Дъщеря ми е скарана с баща си...

• 32 660
  • 652
  •   1
Отговори
# 165
Не става въпрос за година, а за няколко месеца. Значи, моя грешка. Това с репликата е било в деня на кражбата. От толкова мнения, четене на всеки един от отговорите, самата аз се обърках. Извинявам се.

# 166
Детето трябва да разбере, че родителите му са строги с него и изискват да спазва определени правила не защото не са на негова страна, а именно защото са на негова страна, именно защото го обичат, тревожат се за него, и защото нямат нищо по-важно в живота си.
Така че няма как да се каже, че "заемам страната на бащата". Просто тя е една и съща. Бащата е на страната на дъщеря си. И ако майката е на същата страна, не би трябвало да съдейства за тяхното разделяне, като се обявява срещу бащата в присъствието на дъщеря си.  Когато слуша неща от сорта "татко не ме обича", не трябва да се тръшка колко е лош мъжът й, а дъщеря й - нещастна, а да обясни да детето си, че баща й умира за нея, че страда дълбоко от разногласията им, че се гордее с нея и ще я обича до смъртта си. И ако й показва с поведението си, че не одобрява нещо, това е израз на любов, а не на омраза или безразличие.

Аха, това е унизително да го каже бащата на дъщеря си, но не е унизително майката да бъде посредник между двамата, единия от които е възрастен и по незнайни причини показва гьонсуратя си точно на дъщеря си, която на всичко отгоре е и пубертета подгонен от луди хормони

# 167
Защо си мисля, че не от една година има разнобой между родителите в методите на възпитание и дъщерята се възползва от ситуацията. Работила съм с деца с девиантно поведение и в голямата си част причината е, че родителите се разминават по отношение на възпитанието.

Вярвам, че това е голяма част от проблема. Ако не беше така, ситуацията нямаше да ескалира.

# 168
  • Варна
Не става дума бащата да се извинява винаги. Едва ли някой го очаква. Но от постовете на авторката оставам с впечатлението, че той май никога не го прави. Ако момичето имаше такъв пример пред себе си, може би нямаше да й е толкова трудно тя да направи първата крачка и да се извини.

Авторке, в кофти ситуация си. Май пропастите между вас са много по-дълбоки отколкото изглеждаше в началото. Може би наистина трябва да помислиш за специализирана помощ.

# 169
  • Насред хаоса
Не става дума бащата да се извинява винаги. Едва ли някой го очаква. Но от постовете на авторката оставам с впечатлението, че той май никога не го прави. Ако момичето имаше такъв пример пред себе си, може би нямаше да й е толкова трудно тя да направи първата крачка и да се извини.

Не само че не го е правил, ами и се е изказал отвратително в момент, когато това е било най-неуместно и отблъскващо. Със сигурност ако не се е бил държал по тоя начин, а вместо това е изчакал нещата да се успокоят и да говори човешки с нея, сега тази ситуация нямаше да я има. Направо се чудя къде му е бил акълът на зрял мъж, та се държи по-зле от щерка си. Колкото и да мислят някои, че родителят е винаги прав, дори когато не е, това е един от случаите, в които е показателно как неадекватна родителска реакция в някой момент, с мерака да се подчертае властта, може да обърне всичко и да накара детето да се свие в черупката си и да се отчужди, а в доста случаи и да го загубят завинаги. 

# 170
Може би наистина трябва да помислиш за специализирана помощ.
А може би на побеснялото от безделие момиче следва спешно да се възложи работата по обслужването на собственото и подгърбие? С надеждата, че когато родителите и престанат да и слугуват, тя ще престане да ги третира като прислуга? Пък току виж и почнала да ги уважава?
А след като успее да поеме преките грижи за собствената си персона, току виж придобила и базово самоуважение?
Което да и попречи от инцидентен пиян парцал да се превърне в перманентен дрогиран боклук?
А дано, ама като гледам, надали...

# 171

А може би на побеснялото от безделие момиче следва спешно да се възложи работата по обслужването на собственото и подгърбие?

А това откъде го разбра?

# 172
А може би на побеснялото от безделие момиче следва спешно да се възложи работата по обслужването на собственото и подгърбие? С надеждата, че когато родителите и престанат да и слугуват, тя ще престане да ги третира като прислуга? Пък току виж и почнала да ги уважава?
А след като успее да поеме преките грижи за собствената си персона, току виж придобила и базово самоуважение?
Което да и попречи от инцидентен пиян парцал да се превърне в перманентен дрогиран боклук?

Е, стига де. Първо, говориш все пак за дете и речника ти не е най-подходящия. Второ, майката на това дете чете написаното, хайде поне от това да я предпазим. Трето, от къде знаеш, че не помага у дома (макар, че се предполага за възрастта й, виж ако беше с две години по-малка или по-голяма щеше да отпаднат всякакви съмнения). Хайде да сме малко по-обрани.

