Поглед и от другата страна----Аз съм СВЕКЪРВА

• 26 212
  • 235
  •   1
Отговори
# 45
за жалост тази простотия съм я наблюдавала в собствената си фамилия няколко пъти, но продължавам да не мога да я *вдена*

# 46
Логично е- бабата не се меси на снахата. Щото там са повечето конфликти. За "собствените" внучета обаче се меси:)

# 47
Като млад човек единственият ми съвет към всички родители, бъдещи свекъри, свекърви, тъстове и тъщи е - Оставете децата да се оправят.
Ама да се оправят бе!

Дали младите - живеят в мръсотия, ядат само боклуци, не си разпределят времето както трябва, нямат достатъчно пари, не могат да израстнат в работата, не получават хубави оценки в университета, изморени са от грижата за собствените си деца...да-се-оп-ра-вят. Това си си техни проблеми, това е животът.
Спрете да бършете задниците на 30-годишните си деца. Да се въртите покрай тях, да ги следите и да скачате при всеки вик за помощ.

Учим се, правим грешки, израстваме.

За щастие моите родители винаги така са процедирали с мен. Бъдещата (може би) свекърва е точно обратното на това което аз смятам за правилно. Но поне се уча от нея каква НЕ трябва да ставам някой ден.
Ако си лоша свекърва виж и позитивното - може да вдъхновиш снахата да не е като теб Smile Smile Smile

А положителен пример е едната ми леля- страшно уравновесен и готин човек. Чак ми се иска да съм ѝ снаха. Никога не се натрапва и е толкова умерена, че всеки търси компанията ѝ и си прекарва чудесно с нея. Надявам се снаха ѝ да я оценява.

Та аз промотирам :
Никакво живеене заедно
Никакво мъкнене при младите с повод и без повод
Никакво готвене за младите
Никакво чистене за младите
Никакво пране на гащи
И така все в този стил

Ако имаш нормална снаха никога не би ти се разсърдила, че нямаш възможност да ѝ гледаш детето. Ако пък не е нормална си кажи, че каквото и да правиш все няма да има угодия и си гледай собствения кеф.

За лично моята бъдеща (може би свекърва) мога да кажа само, че не е лош човек, никога не е искала лошо за сина си или за мен, каквото и да прави го прави от добро чувство, сигурна съм.
Но е най-големият дразнител на света, когото познавам. Аз избягвам контакт с такива хора, още в началото успя да ме отблъсне от себе си и отношенията ни са просто сдържани и дипломатически. Не бихме могли да сме близки, да си споделяме и тн. Разликата ни в характерите е прекалено голяма (нищо, че сме една зодия Smile ) Гледам да се държа на разстояние и да ми служи за негативен пример, Not to do.

Много ми допада мисленето ви. Интересно ми е каква зодия сте?

# 48
Много важна максима за свекърви: детето на дъщерята си е "твое", детето на сина не е "твое внуче".
  Не е точно така, просто там е тънката линия....дали помагам или преча. И друго дъщерята мога да я посъветвам, дори да се сдърпаме за възгледи, но със снахата не мога....

# 49
  • София /Абсурдистан
Всеки да се оправя както намери за добре.

# 50
Като млад човек единственият ми съвет към всички родители, бъдещи свекъри, свекърви, тъстове и тъщи е - Оставете децата да се оправят.
Ама да се оправят бе!

Дали младите - живеят в мръсотия, ядат само боклуци, не си разпределят времето както трябва, нямат достатъчно пари, не могат да израстнат в работата, не получават хубави оценки в университета, изморени са от грижата за собствените си деца...да-се-оп-ра-вят. Това си си техни проблеми, това е животът.
Спрете да бършете задниците на 30-годишните си деца. Да се въртите покрай тях, да ги следите и да скачате при всеки вик за помощ.

Учим се, правим грешки, израстваме.

За щастие моите родители винаги така са процедирали с мен. Бъдещата (може би) свекърва е точно обратното на това което аз смятам за правилно. Но поне се уча от нея каква НЕ трябва да ставам някой ден.
Ако си лоша свекърва виж и позитивното - може да вдъхновиш снахата да не е като теб Smile Smile Smile

А положителен пример е едната ми леля- страшно уравновесен и готин човек. Чак ми се иска да съм ѝ снаха. Никога не се натрапва и е толкова умерена, че всеки търси компанията ѝ и си прекарва чудесно с нея. Надявам се снаха ѝ да я оценява.

