Пазарът на недвижими имоти - какво се случва реално?-25

• 101 205
  • 749
  •   1
Отговори
# 540
И аз товаа се чудех, дали няма да ни "издрусат" някакви пари за консултацията. Ще видя какво ще стане във вторник след като се срещнем с брокерката и на къде ще задуха вятъра. Два пъти я питах по телефона с какви комисионни работят и двата пъти не ми отговори.

ПС: Томева, напълно съм съгласна с теб. Последния път в една банка при всеки мой въпрос служителя се консултираше по телефона с някого си, и след 5-тата минута вече не му обръщах внимание какво говори.
Ами издрусват Ви! Това, което можете да си договорите като по-добри условия всъщност ще го вземе консултанта. Преговори ... преговори ...
Настоявайте на банката, даже покажете документите от другата банка, така малко ги спичате и ги карата да остъпят още, например това, което биха дали на консултанта ...  Скоро имах такова преживяване, като видяха погасителния план от другата банка и свалиха с 0.2 % лихвата ... Което си е 30 лева месечно ...360 годишно ...

Има ли банки които отпускат пари само на база оценка на имота ?
Преди 6 месеца когато си търсехме банка на всякъде ни казваха по-ниската цена от двете. А сега въпросния консултатнт ни каза че в ДСК дават на база оценка.
В ДСК дават на база оценка, но като се изготвя оценката (от външна фирма) те се пазарят с тази външна фирма и я коригират в посока надолу. Определено не дават пазарната цена на имота като оценка. Отделно искат обезпечението да покрива 125% (мисля толкова беше) кредита по цена според оценката. Т.е. - искат си едно 135-140 % покритие от пазарната цена (отпускат 70-75% от пазарната цена).

# 541
Нормално е всяка уважаваща се банка да иска да отпуска кредити на по-ниска оценка.
Така се застраховат, че при следващата финансова криза и срив на цената на имота, при публична продан ще си върнат сума, по-близка до отпусната. Банките няма да се минат никога.
Иначе, при отпускане на голяма сума,  го продават на търг после на половин цена и останалата половина сума има да я търсят и да не я получат никога.

# 542
  • София, Bulgaria
И аз товаа се чудех, дали няма да ни "издрусат" някакви пари за консултацията. Ще видя какво ще стане във вторник след като се срещнем с брокерката и на къде ще задуха вятъра. Два пъти я питах по телефона с какви комисионни работят и двата пъти не ми отговори.

ПС: Томева, напълно съм съгласна с теб. Последния път в една банка при всеки мой въпрос служителя се консултираше по телефона с някого си, и след 5-тата минута вече не му обръщах внимание какво говори.
Ами издрусват Ви! Това, което можете да си договорите като по-добри условия всъщност ще го вземе консултанта. Преговори ... преговори ...
Настоявайте на банката, даже покажете документите от другата банка, така малко ги спичате и ги карата да остъпят още, например това, което биха дали на консултанта ...  Скоро имах такова преживяване, като видяха погасителния план от другата банка и свалиха с 0.2 % лихвата ... Което си е 30 лева месечно ...360 годишно ...

Има ли банки които отпускат пари само на база оценка на имота ?
Преди 6 месеца когато си търсехме банка на всякъде ни казваха по-ниската цена от двете. А сега въпросния консултатнт ни каза че в ДСК дават на база оценка.
В ДСК дават на база оценка, но като се изготвя оценката (от външна фирма) те се пазарят с тази външна фирма и я коригират в посока надолу. Определено не дават пазарната цена на имота като оценка. Отделно искат обезпечението да покрива 125% (мисля толкова беше) кредита по цена според оценката. Т.е. - искат си едно 135-140 % покритие от пазарната цена (отпускат 70-75% от пазарната цена).

Това/ подчертаното/  не е така.
Ние нямаме договори/ умишлено/ с банките за посредничество при кредитиране, но няколко пъти ползвах кредитни консултанти, за да си улесня малко работата и съм сравнявала договорените условията при много сходни, като параметри/ доходи, имот, период и т.н./  клиенти, няма разлика.

И съм говорила с банките, за това, че ако няма изплащане на комисиона при кредитиране нищо не се променя. Парите не остават като бонус в офиса на банката или на кредитния инспектор.
Талон за изпратен клиент се попълва чак на финала.

# 543
  • София
Каква ли е причината да не отговори ...
По принцип комисионната е 3% от продажната цена
За консултанта ли?
 Каква е гаранцията, че с ГПР - няма да си избият тази комисионна?

# 544
  • София
Избиват я, с и без комисионата. Не се тревожете за банките.

# 545
Каква ли е причината да не отговори ...
По принцип комисионната е 3% от продажната цена
За консултанта ли?
 Каква е гаранцията, че с ГПР - няма да си избият тази комисионна?
3% е комисионната, която платихме на агенцията за недвижими имоти. Консултант финансов не сме ползвали,  защото бяхме решили каква лихва търсим и така стеснихме кръга на банките, които ни устройваха

# 546
Здравейте, незнам дали въпросът ми е в правилната тема, но ще го задам.
Търсим добър брокер за покупка на жилище. Става дума за град Варна.
Всички мнения ще ми бъдат полезни!

# 547
Основно правило при теглене на кредит е да се гледа ОБЩАТА сума за връщане, а не само ГЛП. Често се случва в банка X с ГЛП 3.5% общата сума за връщане да е по-малка от банка с ГПЛ от 3.0%, например. Гледайте и ГПР!

# 548
  • София /Абсурдистан
При какви условия се получават 100 процента финансиране за жилище?

# 549
Различни. Масовият начин е да дадат финансиране 85-90%, а останалата сума да ти я запишат под формата на жилищен кредит за ремонт и обновление.

Лично аз в момента не бих купил жилище без никакво самоучастие.

# 550
При какви условия се получават 100 процента финансиране за жилище?
Намираш имот под пазарна цена  в голям град и се осигуряваш поне 6 месеца на максимума, с трудов договор.

# 551
  • София, Bulgaria
Добро утрооо...Yum

# 552
Другото, което се сетих да ви попитам. Бихте ли купили апартамент, ако входа е пълна дупка, защото мен апартамента може и да ми харесва и след ремонта да го направя кукла, но ако съседите са пълни безхаберници и нищо не иска да се промени входа ще си е все дупка. Когато ходите по огледи обръщате ли внимание, как изглежда входа?
Не, не бих купила!

# 553
Преди малко погледнах новата сграда на Контракт сити на ул. Козлодуй и вече почти всичко е разграбено Rolling Eyes

# 554
Малко съм разочарована от някои строители...гледат да си набутат непродаваемите апартаменти, а после щели да мислят за останалите

Общи условия

Активация на акаунт