# 173
  • София
Впечатление прави, че редовно "връщаш" изпитото през балконо, което... груба, селска..., но както и да, минало. Само Не разбрах едно - баща ти е донесъл чаша вода след напиването с бира, усмихнал ти се е, и.... ти Никога повече не си пила бира. После баща ти ти е купил дънки след напиването с ракия, и... ти Никога повече не си близнала ракия.

Каква е магията тук, аз не разбирам, признавам си. Rolling Eyes  Не мисля, че кой знае колко тийнове биха има ли твоя свян/срам или
Цитат на: tini_tini link=topic=1022566.msg36353974#msg36353974 date=151979718
[/quote

Да, отвратително е това с "връщането" през балкона. Но толкова ми е бил акъла на тия години. И не е като да не са ме възпитали добре, вероятно съм се правила на отворена, нищо не ми е забранено, вижте ме и пр. пуберски мисли.

Баща ми вероятно хич не ми се е радвал, но за секунда не показа раздразнение, потрес и пр. Споделих неговият подход - приемаше, че е нормално тийновете да се натаралянкат, без да чете конско и да ни санкционира - нито мен, нито брат ми. Мен ме иронозираше. Години по-късно, на семейно събиране, с иронична усмивка ме попита какво ще пия (от алкохолите). Бях си "взела" вече напиванията и алкохолът хич не ме влече. И да, до ден днешен не съм пила повече бира и ракия. Не защото не съм имала възможност, а защото са ми гадни на вкус. Да, баща ми към оня момент е знаел, че ще ме мъчи махмурлъка и че ще съм жадна... Като всеки, който се е напивал ☺.

# 174
А ако беше запалила един джойнт, дали щеше баща ти да поиска да си дръпне? Щото и такива модерни родители има.
Всеки родител си знае детето, но няма случай, в който разнобоят между родителите да се е оказал полезен за неориентираните пубери. Това е азбучна истина и ще я потвърди всеки психолог.

# 175

Е, стига де. Първо, говориш все пак за дете и речника ти не е най-подходящия. Второ, майката на това дете чете написаното, хайде поне от това да я предпазим. Трето, от къде знаеш, че не помага у дома (макар, че се предполага за възрастта й, виж ако беше с две години по-малка или по-голяма щеше да отпаднат всякакви съмнения). Хайде да сме малко по-обрани.
Не говоря за "дете", а за човек с лична карта, водещ полов живот.
Нямам никакво желание да "опазвам" майката от ясното описание на  последиците на собствената и безотговорност като родител.
На нейната възраст, девойката следва не да "помага" в къщи, а да поеме равноправен дял от домакинската работа. И ако го правеше, нямаше да има време да се шляе до 11 вечерта навън. Да не говорим, че отношението към родителите и щеше да е доста различно.

# 176
Сани , ако правилно съм прочела , имаш и 24 годишен син. Той доколко е в течение на ситуацията ? Има ли как да повлияе ?
Иначе , каквито и анализи да правим кой, къде, кога и как , ситуацията е тревожна и не може да продължава повече в този си вид. Както и доста съфорумки са споменали , ще се настани една пропаст , и после няма връщане назад. Което пък ще доведе до други последици. А с такова статукво се и свиква. Не мога и не мога да си обясня как вечеряте , как ти вървиш между двамата и полагаш усилия , а тези ти застанили статично и безсмислено и дотам. Аз бих говорила пак с мъжа , не  е нужно дори да се извинява , ами първо да си каже с какво по дяволите е чак толкова обиден на любимото си дете , защо не иска да нарпави нещо по въпроса . Явно му тежи , но какво очаква, всъщност , о т нея. Някъде има мост , просто го търси по-активно.
Ох , аз в такава ситуация щях да се побъркам. Всъщност , като се замисля , щях да действам доста по-открито , щях да ги събера и да им направя един трибунал кой кого и защо . Поне да знам , че съм опитала , но открито и без да изразявам позиция в едната или другата посока. Но щях да направя безпощаден анализ на ситуацията и да ги провокирам да се разкрият , да си кажат един на друг. Така не може да продължава просто. Аз не бих издържала.

# 177
Това къде го видя?

# 178

Нямам никакво желание да "опазвам" майката от ясното описание на  последиците на собствената и безотговорност като родител.
На нейната възраст, девойката следва не да "помага" в къщи, а да поеме равноправен дял от домакинската работа. И ако го правеше, нямаше да има време да се шляе до 11 вечерта навън. Да не говорим, че отношението към родителите и щеше да е доста различно.

Тогава не виждам проблем да се нафирка. Както и не виждам причина да я шамроса баща й. Нали е голяма вече, има лична карта. Абе направо да се жени, да ражда деца и да се маха от вкъщи, има лична карта все пак, а и не е дете

# 179
На мен това също ми направи впечатление: щерката се прибира в десет и половина вечерта, не се вясва по цял ден вкъщи. Кога учи, кога помага в домакинството? Някакви извънкласни занимания, допълнителни интереси, спорт?

Общи условия

Активация на акаунт