Та аз промотирам :
Никакво живеене заедно
Никакво мъкнене при младите с повод и без повод
Никакво готвене за младите
Никакво чистене за младите
Никакво пране на гащи
И така все в този стил

Ако имаш нормална снаха никога не би ти се разсърдила, че нямаш възможност да ѝ гледаш детето. Ако пък не е нормална си кажи, че каквото и да правиш все няма да има угодия и си гледай собствения кеф.

Не с две, с двеста ръце подкрепям!
И не като млад човек, а като бъдеща кандидат-свекърва, двойна.
Ей те такава свекърва се стремя да бъда.....Да се оправят младите, както знаят и могат.
Аз моето съм го дала, докато са били деца.Сега е техен ред да се "доказват" на света.
Ако ме помолят и имам възможност, помагам.Ако не мога, отказвам.
Ако не ме молят, не се меся.Гледам си моя живот.
Според мен, най-добрия вариант е когато младите са оставени да градят живота си сами, както им харесва, като им се създава усещането, че родителите им са там някъде, в "периферията", винаги готови да се отзоват на "вик за помощ".
Моята свекърва е такава, ненатрапваща се, помагаща когато сме я молили.Без да дава непоискани съвети, без да мърмори, без да се меси, без да изисква и да се опитва да командори.Имам най-страхотната свекърва на света.Затова, ми е пример каква бих искала да съм и аз.

# 51
  • Nice
Дано има повече свекърви които мислят така.

А това, че има млади които се сърдят, че не им се помага - ми да се сърдят.
Нито свекърите, нито тъстовете са длъжни да помагат. Ако имат желание- супер, но ако искат да си гледат спокойно старините - имат пълното право.

Последна редакция: чт, 08 мар 2018, 13:37 от nikaia

# 52
Живот и здраве един ден и аз ще бъда свекърва и от сега съм се захванала с подготовката. Да науча синовете ми да готвят и домакинстват, да не чакат някой да им носи и да не си мислят, че има разделение на женски и мъжки задължения. Мисля, че това е основното за един бъдещ съпруг и татко. Отделно ММ дава достатъчно пример как да се отнасят с жена си.  И в крайна сметка няма да се чудя какво да правя и какво не  като стана свекърва, ами преди това ще съм дала моят принос. Много ми се иска един ден да кажа, че моите деца нямат нужда от моята помощ, защото се справят прекрасно и сами!

# 53
Много правилно. Добри и грижовни родители се възпитават още от детската им възраст.

# 54
Но не всичко е само до възпитание, а и до въздействие върху на психиката на човека. Зависи и от човека до него и неговото / нейното мислене.

# 55
Но не всичко е само до възпитание, а и до въздействие върху на психиката на човека. Зависи и от човека до него и неговото / нейното мислене.

Ами то възпитанието не е въздействие върху физиката де, нали, върху психиката си е. Но миенето на чинии или не в детска възраст, не прави един мъж лош или добър родител и съпруг.

# 56
  • София
А аз каква лоша свекърва ще бъда, не ми се мисли, с примера, който имах, хем трябва малко да се поуча, че голям звяр беше моята свекърва.
Още отсега ме дразнят момиченцата на неговата възраст, които или го бутат или го закачат с нещо, или правят опити да го удрят или му вземат играчките.... Е, ами как няма да ме дразнят отсега тия пикли, хем майките им до тях и не им правят забележки и се подсмиват. Ни снахи, ни тъщи като хората, ами как да съм свястна свекърва Grinning

# 57
Колкото и добре да се справят младите, често имат нужда от помощ, докато децата са малки.
 Свекърва съм вече 10 г. и го казвам,както   от личен опит,така  и от наблюдения.

Последна редакция: сб, 10 мар 2018, 21:08 от K.A.G.

# 58
 Една забележка: по принцип младото семейство не би трябвало да има нужда от помощ за ежедневни неща. Би трябвало само да си ги оптимизира, особено с малки деца.

По-скоро има нужда от зареждане на батериите и почивка, не някой активно да се включва с ежедневните задачи. За мен примерно е странно това с бурканите храна, прането и подреждането след семейството, както и с ежедневен престой на бабата цял ден, защото на майката й е трудно.

# 59
Колкото и добре да се справят младите, често имат нужда от помощ, докато децата са малки.
 Свекърва съм вече 10 г. и го казвам,както   от личен опит,така  и от наблюдения.

Аз пък от личен опит казвам, че младите могат и без баби да се справят. Какво правят семействата в чужбина? Разчитат единствено на себе си или викат Неволята. Wink Да, хубаво е с баби, но не е задължително.

Общи условия

Активация на акаунт