Инсулинова резистентност и отслабване - Тема 2

• 92 036
  • 803
  •   1
Отговори
# 255
Бъркаш, Грета, защото точно за висока КЗ се изписва метформин.
Аз затова спрях да го пия, защото с 1/2 Сиофор 850 мг, КЗ ми беше около 3. Rolling Eyes А иначе ми е около 4,5 - 5 на гладно. При мен на гладно и КЗ и инсулинът са ОК, проблем има след ОГТТ.
Майка ми е с диабет, пие за висока КЗ Глюкофаж. Тя не е имала никога изследван инсулин. Леля ми беше диабетичка над 20 години, също не е имала изследван инсулин, а беше на Сиофор.
То даже при диабет2 е излишно да се изследва инсулина, защото е ясно, че е по-малко. Вече за много напреднал диабет се изписва инсулин, иначе са на метформин.

# 256
  • София
На мен ми беше изписан за инсулин над 50. Захарта ми беше 5,8 или нещо такова, не помня вече. Не ми се струва висока.

# 257
На гладно ли беше 50?
Моят на гладно е 5,8.

# 258
Дева, сега ме притесни. Дъщеря ми е на Метформин, но КЗ и беше в норми, инсулинът след обременяването беше висок, на гладно не. Значи ли това, че може да и  падне КЗ? Доколкото знам, това състояние е по- опасно от високата КЗ. Скоро дори четох такава статия, че от висока КЗ не се умира, но от ниска да

# 259
  • София
DeVa®, на първия час. На втория беше още по-висок. на гладно беше добре-около 5-6.

# 260
DeVa®, на първия час. На втория беше още по-висок. на гладно беше добре-около 5-6.

Ясно, подобно на мен си.
Аз на първия час нямам, но на втория беше 78.

Не знам, Рая, правен ми е профил в болница, и ми излезе ниска КЗ, затова го спрях.
Опасна е хипогликемията, права си. Те затова го карат диабетиците да ядат В, защото пият лекарства. Аз избрах да се храня с минимум В и да не пия лекарства.

# 261
Имаше ли типичните усещания, когато ти падаше КЗ? Лекарката ни не знае, че сме на някакъв режим. Тя не ги е спряла съвсем въглехидратите де....надявам се са не се случи. Ако само изследваме КЗ достатъчно ли е или трябва профил да правим?

# 262
Профил се прави трикратно, след хранене.
Само КЗ не е достатъчно. Моята КЗ никога не е висока. Само веднъж, след сърдечен пристъп, беше 6,1. Аз от там тръгнах да търся причината и с много зор и неразбиране от страна на ендо-тата, стигнах до инсулина.

Имах симптоми, да. Не много силни, отмаляло ми беше и на сърцето не ми беше добре, пък съм с проблеми с ритъма и не е желателно.

# 263
  • Ню Йорк
Мен ме диагностицираха с диабет тип 2 преди 7-8 години. Изписаха ми метфогама и виктоза /която приемах 18 месеца/ и си останах на метфогамата. Изобщо не е вярно, че при диабет тип 2 инсулина е малко, напротив ужасно много е, но не се обработва "качествено". Метформиновите препарати подобряват чуствителността на клетките към инсулина. В началото инсулина е висок и съответно кръвната захар е ниска, но постепенно със задълбочаване на състоянието инсулина става все по-висок, а кръвната захар се повишава. Аз така се появих с кр. захар на гладно 7.8 и инсулин 330. Но каквото и да ви казват процеса е обратим Simple Smile
Някой питаше за симптоми при ниска захар: студена пот, разтреперване, замайване, сърцебиене. Винаги безпогрешно знам, ако съм смъкнала захарта или ако я вдигна Simple Smile Но не гадайте, а си вземете глюкомер, има и по 15-20лв модели.

# 264
Аз питах пак, не очаквах, че може и КЗ да пада, ужасно ме е страх от това. Направо ми идва да го спрем веднага, от 3 мес. го пие, сигурно е още много рано 🤔

# 265
Момичета, ясно ми е, че метформиновите препарати са за ИР. Опитах се просто да обясня, че не се дават заради висока кръвна захар. При ИР инсулинът е висок.

Какво бъркам?

Бледолилава, изследва ли TSH? При хипофункция също е трудно отслабването.

