Минималистичен начин на живот

  • 559 081
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 5 265
  • MI
  • Мнения: 11 890
Да, ако е за пестене с някаква цел, със сигурност без много неща може. Исках да кажа, че не се дебелее от Коледа до Нова година, а от Нова година до Коледа, както казват италианците. Т.е. важно е всекидневно какво правиш, не по празниците какво си си позволил. Simple Smile
Мидите Сан Жак по принцип се правят за предястие, най-често пълнени. Затова казах колко може да изядеш, в смисъл че в крайна сметка не излиза особено скъпо....

# 5 266
  • Мнения: X
Галинор и аз това писах, може да се живее и без изгъзици в яденето, не съм убедена, че макадамията е по полезна от нашите орехи, или мангото от божествените ни праскови! Simple Smile
Всичко е въпрос на вкус.
За мен всичко изброено ми давa различни вкусове и ние много по-често купуваме манго примерно пред праскови и пекани пред орехи Simple Smile Просто предпочитания.

Харесваме шопската салата и луканката също толкова колкото пресните торелини пълни с  рикота и спанак, и с Пармеджан и рукола.

Иначе киш , палачинки/ хлебче с бадемово брашно са много популярни в кето средите примерно. Във веганските среди са други, а в гастрономските среди са смесица от всичките Simple Smile

# 5 267
  • В заешката дупка
  • Мнения: 5 554
Е, то пак опираме до навици, стил и начин на живот.  За един кампера може да е излишен, но за друг да е нужен, защото обича този вид почивка. А аз, познайте, живейки в Исландия, дали не ям редовно сьомга. Но спокойно мога да живея без черноморска скумрия. Simple Smile

# 5 268
  • Мнения: 33 799
А аз, познайте, живейки в Исландия, дали не ям редовно сьомга. Но спокойно мога да живея без черноморска скумрия. Simple Smile
И да не можеш ще трябва да се научиш, защото скумрията в Черно море вече е изчезнала! Wink Намират се рядко единични екземпляри, но няма стопанско значение. От  1985 година е включена в Червената книга на България! Confused
Yummy Mommy не е съвсем въпрос на вкус в България, просто тук тези неща са скъпи, защото не са местни, и не всеки може да си ги позволи, или може, но с цената на лишаване от нещо друго. Аз също харесвам пекан доста повече от нашите орехи, купувам го, но като глезотия...! Ако почна да правя кекс със сигурност няма да сложа пекан! В САЩ макадамията беше евтина, можеше да си ям колкото искам, но аз пък не я харесвам! Предпочитам лешници...!

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 23:28 от mimi.7299

# 5 269
  • В заешката дупка
  • Мнения: 5 554
Да, очевидно не съм наясно хич с рибите по българския пазар и в Черно море. Simple Smile А каква е скумрията, която се продава на българския пазар, че ми стана любопитно?

# 5 270
  • Мнения: 33 799
Да, очевидно не съм наясно хич с рибите по българския пазар и в Черно море. Simple Smile А каква е скумрията, която се продава на българския пазар, че ми стана любопитно?
Вносна, океанска, разтоварвала се в Амстердам и от там за другите страни...но пак цената е ниска! За разлика от лаврак и ципура! Хубавото и е, че е дива т.е. не се гледа с храни с неясен състав, както примерно норвежката сьомга!
https://www.24chasa.bg/ojivlenie/article/6584215

Последна редакция: сб, 06 юни 2020, 23:49 от mimi.7299

# 5 271
  • Мнения: 14 969
... не е съвсем въпрос на вкус в България, просто тук тези неща са скъпи, защото не са местни, и не всеки може да си ги позволи, или може, но с цената на лишаване от нещо друго.
А трябва ли!?
Аз лично съм голям привърженик на теорията, че храната на човек трябва да се състои от продукти, характерни за и отгледани в съответния географски регион. Те са ни генетично познати (може ли така да се каже?). Те са и по-пресни и чисти. Притрябвало ми е аржентинско говеждо или индийско манго, дето ще ми го влачат с кораби в продължение на месеци, пръскат с консерванти и поливат с всякакви химии срещу насекоми и гризачи в трюмовете, ако ще и златно да е. Мога да си ги позволя, но не желая да ги ям постоянно. Да опитам, да имам представа какво е - да, но иначе чудесно си карам с нашенските вкусни балкански домати, кайсии, смокини, рибки... Да не изброявам, че вече стана късно за храна Simple Smile

# 5 272
  • Мнения: X

Yummy Mommy не е съвсем въпрос на вкус в България, просто тук тези неща са скъпи, защото не са местни, и не всеки може да си ги позволи, или може, но с цената на лишаване от нещо друго. Аз също харесвам пекан доста повече от нашите орехи, купувам го, но като глезотия...! Ако почна да правя кекс със сигурност няма да сложа пекан! В САЩ макадамията беше евтина, можеше да си ям колкото искам, но аз пък не я харесвам! Предпочитам лешници...!
Да, може и така да е.
Скрит текст:
При нас орехите и пеканите са еднакви на цена. Всичко е скъпо тук, та няма как да ги сравнявам по цена. Само по вкус и предпочитания. Обичам орехи също и периодично сменям като ми омръзнат.

