Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 91 729
  • 803
  •   2
Отговори
# 135
Благодаря на всички за отговорите, прави сте за мерните единици. Ще се разровя още да видя дали няма с еднакви мерни единици.

Но явно наистина различните лекари имат различно мнение.

За кръвната захар намерих официални стойности
Цитирам: "Концентрацията на кръвната захар е строго регулирана от организма. При нормални условия, нивото на кръвната захар е поддържана между 4 и 6 ммол / л.
Независимо от променливостта на интервалите между хранене и пост, както и разликата в състава на храната, от много богати на въглехидрати храни, до сравнително бедни, кръвната захар успява да се задържа в забележително прецизни рамки - 80 - 110 мг/дл, или изразено в молове - 3.9 - 6.0 ммол / л.
Нормалните стойности на глюкозата в кръвта (кръвната захар) при различните възрасти:
от 2 дни до 4 седмици – 2.8 – 4.4 ммол / л.
от 4 седмици до 14 години – 3.3 – 5.6 ммол / л.
от 14 до 60 години – 4.1 – 5.9 ммол / л.
над 90 години – 4.2 – 6.7 ммол / л.
Нивата на кръвната захар може да се повишат след хранене. За нормална стойност се счита ниво до 7.7 ммол / л. (измерено след хранене)."

Така че стойностите ми дори след натоварването на глюкозата май са в норма (7,4 на 60 мин.)
Но за инсулина не намерих единно мнение.

От самата лаборатория ми казаха някаква формула - на 60 минута нормално да е три пъти по този на 0 минута, а на 120 - половината от този на 60 минута. На друго място намерих обаче, че ако на 60 минута е пет пъти повече едва тогава се водело ИР. Но при мен не е измерен на 60 мин.
Така че явно трябва човек да си намери лекар, на когото да вярва или сам да се оправя Simple Smile

Диета и спорт трябват със сигурност, въпросът е хапчета дали да се пият.
В световен план има тенденция за занижаване на референтните стойности на глюкоза и на холестерол. Според някои - може и конспирации да са - се прави под натиска на големите фармацевтични компании, за да се изписват милиони повече лекарства.

Не намерих и единен отговор на колко време да се прави Натоварване с глюкоза - някои твърдят, че веднъж установена ИР, не е добре да се товари организмът, някои препоръчват - веднъж годишно, други дори на 3-6 месеца.
Защото може би ще трябва да си направя ново, но може би е хубаво да има пауза. Или поне да направя няколко месеца диета и тогава.

Последна редакция: чт, 22 фев 2018, 20:04 от WinchesterGirl

# 136
И дъщеря ми няма на 60 тата мин, яд ме е, като сме почнали е трябвало да го направим като хората, но пак казвам- нищо не знаех тогава

# 137
О, не! Как на 3 месеца? Минимум на 6.
По-съм склонна да вярвам, че след установена ИР е добре да не се прави, само инсулин на гладно.

И дъщеря ми няма на 60 тата мин, яд ме е, като сме почнали е трябвало да го направим като хората, но пак казвам- нищо не знаех тогава

И аз нямам.
Но няма да правя повече.
Вие поне сте били при свестен ендо.

# 138
Дева, не знам колко е добра, аз си я харесвам, при мен лекува аденом на хипофизата, изчезна...за сега де. Много време ни отделя, пуска изследвания, доверила съм и се. Знам, че ако отида при друг все нещо  различно ще каже. Мисля да пробвам обаче, юни месец, да видим пак и ЩЖ. Писала съм и преди, тя беше с ангина, когато я преглеждаха, няколко пъти вече срещам, че възпаленията и влияят

# 139
Може ли момичето с "кокалите" да сподели как го е постигнала.

С махане на абсолютно всичко, което съдържа бяла захар и брашно. Тоест спиране на бързите въглехидрати. Алкохол също не бива да се пие. Не ми е бил никога проблем обаче. Аз не обичам алкохол. Понякога пия малко вино, но това е рядко. Гледам да ям разделно. Но след като махнах хляба, това не е проблем. На всяко ядене имам сурова салата + протеин някакъв. Освен ако не съм сготвила боб, грах или леща.
Спортуването също е важно.
Прочети за НВ-ВМХ. И тази тема също, както и предишната.

Скрит текст:
Благодаря на всички за отговорите, прави сте за мерните единици. Ще се разровя още да видя дали няма с еднакви мерни единици.

Но явно наистина различните лекари имат различно мнение.

