Бъбриви айляк дами чоплят НЕМСКАТА система в 197-ма тема

• 73 231
  • 769
  •   1
Отговори
# 180
  • Deutschland/HE
Тук е по-различен начин подреден материала, системата е друга. Дъщеря ми обича математиката, в България ходеше с удоволствие на състезания и се представяше добре, беше приета и в МГ след четвърти клас, но ние точно тогава се преместихме и ни беше малко сърдита. Сега се записва на всичко свързано с математиката, но няма време за сериозна подготовка (записала се е на толкова много неща, че едва сварва да си научи)

# 181
.Бибит.,

дъщеря ми е сега 5 клас в гимназия. В началното училище в 3 и 4 клас , госпожата избираше кой да участва в Кенгуруто. Дъщеря ми беше и 2 пъти. Сега в гимназията всички ученици от 5 клас бяха длъжни да участват в Кенгуруто. Отделно дъщеря ми се записа в математическия кръжок и оттам им предлагаха, който иска да участва в други математически  състезания, не съм обърнала внимание дали са олимпиади. Но е пожелание участието. Тя специално има желание да отиде на всички. Дават и примерни задачи, които да си решава в къщи преди всяко състезание.

П.С. Състезанията бяха досега 1-2 +Кенгуруто, да не си помислите, че всяка седмица е на състезание. Blush

# 182
Здравейте!
Обръщам се към вас с молба за помощ при отговор на някои въпроси и ще съм ви много благодарна, ако ме ориентирате. На кратко - мъжът ми работи от почти една година в Германия, но към българска фирма явяваща се като подизпълнител в голям немски завод. Договорът му (по бг законодателество) е за три години, но разделението ни идва много в повече и обмисляме да направим стъпки към това да се съберем. Идеята е аз и децата (момиче на 5.5 и момче на 1.5 г.) да се преместим в дадем момент при него. Нямаме брак, а срещам коментари, че това е много важно. Бихте ли ми казали защо? Определено не бързаме, защото искаме да направим всичко, което е по силите ни  нещата да се случат по разумния начин. Аз имам познания по езика, но са базисни. Дали сме си цяла една година (искаме да се съберем преди дъщеря ми да тръгне в 1 ви клас), в която аз и голямото дете да учим немски. Аз по образование съм филолог (френски език), както имам и следдипломна квалификация - преподавател по английски. В България съм работила основно учител по английски, като преди 5 години реших да сменя малко попрището и работих в университет, в административно звено обслужващо програма Еразъм, а след това за малко преди да родя второто си дете и като връзки с обществеността в една асоциация. Разбирам, че намирането на квартира е един доста сериозен проблем, но ако успеем фирмата, в която ММ работи ще плаща до 400Е. Знам, че и с намирането на работа за мен ще е много трудно заради малкото дете, както и заради това, че едва ли бих могла да работя в тяхната образователна система. Не се плаша от работа и съм наясно, че ме чака неквалифициран труд, но бих ли могла нещо да уча и да работя. Говоря за Розенхайм. Какво бихте ме посъветвали? Какво изпускам и какви са правилните стъпки според вас?

Последна редакция: пн, 19 мар 2018, 23:47 от BTD

# 183
  • Англия
Според мен нямате много време, защото голямото дете август месец би било в първи клас. Ако отложите и пристигнете чак догодина то хем ще е с една година след връстниците си, хем все още няма да говори езика. Бракът е изключително полезен от две страни-първо данъчни облекчения и второ децата и неработещият партньор са здравно осигурени от работещия. Иначе ти ще трябва да си плащаш доброволно около 170 евро, ако не се лъжа. За квартира мъжът ти трябва да се погрижи навреме, но жилище по-малко от 3 стаи и кухня никой няма да ви даде, дори се очаква всяко дете да има собствена стая. Може да потърсиш обяви и да видиш как вървят цените във вашия град, при нас под 900- 1000 евро е трудно да се намери(сравнително малък град с университет)
Едит: ето примерни жилища в Розенхайм, почват от около 700 евро без вкл.сметки https://www.immobilienscout24.de/Suche/S-4/Wohnung-Miete/Bayern/ … eim-Kreis/-/3,00-

# 184
  • München, Deutschland
БТД, най-общо, без много детайли, понеже познавам и района, нали и аз съм тук.

От Розенхайм може да се пенделва ежедневно и до Мю. Не е готино, но ако се намери добра работа е възможно. Имам колеги, правят го. Особено до южен Мюнхен са 40-45 мин с колата сутрин рано.

Във връзка с предишното, съветът ми е да не си и помисляш да идваш тук без книжка, активна. Т.е. да можеш да караш кола уверено, сама, без някой да седи до теб. Изискване е и в много професии. В Германия без кола си мноооого вързан.

Търси опции за работа като учителка по език, но не в образователната система, т.е. не в немско училище, защото наистина няма да стане, но като учител, който помага за нещо като допълнителни уроци, Nachhilfeunterricht. Знам, че взимат и без немската педагогика, т.е. без да си завършил за учител тук. Еьиците можеш да ги докажеш.

В Розенхайм също има университет, огледай позициите там, може дори да намериш на Teilzeit някаква тип секретарска / административна дейност.

Провери дали няма как да запишеш някакво ускорено обучение тук като например Bürokauffrau, това би ти отворило вратите към много административни дейности. Като дейност е лесна, но отговорна, защото трябва да се внимава да не се забрави нещо. Секретарки в големи фирми взимат добри пари.

