах лице да спомена да търсим друго. Ограничих се само в цветните алеи и водните площи, от там нататък. Embarassed
Скрит текст:
Аз ли съм в грешка или дървената барака горе вляво на "моята" снимка е именно този магазин, а вдясно и леко оттатък хълмчето е и белия надпис? Ще разуча след малко.

Близо до Белия Кьошк има площадче със сцена и павилиони. Всъщност това е мястото, където се провеждат мероприятията от програмата. Ето тук е.  Когато бяхме нямаше такъв навес. И сцената нещо не я виждам, но може би е след навеса.

Да, другият надпис е съвсем близо до този и е зад хълмчето, но дървените магазинчета за цветя или са много, или им сменят местата. Там, където купихме саксийка първия път, повече не се появи павилион. Беше близо до рояла-шадраван. След това забелязвах павилиони на други места, но тъй като вече цените не ми харесваха както първия път, спрях да ги запомням. Първите саксийки бяха с лаленца по 1 лира! Дори и при курс 1:1 пак бяха супер изгодни. След това станаха на цени като във всеки цветарски павилион. Само от Гьозтепе не се въздаржах и купих мини нарцисчета, но се скапаха от горещината в колата. Сутринта освободихме хотела, а багажът беше в колата. Уж беше на сянка и през април, но до 15-16 часа нарцисите бяха унищожени.

# 562
Аз се размислих удачен ли е един вариант от сорта на:
- сутринта ферибот към Кадъкьой и разходка наоколо
- парка Гьозтепе
- фестивалния ферибот към Емиргян и връщане от там с редовната линия

Така ми се освобождава съботата следобеда за Султанахмед с килима, Гюлхане и Юскюдар, който може на отиване с Мармарай, а на връщане с ферибота.

Макар че, не схващам напълно разписанието - изглежда все едно е един ферибот, който прави 2 пъти кръг и толкова, тоест може да се хване от Емиргян в 12:30 и 15:45 или...

# 563
  • София
И аз така го разбирам, Шебек. Но пък напълно те урежда с обедния час. 11,30 ми се струва малко нереално да го хванете, но щом сте със стройна организация, може и да успеете. Но и 13,30 е съвсем добре. Единственото лошо на плана е, че в Кадъкьой и по-специално в Мода с кръчмите животът е надвечер и сутринта е възможно да е малко безлюдно и непривлекателно. Все пак не съм била сутрин, за да кажа със сигурност. Ходила съм през деня и надвечер и атмосферата е съвсем различна. Но пък бикът си е там по всяко време и хилядите магазинчета също ще работят.

Като се замисля, може би е по-удачно от пристанището да отидете направо на спирката, която е залепена за информационния център, да разгледате парка Гьозтепе и да се върнете в Кадъкьой. След това ще разполагате с времето до ферибота без да зависите от транспорт. На момента ще прецените колко и докъде да се разходите. Иначе ние сме се връщали пеша от парка, като някъде до стадиона вървяхме по бул. Багдат, а после тръгнахме уж към крайбрежието, но се стъмни и беше безсмислено. Много исках да видя това място, но в тъмното наистина беше ненужно да обикаляме и отново се върнахме през квартала. С изключение на около 1 спирка по булевард Багдат и накрая в самата Мода, определено не ми беше особено приятна разходката. Отнело ни е около 2 часа, като може би 1/2 час беше за ядене на сандвич с онези суровите кюфтенца (cig kofte).  Laughing

А този ферибот най-вероятно ще мине много близо до Хайдарпаша и до Момината кула.  Grinning

# 564
  • Варна
Благодаря много, Таня!
Пропуснали сме въпросния надпис, защото минахме между магазина и хълмчето, където преди това поседяхме на тревата и директно излязохме към белия надпис. Другия път ще знам къде да го търся.
Скрит текст:
Аз помъкнах цветя от там, макар цените да не са безумно ниски, но не съжалявах, защото карамфилчето още си е живо в саксия, а редовно го намалявам, за да обогатявам градината. Остеоспермумите цъфтяха много и дадоха много семена, а ако не бяха изхвърчали при една буря, можеше и още да ги има. Луковиците по 1 лира са нейде из градината. А такава кошница с каскадна петуния от тук никога не съм купувала независимо колко пари съм дала. Разрасна се десеторно, не хвана никакви гадини, не започна да лепне и цъфтя неуморно от април до октомври/ноември. Пак да има, пак бих си взела. Лалетата и петунията купих от магазина, който отвориха до килима на Султанахмет.
Имам подобен опит с цветя, купувани от Гърция, та когато мога, купувам.