Примерно преди харесвах кашу и бадеми, а сега повече харесвам пекани и шам фъстък и купувам тях повече.
Макадамия и бразилски орехи хапвам, но рядко. Не са ми така вкусни.

Но дъщеря ни живее за манго, брюкселско зеле, броколи, аспержи, диня, грозде, череши, къпини, ананас и купувам тях за нея. Не че не яде ябълки, круши, праскови, сливи, банани, кайсии, портокали, мандарини, ягоди, малини, боровинки, папая и какво ли още не, но предпочита тези плодове.

Глезотия биха били неща, които не са регионални и са по-скъпи като скариди примерно или бг лютеница и луканки Simple Smile

Последна редакция: нд, 07 юни 2020, 01:00 от Анонимен

# 5 273
  • В заешката дупка
  • Мнения: 5 554
И аз предпочитам местни продукти. Но не заради щуротии като “генетична близост”. А защото са пресни, повече знам за тях какви са и що са, а и заради по-малкия екологичен отпечатък. Но не се храня само с такива. Освен, примерно, вносни ябълки (местни по разбираеми причини няма) си купувам често и вносна лютеница. Simple Smile

# 5 274
  • София
  • Мнения: 18 722
Смо да вметна, че специално кишът е едно сравнително просто и не особено скъпо ястие. Напълно съпоставим с нашенски солен кекс или тутманик, но се прави по-бързо. Simple Smile
Истинският минимализъм в кухнята, според шеф-готвачите, често е скъп. Типичен пример е гурме кухнята.
Останалото е въпрос на вкус. Ние купуваме и родни, и вносни стоки. С еднакво удоволствие ядем по 1 ябълка на ден, но и поне 2-3 ананаса на седмица. Правим си и обикновена салата, и гуакамоле. Разбира се, залагане на местни продукти, по възможност от производител, заради възможността стоките да са пресни и да не са обработвани химически, заради дълго транспортиране.

# 5 275
  • Мнения: X
Опитвам се да минимизирам и бройката тигани, тенджери, тави  и прочие пособия. Също както редуцирах сервизите и бройките чаши за кафе и чай. Но имам още много работа и път явно.

Нашите местни продукти тук не са по-евтини примерно, което е супер странно, но най-евтината храна е именно въглехидратната.  Най-евтини са питки, хлябове, спагети, десертчета, сладкиши, картофи и т.н.
Пресните плодове, зеленчуци, хубаво месо/масла и млечни са скъпи.

От няколко дни ме е подгонил пак мерака да хвърлям и ме сърбят ръцете да подредя още. Само чакам да свърша работа на 25ти юни и да се активизирам да даря и пусна за продаване ненужните ни дрехи, играчки, детски легла, колички и чудесии. Wink Супер готино е чувството да подредиш всичко красиво и да няма излишъци.

# 5 276
  • София
  • Мнения: 45 050
Ох, само чакам мм да замине и как ще се развихря! Че сега не ми дава даже да чистя с прахосмукачка.

# 5 277
  • Мнения: 15 996
Прост пример за вечера на четиричленно семейство.
Едно пиле на прИмоция 4лв на кг. За да стигне за трима( без мен )  е около кило и осемстотин. Катосе изпече заради фирата става около 1,500 , като махнеш костите стига за моите трима за вечеря. От там 2,5  кг картофи, тук съм включена и аз като порция . Ако ги беля заминава на кило около100-150гр обелка, че и леко се спихват. Ако са мити ги четкам ипека с обелките, но пак се спихват. На пилето малко чесън, чисто масло за обмазване на пилето . Салата също да има ( домати краставици лук или зеле моркови или стъргани моркови...)  - някой сезонен плод, малкосладко до тук около 20 лв , но трудно се побирам в 20.  За месец 600.Само за вечеря. За четири човека. Какво мога да икономисам от тук. От пилето - нищо. От картофите - въпросно. От салатата - да е зеле че е по -ниско като цена ама не става всеки ден зеле. Зехтинът купувам на промоция, маслото също.  От чесън за пилето мога да икономисам но не става толкова вкусно казват моите. От плодовете  също не стаева - плод под 2,50 кг не се сещам даже на промоция. Не знам как става това с 200 лв на месец за храна. Особено ме развесели бутилката зехтин за една година.

Ако правя спагети болонез -кайма около кило и 200 , има фира и тя , до тук съм на около 12  лв. Говоря за месо което съмкупила за 9-10 лв килото и са ми го смелилил. Иначе ако купя кайма готова от нея 1/3се стапя и остава неизвестно какво. Като сложа консерва домати на промоция от половин кило малко над два лева. И тук не мога да подна под 20 лева. Ако направя гювеч или супа, към него отрябва да има "гарнитура " - кюфтенца, пържолки, бутчета. Имам двама члена на семейството от мъжки пол единия 80 другия 90 кг. И щерка ми и тя не е от злоядите. Всички сме и физически активни. На разходка правим по осем - десет км.

А има закуска, за децата и обяд, не виждам как бих могла да се доближа до описаните преди в темата цени за изхранване дори с планирано пазарене и изхранване.

# 5 278
  • Мнения: X
150х4 колко прави?
А 200х4?
А 250х4?
Сега сметките някак излязоха ли?

# 5 279
  • София
  • Мнения: 45 050
Аз съм заложила по 25 лв на ден. Пак толкова.

Общи условия

Активация на акаунт