Гестационен диабет - тема 2

• 68 144
  • 771
  •   1
Отговори
# 195
Нахутът съдържа въглехидрати. Няма как да понижава кръвната захар. Но е с нисък ГИ (гликемичен индекс), и повишава кръвната захар много бавно при разграждането му в организма, т. е. полезна и подходяща храна е при диабет и инсулинова резистентност.

# 196
Излязоха ми резултатите от днешното обременяване.... Съответно, потвърди се, че добрата кръвна захар на гладно не е гаранция за липса на гестационен диабет...

Какво ще кажете за тези стойности? Че не е добре положението - не е, но много ли е зле? За съжаление, малко преди да излязат резултатите отмених час при ендокринолог за утре и най-рано ще може да ги види АГ в четвъртък Sad

0 мин. - 3.77 mmol/l   [3.60 - 6.10]
60 мин. - 9.84 mmol/l - няма референтни стойности
120 мин. - 7.54 mmol/l - няма референтни стойности

# 197
Завишена е стойността при 60та минута. Няма нищо фатално, не се притеснявай Simple Smile Намаляваш въглехидратите и бялата захар и си направи консултация с ендокринолог. Моята ми подари глюкомер за да следя нивата на кръвната захар при различните храни и така вече знам какво мога спокойно да ям.

# 198
Ще се опитам да сведа въглехидратите до минимум... Още повече, че преди да забременея си бях на НВ-ВМХ, но какво ми стана след това, много му отпуснах края.

Сега гледам, че в Уикипедия са други референтните стойности Rolling Eyes

Цитат
0-ва минута (на гладно): 5.3 mmol/L (95 mg/dL)
60-та минута (след приема): 10 mmol/L (180 mg/dL)
120-та минута: 8.6 mmol/L (155 mg/dL)
180-та минута: 7.8 mmol/L (140 mg/dL)

# 199
Тези са някакви новоприети референтни. И аз преди няколко месеца бях със съмнение за гд, заради завишена кз на гладно. Беше ми около 5,6. На обременяването всичко беше ок, само на 60та минута ми беше 9,16, като референтните на цибалаб бяха 8,9. След консултация с ендокринолог се оказа, че няма повод за притеснение, приети са нови референтни при които на 60та минута трябва да е до 10. И моя режим се състоеше в ограничаване на бяла захар и бяло брашно, неща от пакетчета, шоколади и т. Н.

# 200
Момичета, след обременяване с 75гр глюкоза на 120 мин резултата ми е 2,96
какво означава това утре ще го коментирам с доктора

# 201
Здравейте, едно питане. Като правихте обременяване с глюкоза и се установи гестационен диабет, на база само глюкоза на 0 на 60 и на 120 мин ли се установи или пускахте и инсулин?

# 202
  • София
Здравейте, едно питане. Като правихте обременяване с глюкоза и се установи гестационен диабет, на база само глюкоза на 0 на 60 и на 120 мин ли се установи или пускахте и инсулин?
Само на основа кръвната захар ми е диагностициран гестационният диабет. Инсулинът физиологично се повишава през бременността и не е достатъчно показателен. Имай предвид, че и диабет от 1 и 2 тип пак се диагностицира въз основа на стойностите на кръвната захар, а не на инсулина, така че не се притеснявай, ако са ти пуснали само трикратно глюкоза без инсулин.

# 203
Мисля го, понеже ми пуснаха и инсулин и кръвна захар, която и на 0, и на 60 и на 120 Мин си е в норма, на гладно е 4 и нещо, на 120 мин 6 и нещо и ми казаха че е гестационен диабет...инсулина на 0мин ми е 11 и нещо...не знам вече
Само на основа кръвната захар ми е диагностициран гестационният диабет. Инсулинът физиологично се повишава през бременността и не е достатъчно показателен. Имай предвид, че и диабет от 1 и 2 тип пак се диагностицира въз основа на стойностите на кръвната захар, а не на инсулина, така че не се притеснявай, ако са ти пуснали само трикратно глюкоза без инсулин.

# 204
Тези от вас, които са се следили с глюкомер, с какви храни се натоварвахте за да тествате дали от тях вдигате кръвната захар?

# 205
  • София
Ако имаш гестационен диабет, глюкомерът е задължителен. Не се натоварваш с храни,че да тестваш - натоварването с глюкоза се прави в болница/лаборатория. След което с глюкомера мериш в първите 2-3 седмици кръвната захар преди и след всяко хранене (най-добре си записвай стойността на кръвната захар преди хранене, каква храна и в какво количество си яла, кръвна захар след храненето), като се стараеш приеманата храна да е диетична и адекватна за заболяването - идеята е да установиш коя храна колко ти вдига захарта, а не да изядеш 3 парчета торта, за да направиш нещо подобно на обременяването с глюкоза в домашни условия. След като 2-3 седмици си мерила кръвната захар след различни храни, вече знаеш твоят организъм на коя храна как реагира - напр. след една паница леща със зеленчукова салата захарта ти е чудесна, но след две паници леща + зеленчукова салата захарта ти е извън нормите - съответно повече не ядеш по 2 паници леща наведнъж, а само по 1 със салата. Като установиш коя храна как ти влияе, почваш да се мериш по-рядко - ендокринологът ще ти каже колко често, но примерно мериш захарта 1 ден преди и след всяко хранене, а после 2 дни не мериш захарта, но се стараеш да ядеш диетично и да се съобразяваш с вече натрупаното познание коя храна как ти влияе на захарта.

# 206
Благодаря за изчерпателния отговор. Точно така процедирам и записвам всичко. Но досега от 4 дни измерване, захарта си е се в норма, само два пъти преди хранене беше леко завишана. Ядох и паста, и торта, и картофи и хляб мешах и пак е в норма и затова се зачудих какво друго да тествам. Повечето неща, които обичайно ям си излизат в норма.

# 207
Аз да питам не е ли много неприятно боцкането на пръста? Само като си помисля и съм пред припадък. Предпочитам 100 пъти да ми взимат кръв от вената, отколкото да си самобода пръста Smiley

Cats, ще ходиш ли пак при Яначкова? Интересно ми е какво ще каже тя за наблюденията ти. Явно положението при теб не е толкова зле. Аз исках да си запиша час за тази седмица, но докато се натуткам и вече няма свободни часове, а другата има вероятност да пътувам...

# 208
  • Сан Франциско
Dark_Chocolate, наистина не е страшно боцкането - иглата е много тънка и не боли чак толкова, а и има трикове, които помагат - редуваш пръстите на двете ръце, боцкаш не директно възглавничката по средата, а отстрани, близо до нокът и преди да боцнеш натискаш до избраното място с другите пръсти, колкото можеш по-силно (ама и го обясних 😊).

За храната - не ви ли изготвят диетолози и доктори диетата? Питам, интересно ми е, защото аз имах цяла таблица с разрешени храни, грамове, калории и т.н., съобразени с теглото ми и сериозността на диабета (някъде назад в темата май бях писала примерно меню). И всяка седмица на контролен преглед.

# 209
Въобще не боли, супер търпимо е. То дори като боцнеш не потича кръв, а трябва да стиснеш, представи си колко е лекичко. Аз първия ден бях пред припадък и аз от цялата процедура, но видях, че няма страшно.
При др Яначкова съм на 14.08, да минат 2 седмици следене, ти не ходи ли на ендокринолог?
Etereia, нямам дадено меню. Каза да не пия фреш, да не мешам ориз, картофи и хляб и да намаля сладко и тесто. Ако не ти представлява трудност, може ли пак да публикуваш твоята диета?

Общи условия

Активация на акаунт