Студенти в UK - 9

• 104 158
  • 779
  •   1
Отговори
# 690
  • гр. София
ivandim, животът и издръжката на студент в Англия е много скъп. Самото заминаване в началото изисква определен не малък финансов ресурс за заплащане на общежитие, самолетен билет, учебници и храна. Освен това, ученето в Англия никак не е лесно. Ако не поддържаш високи академични резултати, се налага да прекъснеш. Трябва сериозно да обмислиш дали ще можеш да издържиш едновременно да учиш и работиш.

# 691
Здравейте!
Първо искам да пожелая на всички приети успех със следването.
Тази година ще бъда 12 клас и от години си мечтая да уча в UK (по-скоро Англия, заради placement year). Проблемът е там, че трябва абсолютно сам да се издържам, защото няма кой да ми изпрати достатъчна финансова подкрепа (забелязах, че повечето студенти навън са от по-богати семейства).
Края на този месец ще си подам документите (по-рано, защото първо желание ми е Оксфорд). Притеснява ме, че ако ме приемат ще трябва да работя доста и да не отделям време за ученето си, защото ще живея само с това, което изкарам.
Вие какво може да ме посъветвате? Вашите деца вземат ли стипендии? Относно специалността, искам да уча Politics/ International Relations.
Аз мога да те посъветвам да се информираш повече за всичко:
- За университетите - като почнеш от подаването на документи (което няма как да стане края на този месец), специалностите, та чак до евентуалната ти реализация след като си минал през "мелачката" сам.
- За стандарта на живот в Англия и минимума, който трябва да покриеш.
Да си поговориш с родителите ти, да получиш подкрепата им и да измислите заедно как ще те издържат ТЕ поне първата година.
Ако си мислиш, че самолетът каца, настаняваш се и от следващия ден почваш работа, не мислиш правилно. Трябват ти едни 6 месеца, за да се ориентираш къде си и как ще балансираш в ученето. Защото в UK образованието е основно самоподготовка.
За стипендии в Англия забравИ. Тръгваш с нагласата, че няма, защото и да успееш да се класираш, най-вероятно ще ти приспаднат сума от нещо. Пък ако стане, ще е приятна изненада. 
И още мога да пиша, но засега няма смисъл.
Успех!

# 692
Ivandim, със сигурност не всички учещи навън са от богати семейства, повярвай ми 😊  
Абсолютно съм съгласна с Уич, че трябва да имаш финансова подкрепа от родителите си поне първата година. Ако си чел внимателно темата, вече знаеш, че повечето първокурсници са на общежитие, а там се иска или част, или цялата годишна вноска, която е от порядъка на 4-5000 паунда. Така че трябва да имаш най-малкото тази сума. Не можеш да започнеш законно работа без необходимите документи, а за да ги получиш отнема време.
Проучи как стоят нещата със стипендиите. Има университети, но те не са много, в които отпускат стипендии. Казваш, че си се насочил към Оксфорд. Нямам лични впечатления за там, но скоро говорихме с моя позната (българка, живееща от много години в Англия и омъжена за англичанин), чийто син учи там. С изненада разбрах, че синът и е подписвал декларация, че няма да работи по време на обучението си в университета. Така си гарантират, че ще се отдаде изцяло на образованието си. Споделям това, уточнявайки, че синът на познатата ми е британски гражданин, но вероятно това важи за всички студенти в Оксфорд. Та в този ред на мисли не знам как ще ти се случат нещата да учиш там и да работиш едновременно с това. Имаш още малко време- питай, проучвай и дано вземеш най-доброто решение. Успех!

# 693
  • София
На дъщеря ми от Оксфорд й изпратиха писмо относно необходимите финанси. Пишеше, че "не е разрешено" студентите им да работят, дори и през ваканциите, тъй като се очаква да се занимават усърдно с академичното си развитие. При много извънредни обстоятелства може, но трябва да получат специално разрешение. Стипендии при нисък семеен доход имат, включително за европейски студенти. Пишеше, че за живот през първата година са необходими 9 000 - 14 000 лири, включващи всичко без таксата.

# 694
Здравейте! Интересувам се как е най- изгодно пътуването от България до Ню Кясъл.  Трябва да заминем на 20.09. За първа година сме и още сме доста неориентирани.

