Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 101 234
  • 749
  •   1
Отговори
# 510
А към тези, които съжаляват, че не са им отпуснали банков кредит заради ниска оценка на имота, могат само да се радват за това. Очевидно нямат достатъчно самоучастие, което е потенциален индикатор за проблем в изплащането. И явно имотът е надценен и следователно по-трудно ликвиден в случай на проблем. Аз честно не си представям как ще имам проблем да събера 10-15% първоначална вноска и ще си мисля как после изведнъж ще ми стане много лесно да изплащам кредит за 70-80 хиляди евро главница със сложна лихва.
Аз също не бих купила имот, ако мога да си позволя само 10-15% самоучастие, но като сложим брокерски комисионни, нотариални такси, необходими пари за ремонт и обзавеждане, реално сумата набъбва доста над тези проценти. Млади хора, с перспектива за растеж в кариерата, често са "на ръба" като купуват.При очакване за още по-голямо повишаване на цените, хората също бързат да купят нещо.  Моят познат си беше избрал апартамент, ремонтиран и обзаведен преди 2-3 години от собственика, за да живее в него. За оценителя реално няма разлика дали апартамента е ремонтиран през 80-та или сега и дали шкафовете са за изхвърляне. Но ако разгледаш обявите има много голяма разлика между СС от 60-те, което трябва да се изрине и качествено ремонтиран и обзаведен  апартамент, особено ако собственикът го е правил за себе си, а не за инвестиция. Тези подобрения може да са ценни за купувача, но не вълнуват банката. А да вземеш потребителски за доплащане  си е доста по-скъпо от ипотечен.

# 511
Не мисля, че кунята е пипана. По-скоро в този район някои апартаменти, стари, са с огромни дневни, които преспокойно се разделят на две нормални страи. По-скоро случая е такъв, според мен.

E, как да не е пипана, като я няма, а уредите са в хола? Няма СС с кухньохол. Къде е кухнята, според теб, тогава? Имало е голям хол, прилична спалня и малка кухня, и кухнята е направена на малка спалня, а приличната спалня -на детска стая. В сегашната спалня има едно прозорче  метър и 20, което е типчно за малките кухни в старите жилища. Да, холът е голям, но то затова е понесъл да се сложи и кухненски бокс в него.
Редактирам се, права си  Peace Това, което съм мислела за част от хола, е отделна стая.  Peace Т.е., има си кухня, има си и хол, и две спални.

# 512
  • София
В интерес на истината и аз виждам на въпросната обява отделна кухня. Има си и даже врата и прозорец. Бонус са високите тавани. Но защо ли има климатици? Минус не виждам балконски врати. Харесва ми стълбището.

Последна редакция: чт, 29 мар 2018, 20:47 от Тук съм

# 513
Здравейте, имам следния въпрос. Някой правил ли е покупко-продажба с фирма за недвижими имоти ОАНИТ-ХОРЕКС. Тези дни ходих, като частно лице да видя един апартамент, който предлага фирмата, но ми се видя нещо съмнителна работата. След, като попитахме брокера от въпросната фирма, кой и как ще заплати комисионната и той с нагъл тон ми каза - тези хора са ми близки и аз един лев няма да взема от тях, но от вас ще взема 2,5% комисионна. Но какво се оказва собственичката живее в Англия и тя щяла да дойде на сделката, но първо ние да сме подпишели договор за 1000 ев. да му дам на брокера, за да свали обявата от интернет и един вид да гарантирал пред клиентите, че няма да се откажа и да не се разкарвали напразно. Обаче, каква е моята гаранция, че няма да пия една студена вода за 1000 ев. А и странното е, че фирмата няма нито сайт, нито нищо.

Една мноого полезна  статия,за номерата на брокерите.                               
    http://legalworld.bg/65926.trikovete-na-agenciite-za-nedvijimi-i … hte-s-kredit.html

# 514
Ето ви карта на европейските сеизмогенни разломи и да внимавате Hands Point Up в картинката като тръгнете с голямата кошница на пазар Simple Smile  City Sunrise
http://diss.rm.ingv.it/share-edsf/SHARE_WP3.2_Database.html

# 515
Малко встрани - картата на isofmap вече показва и карта на застрояване - много полезно!

# 516
мда стоп капарото е пълна глупост, щото нищо не гарантира: продавачът може да си продължи с огледите, въпреки че купувачът е платил стоп капаро. Дори при платено стоп капаро, купувачът пак трябва да разчита на съвестта на продавача. На която може да си разчита и без да плаща стоп капаро 😀.
И не е вярно, че купувачът има време да провери имота и продавача преди да плати стоп капарото - то не се проверяват само тежести в Агенцията по вписванията, ами и доста други неща, особено пък ако продавачът е юридическо лице, което има стотици имоти (които най-вероятно имат няколко ипотеки) и което пък може да се притежава от чуждестранно юридическо лице 😆 и т.н.

# 517
Не мисля, че кунята е пипана. По-скоро в този район някои апартаменти, стари, са с огромни дневни, които преспокойно се разделят на две нормални страи. По-скоро случая е такъв, според мен.