Пак казвам. Метформин се изписва за ИР и диабет тип 2.
Това ендкринолог ми го е казвал. Също  така си го пише и на листовката
Скрит текст:
Глюкофаж съдържа метформин, лекарство за лечение на диабет. То спада към група лекарствени продукти, наречени бигваниди.
Инсулинът е хормон, произвеждан от панкреаса, който спомага за усвояването на глюкозата (захарта) от кръвта. Вашият организъм използва глюкозата, за да произвежда енергия или за складирането й като резерв. Ако имате диабет, Вашият панкреас не произвежда достатъчно инсулин или организмът Ви не може да използва пълноценно произведения инсулин. Това води до повишено ниво на глюкоза в кръвта. Глюкофаж помага за намаляване на глюкозата в кръвта до нормалното ниво.
При възрастни пациенти с наднормено тегло, продължителният прием на Глюкофаж помага също за намаляване риска от усложненията, свързани с диабета.
Приемането на Глюкофаж е свързано със стабилизиране или умерено намаляване на телесното тегло.

За какво се използва Глюкофаж
Глюкофаж се използва за лечение на диабет тип 2 (наречен също инсулин-независим диабет), тогава когато диетата и физическите упражнения не са достатъчни за контрол на нивото на глюкозата в кръвта Ви. По-специално се използва при пациенти с наднормено тегло.
Възрастни пациенти могат да приемат Глюкофаж самостоятелно или с други антидиабетни продукти (лекарства, приемани през устата или инсулин).
Деца на 10 години, по-големи или юноши могат да приемат Глюкофаж самостоятелно или в комбинация с инсулин.

Още за ГЛЮКОФАЖ табл. 1000 мг. * 60 (GLUCOPHAGE tabl. 1000 mg. * 60), цена и информация от Framar.bg: https://apteka.framar.bg/30001005/%D0%B3%D0%BB%D1%8E%D0%BA%D0%BE … 0-%D0%BC%D0%B3-60

Галактическа принцеса, да ти кажа отскоро ми се върти в главата  да си взема глюкомер. Даже имало и модели, мерят и холестерола.

# 266
Принцеса, не знаех, че и при диабет 2 може да е толкова висок инсулинът! Rolling Eyes

А защо не го изследват тогава ендо-тата???
На моята братовчедка ѝ споделих за проблемите ми и тя беше безкрайно учудена какъв е този инсулин, който изследвам? При положение, че майка ѝ беше диабетик, много дълги години?! Rolling Eyes
Или им е все едно, след като медикаментите са същите, за ИР и диабет?

# 267
Но не гадайте, а си вземете глюкомер, има и по 15-20лв модели.

Ще ни препоръчаш ли някакъв?
Аз лично дори при натоварването нямам висока КЗ, само завишен инсулин на 60 и 120 минута.
Чудя се дали все пак е добре да не си взема и един глюкомер.
Дали има смисъл?

# 268

На моята братовчедка ѝ споделих за проблемите ми и тя беше безкрайно учудена какъв е този инсулин, който изследвам? При положение, че майка ѝ беше диабетик, много дълги години?!

И аз тук за пръв път научих, че се мери инсулин. Мен на бърза ръка ме диагностицираха с диабет тип 2, с един само профил на захарта. Сега ще трябва сама да си пускам изследване на инсулина, но се страхувам, че заради лекарството, което ми изписаха, резултатите няма да са реални. А не смея да спра лекарството.

Все повече се убеждавам, че такава сериозна диагноза като диабет се поставя ей така, с лека ръка. Да не говорим, че те оставят без никаква информация и подкрепа. Да, в интернет е пълно с информация, но пък всеки отделен случай  е специфичен и често с букет придружаващи заболявания. Така че задача на лекаря е да даде конкретни насоки, а не всеки да се самолекува. Макар, че какво друго ни остава...

# 269
Ами че аз война водих, да ми се изследва и инсулин. За какво ми бил??? Rolling Eyes
Две ендокриноложки ме убеждаваха, че нямало смисъл.
Е, да, ама се оказа, че има.

А при мен е от голямо значение да не е висок, защото ми влияе на ритъма на сърцето.
Иначе нямам други проблеми, слаба съм, проблеми с цикъл и окосмяване не съм имала.

Общи условия

Активация на акаунт