За кръвната захар намерих официални стойности
Цитирам: "Концентрацията на кръвната захар е строго регулирана от организма. При нормални условия, нивото на кръвната захар е поддържана между 4 и 6 ммол / л.
Независимо от променливостта на интервалите между хранене и пост, както и разликата в състава на храната, от много богати на въглехидрати храни, до сравнително бедни, кръвната захар успява да се задържа в забележително прецизни рамки - 80 - 110 мг/дл, или изразено в молове - 3.9 - 6.0 ммол / л.
Нормалните стойности на глюкозата в кръвта (кръвната захар) при различните възрасти:
от 2 дни до 4 седмици – 2.8 – 4.4 ммол / л.
от 4 седмици до 14 години – 3.3 – 5.6 ммол / л.
от 14 до 60 години – 4.1 – 5.9 ммол / л.
над 90 години – 4.2 – 6.7 ммол / л.
Нивата на кръвната захар може да се повишат след хранене. За нормална стойност се счита ниво до 7.7 ммол / л. (измерено след хранене)."

Така че стойностите ми дори след натоварването на глюкозата май са в норма (7,4 на 60 мин.)
Но за инсулина не намерих единно мнение.

От самата лаборатория ми казаха някаква формула - на 60 минута нормално да е три пъти по този на 0 минута, а на 120 - половината от този на 60 минута. На друго място намерих обаче, че ако на 60 минута е пет пъти повече едва тогава се водело ИР. Но при мен не е измерен на 60 мин.
Така че явно трябва човек да си намери лекар, на когото да вярва или сам да се оправя Simple Smile

Диета и спорт трябват със сигурност, въпросът е хапчета дали да се пият.
В световен план има тенденция за занижаване на референтните стойности на глюкоза и на холестерол. Според някои - може и конспирации да са - се прави под натиска на големите фармацевтични компании, за да се изписват милиони повече лекарства.

Не намерих и единен отговор на колко време да се прави Натоварване с глюкоза - някои твърдят, че веднъж установена ИР, не е добре да се товари организмът, някои препоръчват - веднъж годишно, други дори на 3-6 месеца.
Защото може би ще трябва да си направя ново, но може би е хубаво да има пауза. Или поне да направя няколко месеца диета и тогава.

Хубаво е да пробваш без хапчета. И съм съгласна, че масово се изписват просто за да се продават и бизнесът да върви. Не отричам, че има много хора, които са по зле от нас, но има ситуации в които първо човек трябва да пробва да си промени режима и ако тогава няма резултат да посегне на хапчетата.
Аз бях така. Като разбрах за ИР през първата година всъщност премахнах всички сладки със захар и напитките. Оставих хляба. Ядях предимно растителна храна и много рядко месо, яйца и други протеини. Въпреки това отслабвах, но бавно. После от форума почнах да проумявам някои неща за протеините. Включвах ги и тях, но отново не толкова често и малко се засили отслабването.Години съм ги мислела за враг и че се пълнее. Беше ми трудно да си променя мисленето, трябваше време.
В общи линии отслабвах средно по 10 кг на година. Това лято обаче твърдо вече реших да увелича протеините и мазнините. Бях на море и тамън бях стигнала 82 и се прибрах след 20 дни - 87 кила. И почнах по новия режим. Значи септември бях 87, а сега съм 77 вече. Тоест за 6 месеца 10 кг. съм махнала. Доста по-бързо от преди.
Глюкофажа го почнах, защото исках да отслабвам по-бързо. Но и той не помогна много, защото всъщност аз продължавах да набивам въглехидрати +  и хляб. Хляба го спрях преди година и половина някъде.  Да бавни, но въглехидрати, а протеини през 3 дни.
Все още обаче имам отрицателно мнение към месото, но го ям. Гледам да е чисто поне, ама не винаги успявам. Някак си ми отнема енергията. Виж като ям риба не е така.
И не смятайте, че съм много стриктна. Съгрешавам си 1-2 пъти в месеца. Особено по време на цикъл  Mr. Green

# 140
Елора, благодаря за съветите. И аз мисля така да направя - режим и спорт.
И също си мисля, че ако се махнат хляб и сладко, трябва да се компенсират калориите с полезни мазнини.
По принцип съм против нискомаслените продукти, защото именно те създадоха най-големия бум в затлъстяването на огромен процент хора.
За момента се опитвам да разбера кои въглехидрати все пак могат да се ядат, защото не вярвам и в режим с напълно ограничаване на въглехидрати.
Аз нямам килограми над нормата, поне по ИТМ, но имам желание да отслабна 5-10 кг.

Ще изчета и старата тема, ще ми е полезно.

