Минималистичен начин на живот

• 559 506
  • 12 091
  •   1
Отговори
# 11 730
  • София
На мен също ми е жал да хвърлям книги или да ги гледам хвърлени до кофите, или пък да ги продават частни лица по левче и никой да не си взима.
Имаме много излишък, общо взето Светкавица е описала подробно какъв е пътят, сложно е с по- старите книги.

# 11 731
Жената от поста на Светкавица е казала истината. И в читалището, и в библиотеката дават книги за рециклиране. Дарявала съм в библиотека и знам, че запазват това, което им е необходимо, останалото заминава. Нямам скрупули в това отношение. Идеята е аз да се "оттърва", но не и да държа сметка какво ке случва с вещите след това.
Есме, пусни ненужтото за подаряване.
Умалели дрехи от децата подарявам, което не става плюс наши дрехи отиват в контейнера за рециклиране на дрехи. Някои влизат в употреба покрай ремонта на къщата. Отне ми мтого години да се оттърва от страха да не изхвърля нещо, че може да потрябва или по-лошо - да нямам пари да си го купя когато ми трябва.

# 11 732
moonriver коментара не беше насочен към изхвърлянето на стари книги, а демонстрацията на превъзходство и интелигентност на притежателите на такива. Не стана дума за четене, а за притежание.

# 11 733
  • София
За много хора, мен включително, притежанието е неразривно свързано със самото четене. Не обичам да взимам назаем или да чета онлайн. Харесва ми да си имам книгата, ако много ми допадне особено.

Не мисля, че се демонстрира превъзходство. Повечето свързват хвърлянето на книги подсъзнателно с отхвърлянето на литературата, което е и факт в последните години. Издават се селф хелпове на килограм, а се гледа с презрение на класиките. Хората масово са неграмотни и нямат потребност от такива занимания. Дай им софрата, балоните, вейповете и да живее трудът.

# 11 734
Читалищата вече дори и в малки селца получават нови книги по програми и искат от частни лица нови издания, ако ще е подарено.
Няма програми да са депо за рециклиране, че да се затрупват с нечий ненужни вещи.

Трябва да има на обществените места такива фургони да приемат книги, както е с дрехите

# 11 735
  • София
До Кристал нали имаше едно стъклено, където можеш да занесеш, да седнеш и почетеш?

# 11 736
Аз не разбирам възмущението от оставянето до кофата за боклук ,живяла съм в чужбина и там хората нямат скрупули в това отношение -оставят ненужното и си прибират нужното ,независимо дали книги или диван .Нямам нерви нито да трупам ,нито да търся специални ресипиенти  на ненужните  ми вещи.Това снимане на книги оставени до контейнера и цъкане с език ми е непонятно ...ми вземи ги като са такава ценност ...

# 11 737
Освен в малки селски читалища, обикновено на книги се радват и в пенсионерските клубове. Струва си да се попита.

# 11 738
Ако някой е толкова отговорен за книги и му се разкарва към морето - на много места има такива стелажи. В същност по курортите може.
За много хора, мен включително, притежанието е неразривно свързано със самото четене. Не обичам да взимам назаем или да чета онлайн. Харесва ми да си имам книгата, ако много ми допадне особено.

Не мисля, че се демонстрира превъзходство. Повечето свързват хвърлянето на книги подсъзнателно с отхвърлянето на литературата, което е и факт в последните години. Издават се селф хелпове на килограм, а се гледа с презрение на класиките. Хората масово са неграмотни и нямат потребност от такива занимания. Дай им софрата, балоните, вейповете и да живее трудът.
Това и 100% да е вярно си е лично и вски си живее живота. С коментари от сорта

...Картонени чинии на килограм, изхвърлени кюфтета, да не се окажат ваши сега и изхвърлените до контейнерите книги на класици, където често-често снимат по ФБ, я да си признаем???
Не показват човека да е прочел особено много класика. Дори да я притежава.

Сега остава един друг да се критикуваме дали някой си приготвя сам храната или купува готова и дали някой си гледа кокошки за да има яйца или ходи до бакалията. И подобни. Времената се менят, хората си живеят , ние коментираме минимализма ...

