Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 101 210
  • 749
  •   1
Отговори
# 525
Другото, което се сетих да ви попитам. Бихте ли купили апартамент, ако входа е пълна дупка, защото мен апартамента може и да ми харесва и след ремонта да го направя кукла, но ако съседите са пълни безхаберници и нищо не иска да се промени входа ще си е все дупка. Когато ходите по огледи обръщате ли внимание, как изглежда входа?

# 526
Другото, което се сетих да ви попитам. Бихте ли купили апартамент, ако входа е пълна дупка, защото мен апартамента може и да ми харесва и след ремонта да го направя кукла, но ако съседите са пълни безхаберници и нищо не иска да се промени входа ще си е все дупка. Когато ходите по огледи обръщате ли внимание, как изглежда входа?

Да, обръщам внимание и не бих купила апартамент в зле поддържан вход. Това говори много за живущите в блока и после може да се окаже за съжаление, че входът ще ти е най-малкия проблем..

# 527
Как изглежда сградата отвън и състоянието на входа са едно от най-важните неща за мен. Както и локацията. Всичко друго се оправя и променя лесно.

# 528
  • Бургас
И аз имах такова отношение към входа и то беше един от факторите да си продадем апартамента, обаче... нещата се променят.
Продадохме много хубав апартамент, но входът беше занемарен, защото повечето от съседите са възрастни и на никого не му се занимава. От друга страна са кротки, тихи и спокойни и никога не е имало скандали, панаири,  музики и пр. във входа.
Месец преди да го напуснем, избраха нов домоуправител. Жената се зае веднага, оправи осветлението, където имаше проблем. Сложиха чип на вратата. Планира и други неща - та е по-скоро въпрос на това някой да се ангажира, не толкова на неплащане...
Междувременно се изнесохме:)

# 529
Дайте мнение за финансовите консултанти към агенциите за недвижими имоти. Искам да закупя апартамент който го продава агенция, излязоха ми с номера че имат сертифициран финансов консултант (единствената фирма с такъв в България според тях) и могат да съдействат за по-малко самоучастие. Даже според консултанта няма да е проблем да ни финансират и на 100% за панелка. 

# 530
Дайте мнение за финансовите консултанти към агенциите за недвижими имоти. Искам да закупя апартамент който го продава агенция, излязоха ми с номера че имат сертифициран финансов консултант (единствената фирма с такъв в България според тях) и могат да съдействат за по-малко самоучастие. Даже според консултанта няма да е проблем да ни финансират и на 100% за панелка. 
Ама за какво ви е малко самоучастие, особено, ако го имате? По-добре да вкараш това, което имаш и да ти е по-малък заема, отколкото да не усетиш, че си го взел.
Ние събирахме самоучастие + такси около година и нещо, докато иначе плащахме наем. За това време бяхме събрали 10% и такси. Без тях нямаше да се навием да вземем нищо. 

Иначе аз бих потърсила финансов консултант извън агенцията за НИ - някой, препоръчан от познати.

# 531

За мен има голямо значение какви са съседите и дали нямат клошарски уклон. За цветя и детски колички нямам нищо против - това по-скоро говори, че във входа не се краде, обаче продънени дивани, орешетени общи части пълни със стари печки и перални - не. Осветлението и хигиената се подразбират. Понеже няма как да влизам през балкона, нали.

# 532
Проблема е че няма от къде да извадим 15-20К за апартамента. Затова търсим вариант с по-малко самоучастие, но май ще им заява че продължаваме работа само с адвокат. До сега не сме  подписвали нищо с агенцията и ще видим какво ще измислят във вторник.

# 533
Амии,всички са навързани,като свински черва.Целта на брокера е да те накара,да работиш само и единствено ,с консултанта към агенцията,а неговата е да си вземе процента от банката.След като,мнението на консултанта е,че можеш да вземеш 100% финансиране-проведи си преговорите сама с банката/ките..
100% ното финансиране,зависи най вече от осигурителният праг на кандидатстващият,чисто кредитно досие,град,локация и вид стреж и не на последно място,оценката на имота.Ако ви превеждат заплатите,по банков път-говорете първо с тези банки
Цитат
Проблема е че няма от къде да извадим 15-20К за апартамента. Затова търсим вариант с по-малко самоучастие, но май ще им заява че продължаваме работа само с адвокат. До сега не сме  подписвали нищо с агенцията и ще видим какво ще измислят във вторник.
Ние взехме 100%кредит,без самоучастие.Двете оценки на имота(нашата и на банката)покриха сто процента кредита.

# 534
Има ли банки които отпускат пари само на база оценка на имота ?
Преди 6 месеца когато си търсехме банка на всякъде ни казваха по-ниската цена от двете. А сега въпросния консултатнт ни каза че в ДСК дават на база оценка.

# 535
  • София
И ние го взехме нашия без една стотинка самоучастие. Парите за таксите бяха оформени като пари за ремонт над цената на самия апартамент.
Та, обикаляйте си сами по банките и разпитвайте.

# 536
Няма ли да платите нещо на консултанта?
Ние сами си направихме проучване на банките. Всяка банка е длъжна да ти даде т.нар. европейски формуляр (ако им кажеш вид на имота, района, заплата и т.н.. все пак трябва да зададат някакви критерии във формуляра), от който ти става ясно колко теглиш и колко връщаш (тотала гледахме, а не само лихвите и ГРП). Сметката сами си я направихме. Разбира се първо се спираш на банка(и), която мислиш, че е стабилна и няма да фалира (не е невъзможно, пр. КТБ) ...

# 537
  • София, Bulgaria
Кредитният консултант може да Ви бъде много полезен, особено ако нямате опит с кредити, пък и да имате нещата се променят. И е МНОГО важно в банката на какъв кредитен инспектор ще попаднете. Нали се сещате, че има и такива, които са много зле, могат да ви прецакат сделката като стой та гледай. Нагледала съм се на обещания като балони, а после.... нищо..., а срокът си тече и на никой не му пука.
При положение, че нищо не плащате на кредитния консултант/ на него му плаща банката, от която ще вземете кредит/  нямате причина да не потърсите професионалист да Ви свърши работата.

# 538
И аз товаа се чудех, дали няма да ни "издрусат" някакви пари за консултацията. Ще видя какво ще стане във вторник след като се срещнем с брокерката и на къде ще задуха вятъра. Два пъти я питах по телефона с какви комисионни работят и двата пъти не ми отговори.

ПС: Томева, напълно съм съгласна с теб. Последния път в една банка при всеки мой въпрос служителя се консултираше по телефона с някого си, и след 5-тата минута вече не му обръщах внимание какво говори.

# 539
Каква ли е причината да не отговори ...
По принцип комисионната е 3% от продажната цена

Общи условия

Активация на акаунт