Както и предполагах, минали сме през мястото на демонстрациите. Явно сме били преди да започнат (тръгнахме си в деня, в който откриваха килима, а вероятно и цялото мероприятие). Беше съвсем празно. Даже снимките си отворих да видя. В парка сме били на 6.04.

Шебечко, аз програма тръгнах да взаимствам, ти взе да я променяш. Laughing
И аз така разбирам разписанието. Не е лошо. Макар и само два курса, може да влезе в работа.
Как разбирате това: "*Kadıköy kalkışlı seferler Kadıköy (Eski) İskelesinden yapılır."?
За мен означава, че потеглянето от Кадъкьой става от старото пристанище там... каквото и да значи това.

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 18:24 от beljata

# 565
beljata, благодаря за отговора! Проблемът ми е, че не мога да преценя  времето за придвижване от един обект до друг, но то едва ли може да се предвиди с точност.
Досега не съм ползвала истанбулското метро, но се надявам, че няма да се объркам. На  станция Везнeджилер, както виждам на схемата, няма кръстосване на линии и , предполагам, е само на едно ниво и в две посоки.

Благодаря на всички за всичко, което споделяте. Много е полезно за такива като мен, без  самостоятелен опит в града. Записките ми са вече горе -долу колкото  "по българските въстания"  Simple Smile

И аз чакам пресни новини и кадри от мястото на събитието от ЗлаВещица и другите пътуващи тази седмица.

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 19:23 от daniela.qnkova

# 566
  • Варна
daniela.qnkova, в сайта за автобусите дава приблизителното време за маршрута на избрания автобус. Разбира се, това е твърде относително.
Погледнах отново програмата ти. Ти имаш основно метро и фериботи.
В сайта на фериботите също може да се ориентираш за времетраенето на пътуването.
Метрото не го мисли. Движи се на интервал 3-4 минути, а 4.Левент е 8-ма спирка от Везнеджилер. На връщане Таксим е пета поред, т.е. нямаш особено дълги пътувания. Везнеджилер е единична спирка, няма къде да се объркаш. За Сапфир гоните направление Хаджиосман, а обратно - направление Йеникапъ.
Обектите ти са добре навързани и буквално "преливат" един в друг, нямаш дълги преходи, извън транспортните връзки.
За да се върнете от островите до споменатия от теб час, трябва да се качите на ферито, тръгващо в 13:30 от Бююкада (ако ползвате SEНIR HATLARI, ама които и да са, отнема около час и половина). Което за мен значи, че трябва да сте се метнали на ферибота за нататък най-късно в 9. Така ще имате три часа за острова. Не че има кой знае какво да се гледа в този сезон, но да пътуваш три часа, за да си там за един, не си струва.

# 567
beljata, да, основно фери и метро ще ползваме, дръпнах си оттук разписания, имам схема на метрото, трамвая, номера на автобуси ( и за Азия, за всеки случай, ако настъпят промени в плановете, да сме подготвени), изтеглихме офлайн карта и т. н. Готови сме. Не съм набелязала прекалено много места за посещение, за да не  бързаме, а да се поразходим.
Точно така го мисля за островите - тръгване в 9, връщане в 13.30.  Организаторката мисли за връщане в 15, но за мен е късно, ще отиде почти целия ден.
Сърдечно ти благодаря за отзивчивостта!

Последна редакция: сб, 31 мар 2018, 22:33 от daniela.qnkova

# 568
  • гр. София
Daniela.qnkova, коя офлайн карта/приложение ще ползваш?

# 569
В Емиргян и Гьозтепе има ли кафене, нещо за хапване, тоалетна?
Daniela.qnkova островите през този сезон не са атрактивни. Голи и пусти и много от кафенетата и ресторантите са затворени. А са далече и се губи време. Аз съм ходила през април.

Общи условия

Активация на акаунт