Тромбофилия - тема №5

• 65 964
  • 754
  •   1
Отговори
# 555
Здравейте момичета!  Носител съм на хетерозигот 4G/5G на PAI. Имам 2 биохимични бременности.Предстои ми ЗЕТ, ще ходя на имунолог.
Мислех да ида и при д-р Паскалева. Но след като разбрах, че атни-ха и аспи-тест се правят след техния продължителен прием, се питам дали се налага тогава да ходя при нея, преди да съм забременяла? Има ли някой от вас с подобна история на моята и бил ли е при Паскалева преди бременност?

# 556
  • София
ngh, при фамилна обремененост, надали ще те остави без тераия. Но все пак нека първо ти станат изследванията , пък тогава го мисли. Може и нищо да нямаш. Дано да е така😘

# 557
Аз съм ходила при професорката без да съм на терапия.
Анти Х а в София правят в НкБ И СВ. Екатерина ли беше, тук Нандин ще помогне, и в Синево, в Аджъбадем Сити Клиник, някой да каже за Токуда. Съдовите в Таокуда и Сити клиник (Аджъбадем) са на ниво!
Синево във всеки град в България правят анти Ха.

Подходът на професорката да не  изписва за щяло и нещяло антикоагуланти го одобрявам. Когато кажете че искате да се презастраховате пак се вслушайте в нейното мнение.
 А когато е наистина сериозно положението ппофекорката изписва неща дори в повече, за да има презастраховка.
 Уведомявайте я как ви е разположена плацентата, това също има значение, имали ли сте прокървяване или зацапвания, това също има отношение при коригиране на терапията.

# 558
В Токуда правят, онзи ден проверих.

# 559
  • София
Здравейте, следя темата от известно време, като не съм писала до сега. Стана ми интересно това с фамилната обремененост.. Аз съм хетерозигот по Фактор II и хомозигот PAI и MTHFR - с мисед в 7-ма седмица, после успешна бременност и после пак мисед в 7-ма. Пуснах изследванията след втория мисед. Сестра ми е с две успешни бременности без проблеми, майка ми също не е имала проблеми никога, а след като съм хомозигот по PAI и MTHFR майка ми и сестра ми са в най-оптимистичния вариант хетерозиготи. Та, какво значи фамилна обремененост? Моето разбиране е, че говорим за предразположеност, която явно може да се прояви, а може и да не се.. При мен очевидно има проблем, ще се консултирам със специалист, но коментара при разчитането на резултатите в НГЛ беше: "Сега вече като го знаете, ще трябва да се вземат мерки, щом нямате проблеми в семейството може да имате други гени, които да компенсират.."

# 560
Здравейте, следя темата от известно време, като не съм писала до сега. Стана ми интересно това с фамилната обремененост.. Аз съм хетерозигот по Фактор II и хомозигот PAI и MTHFR - с мисед в 7-ма седмица, после успешна бременност и после пак мисед в 7-ма. Пуснах изследванията след втория мисед. Сестра ми е с две успешни бременности без проблеми, майка ми също не е имала проблеми никога, а след като съм хомозигот по PAI и MTHFR майка ми и сестра ми са в най-оптимистичния вариант хетерозиготи. Та, какво значи фамилна обремененост? Моето разбиране е, че говорим за предразположеност, която явно може да се прояви, а може и да не се.. При мен очевидно има проблем, ще се консултирам със специалист, но коментара при разчитането на резултатите в НГЛ беше: "Сега вече като го знаете, ще трябва да се вземат мерки, щом нямате проблеми в семейството може да имате други гени, които да компенсират.."
Тромбофилиите са автозомно доминантни белези и се унаследяват така, ако само единия родител е хетерозигот(50%), но щом си хомозигот значи си го взела и двамата родители:

# 561
  • София
Тромбофилиите са автозомно доминантни белези и се унаследяват така, ако само единия родител е хетерозигот(50%), но щом си хомозигот значи си го взела и двамата родители:

Може ли малко повече инфо за тези автономно доминантни белези? Има ли шанс като съм хетерозигот по Фактор II, а бащата е да кажем без мутации, детето също да няма мутацията?

# 562
На картинката ясно се вижда отговора на въпроса ти : майката е без мутации, а бащата е хетеро.Виж, че 50% от децата са без мутации и 50 % са хетеро. Но какво те касае дали детето ти ще го унаследи?

# 563
  • София
При момичетата би имало значение предполагам

# 564
Е като имаш дете момиче и тръгне да забременява ще й кажеш да се изследва Simple Smile

# 565
  • На север
Аз съм хомозигот на Mtfhr и Русев ми каза, че в такъв случай децата ми ще са със сигурност поне хетерозиготни носители, а ако и баща им го носи може и хомозиготни да са.

# 566
и аз съм хомозигот по неусвояване на фолиевата,  до 70% намалена ензимна неусвояемост.

# 567
  • София
Калина, витамини Д и Б12 трябва да ги докараш близо до горната граница. Витамин Д се повлиява много бавно, ако го спреш след 2 седмици нивата му пак ще паднат. Трябва да правиш изследвания периодично и да си намериш вярната доза за теб.

При мутация в MTHFR освен тромбофилия има и неусвояване на Б9 и Б12 - затова трябва да се следят нивата на витамините и да се приемат бионалични или метилирани форми - фолат /Неофолик Мета вместо синтетична фолиева киселина за Б9 и метилкобаламин вместо синтетичния цианкобаламин за Б12.

Намерените до момента мутации при теб са нискорискови, но това не означава че не могат да предизвикат проблем.

При хетерозигот по PAI се препоръчва да се изследват още ACE и Factor 13 и да се тълкуват заедно. Ще срещнеш противоречиви мнения относно необходимостта от терапия с НМХ. Една част от жените нямат проблем без терапия, друга имат. Ще трябва да решиш кое е правилното решение за теб.

При проявление на тромбофилия проблемите могат да започнат още от 5-6 седмица като нарушение в кръвотока. Може да се проявяват и по-късно - под формата на забавено развитие, нарушен кръвоток и др.

Прегледай първата страница на темата за по-подробна информация.

Доц. Конова има консултации веднъж месечно в Пловдив.

# 568
  • Варна
Смятате ли че има връзка между тромбофилиите засягащи бременността, примерно аз съм хетеро по PAI 4g/5g, и разширените вени? Не включвам в числото MTHFR, като си мисля че няма отношение.

# 569
въобразил а съм си че не трябва да ям риба с инжекциите. незнам защо. вие хапване ли риба?

Общи условия

Активация на акаунт