E, как да не е пипана, като я няма, а уредите са в хола? Няма СС с кухньохол. Къде е кухнята, според теб, тогава? Имало е голям хол, прилична спалня и малка кухня, и кухнята е направена на малка спалня, а приличната спалня -на детска стая. В сегашната спалня има едно прозорче  метър и 20, което е типчно за малките кухни в старите жилища. Да, холът е голям, но то затова е понесъл да се сложи и кухненски бокс в него.
Редактирам се, права си  Peace Това, което съм мислела за част от хола, е отделна стая.  Peace Т.е., има си кухня, има си и хол, и две спални.

Не е вярно, че има хол, две стаи и кухня. Има две стаи и кухня.
Това е само забележката.
Ако се харесва на купувача - да опита да намали малко цената.

# 518
И според мен са две стаи и кухня. Родителската стая е бившата кухня. Апартаментът е максимум 75-80 кв.м, което пак е повече от новите тристайни. Но няма балкон и ако бачкатор е прав и се намира зад Бърза помощ - това реално си е на Сливница. Съвсем различно е от района около СМГ, особено частта от другата страна на В. Левски - около градинката. Може разстоянието да е 7-8 мин. пеша, но си има значение. За мен този апартамент е даже надценен. Хубавото е, че е правен от собствениците за тях си.

# 519
  • София /Абсурдистан
Здравейте, имам следния въпрос. Някой правил ли е покупко-продажба с фирма за недвижими имоти ОАНИТ-ХОРЕКС. Тези дни ходих, като частно лице да видя един апартамент, който предлага фирмата, но ми се видя нещо съмнителна работата. След, като попитахме брокера от въпросната фирма, кой и как ще заплати комисионната и той с нагъл тон ми каза - тези хора са ми близки и аз един лев няма да взема от тях, но от вас ще взема 2,5% комисионна. Но какво се оказва собственичката живее в Англия и тя щяла да дойде на сделката, но първо ние да сме подпишели договор за 1000 ев. да му дам на брокера, за да свали обявата от интернет и един вид да гарантирал пред клиентите, че няма да се откажа и да не се разкарвали напразно. Обаче, каква е моята гаранция, че няма да пия една студена вода за 1000 ев. А и странното е, че фирмата няма нито сайт, нито нищо.

http://legalworld.bg/65926.trikovete-na-agenciite-za-nedvijimi-i … hte-s-kredit.html
  Много интересно и полезно. Ама защо трябва да е така...

# 520
Честно казано, статията е малко в стил "присмял се хърбел на щърбел", но те кара да си зададеш някои въпроси. Например, как точно се гарантира, че всички обяви и огледи на имота ще бъдат спрени при стоп-капаро? В повечето случаи един имот е обявен от мин. 5-6 агенции, като някои даже злоупотребяват, крадейки снимки и описания без съгласието на продавача? Купувачът вади и оставя ефективно пари, а защо продавачът не го прави реципрочно (неговите да остават в брокера на купувача и ако до 3 дни не бъдат свалени обявите, да плаща в двоен размер)? При отказ на купувача кой всъщност получава стоп капарото - продавачът или брокерът му? Ако продавачът каже, че се отказва да продава имота, как се гарантира плащане от негова страна, само със съд ли?

# 521
Честно казано, статията е малко в стил "присмял се хърбел на щърбел", но те кара да си зададеш някои въпроси. Например, как точно се гарантира, че всички обяви и огледи на имота ще бъдат спрени при стоп-капаро? В повечето случаи един имот е обявен от мин. 5-6 агенции, като някои даже злоупотребяват, крадейки снимки и описания без съгласието на продавача? Купувачът вади и http://old.bg-mamma.com/?topic=1022779.msg36509724#newоставя ефективно пари, а защо продавачът не го прави реципрочно (неговите да остават в брокера на купувача и ако до 3 дни не бъдат свалени обявите, да плаща в двоен размер)? При отказ на купувача кой всъщност получава стоп капарото - продавачът или брокерът му? Ако продавачът каже, че се отказва да продава имота, как се гарантира плащане от негова страна, само със съд ли?

Брокерът

# 522
Благодаря ви за отговорите. Май за сега ще поизчакам. Лошото е, че ми е много ограничен района на търсене поради независещи от мен причини.
Иначе няма да го взимам апартамента с кредит, та поне това ще избегна, което е в статията на Erwtas.

# 523
И аз съм давала стоп капаро 2000 лв и моите бяха в чужбина
Все пак за да си платят разходите не могат без пари

Та бяха на път да идват и предните купувачи им бяха дали и се отказали

И ние дадохме но не се отказахме

# 524
  • Sofia
Обикновенно тези хора, които не супяват да съберат 10-15% първоначална вноска + средства за ремонт, сега живеят на квартира. Предолага се, че ако успяваш всеки месец да си плащаш квартирата след това би могъл да си изплатиш и имота със същите тези средства.

Аз честно не си представям как ще имам проблем да събера 10-15% първоначална вноска и ще си мисля как после изведнъж ще ми стане много лесно да изплащам кредит за 70-80 хиляди евро главница със сложна лихва.

Общи условия

Активация на акаунт