# 141
Въглехидратите си ги набавям от зеленчуци, млечни продукти, орехи (по 30-тина грама дневно). Понякога хапвам по 50 грама несладък плод на закуска (ягоди, киви, боровинки, зелена круша). Засега ги държа много ниски, 30-35 грама на ден и свалям килограми. От преди три дни, когато се мерих последно, съм още 1 кг надолу. Станаха 6 от началото на месеца. Знам че не е хубаво, казаха ми го и тук, в друга тема, но нямам търпение просто. Откакто разбрах, че съм с ИР, килограмите ми станаха враг номер 1 в живота Simple Smile Направо се превърнах в анорексичка, нищо че съм с наднормено тегло. То това си е психическо състояние, не физическо. Играя си със здравето направо. Но и нямам апетит за повече. Ето днес исках да увелича малко калориите, въртях, суках, пак само до 1200 ги докарах. При това ядох цели 4 пъти Grinning

# 142
Елора, благодаря за съветите. И аз мисля така да направя - режим и спорт.
И също си мисля, че ако се махнат хляб и сладко, трябва да се компенсират калориите с полезни мазнини.
По принцип съм против нискомаслените продукти, защото именно те създадоха най-големия бум в затлъстяването на огромен процент хора.
За момента се опитвам да разбера кои въглехидрати все пак могат да се ядат, защото не вярвам и в режим с напълно ограничаване на въглехидрати.
Аз нямам килограми над нормата, поне по ИТМ, но имам желание да отслабна 5-10 кг.

Ще изчета и старата тема, ще ми е полезно.

Много зависи от това какво си яла досега и какво ще ядеш оттук насетне. Имам предвид, че промяната колкото по-голяма, толкова по-добре. Защото аз ядях промишлени количества сладки и други въглехидрати. И рязкото спиране се отрази. Бавно отслабвах, но пак отслабвах. И инсулина ми спадна. На мен дори само спирането на сладкото ми предизвика редовно идване на цикъла. Принципно го регулирах с прим оил преди, но все забравях да го пия и го зарязах. Откакто всъщност премахнах бързите въглехидрати, цикъла ми е железен. А ми е бил проблемен още от 15 годишна.
А ти щом имаш мъничка ИР и мижави кила, не си проблемна  и ти трябва ограничение на сладко и махане на хляба.
А за въглехидратите ще си прецениш сама кои да оставиш. Имам предвид бавните В, тоест полезните - плодове, зеленчуци, ориз, картофи, леща.
Има хора тук са много стриктни и дори плодовете не ги ядат. Но всеки човек трябва да си следи собствените реакции към храните. На един ще му понасят, на друг не.

Бледолилава, при отслабването е необходимо търпение. И бързото отслабване не е хубаво. Нито пък да се лишаваш от храна и да чувстваш глад. Но всеки организъм реагира различно.
Години съм се мъчила и ограничавала и точно търпението ми е бил голям враг. Защото от нетърпение да отслабна, виждам, че няма резултат, изнервям се и се наплюсквах.

# 143
Доколкото разбирам от разговорите ви, това състояние може да се излекува със спазването (с години) на подходяща диета, така ли? Тоест не е необратимо като диабета?
Диабетът също е обратим с правилно хранене
Виж в темата за ВМ НВД блоговете на Чоколата и Камелот (Камелот е лекар)
Няма да отнеме години, по-бързо става

# 144
Ооо, аз съм куча марка. И цигари така отказвам лесно, и ядене. При мен се получава някакво самовнушение, забранената храна ми става някак противна и не ме влече.Така съм отказвала и цигарите с лекота, а пуша по над кутия, че и от 14-годишна. Обаче качвах по 10 килограма (които вече наистина ми пречеха) и отново пропушвах за да ги сваля. Грешката ми е, че след последното раждане не свалих всички килограми, останах си с едни 20-тина излишни и реших, че мога да си живея и с тях. Не чувствах да ми пречат, ама на, пречело. Вече няма как да правя компромиси, ужасена съм от мисълта, че мога да стигна до диабет ако не взема мерки и това страшно ме мотивира.

# 145
ИР може да се лекува, но ние с ИР не сме като здравите хора. Ако се върнем към лошите навици и ИР ще се върне с бясна скорост. Така че е нужен режим до живот.
То дори и здрави хора могат да се  разболеят от ИР. Като злоупотребяват с години и организма не издържа в един момент.

