Студенти в UK - 9

• 104 448
  • 779
  •   1
Отговори
# 540
  • Варна
alisson, то и моят не бих го нарекла чак "харизматичен " , нормално момче си е . Няма притеснения от общуване ,но и не е много напорист. При него основен момент беше ,че фирмата се интересуваше от нещо , върху което той е разработвал в дипломната си работа/ дисертация по тяхному/ + помогнаха и 2-те години стаж, които направи докато учеше.

duNdence, големи перипетии сте имали вие.. Затова и аз смятам ,че е добре да се пише и за тези неща, за да се знае ,че не всичко е безпроблемно, ами си трябват доста усилия да се намери работа.

Пък ей това , много ми хареса , цитирам те  " Най-забавното беше, че след тази оферта получи още няколко от други компании, в които беше кандидатствала. Ама като не се усетиха по-рано, че губят ценен кадър...  Grinning Grinning Grinning  " Ми тъй , ами да са се усетили , българчетата са работливи Hands Ok Hand

Ние също не сме усетили пренебрегване относно националност, но във фирмата на сина има всякакви националности, а англичани май почти няма в неговия отдел /компютърния/. Но пък и други българи няма.

Като гледам, повечето за работа в тази област пишем и все различни ситуации са се получили, та май наистина е трудно да се обобщава.

Последна редакция: пт, 13 юли 2018, 11:15 от Сребърна паричка

# 541
  • Пловдив
Още нещо да питам.Сега когато децата вече са завършили и работят там как стои въпроса със здравните осигуровки? ?Тук плащате ли нещо?

# 542
А как давате парички на детето? Гледам, че има сметка в паунди на ПИБ, това дали е удачно или да му направя сметка в евро и от там да плаща?

# 543
А как давате парички на детето? Гледам, че има сметка в паунди на ПИБ, това дали е удачно или да му направя сметка в евро и от там да плаща?

След като си откри английска сметка,  превеждаме парички на нея чрез Transfer  wise.  Става бързо и проучванията показват, че курсът е най-изгоден.

# 544
  • В най - голямото село
Ние миналата година и открихме сметка в Нат Уест. На нея и е много удобно там с картата.

# 545
  • Вече на светло в София
Точно в ПИБ ползваме. Няма такса за превод, ако изпращача има сметка в банката.

# 546
Няма смисъл да правите сметка в паунди към българска банка. Левовата върши същата работа и е по-лесна за поддръжка. А сметка в банка на Острова е задължително да се открие.

Последна редакция: пт, 13 юли 2018, 21:38 от dote

# 547
Като ви чета, оставам с убеждението, че децата ви не отиват за 3+ години в UK, а за около 3 месеца. Голяма драма с тия български банкови сметки, голямо чудо.
Две седмици максимум изисква ваденето на британска банкова сметка и дебитна карта.
Ама мама да контролира...
Пък и няма защо да има първоначално необходимата сума в кеш, може да обърка нещо "детето"  Rolling Eyes

# 548
Cool_witch, иронията е излишна. Както британската, така и българската банкови сметки са необходими. И е нормално да се притесняват хората.

# 549
  • UK
Относно работата, стажовете, расизма, етц.

Зависи къде си и какво учиш. Разисъм и дискриминация на места има, няма какво да се лъжем. В собствената ми компания третират студентите-стажанти по-различно и ако работата ми не беше спокойна през учебната година и не можех да си ходя когато си искам и по колкото часове искам, отдавна щях да съм напуснала. Отне ми повече от година и половина да изградя име и репутация, заради които да ми позволят да се възползвам от бенефитите на останалите работещи - гъвкаво работно време, 39 часа до 41 часа работна седмица през ваканциите, пълен достъп до всички вътрешни системи. Да не говорим, че трябва сама да си поискам повишението на заплатата, полагащо се годишно на всички. Иначе просто не ти я преглеждат, останалите студенти-стажанти са седели по 3 години на стартова заплата, което никъде не се случва. Аз обаче си я искам и ми се дава, защото ми се полага. Bowtie Не мога да се оплача от нарочно лошо отношение от колегите си обаче - като нормално човешко отношение всичко е ок. Просто нещата с бенефитите и задачите, които се дават понякога не са много окей.