Нещо, което може да работиш и без да си учил каквото и да е, съобразено е с ваканциите на детето, имаш много отпуска, но за жалост не е добре платено - Schulbegleiter. Представлява жена обикн на около 35-40 (обикн много по-млади не взимали), по възм самата тя да има дете и функцията й е да помага на дете със затруднения в обучението. Не непременно дете с увреждане, а такова, което лесно се разсейва, не внимава в час, разваля дисциплината... Тази жена сяда до него и го следи дали си записва домашното, което казва г-жата, дали решава задачата и т.н. Прави се до 4ти клас този Begleitung, та материалът няма да е особено сложен. Познавам наета чужденка на такава длъжност с лош немски, но особеността е, че има дете. Но деца и ти имаш, така че това няма да е проблем. Просто искат опит с малки (5-6 годишни) деца. Тази придружителка придружава детето през цялата година и почива през ваканциите. Понякога може да я карат да го вземе от къщи и да го заведе до училище, ако детето не може само да стигне до училище навреме, защото се разсейва по пътя, друг път може да се падне агресивно дете. Просто зависи какъв точно е проблемът... От въпросната придружителка НЕ се изисква да помага по същество със задачите или домашните, следи само в час какво прави въпросното й поверено дете. Като за начало, а и като за без квалификация, мисля, че дейността не е никак лоша.
Заплатата е все пак над минимална и ваканциите са огромен плюс. Отделно при болно дете, по немския закон май имаш право да отсъстваш до 2 седмици годишно по болнични, след това вече май трябва отпуска. Поне така знам от колегите с деца. Но ако твоето поверено ти дете отсъства по болест, ти също не ходиш на работа... Описах ти дейността, защото в Бг я няма, а пък ако знаеш някакъв немски, да просъстваш в началните класове ще ти е полезно и с цел да помагаш на собствените ти деца после.

Спирам тук, ако някакъв друг аспект на района те интересува, насреща съм.

# 185
Момичета, изключително съм ви благодарна за помощта и насоките. Ще имам всичко в предвид. Имам едно питане, което е във връзка статута на мъжа ми. Той както казах работи към бг фирма и е осигуряван по бг законодателство, а на тях не им е изгодно да го направят на немски договор. Има ли право и какви са начините тъй като трайно работи на немска територия да получи немски здравни осигуровки? Бях чела бегло, че има някакъв начин. Вероятно трябва да плаща някакви данъци сам...

# 186
  • Deutschland/HE
Момичета, изключително съм ви благодарна за помощта и насоките. Ще имам всичко в предвид. Имам едно питане, което е във връзка статута на мъжа ми. Той както казах работи към бг фирма и е осигуряван по бг законодателство, а на тях не им е изгодно да го направят на немски договор. Има ли право и какви са начините тъй като трайно работи на немска територия да получи немски здравни осигуровки? Бях чела бегло, че има някакъв начин. Вероятно трябва да плаща някакви данъци сам...

Има регулация за тези неща и скоро я променяха, по спомен човек може да е максимум 6месеца командирован в Германия (ЕС) и да е осигуряван по българското законодателство. Сега може да ползва само ЕЗОК, която е за спешни случаи.

# 187
Да, той в момента има и ползва такава  ЕЗОК като на командировките му се водят по 10 седмици и си идва за една в БГ, но идеята е ние да заминем там трайно , което изисква немски здравни осигуровки.

# 188
  • Deutschland/HE
Да, той в момента има и ползва такава  ЕЗОК като на командировките му се водят по 10 седмици и си идва за една в БГ, но идеята е ние да заминем там трайно , което изисква немски здравни осигуровки.

Това срещнах току що, не знам до колко може да се вярва на сайта Петел, но е все пак някаква насока, за да се търси отговор на въпросите.
https://petel.bg/Evropa-odobri-novi-oblekcheni-pravila-za-komand … abotnitsi__256258

# 189
Много полезни са всичките Ви мнения! Във връзка с последните коментари искам да попитам какви са възможностите за работа с българска диплома Начална педагогика с английски?

# 190
Бибит, относно твоето питане - в гимназиите тук предлагат разни конкурси, но не съм натискала моите деца за тях, защото напрежението в учебния материал им е достатъчно голямо, за да ги тормозя и с участие в такива странични неща. Предпочитам спокойни и доволни от себе си деца. В нашата провинция гимназиите са по програмата Г8 и програмата им е ужасно натоварена.

# 191
Вечерница,
и в нашия град гимназиите бяха Г8 до тази учебна година. Видяха, че така не става и децата се отказват от много допълнителни занимания заради по-големия натиск и от тази учебна година минаха отново на Г9, предивнитв класове от 6 нагоре си продължават по програмата Г8. Та за последното ти дете може би има шанс нещо да се измени и във вашия град/провинция.

# 192
Много полезни са всичките Ви мнения! Във връзка с последните коментари искам да попитам какви са възможностите за работа с българска диплома Начална педагогика с английски?

А предучилищна педагогика имаш ли?

# 193
  • с/у ОколоМръсТното
Без да имам претенции за сведуща... Онзи ден мернах френска детска градина (мисля, че е частна). БТД, ето още един вариант.

# 194
Има и билингуални детски градини, примерно с английски и немски. Варианти има доста. Затова попитах дали има предучилищна педагогика.

Общи условия

Активация на акаунт