# 695
  • гр. София
През 2009 г. ние пътувахме до Лондон, Хитроу със самолет на Луфтханза за 400 паунда на човек, тогава нямаше нискотарифни авиокомпании и след това с влак до Нюкасъл. Може и от София до Манчестър със самолет и после с влак. Така пътувахме за  завършването на дъщеря ми, защото Бербатов тогава играеше там и синът ми искаше да види стадиона, така че атделихме няколко часа за Манчестър. Вътрешните полети тогава бяха много скъпи. А влаковете им са чудесни, с интернет и масички, можеш да хапнеш, да гледаш филм. Цените на билетите се променят всеки час, варират в зависимост от час пик и можеш да си ги купиш на много изгодна цена.

# 696
Не пишеш колко човека ще пътувате, но вече е много късно да питаш за изгодно пътуване. За такова имате шанс, ако купите самолетни билети май-юни. Иначе гледаш най-близкото летище и после с вътрешен транспорт. Варианти да искаш.
Университетите обикновено предлагат транспорт за първокурсниците от най-близкото летище. Прочетете.
За придружаващи ги лица, обаче, по-скоро не.

# 697
Много благодарим за информацията! Успех на всички деца!

# 698
Здравейте! Интересувам се как е най- изгодно пътуването от България до Ню Кясъл.  Трябва да заминем на 20.09. За първа година сме и още сме доста неориентирани.
Може да пътувате до Глазгоу с Райънер и  до Ню Касъл са около 200 км. А от октомври Райънеър започва да лети до Единбург, от където са 140 км.

# 699
  • UK
Здравейте!
Първо искам да пожелая на всички приети успех със следването.
Тази година ще бъда 12 клас и от години си мечтая да уча в UK (по-скоро Англия, заради placement year). Проблемът е там, че трябва абсолютно сам да се издържам, защото няма кой да ми изпрати достатъчна финансова подкрепа (забелязах, че повечето студенти навън са от по-богати семейства).
Края на този месец ще си подам документите (по-рано, защото първо желание ми е Оксфорд). Притеснява ме, че ако ме приемат ще трябва да работя доста и да не отделям време за ученето си, защото ще живея само с това, което изкарам.
Вие какво може да ме посъветвате? Вашите деца вземат ли стипендии? Относно специалността, искам да уча Politics/ International Relations.

Давам ти още един вариант - не подавай документи тази година, намери си работа, дали в България или някъде в чужбина, работи си една година и си спести колкото можеш повече пари. За Оксбридж не знам дали това би ти свършило работа, не позволяват на студентите си да работят и не си струва да го запишеш и после да не "изкласиш".

# 700
nel.ds, дъщеря ми учи в Нюкасъл. Първата година като отивахме бях взела билети на SAS  Букурещ-Копенхаген-Нюкасъл по 120 евро. Това беше добре и като цена и като прекачване. Но после търсех възможно най-евтините варианти, а никак не е евтино. Напр. пътувала е с Бритиш с прекачване на Хийтроу. Също така влак от Нюкасъл до Лондон и после от Лутън. Пътувала е и от Станстед, пак с влак и после самолет от Станстед. Всякакви варианти оглеждаме, които са най-евтини. Но и влаковете им са скъпи.

# 701
Здравейте! Някой знае ли нещо за LES school ? Чудя се дали да кандидатствам сама или с тяхна помощ.

# 702
Категорично сама. Само ще си дадеш парите напразно. Не толково трудно, колкото може би ти изглежда сега. Изчети всички теми. На първа страница има прикачени линкове за всичко. Ако се затрудниш все пак някъде питай. Винаги някой ще ти отговори. Успех.

# 703
Какви медицински документи трябва да носят новоприетите студенти във Великобритания, в частност в Шотландия? Направените имунизации могат ли да се удостоверят с превод от здравно-осигурителната книжка /синята книжка/ или е необходимо удостоверение от ХЕИ? Личният лекар трябва ли да издава някакъв друг документ?

# 704
Какви медицински документи трябва да носят новоприетите студенти във Великобритания, в частност в Шотландия? Направените имунизации могат ли да се удостоверят с превод от здравно-осигурителната книжка /синята книжка/ или е необходимо удостоверение от ХЕИ? Личният лекар трябва ли да издава някакъв друг документ?
Никакви (ако не боледува от нещо специфично).

Общи условия

Активация на акаунт