Поглед и от другата страна----Аз съм СВЕКЪРВА

• 26 197
  • 235
  •   1
Отговори
Аз съм СВЕКЪРВА и искам да не дразня снаха си. Какво да правя и какво да не правя? Има ли рецепта???

Кой е критерия за добра свекърва---ако стоиш настрана---не помагаш. Ако се стремиш да помогнеш---грешиш. Къде е тънката линия на идеалната свекърва?

Последна редакция: ср, 28 фев 2018, 19:56 от bubanka

# 1
Не познавам нито вас, нито снаха ви.. Как да ви отговоря?
Четете темата за свекървата и вижте от какво се оплакват снахите. Може и да ви е от полза.

# 2
Не е до познаване на хората, а до стереотипа в БГ. Свекървите са добри, ако помагат в нужда....

Кой е критерия за добра свекърва---ако стоиш настрана---не помагаш. Ако се стремиш да помогнеш---грешиш. Къде е тънката линия на идеалната свекърва?

Последна редакция: ср, 28 фев 2018, 19:57 от bubanka

# 3
По средата. Помагайте, когато поискат от вас помощ. Кажете на младото семейство още в началото, че много бихте искали да им помагате, но не желаете да се натрисате, затова, когато те имат нужда, просто да ви се обадят.. Или нещо такова... Бъдете открита в желанието си и просто им го споделете.

# 4
  • София
Ами по средата е истината - не натрапваш помощ,  а даваш когато бъде поискана. Например - не учиш (поучаваш) снаха си как да готви, но ако тя ти поиска рецепта с удоволствие я споделяш. За бъдещото внуче - ще попиташ снахата кога се нуждае от твоята помощ и по какъв начин желае да си на разположение. Това всичкото според твоите възможности и желание.

# 5
Това е много добре, така го виждам и аз. Но ако в дадения момент, когато те имат нужда, а аз имам някакъв друг ангажимент и просто физически не  мога да съм до тях, това как ще се тълкува....като незагриженост ли или безразличие...?  С това не знам как да се справя?

# 6
  • Насред хаоса
Това е много добре, така го виждам и аз. Но ако в дадения момент, когато те имат нужда, а аз имам някакъв друг ангажимент и просто физически не  мога да съм до тях, това как ще се тълкува....като незагриженост ли или безразличие...?  С това не знам как да се справя?
Ти твоята работа си я свършила с децата си, сега ти е времето за почивка и други ангажименти, и така нататък. Недей залита толкова в мисли какво ще каже снахата или как ще го изтълкува, и не се чувствай виновна. Имаш си ангажимент, казваш, и толкова. Те ще намерят начин да се справят, както ти навремето си намирала.

# 7
Така си е, но нали гледам все да съм в помощ, а може понякога да е задушаващо за тях, но понякога като имат нужда, аз да нямам свободно време и тогава да не се изтълкува погрешно....

# 8
Анета, само с хипотези за помагане в бъдеще време ли разполагате? Изчетох постовете Ви, но не виждам някакъв реален казус, а само предположения от типа "ами ако". Няма универсална рецепта за отношенията снаха/свекърва, но когато човек има желание да помага, помощта му ще бъде потърсена.

# 9
Не е до познаване на хората, а до стереотипа в БГ. Свекървите са добри, ако помагат в нужда....

Зависи доста от това какви хора сте със снаха ви, така че е до познаване на хората. А най-общият съвет, след като не ви познаваме, е да не правиш непоискано добро. Ако ти поискат помощ и искаш и можеш да я дадеш - даваш. Ако не ти поискат - не предлагаш, гледаш си твоите неща. Освен физическата помощ, това важи и за моралната - съвети и прочие. Никой няма да оцени непоискан съвет като положителен, така че контрата ще е в теб. Затова си живееш живота, без да се филмираш, че сега трябва да бъдеш СВЕКЪРВА.  Laughing

# 10
  • София
Полезната помощ е поисканата помощ. Всичко останало е раздвижване на въздуха. Уведомете ги, че могат да разчитат за помощ (уточнете за какво), оттам насетне младите са на ход.

# 11
Аз лично моята "кандидат-свекърва" предпочитам да стои настрани и да не се меси нито в живота ни като двойка, нито по отделно, нито да "помага" по някакъв начин. Ако случайно имаме нужда от помощ за нещо и тя е ангажирана, не бих се разсърдила. Виж, тя се сърди, ако е обратното и очаква синът ѝ непрекъснато да е на разположение, а също има и очаквания към мен, за жалост. Не се натрапвайте на младото семейство, но и не стойте на прекалена дистанция.

# 12
  • Най-красивата страна
Аз познавам една почти идеална свекърва.
Тя е свекърва на моя приятелка.
Двете излизат заедно по магазините и на кафе и наистина се разбират.И аз съм излизала с тях и много им се радвам.
Обаче тази свекърва живее отделно от младото семейство.Със сина си се чува по телефона всяка неделя .
Идва им на гости след предварителна уговорка .
Не разпитва и не дава непоискани съвети.Говорят си на други теми.Но пък снаха и сама споделя,защото са си близки.
Помагала е за децата,но рядко и пак след предварителна уговорка.
Малка подробност-свекървата е чужденка.

# 13
Перфектна свекърва не съществува, перфектна снаха също. Просто перфектни хора няма... Понякога бъркаш, разбираш къде ти е проблема и се поправяш, а понякога не. За мен там е разликата - някои се учат, а други не. Това важи и за двете страни не само в отношенията снаха-свекърва.
Аз съм доволна от моята, понякога прекалява, но в крайна сметка тя си е тя и приемам, че цедката ѝ е с малко по- широки дупки.

# 14
  • София
Ти твоята работа си я свършила с децата си, сега ти е времето за почивка и други ангажименти, и така нататък. Недей залита толкова в мисли какво ще каже снахата или как ще го изтълкува, и не се чувствай виновна. Имаш си ангажимент, казваш, и толкова. Те ще намерят начин да се справят, както ти навремето си намирала.
С това мнение съм абсолютно съгласна.
Авторке, ти имаш свой живот, те – техен. Твоят живот не би трябвало да се върти около тях. Помагай, но ако и когато те искат, и ако и когато ти искаш.  За какво ти е да бъдеш идеална?

Общи условия

Активация на акаунт