# 146
Въглехидратите си ги набавям от зеленчуци, млечни продукти, орехи (по 30-тина грама дневно). Понякога хапвам по 50 грама несладък плод на закуска (ягоди, киви, боровинки, зелена круша). Засега ги държа много ниски, 30-35 грама на ден и свалям килограми. От преди три дни, когато се мерих последно, съм още 1 кг надолу. Станаха 6 от началото на месеца. Знам че не е хубаво, казаха ми го и тук, в друга тема, но нямам търпение просто. Откакто разбрах, че съм с ИР, килограмите ми станаха враг номер 1 в живота Simple Smile Направо се превърнах в анорексичка, нищо че съм с наднормено тегло. То това си е психическо състояние, не физическо. Играя си със здравето направо. Но и нямам апетит за повече. Ето днес исках да увелича малко калориите, въртях, суках, пак само до 1200 ги докарах. При това ядох цели 4 пъти Grinning
СЪвсем добронамерен съвет:внимавай с това гладуване, да не стане вместо "Да изпишеш вежди, да извадиш очи!".
Опасно е.
В момента топиш и доста мускули.Тялото ти не получава достатъчно енергия отвън, дори няма за базовия метаболизъм.И то я пести, първо като те държи уморена, за да нямаш сили да хабиш излишна енергия, и второ, като използва мускулите за допълнителна енергия.Защото те не са му жизнено важни, и без много мускулна маса може да оцелее, но виж, без мозък, сърце, дробове няма да може.И защото мускулите също хабят доста от така ценната му енергия.Та, държейки калориите толкова ниски, в момента повече си вредиш.
Разбирам страха, притеснението и желанието нещата да станат от днес за утре, но при положение, че това би трябвало да се превърне в постоянен начин на хранене и живот, закъде бързаш?
При установена ИР връщането към предишния начин на хранене е мираж.Или би трябвало да бъде, ако не искаме пак да се окажем болни.
Това е положението.Има ремисия, не и пълно излекуване.С подходящата храна, движение е напълно възможно ИР да се държи под контрол до живот и никога да не се стигне до диабет."Тайната" е в контрола на храната и начина на живот.
Колкото и да не ни се иска, яденето на хляб, тесто, торти и бисквитки трябва да остане в историята, или да е максимално рядко.
Яденето на плодове, зърнени, бобови, картофи и млечни е според всеки конкретен организъм.На едни им понася отвреме-навреме, на други не.И пак-контрол.Няма друг начин просто.

# 147
Бледолилава,
ах, как мечтая и аз да изпадна в такава мотивация. Много се радвам на хора като теб. Решават и го правят.
При мен проблема е по-скоро емоционален. Всичко е на психическа основа. Често изпадам в някакви емоционални кризи, които лекувам с храна. От там и проблемите с ИР. Много бързо се отказвам. Постоянството ми трае около 20 дена. После идва ПМС и всичко зарязвам.
Стратегии всякакви смених. За сега съм решила да се стремя към протеин във всяко хранене. Малко ми е трудно, защото не ям месо. Общо взето всеки ден яйца, риба, извара и кисело мляко.
Имам ужасен апетит, който забелязах че намалява след спорт. Така че, ако не друго, с редовните тренировки се надявам поне да контролирам прасето в мен.

# 148
Говорихме за акнето, ето къде може да е причината - хормонален дисбаланс, но както предполагах са го причислили към следствията от СПКЯ.

raja_nikol, картинката е от една статия, в която се говори за ИР през пубертета, която е свързана с хормона на растежа. След пубертета ИР изчезвала. Спомена, че ще правите бал на дъщеря ти, значи още може би е в този етап на активен растеж. Специално за вашия случай се замислих, защото момичето няма други признаци, характерни за ИР. Ето статията, ако четеш на руски, виж раздела за "Пубертет и инсулинорезистентность.":
http://www.beloveshkin.com/2017/01/kogda-insulinorezistentnost-b … vaet-polezna.html

Аз така се бях филмирала веднъж преди едно състезание на сина ми, като на профилактичния преглед му казаха, че имал шум в сърцето. Грабнах се веднага при най-добрия кардиолог, платен прием, да съм сигурна, че ще ни обърне внимание. Нищо му нямаше на детето. После разбрах, че през пубертета имало такива шумове, които не са опасни. Такива ми ти работи, само си изкарах акъла.

Пак с него, друг случай, но когато беше бебе. Една лекарка му постави диагноза астма и лошо ми стана. Инхалатор тръгна да му изписва. Пак се грабнахме и в София при един доцент, мисля че беше в някаква белодробна клиника в Горна Баня ли, Банкя ли, не помня. Човекът им тегли една майна на всички лекари, през които бяхме минали и каза - алергичен ринит от влажния въздух. Обикновено отшумява около тригодишна възраст. Така и стана. Така че не знам дали отчитат тези особености на различните възрасти лекарите. Май невинаги. Мисля, че няма да е зле да се поинтересуваш.

Последна редакция: пт, 23 фев 2018, 10:54 от Бледолилава

# 149
  • Ню Йорк
Доколкото разбирам от разговорите ви, това състояние може да се излекува със спазването (с години) на подходяща диета, така ли? Тоест не е необратимо като диабета?
Диабетът също е обратим с правилно хранене
Виж в темата за ВМ НВД блоговете на Чоколата и Камелот (Камелот е лекар)
Няма да отнеме години, по-бързо става

Потвърждавам! Аз бях с диабет тип 2, сега дори и с ИР не може да се каже, че съм или поне съм в лека форма Simple Smile Отне ми около 2 години и 25кг, за да се вкарам в ред Simple Smile При мен проблема е, че не спортувам, ако спортувах веоятно щях да имам доста по-добри резултати за по-кратко време.

Общи условия

Активация на акаунт