# 11 739
За мен изхвърлянето изобщо не се свързва непременно с отхвърляне на литературата. Ако си ги прочел тези книги, какво да ги правиш, защо да се трупат? Предполагам всеки има някви любими, които си пази, но няма да тръгне да препрочита всяка книга. Аз затова искам на мина на електронни книги изцяло, но пазарът на електронни книги на български е супер слаб, или излизат с някакво голямо закъснение в електронен вариант.

# 11 740
Прочела съм всички книги в библиотеката на нашите, че някои и по 2-3 пъти. Сега купувам книга чета и давам на приятелки, колежки, те на следващи и така докато им се изгубят дирите. На мен също ми дават по същата схема. Не обичам да чета на ел. устройства.

# 11 741
Имам книги, които съм чела многократно на различна възраст. Покрай една трилогия осъзнах, че ги възприемаме различно, не само защото възрастта ни е различна, но с времето обществените нагласи също се променят и това оказва влияние.
Наскоро си купих от антикварни книжарница един юношески роман, който бях чела някъде към 5,6 клас, исках да го препрочета отново. Спомням си, че първия път изпитвах гняв от определена сюжетна линия, а миналата година, десетилетия по-късно същата сюжетна линия ми докара поток от сълзи. Исках и синът ми да го прочете и той наистина прочете, макар принципно да не е четящо дете.Много размисли имаше около прочетеното.

Литературата е вълшебство и колкото да не е за вярване, има книги, които живеят свой живот, влияят ни различно във времето. Има и едндневки, разбира се.

Една от най-големите ми болки е, че имам невероятна колекция детска литература, от която за жалост, синът ми да е прочел не повече от 5-10 книги. А като малък не заспиваше без да му чета. В първи клас, след учебната година пак четях ме заедно, макар да се научи да чете преди да навърши 6 години. Но си имахме "ритуал", четем последователно и спираме да си обсъждаме разни неща, смисъл на някои думи или пък коментар на поведение на герои. Но така и не за обича четенето, единственото, което му остана е, че има много богат речник и се изразява добре, без да е хуманитарен тип.

Аз затова така се бях впрегнала за книгите, на които трябваше да намеря дом, обърнах света направо. Но да, ако нямаше къде да отидат, щяха да останат до контейнера.
Принципно ми е неприятно да оставям вещи за ползване до контейнера, не за друго, ами тези, които ровят, ги разпиляват наоколо, не прибират ненужното. Като този човек с чука, дето разпиля вътрешността на целия чушкопек.

# 11 742
  • София
Гледам по централни улици какви ракли, матраци се хвърлят, оставят... И никой нищо не прави.

Обмислям варианта за един стелаж. Ще наредя книгите и ще го сложа някъде. И готово. Какво, ще ме арестуват, че слагам книги, докато на съседната пейка се друсат ли Grinning

# 11 743
Аз редовно оставям до контейнерите, всичко се прибира бързо, и съм сигурна, че се оползотворява - вече дали е за лично ползване, продажба или друго, мен не ме вълнува. Книги не съм оставяла, но ако трябва да разчиствам библиотека със събраните съчинения на Ленин т. 1-55 или от сорта, това ще бъде съдбата им. Такива затрупвания, вкопчвания във вещи, за които човек е наясно, че няма да ползва, не са моето нещо.

Гледам по централни улици какви ракли, матраци се хвърлят, оставят... И никой нищо не прави.

Районното кметство би трябвало да има изготвен и публикуван график за събиране на едрогабаритни отпадъци и да прибират такива неща. При нас има график, но на практика камиончето обикаля всеки ден и събират и извън графика.

# 11 744
  • София
Да, знам, че уж има графици. Но говоря за улици, по които често минавам. Примерно, в една от пресечките на Графа е като бунище. Сега, не съм гледала шарките, дали са едни и същи, но изглежда, сякаш никой не е минавал от 5 години. Отврат направо.

Общи условия

Активация на акаунт