Университетите всяка година бълват десетки студенти. И това са студенти, идващи от различни среди - от топ университети като Оксбридж до такива, за които повечето хора вероятно не са и чували. От тук насетне идват няколко фактора, които, лично аз смятам, че афектират шанса да си намериш високо квалицифицирана работа.
1. Крайната оценка на дипломата - повечето обяви в добри фирми с добри условия изискват успех поне 2.1, много от по-елитните компании изискват директно Фърст.
2. Престиж на университета - много компании първо минават през кандидати от списък с най-елитните университети на острова, защото се водят от мисълта "колкото по-трудно е да влезеш, толкова по-трудно е да излезеш, особено с добра оценка". Възможността в по-престижните университети броят на по-развити и мотивирани хора да е по-висок, отколкото в други заведения, е по-висока. Това е от разговор с мениджър и от разговор с рекруитър.
3. Извънкласни дейности по време на следването - няма какво да се лъжем, много хора смятат, че едното висше им е достатъчно да си намерят добра работа. Няма как да стане при тази конкуренция. Всяка извънкласна дейност е важна - стажове, общества, почасова работа, семинари, конференции, хакатони, спорт, други събития + доброволческа дейност. На няколко интервюта в миналото са ме питали дали съм ходила на състезания свързани със специалността ми и какво правя в свободното си време. Обикновено не остават очаровани, ако установят, че кандидатът не се развива допълнително (не задължително в самата индустрия, а като личност).
4. Процес на кандидатстване - слабо, неграмотно СиВи, липса на кавър летър, презентация по време на интервюта, неупражняване на отговаряне на въпроси според типа на интервю. Тези кандидати дори не получават особено замисляне над кандидатурата. Всеки университет има свой собствен кариерен център. Хубаво е всеки студент да го посети, да обсъди със съветниците как да се представи в най-добрата възможна светлина и да се запознае възможно най-добре с процеса на кандидатстване.

Според мен тези са главните неща, които могат да афектират намирането на работа. Общо взето целта е да се "продадеш" възможно най-добре. Ако се представиш като забит и некомуникативен, напълно възможно е дори да си добър да бъдеш отхвърлен (два такива примера около мен).

Стана дълго, може да се стори на някого и грубо, но това е, което съм видяла от личен опит. За момента позициите, към които съм се стремяла, съм си ги печелила, така че смятам, че имам една окей идея за ситуацията около мен.

# 550
  • Пловдив
adorable™ Поздравления и много здраве и късмет ти пожелавам.Точно и ясно.

# 551
Здравейте!
Пиша ситуацията от днес.Трябва да преведа 6000 паунда за общежитието до7 дни.Искам да питам тук последно,дали някой е плащал общежитие от БГ по начин различен от платформата за настаняване,където единствения начин е да се плати с карта.Разликата между UniCreditBulbank и Transferwise е само 180лв,но все пак,ще се радвам,ако си ги спестя.Ако се сещате и за други варианти,пишете.
Благодаря на тези,които ще се включат!

# 552
Аз бях останала с впечатление, че сега се плаща само депозит от 250 паунда, а не целия наем. Как мога да разбера това предварително? Проблемът е, че през август ще пътуваме и ако в този период дойде потвърждението, щях да моля някого да плати депозита. Ако за седмица трябва да се плати 6000 паунда, ще стане по-сложно.

# 553
  • UK
Cool_witch, иронията е излишна. Както британската, така и българската банкови сметки са необходими. И е нормално да се притесняват хората.

А защо е необходима българската банкова сметка питам, като студент, живеещ пета година във Великобритания, който не е имал българска банкова сметка за нито една от тях? Не си усложнявайте живота с излишни неща.

Иначе и аз се подписвам под всичко, което adorable е казала, като добавям, че почти всеки университет в UK има кариерен център, където се предлагат услуги тип помощ със сиви/мотивационно писмо и тренировъчни интервюта, препоръчвам на всеки завършващ студент да ги посети, а понякога даже предлагат тези услуги на хора завършили в последните три години.

# 554
Има въпрос за евентуално плащане с карта 6000 GBP. Това ме подсети да напомня за друг момент. Проверете си  лимита за плащане с карта при  покупка. Някои са с максимален лимит 7000 лева.  В банката ще трябва да поискате увеличаване на лимита при възможност за съответния бранд и клас на  карта.

rebus99, проверете в условията за настаняване на вашия университет.

Общи условия

Активация на акаунт